Képes Tükör

Képes Tükör

Így történt – A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain a Magyar Nemzeti Galériában

Az emléknapon nyílt meg az új kiállítás.

2024. április 17. - Kepes.Tukor

 

„Miért?" - teszi fel a tárlat egyik alkotásán a szemtanú művész a  lényeges kérdést. Van válasz? Megannyi kérdőjel és maroknyi válasz jellemzi a történelem sötét korszakát. Miért történt? Hol vannak azok azok, akik utat tudnak mutatni egy jobb világ felé? Mit ér az emberi élet? 

Az emléknapok, az emlékezet, a szemtanúk mindig fontosak. 2024. április 16-án, a holokauszt  Magyarországról elhurcolt áldozatainak emléknapján nyílt meg a Magyar Nemzeti Galériában az „Így történt – A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain" című új kiállítás, amely mementóra és emlékezetre ad lehetőséget egy sötét korszakról, amelyre nincs épeszű magyarázat, mert az emberi élet szentségét senkinek nincs felhatalmazása elvenni. 

A szemtanú művészek alkotásai bőséges tárházat adnak a gondolatokra, arról, hogy mi történt, és minek nem szabadna megtörténnie soha. A tárlat történeteket, megtörtént eseményeket mond el, és kifejező hátteret ad az emlékezésre. A kiállított alkotók között sok az ismerős a művészetekben jártas emberek előtt, de a most megnyílt tárlat hangsúlya fókuszában egy borzalom története áll gazdagon illusztrált érzelmekkel és emlékekkel a szemtanú művészek ábrázolásával.

A Magyar Nemzeti Galéria ezzel e tárlattal a történelemnek egy olyan fejezetére hívja fel a figyelmet, ami a múltban megtörtént, és aminek a jövőben soha nem szabadna megtörténnie. Hogy a múlt fájdalmait összeköti-e  az emlékező a szükségessel, nem tudni, de a remény hal meg utoljára, és ebben bízva kell mindent megtenni azért, hogy az ember méltósága felül emelkedjen a gonosz erők felett.

Az „Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain" című kiállítás 2024. július 21-ig ad  helyet az emlékezetnek.

Részletes információ van a Magyar Nemzeti Galéria oldalán.

https://mng.hu/kiallitasok/igy-tortent-a-holokauszt-korai-emlekezete-szemtanu-muveszek-alkotasain/

Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain

Időszaki kiállítás

Magyar Nemzeti Galéria, C épület, II. emelet -

2024. április 17. – július 21.

 A tárlat a nyolcvan éve történt szomorú esemény emléknapján nyílt meg Budapesten.

 

 

 

Leslie Mandoki Soulimates „A Memory of Our Future” című új albumának előhírnöke a Fekete hattyú

Az új album bejelentésére érkezett Budapestre Leslie Mandoki.

 

Örömhír bejelentésére érkezett Budapestre Leslie Mandoki, hogy megossza a magyarokkal „A Memory of Our Future” című új album megjelenését, amely ugyanazon a napon, 2024. május 10-én fog meglenni világszerte, ahogy Magyarországon is. 2024. április 11-én, Budapesten, az Akvárium klubban jelentette be a nemzetközi zenei világban elismert Leslie Mandoki személyesen az örömhírt. A bejelentés alkalmával részleteket árult el az új albumról, amely egyben egy hitvallás és üzenet is. Az új album a jubileumi koncertsorozat után egyben válasz  a lelkes fogadtatásra, annak a megköszönése és reagálás a jelenben zajló zajongó eseményekre.

Leslie Mandoki, a világhírnevet szerzett és elismert magyar származású zenész, az egykori pesti fiú, Mándoki László a történelem egy sötét korszakában nem kapott lehetőséget arra, hogy megvalósíthassa az álmait zenei vonalon, amelyre született és megpróbálta a lehetetlent, ami szeretett hazája elhagyására kényszerítette az akkori időkben sokakhoz hasonlóan. A kezdeti nehézségek után az álom megvalósult, és olyan zenei központot hozott létre, ahova a zenei világ sokak által nagyon kedvelt zenészeit tudta egybehozni és elindulni a hírnév irányába a Mandoki Soulmates együttes megalapításával. 

A 30 éves jubilumi koncert után a Mandoki Soulmates Leslie Mandoki stúdiójában, Bajorországban, a Starnberg-tó partján újra találkozott abból a célból, hogy felvegyék „A Memory Of Our Future” című 12 új dalból (kb. 80 perc) álló albumot, amely május 10-től fog megjelenni. Erről az örömhírről Leslie Mandoki személyesen adott hírt Budapesten 2024. április 11-én, a költészet napján az Akvárium klubban szervezett találkozón.

Leslie Mandoki.rendszeresen hazalátogat szeretett szülőhazájába. A Mandoki Soulmates több alkalommal adott teltházas nagy sikerű koncertet Budapesten Magyarország államalapítása és születésnapja programsorozatához kapcsolódva. Aki már részt vett a Mandoki Soulmates koncertjén, biztos nagy lelkesedéssel várja a következő koncertet, amire remény szerint idén is készülhetünk és örömmel fogják fogadni fogadni az új albumot.

Leslie Mandoki kérdésemre elmondta, hogy kezdetben nem engedte a rendszer kiutazni az országból, ezért kényszerült sokakhoz hasonlóan más utat találni a zenei álom megvalósításához. Ezután a rendszer a hazatérését próbálta megakadályozni sokáig, de nem adta fel, és amikor már lehetett, jött és jött és nem is akármilyen formában, hiszen egyike volt azoknak a nemzetközi térben elismert zenei fellépőknek, akik a Sziget fesztivál megnyitóján szerepeltek. 

A lelkesedés azóta is töretlen, és megvalósultak az álmai a zenei téren.  A közelmúltban már a 30 éves jubileumát ünnepelte a Mandoki Soulmates lelkes csapata és a hazánkat is érintő sikeres koncertsorozat után érkezik hozzánk „A Memory of Our Future” című album, amelynek előhírnöke a Fekete hattyú mitológikus alakja, amely a legkülönbözőbb művészeti műfajokban lett ihlető szimbólummá.

A prog-rock dalok mély mondanivalóval bontakoznak ki szinte játékos könnyedséggel és nagy dramaturgiai ívekké alakulnak. Az albumon kompozíciós érettség és a kifinomult, harmonikus szerkezetek találkoznak a tiszta öröm hangfestményeivel a jazz-rock virtuózok nagyszerű szólóiban.

Az albumkészítés úgy zajlott „akár egy kézzel és töltőtollal írt szerelmeslevél.”

A Mandoki Soulmates egy nemzetközi és intergenerációs szupercsapat, amely a rock és fusion nagymestereiből áll, többek között Ian Anderson (Jethro Tull), Mike Stern, Al Di Meola, Randy Brecker, Till Brönner, Bill Evans, John Helliwell (Supertramp), Cory Henry, Richard Bona, Steve Bailey és Simon Phillip (Toto), valamint olyan énekesekből áll, mint Tony Carey (Rainbow), Nick van Eede (Cutting Crew), Jesse Siebenberg és Mark Hart (mindketten Supertramp). Ők azok a zenészek, akik körülveszik az alapítót, zenekar vezetőt és komponista szövegírót: Leslie Mandokit.”

A zenei szabadgondolkodók dalszövegei a kortárs világválságokat célozzák meg, beleszúrva a közönyös társadalom oldalába, hogy üzenetüket közvetítsék: „Hangosak maradunk a szabadságért és a békéért!” Leslie Mandoki számára a zene mindig a szabadság iránti vágy kifejeződése, különös hangsúlyt fektetve a békére. Ennek a szabadságnak az érzését már fiatal korában átélte, amikor Magyarországon, a kommunista diktatúra árnyékában nevelkedett. A rockzene mindig is mélyen megérintette és inspirálta, hiszen azt a szabadságot jelképezte, amelyre vágyott, miközben az elnyomó rendszer alatt élt. Azóta ismétli Mandoki, hogy a rock zenésznek alázatos tisztelettel kell bánnia a közönség szeretetével, és az a feladata, hogy mindig egy tüske legyen a társadalom húsában, aki csak azt keresi, ami összeköt, ami összetart és akkor is hidakat próbál építeni, amikor már az összeomlott hídpilléreket is alig lehet látni.

A zene összeköt.” Mandoki és társai több mint 30 éve azon az úton járnak, hogy hidakat építsenek a progresszív jazz-rockkal, olyan dalokkal, amelyek a napjaink nemzetközi, fontos és vitatott kérdéseit boncolgatják, mindig azon igyekezve, hogy pozitív üzenetet közvetítsenek egy jobb világ felé - „ez egy utópia a realisták számára” - mondta Leslie.

A Soulmates az utóbbi években igyekezett világszerte társadalmi tudatosságot is kelteni az emberekben, beleértve előző két albumát is, a „Living In The Gap” és az „Utopia For Realists” címűeket. „Lehet, hogy idealistán reméltük, hogy valóban létezik egy „Utopia for Realists”, egy láng, ami készen áll átadásra egy új generációnak, egy modell és módszer a jobb világ megteremtéséhez. Azonban most, egy globális járvány és borzalmas háborúk közepette Európában és a Közel-Keleten, mindegyikünk, függetlenül a generációnktól, elveszve találja magát több válság labirintusában… iránytű nélkül. (….) Katasztrófák, amelyek a civilizációnk alapjait rágják. Azonnal világossá vált számunkra, hogy ragaszkodnunk kell a józan ész és az emberi, odafigyelő hangokhoz. Ezért is énekeljük az albumon még hangosabban, mint valaha: „We Stay Loud!” Mandoki folytatja: „Pontosan ez a hangulata az új albumnak, az „A Memory of Our Future”-nek. Ezeknek az új daloknak a szövegei az örök lázadó nézőpontjából származnak, egy visszatekintő pillantás a jövőből, ami a jelenre és a múltra reflektál. Egy valós képet festenek a jelenlegi társadalmunkról a sorsdöntő elágazás pillanatában: az egyik út egy holnapba tekintő disztópia, a másik pedig egy utópia a realisták számára - mindenki számára!”

Az album borítóján megjelenő Fekete Hattyú egy olyan katasztrófa szcenárió ikonjává vált, amelyet korábban lehetetlen volt előre látni, mégis, ahogyan Leslie ámutat, „itt vagyunk a válságok zuhatagában háborúkkal, járványokkal, magas tétű, geopolitikai hatalmi játékokkal és emberi tragédiákkal. A Fekete Hattyú közöttünk landolt.” Olyan dalokkal, mint a „Blood In The Water” és az „Enigma Of Reason” a Soulmates visszatekint azokra az időkre, amikor a normális élet elszabadult, a bizonyosságok eltűntek, és a valóság túllépett legrosszabb félelmeinken.”  - osztották meg velünk a szervezők.

Leslie Mandoki Soulmates 

„A Memory of Our Future”

" ... írni, felvenni, énekelni és játszani a színpadon egy jobb világért ...”

Amikor a fekete hattyú fehérré változik...

Lemez bejelentőre érkezett Budapestre Leslie Mandoki.

A gyönyörű fekete hattyú... a készülő album előhírnöke.”

 „A Memory of Our Future” című 12 új dalból álló album május 10-től fog megjelenni.

 Az új album május 10-i megjelenésének örömhírével érkezett Budapestre Leslie Mandoki.

Amikor Los Angeles, New York, London, Berlin és Sanghai között rohangálsz, érzed, hogy a világ belekerült a krízis labirintusába. Ez az, amikor a görög mitológiában a fekete hattyú leszáll. A mi dolgunk az, hogy ebből a fekete hattyúból újra fehér legyen. Amikor a világ beindul ebbe a fekete alagútba, akkor a mi dolgunk, hogy ott álljunk az alagút végén egy fáklyával és megint fényt derítsünk rá. „ – mondta Leslie Mandoki az új albumával kapcsolatban.

Szerintem Leslie megcsinálta élete albumát.” – nyilatkozta Joós István, a Magneoton kiadó vezérigazgatója, aki Leslies Mandoki május 10-én megjelenő új albumának a kiadója.

CARTE ROUGE - Az összetartozás filmprodukciója április 11-től a mozikban

Aki magyar, legyen magyar, és szeressen magyar lenni bárhol él a világban.

 

CARTE ROUGE - Térképpel és érvekkel

CARTE ROUGE -  Az összetartozás filmprodukciója április 11-től a mozikban

A nagy érdeklődésre való tekintettel, harmadik díszbemutatón vetítették le alkotók, a szakma képviselői, barátok, vendégek jelenlétében 2024. április 10-én, szerdán a Carte Rouge című magyar történelmi dokumentum-játékfilmet, az összetartozás filmprodukcióját közvetlenül az április 11-i nyitás előtt, amikortól már a mozikban is látható minden érdeklődő számára a Trianonhoz kapcsolódó film.

Nagyszerű és lelkes alkotói stáb és a szakma elismert képviselői köszöntötték egymást a díszbemutatón, amelyen megtekintették hazánknak, az egykori Nagy Magyarországnak kicsinyített országgá válásának szomorú történetét a trianoni békeszerződés felé vezető úton. Megismerjük az összefogás próbálkozását és esélyeit, amelyek a film megvilágításában fontos üzenetet hordoznak. Eredeti dokumentumok és korabeli gondolatok kísérik a súlyos veszteségek előzményeiről szóló Carte Rouge című magyar történelmi dokumentum-játékfilmet. Tudjuk, hogy a Vörös Térkép próbálkozása nem járt kedvező sikerrel, sok térkép készült akkoriban, de Trianon elvette hazánknak példa nélküli nagy részét és területét.

Több mint száz év után sem feledkezhetünk meg a történelem e sötét korszakáról, és ha nem is beszélünk mindig róla, el nem feledkezhetünk meg a történtekről. Sok vita és ellenállás követi napjainkban Trianont, de ennek nem kellene így történnie. Csak dicséret és köszönet illeti azokat a próbálkozásokat, amely segítik bemutatni és feldolgozni Trianont. Nem szabad elfeledkezni Magyarország születéséről, vérzivatarok időszakairól, de arról a kiemelkedő elődeinkről, akik naggyá tették a magyar nevet a nagyvilágban. Az élet nem mindig diadalmenet, de kimagasló hőseink és példaképeink mindig voltak és mindig lesznek, mert a magyarok vérében különleges gének vannak.

Az összetartozás lelkülete felülírja a határokat és egyesíti a magyar népet. Az, hogy több mint száz év után is összetartozunk, sokat mond a magyar népről.  Muszáj, hogy az emlékezet helyére kerüljön.

Gerebics Sándor rendező-producertől olvashatunk az új filmről az alábbiakban:

A trianoni békediktátum igazságtalan és megalázó részletei máig homályosak számunkra. Lássuk be, az évtizedek tudatos elhallgatásának eredményeként a mai generációk vajmi keveset tudnak erről.

A szerződés aláírását megelőző tárgyalásokon a magyar kormányzat mindent megtett az igazságosabb béke érdekében. Gróf Teleki Pál vezetésével magyar tudósokból álló csapat elkészítette a Kárpát-medence etnikai iszonyait híven bemutató vörös térképet, a Carte Rouge-t, míg Gróf Apponyi Albert, a magyar békedelegáció vezetője, 1920. január 16-án kapott lehetőséget a magyar elképzelések bemutatására a győztes nagyhatalmak vezetői előtt Párizsban, a francia külügyminisztériumban.

Filmünk 1918-től követi végig az eseményeket, mikor Teleki a bolgár front elvesztése után rájön, szükség lesz egy térképre. Ezzel már kissé megkésett a magyar vezetés, de érezték fontosságát. Különös jelentőséget éreztek, hogy elkészüljön.

Teleki minden követ megmozgatott. Nem volt könnyű dolga, hiszen a fennálló helyzetben rengeteg rázúduló nehézséggel kellett megküzdenie. Segítségül hívta a kor legfontosabb szakembereit és Popovics Sándor pénzügyminisztert. Apponyi gróf kicsit később kapcsolódott be, szerepe onnantól válik jelentőssé.

Célunk a történet objektív, pátoszmentes elmesélése. A térkép aztán 1920-ban különös jelentőséggel bírt a magyar békeküldöttség párizsi tárgyalásai során. Az ország sorsáért felelősséget érző kiemelkedő személyiségek állnak filmünk középpontjában, akik megpróbáltak mindent megtenni Magyarország egyben tartásáért. Akiket vállalkozásuk reménytelensége sem tántorított el attól, hogy végigjárják az útjukat.

Nem hősöket, hanem igaz embereket akartunk közelebb hozni a mai kor közönségéhez. Meggyőződésünk szerint a történelmi filmek a balladák szerepét átvéve segíthetnek a múltbeli traumák társadalmi feldolgozásában.

A film szakértők szokványos interjúkban történő megszólaltatása helyett két narrátorral – Reviczky Gábor és Szalóczy Pál - készült. Ők kalauzolják a nézőt, miközben megelevenedik a történet. Reviczky a nemzetközi nagypolitika történéseit ismerteti, míg Szalóczy belső hangként, autentikus forrásokra építve, Gróf Apponyi hangján szólal meg, aki visszaemlékezik a történtekre. A film egyik érzelmi csúcspontja a kivonulási jelenet, miközben Hegyi Réka megrázó erővel tolmácsolja gyönyörű zenei kísérettel Juhász Gyula Trianon című versének részletét. A filmet szomorkás fricskaként az epilógus zárja. Csuja Imre közreműködésével megtudjuk, hogy a Gróf Teleki által szerkesztett vörös térképet (Carte Rouge) 1923-ban érdemesnek találják Amerikában a publikálásra…

CARTE ROUGE

Térképpel és érvekkel

magyar történelmi dokumentum-játékfilm

Auerbach István, Kelemen Zoltán, Farkas Viktória

Pánovics Rajmund, Hegyi Réka, Csuja Imre

Narrátor: Reviczky Gábor

Forgatókönyv: Szalóczy Pál

Vágó: Geo Tóth György

Operatőr: Patócs Róbert H.S.C.

Zene Ifj. Gerebics Sándor, Palásti Kovács Zoltán (Zoohacker). Grünvald László, Riz Laura

Stúdió hangmérnök: Lukács Ferenc, Sersztnyev Csaba, Farkas László, Paul Spaanderman

Szerkesztő: Szalóczy Pál, Hegyi Réka, Gerebics Sándor

Rendező-producer: Gerebics Sándor

 

Már a mozikban is látható minden érdeklődő számára a Trianonnal foglalkozó film.

CARTE ROUGE -  2024. április 11-től a mozikban

Ajánló:

https://kepestukor.blog.hu/2024/04/15/carte_rouge_terkeppel_es_ervekkel_igaz_tortenet_alapjan

 https://www.pannonia-entertainment.hu/filmek/carte-rouge-voros-terkep/

 

 

 

A minőség érték, az érték minőség, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat nyitott

Ünnepélyesen jelentették be az idei pályázatot.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot ünnepélyes keretek között jelentették be Budapesten a Benczúr Ház szépséges dísztermében a pályázat elindulásával azonos időben, 2024. március 19-én.

2024-ben is lehet  pályázni az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatán 45 főcsoport több mint 100 témakörében, a Kárpát-régió egész területéről 2024. május 30-ig.

A tervek szerint a sikeres pályázók bemutatására, a kitüntetések és a tanúsított „minőség jelképek” átadására az Országház Főrendiházi Üléstermében kerül sor.2024. szeptember 12-én, a Gazdaság Ünnepén.

Az elnyerhető Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy és a kitüntető cím elismerés, garancia és inspiráció a valódi értékteremtésre és a minőség elnyerésére. Az a szellemiség, amely ennek a jegyében érvényesül, jó hatással van a díjazottra és visszaigazolás a teljesítményre, ami kézzel fogható sikerrel társul.

Részlet a sajtóközleményből:

Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat alapítója elmondta: „2024-et optimizmussal és elszántsággal várom, hiszen a korábbi évek tapasztalataira építve hirdetjük meg a pályázatunkat, amely nem csak egy verseny, hanem egy közösség is, ahol a szereplők megoszthatják tudásukat és közösen építhetik a jövőt. Az idei Érték és Minőség Nagydíj Pályázat a magas színvonalú minőség és innováció elismerésére irányul. A gazdasági előrejelzések és a stabilizálódó környezet fényében különös figyelmet fordítunk arra, hogy új lehetőségeket tárjunk fel a minőségi fejlődés és innováció terén. Örömmel tapasztaltuk, hogy a hosszú távra tervező vállalkozások a nehézségek megoldásán kívül mindent megtesznek, hogy versenyelőnyre tegyenek szert, s hogy a tanúsított minőség igénye egyértelműen felmerül a termelők, gyártók, szolgáltatók részéről. Többek között ezért is vesznek részt objektív megmérettetéseken, hiszen a kiválók büszke táborához akarnak tartozni. A továbblépés lehetőségét látják abban, ha kiválóságukat egy független bíráló szervezet támasztja alá.”

A védjegyekkel történő minőségtanúsítás több mint negyedszázados múltra tekint vissza. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy elődje a Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegy 1998 tavaszán indult útjára. E védjegyet – kiterjesztve a teljes Kárpát-régióra – követte 2018-ban a korszerű, nemzetközileg is bevezethető Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy.

„Jól tudod Te édes Népem, hogy csak értelem és szorgalom árán tarthatod meg hazádat: hogy számbeli csekély voltodat csak eszed pallérozásával pótolhatod meg.” /Herman Ottó/

Forrás és további információ nagy részletességgel található a hivatalos honlapon.

https://www.emin.hu/

A Varázslatos Magyarország fotópályázat legjobb természetfotói a Nemzeti Múzeumban

Díjesőben részesültek a természetfotósok a díjátadón.

Vannak még csodák! A természet mindenképpen az. A Varázslatos Magyarország természetfotó pályázata a hazai természetfotósoknak izgalmas teret ad a bemutatkozásra. Egyedi arculata a pályázatnak, hogy egész évben mozgásban tartja a természet lelkes fotósait, hiszen kilenc hónapos évadban. áprilistól decemberig több kategóriában lehet pályázni elsősorban olyan képekkel, amelyek az ország nemzeti parkjainak természeti szépségeit és az ott élő állat- és növényvilágot ábrázolja. A pályázati kiírások folyamatosan motiválják az alkotókat, hogy lefotózzák a természetnek az általuk megörökítésre méltó pillanatait, ezáltal is jó küldetésben járva teszik láthatóvá és felemelő élménnyé Magyarország varázslatos állat- és növényvilágát. A Nemzeti Parkok egyre népszerűbbek, és ennek az érdeklődésnek a fókuszában nagy szerepet töltenek be a Varázslatos Magyarország természetfotói.

2024. április 5-én, pénteken ünnepség keretében kerültek átadásra a jól megérdemelt díjak, amelyek között a legkiemelkedőbb a magyar természetfotó nagydíja, amelyet idén az első díjas Daróczi Csaba, a második díjas  Hargitai László és a harmadik díjas Litauszki Tibor vehetett át az Arany Daru szoborral. Díjesőben részesültek ezen túl a kategóriák győztesei és a különdíjasok is, így igazi természetfotós ünneppé vált az este az alkotókkal, a díjazottakkal, a díjátadókkal, a szervezőkkel, és mindenkivel, aki jelen volt a kiemelkedő eseményen. A díjátadó aznap este lezárult, de a Varázslatos Magyarország - Magyar természetfotó kiállítás 2024. május 31-ig megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A természet gyógyít, a természet simogatja a lelket, mert olyan csodákat prezentál, ami varázslatos és amire csak a természet képes. A kiállítás képei külön egységekben mutatják be a magyar nemzeti parkok állat- és növényvilágát a győztes fotókkal, így külön teret ad a nemzeti parkok felfedezéséhez. 

Sok szépséget és részletet találunk az esemény internetes honlapján és közösségi oldalán.

Varázslatos Magyarország - Magyar természetfotó kiállítás

Magyar természetfotó nagydíja díjátadó és kiállításmegnyitó ünnepség

2024. április 5. péntek

Varázslatos Magyarország természetfotó pályázat kiállítás

Magyar Nemzeti Múzeum

2024. április 5. - május 31.

https://varazslatosmagyarorszag.hu/

A Várkert Bazár születése

Mesterektől élményekig - A Várkert Bazár történetei címmel nyílt szabadtéri kiállítás a Várban

A Várkert Bazár születése

Kulturális élmények, kulturális emlékek, retro kirándulás a múltban a Neoreneszánsz kertben a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

Mesterektől élményekig - A Várkert Bazár történetei 

Szabadtéri kiállítás meséli el a hely történetét Ferenc Józseftől az Omegáig és azon is túl

Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei címmel nyílt szabadtéri kiállítás 

10 éves megújulását ünnepi a Várkert Bazár ebben az évben. A jubileumi ünnep része a visszatekintés a hely történetére. Nemzedékek nőttek fel a 2014-ben újjászületett legendás helyen, ahol Ferenc Józseftől az Omegáig sokan megfordultak.

A Várkert Bazár történetét meséli el a nyár elejéig szabadon látható tárlat, amely egy kellemes séta közben felidézi a hely szellemét és emlékezetes pillanatait. Már a nyitó napon nagy érdeklődés övezte az új kiállítást.

„A Várkert Bazár több mint száz éve meghatározó része a főváros dunai panorámájának. A kor kiemelkedő hazai építésze, Ybl Miklós tervei alapján készült el 1875 és 1883 között. Megvalósítása az egykori Királyi Palota bővítésének nyitánya lett, valamint a modern kori Budapest építészeti fejlesztésének első jelentős sikere. A kiállításon fény derül arra, hogyan nyerte el Ybl Miklós a nagyszabású építkezés vezetését és a kor híres festői és szobrászai közül kik dolgoztak a Várkert Bazár műtermeiben. Archív képek mesélnek arról is, mi történt az épületegyüttessel a második világháború idején, Budapest ostromakor.” / Forrás: Várkapitányság/

Mindeközben a tárlat mesél a legendás Ifiparkról is, amelyen nemzedékek nőttek fel és őrzik máig magukban az emlékeket. Nosztalgia, ifjúság, emlékek, mind jelen vannak a történeti kiállításon, amely látványosan mesél a helyről és annak szelleméről. A megújulás folyamatos, és a környezet kellemes. Jó ide eljönni és a séta kikapcsol a hétköznapokból. Élvezhetjük a napfényes Duna közelségét, a csörgedező vízcsobogást és a természet virágait a szabadtéri kiállítást, és mindezt szabadon. Programokban sincs hiány, egész évben minden kulturális műfajban gazdag ajánlatokkal van jelen a Várkert Bazár.

A kiállításhoz kísérőprogramok társulnak, századfordulós családi délutánnal, történelmi játszóházzal, családi tárlatvezetéssel, májusban művészeti fesztivállal, nagy koncertekkel, családi programokkal irodalmi programokkal, tárlatvezetésekkel és gasztro-meglepetésekkel.

„A Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei” című tárlat június elejéig látható a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

Még több olvasható a kiállításról a Várkert Bazár oldalán.

https://varkertbazar.hu/mesterektol-elmenyekig

A fotógalériában a fotókon Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, és Molnár György, az Omega együttes tagja, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző vezet be a tárlat részleteibe, miközben betekinthetünk a szabadtéri kiállításba a helyszínen.

 

Nyitnikék az Állatkertben

Szezonnyitó a Fővárosi Állat- és Növénykertben.


Húsvéti hívogató az Állatkertbe. Húsvéti  programok is lesznek a húsvéti hosszú hétvégén.

Szezonnyitó a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Kezdődik az új szezon a Budapesti Állatkertben, bár igazából egész évben nyitva és mindig csodás itt egy séta a csendben, a természetben, miközben számtalan érdekességet fedezhetünk fel az állatok viselkedésében.

Arany takin borjak születtek. Kis matakó született a Pálmaházban. Megérkezett Ágnes, az új tigris Csehországból. Minden nap történik valami az állatkertben. A jegesmedvéktől elbúcsúzunk, és barnamedvék érkeznek a helyükre. Nemsokára újra láthatjuk a pelikánokat. 

Egész évben gazdagok a programok és a látványosságok. Ez az a hely, ahol béke van és fény. És számos meglepetés.  Minden időszaknak meg van a maga aktualitása. Most a húsvéti ünnepek alatt húsvéti programokkal kedveskednek a szervezők. 

Részletek a Fővárosi Állat- és Növénykert terveiből ez évben:

A húsvéti hosszú hétvége négy napján sárkánytojás kereső játék vár a Tavaszi lampionvarázson, amely esténként 18 órától (illetve április 1-től 18:30-tól) 22 óráig látogatható. Bejárat a műemlék körhinta melletti kapunál.

A Tavaszi lampionvarázsról bővebben: https://zoobudapest.com/tavaszi-lampionvarazs

A tavasz beköszöntével az esték is egyre melegebbek, egyre kellemesebb az időjárás. Ezekre a tavaszi estékre kínálnak hangulatos esti programot a Tavaszi lampionvarázzsal, amelynek természetesen maguk a lampionok a legmeghatározóbb látnivalói.

A lampionok mellett állatos látnivalók is várják a lampionvarázs látogatóit. Az Állatkertnek ebben a zónájában láthatók ugyanis a háziállatok, így a Majorság és a környező karámok lakói is. Sokuknál épp a közelmúltban volt gyermekáldás, így cseperedő kiskecskéket, kisbárányokat is láthat a közönség. Ugyanitt található a Cápasuli, amely minden este egészen 21:30-ig várja a lampionvarázs látogatóit, többféle cápával, rájával, rajhalakkal és más érdekes tengeri állatokkal.

A Tavaszi lampionvarázs ideje alatt minden este működnek a Vurstli-zóna játékai is. Fel lehet ülni például az 1908 óta üzemelő falovas-hintós, Schäftner-féle körhintára, a szomszédságában található két nosztalgia körhintára, a törpekerékre, sőt még a gyerekek körében ugyancsak népszerű kisvasútra is. Minden péntek, szombat és vasárnap este gasztronómia élményekkel is készülünk, többek között kenyérlángossal és különféle rétesekkel.

A Fővárosi Állat- és Növénykert folyamatosan megosztja az oldalán az aktuális eseményeket, beszámol és színesen tárja elénk a kert szinte minden fontos pillanatát. Mindez élőben az igazi. A népszerűségi statisztika igazolja, hogy szeretik ezt a helyet az emberek, és a kicsiknek is egy életre szóló élmény marad az állatkerti látogatás.

Beindult a Biodóm, és sikeresen debütált a különleges hely. Megtudtuk, hogy további izgalmas kalandok várnak ezen a helyszínen továbbra is az évben.

Ne feledjük a sokat hallott szavakat: 

„Ha valaha az életben bánatos leszel, mindig menj ki egy közeli erdőbe és minden fában, minden bokorban, minden növényben és állatban érezni fogod Isten jóságát és mindenhatóságát.” /a Sissi filmből/

Nekem ez a hely többek között a Fővárosi Állat- és Növénykert, és gondolom, ezzel sokan vannak így. Egyben különbözöm, nem a bánat, hanem a természet és az állatok szeretete tereli a lábaimat az állatkertbe, mert tudom, hogy mindig találok érdekességeket az állatok viselkedésében, és ebben soha nem csalódtam. Csak csodálni tudom.

 

 

Carte Rouge Térképpel és érvekkel - Igaz történet alapján

Trianon filmről a nagyheti csendben.

 Carte Rouge Térképpel és érvekkel - Igaz történet alapján

Trianon filmről a nagyheti csendben.

Áprilisban kerül bemutatásra a legújabb tényfeltáró dokumentum-játékfilm Trianonról, a „Carte Rouge Térképpel és érvekkel" című alkotás. Rendező-producer Gerebics Sándor, forgalmazó a Pannonia Entertainment.

Főszerepben Gróf Apponyi Albert és Gróf Teleki Pál.

Trianon fájdalom, Nagypéntek megváltás szeretetből a kereszten, Húsvétvasárnap feltámadás a hitben és a reményben.

Az élet és a történelem egy körforgás, fájdalomban és örömben. A kérdés csak az, hogy milyen módon éljük meg ezt a történetet a saját életünkben. Beszélni kell róla, és szükségesek a hiteles megközelítések.

Nem mindig mutat jó irányt a felszín, néha a megoldások a mélyben vannak, de a belső csendben felfedezhetők. A nagyheti csendben idő van ezen elgondolkodni azoknak, akiknek fontos ez a kérdés.

Nagycsütörtökön az alkotók jelenlétében volt egy sajtóbemutatója a „Carte Rouge Térképpel és érvekkel„ című filmnek, amely könnyen befogadható módon világítja meg Trianon történetének egy igen fontos részét. Igaz, hogy eltelt Trianon óta több, mint száz és, de annak feldolgozása még nem történt meg teljesen.

Gerebics Sándor filmje ablakot nyit erre a fontos történetre, és elgondolkodtat.

Trianon elválasztja, de össze is köti a népeket, és erről nem szabad elfeledkezni. A történelem felülír határokat és térképeket, de nem írhatja át egy nép igaz történetét és szenvedését.

Ennek az emlékezetnek nagyszerű formája lehet az április 11-től látható új film, amelynek a megtekintésekor hiteles tényeket láthatunk e fájdalmas történelem részleteiből. Remek alkotás, fontos üzenet és elgondolkodtató kiindulás az összefogás és a megbékélés erejéről és csodájáról, és amire oly nagy szükség van. Hiszek  Magyarország feltámadásában, és a magyar nép szenvedésekben megérett lelki közösségében, éljen bármely részén a nagyvilágban.

Köszönet a fotókért és a filmért Gerebics Sándor rendezőnek és a Pannonia Entertainment forgalmazónak, és mindazoknak, akik közreműködtek abban, hogy „Carte Rouge" film megszülessen.

A fotógaléria nyitófotón, amely 2024. március 28-án, nagycsütörtökön készült a Pannonia Entertainment sajtóvetítése után a Budapest Art+ Cinema Filmszínházban, Szalóczy Pál forgatókönyvíró, Farkas Viktória színésznő, aki Teleki házvezetőnőjét alakítja, Patócs Róbert Máté operatőr, executive producer és Gerebics Sándor rendező-producer látható.

Nagyszerű, elgondolkodtató, befogadható film hazánk történetéről. Április 11-től látható a mozikban.

 

https://www.youtube.com/watch?v=86xMSC0-oYg

Carte Rouge - Vörös térkép - április 11-től a mozikban! (12)

Pannonia Entertainment

 cr_vege_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Női fókusz a Műcsarnokban Marilyn Monroe-tól Teréz anyáig a Budapest Fotó Fesztivál nyitó tárlatán

Öt női fotográfus kiállításával indult el a Budapest Fotó Fesztivál.

Női fókusz / Women’s Focus - Eve ARNOLD, Inge MORATH, Nanna HEITMANN, Susan MEISELAS, Marilyn SILVERSTONE / A Budapest Fotó Fesztivál nyitókiállítása / Budapest Fotófesztivál / Magnum Photos / Műcsarnok

Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre Budapest Fotó Fesztivál gazdag programsorozata, amelynek nyitókiállítása a Női fókusz című tárlattal indult el a Műcsarnokban a Magnum Photos válogatásában. Öt kiemelt női fotográfust mutat be a kiállítás a nézőszögükből láttatva a fotódokumentumokban rejlő fotótörténetet, amelyekről elmondható, hogy benne van egy korszak és a történelem. Marilyn Monroe-tól Teréz anyáig mindenki megtalálja a fotók között a kedvenc témáját vagy szereplőjét vagy emlékét a fotóművészet ikonjaiból. 

A tárlat alkalmat ad a sikeres fotóművésznők megismeréséhez, és betekintést enged az általuk fókuszált világhoz, amelyből fotós szemléletet és nézőpontot is láthatunk.

Napjainkban egyre nagyobb hangsúly tapasztalható a fotóművészet értékeléséről. Sorra nyílnak a nívós fotókiállítások, és ez a sor folyamatosan növekszik. A Budapest Fotó Fesztivál jól illeszkedik ebbe a sorozatba és rendkívül gazdag tartalommal  és lelkesedéssel indítja útjára a programsorozatát.

A márciusban Női fókusz címmel megnyitott kiállítás egyfajta tisztelet a női fotográfusok előtt.

Női fókusz / Women’s Focus - Eve ARNOLD, Inge MORATH, Nanna HEITMANN, Susan MEISELAS, Marilyn SILVERSTONE

A Budapest Fotó Fesztivál nyitókiállítása a Műcsarnokban

Budapest Photo Festival

Budapest Photo Festival / Magnum Photos / Műcsarnok

2024. március 23. - május 12.

Műcsarnok / Kunsthalle

1146 Budapest, Dózsa György út 37.

További bőséges információ található a rendezvény oldalán.

Az Egressy család és a fényképezés. Egressy Gábor, Ákos és Árpád dagerrotípiái voltak láthatók az Országos Széchényi Könyvtárban

Egressy kiállítás volt a Nemzeti Könyvtárban a Nemzet Ünnepén

 

Az Országos Széchényi Könyvtár nyílt nappal és gazdag programmal várta az érdeklődőket a március 15-i nemzeti ünnepen. Része volt az ünnepség sorozatnak az Egressy családdal kapcsolatos egyedi kiállítás, amelyen először  voltak láthatók olyan különleges dagerrotípiák, amelyeket még nem láthatott a nagyérdemű közönség.

A nemzeti könyvtár előadással és tárlatvezetéssel is készült a különleges kiállításhoz. Nagyszerű élmény volt belelátni egy olyan család életébe, akik sokat adtak a magyar hazának. Egressy Gábor volt az a színész, aki elszavalta 1848. március 15-én a Nemzeti dalt a Nemzeti Színházban megszakítva a Katona József Bánk bán előadását, majd a költemény elhangzott Egressy Gábor öccsének, Egressy Béninek a megzenésítésében is Erkel Ferenc vezénylésével. Egressy Béninek köszönhetjük Vörösmarty Mihály Szózatának a megzenésítését, amelyet 1839. november 2-án mutatott be a Nemzeti Színház kórusa. Megismerhettük az Egressy család különleges kapcsolatát a fényképezés művészetével, amelyről korábban nem sokat hallottunk. Azt azonban tudtuk, hogy nagy valószínűséggel Egressy Gábornak köszönhetjük azt a dagerrotípiát, amelyet Petőfi Sándorról készített, és amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeum tudhat magáénak. 

Számos intézmény és utca, vagy tér hordozza elnevezésében az Egressy nevet, de még mindig vannak olyanok, akik nem ismerik az Egressy család örökségét. Éppen ezért is nagyszerű tisztelet és köszönet illeti az Országos Széchényi Könyvtár minden munkatársát, akik alapos kutatómunkájukkal és lelkesedésükkel hozzájárultak éppen nemzeti  ünnepünkön az Egressy örökség megismeréséhez.

„Az Egressy család és a fényképezés. Egressy Gábor, Ákos és Árpád dagerrotípiái.” című kiállítás

a Nemzeti Ünnepen a Nemzeti Könyvtárban volt látható.

Országos Széchényi Könyvtár

VII. szint, Történeti Fénykép- és Interjútár kutatóterme

2024. március 15.

Azoknak is, akik nem tudtak részt venni a nyílt napon, jó szívvel ajánlom a fotógalériában megtekinthető képeket és az alábbi részleteket a témáról.

Bőséges ismeretekkel ajándékozott meg bennünket a részletekről Sárközy Réka, a Történeti Fénykép- és Interjútár vezetője és Sirató Ildikó, aki tárlatvezetést tartott.

https://www.facebook.com/nemzetikonyvtar/videos/384057904423018

Eredeti dagerrotípiák, fotótörténeti kiállítás, tárlatvezetések és előadások március 15-én!

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/2024/03/13/egressy-dagerrotipiak_az_orszagos_szechenyi_konyvtarban?fbclid=IwAR0ft9BGVepyCJPA_D8dpuAhEDoSGjxKaf9HvXpFA154vq7acDH75SV4kl8

Egressy-dagerrotípiák az Országos Széchényi Könyvtárban

Nőnapi gondolatok

dscn4245.JPG 

A nők világa olyan, mint a tenger, csodálatos, titokzatos, szeszélyes és lenyűgöző, sokszor csendes, néha haragos, kiszámíthatatlan, és megnyugtató, a nap fényét csillogó tükröződésében adja vissza minden olyan tekintetben, amely elidőzik a tenger szépségében.

A nők világa az anyaság és a gyermekség. A nők csodája a születés titka, mindenki része ennek a nagy titoknak, amely magában hordozza a csodát és a teremtést.

A nők szépsége olyan, amire érzékeny a férfi világ. A teremtés teszi teljessé ezt az érzékeny világot. Boldog, aki felfedezi azt a nagy titkot, miért jó nőnek és férfinak lenni a szó nemes értelmében. Csak akkor válik igazzá, ha mindkét világ felfedezi az egymásra találás forrását.

A nőnap csak egy nap a tavasz kezdetén, de a megbecsülés és tisztelet egész évre kitart és erőt ad. Az a szépsége az egésznek, hogy sok minden jó van a nőkben, amire a férfiaknak szüksége van, és ugyanez fordítva is igaz. Akkor tudunk ünnepelni igazán, ha felfedezzük és tiszteljük ezt a nagy titkot.

Vadvilág nap lesz a Fővárosi Állat- és Növénykertben vasárnap!

Az ENSZ 1973. március 3-án fogadta el a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES), ezzel március 3-át a Vadvilág Világnapjává (World Wildlife Day) nyilvánította. A Vadvilág Világnapjának megünneplésére készül ezen a napon a Budapesti Állatkert is látványetetéssel egybekötött rövid gondozói előadásokkal, kézműves foglalkozással és ismeretterjesztő programokkal. Meglepetés kedvezménnyel tudnak azok a 18 év alatti diákok és gyerekek részt venni a Vadvilág napon, akik állat-, növénymaszkban vagy állatot, növényt ábrázoló plüssel érkeznek.

Az állatkert mindig tele van érdekességekkel, de vannak az évben mindig olyan napok, amelyek eredetüktől fogva sokszorozzák a különleges élményeket, miközben olyan ismeretekkel gazdagodunk, amelyek az emléknaphoz kapcsolódnak, és magunk is legalább gondolatvilágunkban állatvédő lelkületévé válhatunk. 

A vadvilág megannyi érdekességet rejt magában, amelyre fókuszálva a külön erre hangsúlyozott napon számos izgalmas történettel találkozhatunk. Aki szereti a természet vadvilágát, bizonyosan jól jár, ha eljön vasárnap a Vadvilág napra a Budapesti Állatkertbe.

Vadvilág nap

2024. március 3. vasárnap 10:00 – 16:00

Fővárosi Állat- és Növénykert

Budapesten a Városliget szívében

Részleteket láthatunk a Fővárosi Állat- és Növénykert közösségi oldalán, amelyet itt is megosztunk.

https://www.facebook.com/photo?fbid=816347567205758&set=pcb.816347837205731

https://www.facebook.com/photo?fbid=816347543872427&set=pcb.816347837205731

 

Több, mint Fénydóm! - Fényművészet a Biodómban

Bejárható az egész Biodóm lebilincselő fényjátékokkal különleges környezetben.

 

Aki belép a Fénydóm Biodóm titokzatos világába, maga is része lesz egy különleges helyszínen a fényjátékoknak és a fényművészetnek. A fényjáték bevonja a látogatót a fényfestésbe, és könnyen beleolvad fényművészet fényjátékának a részébe. A környezet, a fényjátékok és A HANGULATÉRZÉS EGY OLYAN VILÁGBA VISZ EL, AHOL MEGSZŰNIK MINDEN MÁS, ÉS VELÜNK MARADNAK a fényjátékok és a fényművészet.

Jól kezdődik a a tavasz annak, aki beveti magát a titokzatos Fénydómba a Fővárosi Állat- és Növénykert Biodómjában. Életre szóló élményben lehet része és részese egy olyan varázslatnak, ami egyedülálló Európa szívében, édes hazánkban Budapesten a Budapesti Állatkert Biodómjában a Fénydómban. Bő két hét áll készen arra, hogy besétáljunk egy különleges világba, amelynek a hatása kivételes élményekkel gazdagít. Kezdődjön jól a tavasz, jöjjenek a fényjátékok a Fénydómban a fényművészek művészi bemutatkozásának a jegyében. Napjainkban egyre népszerűbbek a fényjátékok a fényművészetben. Ennek ragyogó helyszíne az újranyitott Biodóm.

Kellemes időtöltést és jó szórakozást mindenkinek!

FÉNYDÓM / LIGHTDOME - Fényművészet a Biodómban / Light Art in the Biodome by Telekom

Biodóm – Budapest

Állatkerti krt. 16.

Fénydóm

Fővárosi Állat- és Növénykert

Nyitva 2024. március 1-től március 17-ig minden nap esténként 17 órától 22 óráig.

Bővebbet a részletekről a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján és közösségi oldalán találunk.

https://zoobudapest.com/fenydom?fbclid=IwAR3Qz6qdB4n0nho7_KkZmPYyz0-YAa3aJOPb3G0tgj3OoQEC3HrrEnwkths

https://www.facebook.com/events/1774642833069246/1774642843069245

A fotók valamit visszaadnak a látványból, de a fényjátékok része az állandó mobilitás, ami élőben az igazi.

 

Sebők Sándor fóti plébános, regnumi atya kapta a Hit Pajzsa díjat

23. alkalommal adták át a Parma Fidei – Hit Pajzsa díjat a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

Parma Fidei – Hit Pajzsa díjkiosztó ünnepséget tartottak a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából 2024. február 25-én, vasárnap az Egyetemi Kisboldogasszony Templomban. 

Budapest, V. kerület, Papnövelde utca 8.

2024. évben Parma fidei – Hit pajzsa díjban részesült Sebők Sándor fóti plébános, regnumi atya.

Laudációt mondott Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.
Ünnepi beszédet mondott Dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes.
Közreműködött a Don Bosco Ének- és Zenekar.
A díj Miletics Katalin Janka éremművész alkotása.
Dr. Horváth Béla, a díj alapítója
Sajgó Szabolcs SJ kurátor

A Parma fidei – Hit pajzsa díjat azoknak az élő egyházi személyeknek ítélik oda, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz. A díjat a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából adják át minden esztendőben.

„Köszönöm Uram, hogy használtál..." hangzott el Sándor atya hálaimája

Zsúfolásig megtelt a templom. A Fóti Római Katolikus Egyházközség plébánosát nagy tisztelettel vették körbe. Gratulálunk a kitüntetéshez. 

A Váci Egyházmegyei Katolikus Televízió interjút készített a Hit pajzsa díjban részesült Sebők Sándor atyával, amely az alábbi oldalon tekinthető meg.

https://www.youtube.com/watch?v=MQ1qhDKj4I8

KÖSZÖNÖM, URAM, HOGY HASZNÁLTÁL” – INTERJÚ SEBŐK SÁNDOR ATYÁVAL,  A HIT PAJZSA DÍJAZOTTJÁVAL

Váci Egyházmegyei Katolikus Televízió

 

A Hit pajzsa díj eddigi díjazottjai:

2002 – Bolberitz Pál professzor

2003 – Olofsson Placid bencés szerzetes

2004 – László Gábor, a Regnum Marianum papi közösségének akkor legidősebb tagja 

2005 – Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek

2006 – Punk Gemma ciszterci apátnő

2007 – Kerényi Lajos piarista szerzetes

2008 – Bálint József jezsuita szerzetes

2009 – Kuklay Antal körömi plébános

2010 – Regőczi István atya

2011 – Rédly Elemér, pápai prelátus, kanonok, győri plébános, a Győri Hittudományi Főiskola tanára

2012 – Katona István atya, az Emmausz Katolikus Karizmatikus Közösség lelki vezetője

2013 – Brusznyai József, nyugalmazott esperes, volt dunakeszi plébános

2014 – Czike Imre János atya, ciszterci szerzetes

2015 – Györgydeák Márton, a Felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János Plébánia plébánosa

2016 – Balás Béla, a Kaposvári egyházmegye püspöke

2017 – Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános

2018 – Hargitai Anna M. Magna SDR nővér, a Szent Margit Gimnázium rendi igazgatóhelyettese 

2019 – Szabó Ferenc jezsuita szerzetes

2020 – Imre Margit Ágota OSBM nővér, volt bazilita tartományfőnök, az első görögkatolikus díjazott

2021 – Magyar Pálos Rend (hat legidősebb tagja: Borsos János József, Botfai József Levente, Imre János Csanád, Temesvári Károly Benedek, Tölgyes Tibor Kálmán, Udvarnoky László István) és Jakab Gábor Kolozsvár-Kerekdombi plébános

2022 – Kontra Éva testvér, a Magyarok Nagyasszonya Társaság első általános elöljárója és Tamás József romániai magyar katolikus püspök

2023 – Pavlics István kanonok, Jánosháza nyug. plébánosa és a beregszászi Dr. Ortutay Elemér görögkatolikus Központ vezetője, Marosi István atya

2024 – Sebők Sándor atya

 

Találkozzunk az Utazás kiállításon!

Ezerarcú kaland vár.

2024. február 22. csütörtök - február 25. vasárnap

Utazás Kiállítás, Budapest Boat Show, Karaván Szalon, E-Bike Test & Show,  Afrika Expo

HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ

Díszvendég Bulgária, Gyula és Békés vármegye

46. alkalommal került a megrendezésre hazai és nemzetközi részvétellel a turisztikai szakma legrangosabbnak nevezhető rendezvénye, a 46. Utazás Kiállítás hagyományosan a megszokott HUNGEXPO területén. A sokak számára népszerű esemény javában tart, és rengeteg ajánlattal és programmal várja az érdeklődőket.

Van aki a szakmából érkezik, van, aki megszokásból nosztalgiázik, vannak lelkes látogatók, akik bejárják az összes standot és programot, van akik konkrét utazási céllal érkeznek, van aki új helyet keres, van talán olyan látogató is, aki kezdetektől van jelen. Minden változik, van, ami jó irányba halad, van amikor hiányoznak a megszokott országok, és helyek, de mindig vannak új információk, amelyek kiegészítik az aktuális lehetőségeket, amelyek befolyásolják az utazási és turisztikai szokásokat. 

Itt van egy személyes kedvenc, az Állatkerti Élménysziget a 46. Utazás kiállítás közepén.

https://www.facebook.com/watch/?v=1122012089223297

Fővárosi Állat- és Növénykert

Várunk mindenkit az Utazás+ kiállításon! ❤️

Ezerarcú kaland vár. Találkozzunk az Utazás kiállításon! Személyes élmények a személyes találkozásokon születnek.

 Az alábbiakban közreadunk részleteket a hivatalos közleményből az idei Utazás kiállításról.

Megújult formában és tartalommal rendezik meg idén az Utazás + Kiállítást. 2024. február 22-25. között a Budapest Boat Show-val, a Karaván Szalonnal, az E-bike Test & Show-val egy időben várják a látogatókat a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A kiállítás külföldi díszvendége Bulgária, a belföldi Gyula és Békés vármegye lesz. A megújult Utazás + Nemzetközi Turisztikai Kiállítás és Élményfeszt továbbra is a legnagyobb és legjelentősebb hazai kiállítás ebben a tematikában, ahol a látogatók megtervezhetik közelgő utazásaikat, ízelítőt kapnak az utazásszervezők és élményprogramok kínálatából. 23 belföldi és 28 külföldi desztináció önálló standon kínálja utazásait, az érdeklődőket közel 150 kiállító, számtalan élmény és értékes nyeremények csábítják a HUNGEXPO A pavilonjába.

Az Utazás + kiállítás és a Budapest Boat Show látogatói a kiállítás területén található nyereménypontokon az elhelyezett nyereményszelvények kitöltésével értékes nyereményekre tehetnek szert. A szelvényeken szereplő kérdésekre helyesen válaszolók között sorsoljuk ki a felajánlott hazai- és egzotikus utazásokat, szállás- és programlehetőségeket, valamint fesztivál belépőket.

A látogatókat úgynevezett élményszigetek várják gyermekek számára kialakított élményelemekkel, élő állatokkal, egy többfunkciós virtuális közösségi térrel és Magyarország átfogó egészségszűrési programjának első megállójaként ingyenes egészségszűréssel várják a szervezők.

Idén is kiemelt szerepet kap egy hazai és egy határon túli térség: a kiállítás külföldi díszvendége ezúttal Bulgária, a belföldi a történelmi fürdőváros Gyula, valamint Békés Vármegye.

Az Utazás + kiállítás fókuszában ezúttal az aktív- és kalandturizmus áll, melyhez szorosan kapcsolódik a kerékpározás is. A tavaly első ízben bemutatkozó E-bike Test & Show nagy siker volt, így a szervezők idén is megépítik a csaknem 3000 négyzetméteres tesztpályát, ahol a látogatók kipróbálhatják a kiállított elektromos kerékpárokat. Egy szerencsés tesztelő pedig meg is nyerhet egy értékes Haibike Alltrack 6 elektromos MTB-ot az ebikeshop felajánlásával.
Hagyományosan népszerű eseménye az Utazás kiállításnak a lakókocsikat és lakóautókat felvonultató Karaván Szalon, melyen az érdeklődők megtekinthetik, bejárhatják a járműveket, és megtapasztalhatják, milyen érzés
tagja lenni a „karavános” közösségnek, hiszen a Karaván Szalonon a kiegészítők és kempingezéshez használt felszerelések mellett jelen vannak a kapcsolódó szervezetek és szövetségek is.

A színpadi programok kavalkádja mellett idén is sok program közül válogathatnak a látogatók: újra nyit a Fesztivál Sziget, lesz Blogger Corner, ahol 9 világjáró osztja meg kalandjait, tapasztalatait és tanácsait az utazásaival kapcsolatban; Járatlan Utakon Fesztivál, amelyen az ország ismert független hátizsákosai és extrém utazói gyűlnek össze, valamint Afrika Expo is.

A rendezvény első másfél napja – szokás szerint - a szakmai közönségnek szól, ahol az üzleti találkozók mellett turisztikai konferenciákat és kerekasztal beszélgetéseket is tartanak. Február 22-én, csütörtökön, a Turizmus Kft. szervezésében izgalmas előadásokkal készülnek a résztvevők számára, amelynek témái között lesz az idei labdarúgó Európa-bajnokság turisztikára gyakorolta hatása és az elmúlt évek gazdasági-turisztikai számainak elemzése. A kiállítás másnapján, pénteken neves turisztikai szakemberek által szervezett, a desztináció marketingben kulcsfontosságú szakkönyvekről szóló beszélgetés-sorozat várja az érdeklődőket, ahol könyvekkel és könyvekben kalandozva ismerhetünk meg számos újdonságot a turisztikai iparágról.

Az Utazás + kiállítással egy időben megnyitja kapuit Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötője, a Budapest Boat Show. A hajózás és a vízi sportok szezonnyitó nagy rendezvényén a látogatók megtekinthetik a különböző márkájú motoros és elektromos hajókat, válogathatnak a hajózáshoz kapcsolódó felszerelések, szolgáltatások és
ruházatok közül, valamint a vízi sportokhoz szükséges eszközöket is beszerezhetik. A Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Vitorlás Akadémia közreműködésével a 2024-es kiállítás díszvendége a Vitorlázz Itthon program, melynek célja a hazai vitorlázás, azon belül is a fiataloknak szóló „kishajós” vagyis jollevitorlázás nyújtotta élmény népszerűsítése, emellett a kiállítás keretein belül az Akadémia központi standján is hangsúlyozottan jelenik meg hazánk szerepe az olimpiai vitorlázás történetében.

A kiállítás nagy hangsúlyt fektet a legfrissebb innovációk bemutatására, ezzel a céllal immár tizenegyedik alkalommal hirdette meg Újdonság Pályázatát, így az elmúlt év fejlesztései és a pályázat nyertesei is a kiállításon mutatkoznak be.

A Budapest Boat Show fontos hajós találkozóhelyként a bemutatkozó 70 cég mellett színes programkínálattal várja mind a szakmai mind a nagyközönséget. A kiállítás stratégiai partnere a Magyar Vitorlás Szövetség és a Balaton Boat Show, szakmai védnöke pedig a Hajóipari Vállalkozók Egylete.

A kiállításokkal kapcsolatos további információk a www.utazas.hungexpo.hu, a https://boatshow.hu/, az https://utazas.hungexpo.hu/e-bike-test-and-show/, a https://karavanszalon.hu/, valamint az http://www.afrikaexpo.hu/ és a https://www.jaratlanutakon.hu/ oldalakon találhatók.

BULGÁRIA

Bulgária gyönyörű, biztonságos és gazdag lehetőségekkel rendelkező európai utazási célpont. A Turisztikai Minisztérium erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy Bulgáriát egész évben vonzó célpontként népszerűsítse, kedvező feltételeket biztosítva a különböző turisztikai típusok gyakorlásához - kulturális örökség, hegyek, tenger, ásványvízforrások és több természeti látnivaló - barlangok, vízesések, alpesi tavak.

Bulgária egy ország, amelynek több ezer éves történelme és kulturális öröksége ősi civilizációkat ölel fel. Annak ellenére, hogy csak Európa területének 2%-át foglalja el, Bulgáriában mintegy 40 000 történelmi emléket regisztráltak (ebből 7 szerepel az UNESCO világörökség listáján), 36 kulturális rezervátumot, 160 kolostort és körülbelül 330 múzeumot és galériát. Az értékes régészeti lelőhelyek tekintetében Bulgária a harmadik helyen áll Európában.

Bulgária az ősi civilizációk - thrákok, rómaiak, bizánciak és proto-bolgárok - örököse, akik kivételesen értékes művészeti és építészeti bizonyítékokat hagytak hátra fejlett kultúrájukból ezen a földön. Ezek az ereklyék mellett Bulgária büszke érintetlen természetére és lenyűgöző biodiverzitására, amelyet az ország természetvédelmi parkjaiban és rezervátumaiban őriznek. A világ legősibb aranykincse Bulgáriában került elő, egy eneolitikus temetőben, amelyet 1972-ben találtak Várna város közelében. A kincs kivételes értékű, mert a tudósok szerint a 6. évezredbe nyúlik vissza. Ez a szenzációs felfedezés új kérdéseket vetett fel a tudomány számára az ősi civilizációkkal kapcsolatban, amelyek a thrákok előtt lakták Bulgária földjét. Még ma is a varnai kincs vonzza a világ minden tájáról érkező tudósok figyelmét. A thrákok hagyatékaként számos kulturális emléket hagytak hátra, amelyek száma évente nő az archeológiai ásatásoknak köszönhetően. Legyőzhetetlen harcosok, misztikus papok és képzett ékszerészek voltak, akik bátran bántak a fémekkel, az arannyal és az ezüsttel. Nagyon jó énekesek és zenészek voltak. A szőlőtermesztés is nagyon fontos volt számukra; a thrákok szeretete a bor iránt jól ismert.

Tudtad-e, hogy:

 Az egyik világ legmagasabb minőségű rózsaolaja Bulgáriából származik?
 Egy kilogramm rózsaolaj előállításához 3,5 tonna rózsasziromra van szükség, aminek
az ára aranyéval vetekszik?
 A Rosa Damascena az olajat adó rózsafajta neve, amely miatt Bulgária híressé vált a
világ legjobb rózsaolaja termelése terén?
 A bolgár rózsa, azaz a Rosa Damascena, fontos összetevője a világ parfümiparának.
A kazanlaki helyi közösség évente megrendezi a Rózsaünnepet. Az első ünnepség 1903-ban volt. Az ünnepség és a bolgár olajtermő rózsa hírneve számos látogatót vonz.

Bulgária ötcsillagos wellness- és spa üdülőket kínál. Az ország rendelkezik Európa legnagyobb koncentrációjú termálvizeivel. Minden ismert típusú természetes ásványvíz megtalálható Bulgáriában. Az országunkban több mint 50 gyógyfürdő található, amelyek rehabilitációt és fizioterápiát kínálnak, nagyszerű ár-érték aránnyal. Minden luxus spa és üdülő nagy hangsúlyt fektet a vendégeknek nyújtott kifinomult pihenésre.

Kivételesen gazdag biodiverzitás, természetvédelmi parkok, egyedi természeti látnivalók, lenyűgöző barlangok és szurdokok, gleccsertavak. Kiváló feltételeket teremtettek mindenféle ökológiailag barátságos tevékenységhez - túrázáshoz, hegymászáshoz, madarak, állatok és növények megfigyeléséhez, természeti látnivalók látogatásához és sok más tevékenységhez. A biodiverzitás tekintetében Bulgária második helyen áll Európában.

A borkészítésnek több mint ezer éves hagyománya van Bulgáriában. Ma Bulgária büszke   finom minőségű borok termelőjére, néhányat pedig egyedülálló szőlőfajtákból készítenek, amelyek lenyűgözik a borismerőket világszerte.
A Mavrud egy nagyon régi helyi fajta. A Mavrudból készült bor intenzív rubinvörös színű és kiváló ízű. A hagyományos bolgár konyha gazdag fűszerekben, egyedi és különleges ízekkel. Gyökerei évszázadokra nyúlnak vissza a hagyományok és receptek terén.

A bolgár joghurt világszerte ismert az ízének minősége miatt. De mi teszi Bulgáriát más országoktól különbözővé, és mi okozza azt a tényt, hogy csak itt, ebben a kis országban a Balkán-félszigeten kínálják a világ legfinomabb joghurtját? Az ok egy kis baktériumban rejlik, amelyet különböző nevek alatt ismernek, de leggyakrabban Lactobacillus bulgaricusnak nevezik. Ez okozza a tej erjedését és kiváló ízét.

Szeretnélek meghívni, hogy látogass el Bulgáriába, és találj meg egy történetet, amelyet megoszthatsz, és felfedezést jelent számodra.

ÜDVÖZÖLJÜK BULGÁRIÁBAN!

Tengeri turizmus

Nagyszerű Fekete-tengeri part

A bolgár tengerpart varázslatos hely! Itt a meleg tenger találkozik a simogató nappal és az ősi kultúrával... A tengerpart finom homokkal büszkélkedik, amely fokozatosan merül el a tenger ölelésében. A napfény gyönyörű és nagy adagban van itt. Ha ehhez a pompához hozzáadjuk az új szállodakomplexumok luxusát és a kis tengerparti városok és falvak kényelmét, akkor a kép teljes. A bolgár tengerpart leginkább hosszú homokos strandjairól, tiszta vízéről és az üdülőhelyek és vakációs komplexumok hatalmas választékáról ismert. Mindenkinek van valami – családoknak, fiatal vidám embereknek vagy természetkedvelőknek, akik nyugodt és csendes nyaralást részesítenek előnyben. A Fekete-tenger partja nagy állatvilági sokféleség helye - több száz ritka madárfaj található itt, mivel a Via Pontica (az egyik fő madárvonulási útvonal) éppen a bolgár partokon halad át. Számos vadvédelmi park folyóparti erdőkkel és gyönyörű tájakkal, amelyek a part mentén találhatók, sok ritka és védett növény- és állatfajt őriznek.

A bolgár Fekete-tenger partja több ezer éve lakott terület. Sok bolgár tengerparti városban és üdülőhelyen értékes történelmi emlékeket látogathatsz - ez egy remek lehetőség a nyaralásod változatosabbá tételére és az ősi idők atmoszférájának átélésére. A legnépszerűbb látványosságok közé tartozik a Nessebar óvárosa - az UNESCO által elismert kulturális örökségi helyszín.

A bolgár Fekete-tenger partja számos és változatos lehetőséget kínál kikapcsolódásra és szórakozásra. Lenyűgöző 378 km partvonalával a parton 70 strand, sok öböl, festői torkolatok gyönyörű sűrű erdőkkel és egy kellemes keveréke hegyi és tengeri éghajlatnak található. A bolgár strandok világszerte népszerűek a finom, tiszta homokjuk miatt. Tizenegy bolgár strandot tüntettek ki Kék Zászlóval 2010-ben - ez a kitüntetés egy tiszta és ökológiai környezet elismerése.

A Fekete-tenger sótartalma alacsony, és az árapályok alig észlelhetőek. Kiváló fürdésre alkalmas a nyári hónapokban. A nyári hőmérséklet mérsékelt, ritkán haladja meg a 28 °C-ot. Két hegy, a középen fekvő Balkán-hegység és délen elhelyezkedő Strandzsa-hegység közelsége hozzájárul egy kellemes és élvezetes éghajlathoz. Ez kiváló lehetőséget kínál arra, hogy összekapcsold a tengerparti nyaralást a friss hegyi levegővel.

A Fekete-tenger északi partja ott kezdődik, ahol a Balkán-hegység találkozik a tengerrel az Emine-foknál, és északra fut a Sivriburun-fokig, a román határ mentén. Ennek a területnek a szépsége lenyűgöző és változatos - aranyhomokos strandok, sziklás partvonalak barlangokkal, sűrű erdők és tengerparti tavak követik egymást, festve mesés tájakat. Itt kiváló lehetőségeket találsz a kikapcsolódásra. A klasszikus tengerparti nyaralás kedvelői élvezhetik a bájos kis üdülővárosokat, tágas strandokat finom aranyhomokkal és tiszta, csábító tengerrel. Luxus üdülőkomplexumok és kis családi hotelek is bőségesen megtalálhatók ezen a területen.

A Fekete-tenger déli partja dél felől az Emine-foktól kezdve fut le egészen a török határ melletti Resovo faluig. Ezen a területen számos napos strand található. Kis üdülővárosok váltják egymást nagy luxuskomplexumokkal, rezervátumokkal, természeti szépségekkel és kempingekkel. Itt található a híres bolgár Napospart üdülőhely és Burgasz városa. Sokszínű szállodák és éttermek mellett itt találhatók Bolgár Napospart, Pomorie és Szozopol városainak építészeti rezervátumai is.

 

 

Essentia Artis összművészeti kiállítással és programsorozattal nyit a tavasz márciusban a Pesti Vigadóban

A fiatal művészeknek is jól indulhat a tavasz

 

Érdemes már most tervezni a tavaszt, és ha jön a tavasz, jönnek a jobbnál jobb értékorientált programok és lehetőségek, amelyek nem csak a művészet szép oldalát nyitogatják, hanem a lehetőségek tárházát is elénk tárják, amitől megváltozhat sok minden a hétköznapokban és ünneppé emelkedhet a művészi élményekben, vagy akár a kibontakozó alkotások létrehozásában aktívvá vált idő.

Az igazi művészet mindig jó hatással van az emberi lélekre, amely a szép, jó és igaz határkövébe rendeltetett. Felfedezve a művészetek világába rejtett erőt, szabadabbá válhat a lélek a művészi értékek felfedezése közben. A zene, az irodalom, a képzőművészet, a fotóművészet, a tánc, és még sorolhatnánk, mind a művészet szabadságába rejtett lélekformáló kibontakozást rejti magába, ami hasonlít a természet tavaszi megújulásához, amely tele van szépséggel és csodával.

Idén is megrendezésre kerül az Essentia Artis, az MMA 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítása és programsorozata. A három tematikus napon, 2024. március 23-án, 24-én és 27-én több, mint 160 művész számos változatos, ingyenes programmal várja a művészetek iránt érdeklődőket a Pesti Vigadóban, az MMA székházában.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) által rendezett Essentia Artis elnevezésű ingyenes összművészeti kiállítás és programsorozat előzetes beharangozójára a Centrál Kávéházban került sor 2024. február 21-én.

Az esemény házigazdái voltak Kiss János, az MMA alelnöke, Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója és iski Kocsis Tibor, az Essentia Artis kurátora.

A jelképesen kiválasztott helyszínen Osztrosits Éva hegedűművész, Csabay Domonkos zongoraművész és Török Máté verséneklő előadóművész előadása gazdagította a művészetek esszenciáját magában hordozó programsorozat ismertetését.

Márciusban veszi kezdetét az Essentia artis összművészeti kiállítás és programsorozat.

Megnyitó: 2024. március 1.

Helyszín: Pesti Vigadó, MMA székház 6. emeleti kiállítótér

A kiállítás 2024. május 7-ig látogatható.

Fiatal művészeket támogat a Magyar Művészeti Akadémia.

Idén is meghirdetésre kerül az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram, ami lendületbe hozhatja a kezdő művészek kibontakozását.

További részleteket olvashatunk az alábbi hivatalos közleményben:

Tavasszal ismét Essentia Artis a Pesti Vigadóban

Márciusban nyílik az MMA művészeti ösztöndíjasainak programsorozattal kísért kiállítása

Budapest, 2024. február 21.

A március elején kezdődő grandiózus összművészeti esemény mintegy 160 kortárs művész közreműködésével több mint két hónapon át várja az érdeklődőket a Pesti Vigadóban, az MMA székházában.

Március 1. és május 7. között látogatható az Essentia Artis, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítása és programsorozata. Az esemény keretében az építészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be. Az iski Kocsis Tibor és Szentgyörgyi Szandra kurátorok közös munkája nyomán rendezett idei kiállítás egy képzeletbeli utat nyit meg, ahol a különböző művészeti területek között létrejött mikro- és makronarratívák mentén végighaladva, a látogató felfedezheti a Kárpát-medencei vizuális kultúra új horizontjait. Az érdeklődők olvasósarokban ismerhetik meg az irodalmi és művészetelméleti tagozat ösztöndíjasainak műveit, ezáltal is teljesebb képet kapva a kortárs ötven év alatti magyar alkotók programjáról, szellemi és érzelmi hátteréről, inspirációinak forrásairól az MMA székháza 6. emeleti kiállítótereiben.

Kiss János, az MMA alelnöke a Centrál Kávéházban tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az MMA 2018-ban indult Művészeti Ösztöndíjprogramja töretlen sikernek örvend a művészek körében, 2023-ban közel tizenháromszoros túljelentkezés mellett 1264 pályázatot adtak be. A hároméves ösztöndíjas időszak a fiatal és középgenerációs művészek, művészetelméleti írók részére megteremti a lehetőséget kutatási tervük megvalósítására, művészi tevékenységük fejlesztésére és kiteljesítésére.

Az alelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az Essentia Artis kiállítással és programsorozattal párhuzamosan 2024. február 26. és április 2. között ismét lehet pályázni a 2024-2027-os időszakra szóló MMA Művészeti Ösztöndíjprogramra.

Csáji László Koppány, a művészeti ösztöndíjprogramot lebonyolító MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) igazgatója beszédében kiemelte, hogy szervezésükben első ízben 2023. márciusában rendezték meg az Essentia Artist, ami az idei esztendőben, a fokozott érdeklődésre való tekintettel, több mint két hónapig áll nyitva majd a látogatók előtt. A „FolkulTúra–Kalandozás a népművészet világában”, a „SzinpadOn–Reflektorfényben a színház-, cirkusz- és filmművészet” és a Bébikönnyűtől Bartókig – Koncertmaraton kicsiknek és nagyoknak” című tematikus napok a Duna-parti Tündérpalotán belül a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon, a Makovecz teremben és a Díszteremben, valamint a 6. emeleti kiállítóterekben valósulnak meg.

KIEMELT PROGRAMOK

FolKultúra- Kalandozás a népművészet világában – 2024. március 23.

Az Essentia Artis összművészeti programsorozat első tematikus napján a népművészet áll az események középpontjában. A családok húsvét- és tavaszváró kézműves foglalkozáson és akvarellfestés-workshopon vehetnek részt. A keresztény egyházi ünnepek dallamai és játékai közül nagyböjti és húsvéti népénekekkel és népzsolozsmával eleveníti fel az ünnepek hangulatát Medgyesy- Schmikli Norbert, Bárdosi Ildikó népdalénekes pedig különböző női sorsokat mutat be a balladákon keresztül. Török Máté zenés könyvbemutatója keretében a kötetben megszólított verséneklők, énekmondók közül többek közt jelen lesz Huzella Péter, a Kaláka együttes és Sebő Ferenc is. A nap zárásaképpen élő zenés táncházat tart a Góbé Folkside, a tánctanítást Berecz István néptáncos vezeti.

SzinpadOn-Reflektorfényben a színház-, cirkusz- és filmművészet – 2024. március 24.

A gyermekek cirkuszművészeti workshop keretein belül leshetnek be a szórakoztatás kulisszatitkaiba Egyed Brigittával, de a nap folyamán akár szinkronszínészként is kipróbálhatják magukat és az olimpikonok bőrébe bújhatnak B. Nagy Ervin animációs filmjeinek segítségével.

Dokumentumfilm mutatja be a magyar származású William Fox és Adolph Zukor személyes történetét. A rövidfilm egyedülálló időutazást kínálva repíti vissza a nézőt a századfordulós Európába és az Egyesült Államokba, megidézve Hollywood hős- és aranykorát. A nap végén egy különleges technikával készült dokumentumfilm ismerteti meg a közönséggel a II. világháború alatt embereket mentő katolikus papnövendék, Baranski Tibor életét.

Bébikönnyűtől Bartókig – Koncertmaraton kicsiknek és nagyoknak – 2024. március 27.

A legkisebbeket Dávid Ádám Zoltán, Kárász Eszter és Bata István zenés régi és új mondókákkal várja. Este Balogh Vera fuvolaművész Verebi Végh Ignác kottatárából két unikális fuvolanégyes újkori bemutatójával készül, amelyek a TRAVERATA kvartett előadásában szólalnak meg korhű hangszereken. A program második részében Osztrosits Éva hegedűművész Veress Sándor és Bartók Béla kamaramuzsikáiból válogat. A nap zárása képpen ESSZENCIÁK címmel Bella Máté és Kutrik Bence vonószenekari koncertjére kerül sor. A vonószenekari kompozíciók a Danubia Zenekar előadásában szólalnak meg.

VÁRJÁK AZ ÚJABB PÁLYÁZÓKAT

2024. február 26. és április 2. között ismét lehet pályázni a 2024-2027-os időszakra szóló MMA Művészeti Ösztöndíjprogramra, amelynek szakmai lebonyolítója az MMA MMMKI.

Minden olyan magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személy pályázhat, aki a támogatási időszak kezdetéig már betöltötte 18. életévét, de még nem töltötte be 50. életévét. A pályázat benyújtásának nem feltétele művészeti, művészetelméleti végzettség, szakképzettség. Az ösztöndíjjal kapcsolatos további információk megtalálhatók az MMA MMKI honlapján.

A 2024. március 1 - május 7. között zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A tematikus programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg.

Részletes információ: www.essentiaartis.com

Meglepetésként álljon itt az vers, amellyel Török Máté verséneklő előadóművész örvendeztetett meg minket az Essentia Artis kulturális programsorozat bemutatóján.

Babits Mihály: Zsoltár gyermekhangra

Az Úristen őriz engem

mert az ő zászlóját zengem.

Ő az Áldás, Ő a Béke

nem a harcok istensége.

Ő nem az a véres Isten:

az a véres Isten nincsen.

Kard ha csörren, vér ha csobban,

csak az ember vétkes abban.

Az Úristen örök áldás,

csira, élet és virágzás.

Nagy, süket és szent nyugalma

háborúnkat meg se hallja.

Csöndes ő míg mi viharzunk

békéjét nem bántja harcunk.

Az Úristen őriz engem,

mert az Ő országát zengem.

Az Ő országát, a Békét,

harcainkra süketségét.

Néha átokkal panaszlom

de Ő így szól: "Nem haragszom!"

 

Néha rángatom, cibálom: -

tudja hogy csak őt kívánom.

Az is kedvesebb számára,

mint a közömbös imája.

Az Úristen őriz engem

mert az Ő zászlóját zengem.

Hogy daloljak más éneket,

mint amit Ő ajkamra tett?

Tőle, Hozzá minden átkom:

hang vagyok az Ő szájában.

Lázas hang talán magában:

kell a szent Harmóniában.

S kell, hogy az Úr áldja, védje

aki azt énekli: Béke!

 

 

A Frankofón Fesztivállal érkeznek a Frankofón Filmnapok

Idén is fesztivállal ünnepel a hazai frankofónia.

 

A Frankofón Fesztiválnak és a Frankofón Filmnapoknak nagy hagyománya van hazánkban. Lelkes csapat vesz részt évek óta a programon. Idén hamarosan kezdetét veszi a sokak által várt rendezvény, amelynek a beharangozásáról a Francia Intézetben tartottak előzetes tájékoztatást.

A résztvevőket elsőként Őexc. Claire Legras nagykövet asszony, Franciaország magyarországi nagykövete köszöntette, akinek az alábbiakban olvasható a 14. Frankofón Filmnapok weboldalán megjelent ajánlása.

A képgalériában látható fotók egyik része az esemény bejelentésén készült 2024. február 15-én, csütörtökön a Francia Intézet Auditóriumában.

Az eseményen felszólalt, Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete, Altnéder Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős koordinátora és Pierre Pedico, a Magyarországi Francia Intézet igazgatója.

Fotók láthatók még korábbi felvételekből, amelyek Párizsban készültek, ezzel is ráhangolódva a frankofón ünnepre.

További részletek és forrás a 14. Frankofón Filmnapok weboldalán.

https://filmnapok.franciaintezet.hu

A Frankofón Filmnapok, mint minden évben, 2024-ben is remek alkalom arra, hogy márciusban, amikor hagyományosan a frankofóniát ünnepeljük, bemutathassuk Magyarországon a frankofón országok friss filmtermésének legjavát. Az előkészületekben a Francia Intézet mellett nemcsak Franciaország, hanem Belgium, Kanada, Görögország, Románia, Svájc és Tunézia nagykövetsége is részt vett, hogy bőséges válogatással örvendeztethesse meg a magyar közönséget, valamint a helyi frankofón közösséget, huszonnégy olyan alkotással, amelyek többsége már a legrangosabb nemzetközi fesztiválokon is sikerrel megmérettetett. Magyarország, amely 2004 óta megfigyelő tagja a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének, ez alkalommal egy dokumentumfilmet delegált a programba az aktualitás jegyében, hiszen 2024-ben Párizs lesz a nyári olimpiai és paralimpiai játékok helyszíne.

A válogatásban szereplő francia filmek közül hét premier előtti bemutató, köztük a nyitófilm, Martin Bourboulon A három testőr: Milady című látványos alkotása.

A 14. Frankofón Filmnapok programját szándékunk szerint műfaji sokszínűség jellemzi: találhatnak benne az egész családnak szóló animációs filmet (ilyen az Annecyi Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott Robotálmok), sci-fibe hajló szerzői filmet (Bertrand Bonello Vadállatját, amely a velencei fesztiválon volt versenyben), életrajzi tablót (a főszerepben Catherine Deneuve-vel: Bernadette – A főnökasszony), de az összeállításból természetesen a vígjátékok sem maradhattak ki (például Albert Dupontel Második fordulója).

És még mielőtt jó szórakozást kívánnék önöknek a fesztiválhoz, szeretném megköszönni minden partnerünknek, hogy támogatásukkal és munkájukkal évről évre lehetővé teszik, hogy együtt ünnepelhessük a francia nyelvet és a mozit Magyarországon."

Claire Legras
Franciaország magyarországi nagykövete
 

Nemkívánatos személyek
 03.07. csütörtök, 20:00, Francia Intézet
 02.29. csütörtök, 20:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Haby aktívan részt vesz a közösség ügyeiben, így igencsak felháborodik, amikor rájön, hogy az új polgármester területrendezésre készül. A helyiek azonban nem törődnek bele a tervezett tarolásba, Haby vezetésével szembeszállnak az önkormányzattal, hogy megvédjék a tömbjüket.

Bonnard - Egy festő szerelme
 03.02. szombat, 15:00, Uránia Nemzeti Filmszínház
 03.06. szerda, 20:00, Francia Intézet
 03.10. vasárnap, 16:30, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Nincs nagy művész múzsa nélkül, és gyakran ez a múzsa történetesen egy nő, aki nem csupán egyszerű modell, hanem jóval több annál. A 19-20. század fordulóján ilyen volt a festő Pierre Bonnard életében Marthe.

Sirocco és a szelek királysága
 03.02. szombat, 15:30, Francia Intézet
 03.10. vasárnap, 14:45, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Az eleven és nem kevésbé élénk fantáziájú Juliette és Carmen egy titkos átjárón belepottyannak a kedvenc könyvükbe. A kislányok macskává változnak, és bizony külön-külön kell boldogulniuk, hogy újra egymásra találjanak és a Szelek birodalmából hazajussanak.

Derék emberek
 03.09. szombat, 20:00, Uránia Nemzeti Filmszínház
 03.05. kedd, 18:00,Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Ilie, a kiégett falusi rendőr olyan vidéken szolgál, az ország keleti határán, ahol a korrupció és csempészet életforma. A rendszernek kényszerűen ő is része, mert van egy álma, egy gyümölcsös, ahol békében gazdálkodhatna. Csakhogy egy erőszakos eseménysorozat felkavarja az állóvizet, és Ilie kénytelen újraértékelni döntéseit.

Robotálmok
 03.09. szombat, 14:30, Francia Intézet
 03.03. vasárnap, 15:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ DOG borzasztó magányosan él Manhattanben. És mivel ez így nem mehet tovább, épít magának egy robotot. Ám kalandos barátságuknak egy nyári estén szomorú véget vet… a rozsda. Talán csak nem örökre?

Hát itt élünk
 03.06. szerda, 18:00, Uránia Nemzeti Filmszínház
 03.09. szombat, 18:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Antonisszal, a fiatal ügyvéddel valószínűleg egész életében nem történt annyi minden, mint ezen az egyetlen napon, amikor is nemcsak fizikailag jut messzire az athéni dugóktól és unalmas tárgyalótermektől, de belsőleg is nagy utat jár be.

Falcon Lake
 02.29. csütörtök, 18:00, Francia Intézet
 03.07. csütörtök, 18:00, Francia Intézet
✱ A 13 éves Bastien egy tóparti házban tölti a nyarat. Egy szobában az anyja barátnőjének lányával, a számára mindenképpen rejtélyes, 16 éves Chloéval. A körülmények, egészen pontosan a közelben ólálkodó szellem a korkülönbség ellenére összehozza a két fiatalt. Mert mindenkinek megvannak a maga kísértetei.

Őszi sanzon
 02.29. csütörtök, 20:30, Francia Intézet
 03.02. szombat, 17:30, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ A sikeres párizsi színész, Mathieu hamarosan betölti az ötvenet. Alice, a negyvenes zongoratanárnő egy kis nyugat-franciaországi tengerparti üdülőhelyen él. Ők ketten több mint egy évtizede szerelmesek voltak egymásba, majd szétváltak útjaik. Sok idő telt el azóta, és a két összetört szív lassan begyógyult. Amikor Mathieu a tengerhez utazik, hogy elmeneküljön a városban rátörő melankólia elől, váratlanul belebotlik Alice-be.

Bernadette – A főnökasszony
 03.08. péntek, 20:30, Francia Intézet
 03.01. péntek, 20:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Férje kinevezésekor Bernadette Chirac nagy reményekkel költözik be a köztársasági elnöki palotába: hogy előléphet a háttérből, és végre megkapja a neki kijáró elismerést. Csakhogy a meglehetősen merev First Ladynek van néhány olyan tulajdonsága, amelyet a népszerűség kedvéért nem ártana levetkőznie.

Liv S. szerelmei
 03.08. péntek, 19:30, Uránia Nemzeti Filmszínház, a vetítés után közönségtalálkozó a rendezővel
 03.10. vasárnap, 17:30, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ A 38 éves Liv nekivág a városnak, hogy kijárja magából a veszekedést a barátjával. És ahogy parkokon vág át, kávézók előtt halad el, felidézi magában a régi kapcsolatait, amelyekben valami valahogy mindig félrement. Úgyhogy kedves, álmodozó hősnőnknek ideje szembenézni a démonaival, és elfogadni, hogy az élet egy hatalmas érzelmi hullámvasút.

Vadállat
 03.09. szombat, 17:00, Francia Intézet
 03.02. szombat, 20:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ A közeli jövőben, amikor már mindent a mesterséges intelligencia irányít, az érzelmek veszélyforrást jelentenek. Az embernek meg kell hát tisztulnia tőlük. Ezt pedig úgy teheti meg, ha újraéli az előző életeit. Gabrielle vissza is megy az időben, rátalál régi, nagy szerelmére, de a félelem ott motoszkál benne, hogy ebből valami nagyon nagy baj lesz.

A három testőr: Milady
 03.02. szombat, 20:00, Francia Intézet
 02.28. szerda, 18:30, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ A vallásháborúk megosztotta és az angol megszállás fenyegette királyságban egy maroknyi férfi és nő kardot ragad, és az életét teszi fel Franciaország dicsőségére. És persze Constance Bonacieux megmentésére, akit az ifjú D’Artagnan szeme láttára raboltak el.

Yannick
 03.06. szerda, 18:00, Francia Intézet
 03.08. péntek, 18:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ A színpadon épp javában megy A felszarvazott férj című olcsó bulvárkomédia. Egy öntudatos néző, Yannick megelégeli a hazug játékot, félbeszakítja az előadást, és úgy dönt, saját kezébe veszi a dramaturgiát és a rendezést.

Salem
 03.09. szombat, 20:00, Francia Intézet
 03.06. szerda, 20:00, Uránia Nemzeti Filmszínház, a vetítés után közönségtalálkozó a rendezővel, és a főszereplővel

✱ Egy Comores-szigeteki fekete fiú és egy roma lány szerelme Marseille legvadabb környékén. De a két rivális banda között a háború nem azért tör ki, mert a lány teherbe esik, hanem egy gyilkosság miatt, amelynek a fiú szemtanúja. És a látott szörnyűségek hatására a fiú a fejébe veszi, hogy ezt az „átkot” csakis az ő lánya űzheti el a fejük fölül. A lánya, akinek mindenáron meg kell születnie.

Mindent egy lapra
 03.01. péntek, 18:00, Francia Intézet
 03.05. kedd, 20:30, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Sylvie egyedülálló anya, két fiút nevel. Egy éjszaka a kisebbik egyedül marad a lakásban, és megsérül. A hatóságok kivonulnak, elviszik a gyereket, és a nyomozás idejére otthonban helyezik el. Sylvie viszont igaza biztos tudatában harcba száll, hogy visszakapja a fiát.

Második forduló
 03.03. vasárnap, 19:30, Uránia Nemzeti Filmszínház
 03.09. szombat, 15:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Dúl az elnökválasztási kampány, és a csatornának nincs más választása, mint visszahozni a kispadról a büntetésből a sportrovathoz száműzött politikai újságírónőt. A jó házból származó, a politikában újonnan feltűnt jelölt nyilatkozatai láttán Nathalie Pove nem nyughat, nyomozásba kezd, és igencsak meglepő szálakat göngyölít fel.

Tánc az élet
 03.09. szombat, 14:00, Turbina , Filmvetítés és vogue ball

✱ A párizsi opera fiatal sztárja, Elise egy előadás végén súlyosan megsérül. A briliáns tehetségű balerina álmai hirtelen szertefoszlanak, amikor az orvosok azt mondják: évekig nem táncolhat. Egy véletlen azonban a kortárs tánc világa felé sodorja, ahol új barátokra talál. A tánc maga az élet, és sosem késő új utakra lépni!

A vetítést a fergeteges The Big Screen Vogue Ball követi, a magyar ballroom szcéna filmbe illő eseménye, Father Daniel Elle, a Francia Intézet és az MD Company szervezésében. A nemzetközi ballroom közösség tagjai biztonságos és kreatív közegben mérik össze tudásukat a kifutón vogue tánc, runway, divat és más kategóriákban, miközben életre keltik ismert francia és frankofón filmek divatvilágát.

Sav
 03.02. szombat, 17:00, Francia Intézet
 03.04. hétfő, 20:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ A 15 éves Selma szülei elváltak. De amikor Franciaországra mindent elpusztító savas eső zúdul, a család kénytelen összefogni, hogy lehetőleg mindannyian túléljék a klímakatasztrófát.

Árral szemben
 02.29. csütörtök, 18:00 Uránia Nemzeti Filmszínház
 03.02. szombat, 16:00 Uránia Nemzeti Filmszínház
✱ Pauline-nak, a fiatal kertészmérnöknek minden egyszerre szakad a nyakába. Mert persze mikor máskor jöjjön szembe élete nagy projektje, amivel a szakmájában csupa férfi közt bizonyíthatna, mint amikor a gyerekeire nincs, aki tovább vigyázzon. A kérdés csak az, hogyan boldogul, beborul fölötte az ég, vagy ráragyog a nyári nap.

A nemzet aranyai
03.04. hétfő, 18:30 Francia Intézet
A vetítést követően találkozó a filmkészítőkkel és a sportolókkal
Ingyenes

✱ A film hősei azok a magyar vízilabda-legendák, akik 1997 és 2008 között végignyerték az összes világversenyt. A Szabadság szerelem, a BÚÉK és Az unoka producerének új filmje a világszerte elismert és csodált magyar vízilabdasport nevezetes, sikerekkel tarkított időszakának hátterét mutatja be a csapattagok és a nemzetközi ellenfelek szemszögéből.

Négy nővér
 03.01. péntek, 18:00 Uránia Nemzeti Filmszínház
 03.08. péntek, 20:00 Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Olfa négy lánya közül a két legidősebbet, ahogy az anyjuk mondja, „felfalta a farkas”, a dzsihád farkasa. A két fiatalabbat kimentette a gyermekvédelem. Nehéz történet ez reményről, lázadásról, hagyományról, erőszakról, testvéri szeretetről és magáról a tunéziai társadalomról, amelyet Kaouther Ben Hania profi színészek bevonásával mesél el. Másképp talán nem is lehetne.

Mutánsok
 03.01. péntek, 20:00 Francia Intézet
 03.07. csütörtök, 20:00 Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Rejtélyes, járványszerű jelenség van terjedőben. Bizonyos emberek átalakulnak: szó szerint előbújik belőlük az állat. A kór François feleségét is elérte, és a férje minden követ megmozgat, hogy segítsen rajta. De ebben a különös lények lakta világban nemcsak az ő élete változik meg gyökeresen, hanem 16 éves fiuké is.

Tori és Lokita
 03.09. szombat, 16:00 Uránia Nemzeti Filmszínház
 03.07. csütörtök, 18:00 Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Belgium, napjainkban. Tori és Lokita még gyerekek, egyedül indultak útnak Nyugat-Afrikából Európa és egy jobb élet felé. Csakhogy a hivatali útvesztőkkel és az emberkereskedőkkel szemben mindketten védtelenek, még akkor is, ha szorosan összekapaszkodnak.

Az arcuk mindig előttem lesz
 03.05. kedd, 18:00 Francia Intézet A vetítés (03.05) után beszélgetés helyreállító igazságszolgáltatásról
 03.10. vasárnap, 19:00 Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Franciaországban a helyreállító igazságszolgáltatás rendszere 2014 óta igyekszik biztonságos keretek között, szakértők és önkéntesek közreműködésével párbeszédbe vonni elkövetőket és áldozatokat. De ahhoz, hogy ez működjön, mindkét félnek akarnia kell. Le kell győznie magában a haragot vagy a szégyent, el kell hinnie, hogy van remény. Hogy amit kölcsönösen átéltek, nem végleg jóvátehetetlen.

Zártosztály
 03.03. vasárnap, 17:00 Uránia Nemzeti Filmszínház
 03.08. péntek, 18:00 Francia Intézet

✱ Párizs, 1894. Fanni önként vonul be a tébolydába, az anyját keresi az őrültnek bélyegzett nők között. Nyomozása során az intézmény egyéb titkaira is fényt derít, miközben a személyzet az éves nagy bálra készül, az utolsóra – mely Fanni számára egyben az utolsó reménysugár is, hogy kikeveredjen egyre szorultabb helyzetéből.

14. Frankofón Filmnapok  

2024. február 28. - 2024. március 10.

A 14. Frankofón Filmnapok weboldala: https://filmnapok.franciaintezet.hu

Bulgária, Gyula és Békés vármegye az idei díszvendég az Utazás 2024 Kiállításon a Hungexpon

2024. február 22. csütörtök és február 25. vasárnap között megújult formában és tartalommal kerül megrendezésre az Utazás Kiállítás a Budapest Boat Show, a Karaván Szalon, az E-bike Test & Show seregszemléjével közösen a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

A kiállítás külföldi díszvendége Bulgária, a belföldi Gyula és Békés vármegye.

A Nemzetközi Turisztikai Kiállítás és Élményfeszt hagyományosan az év elején a turizmus szakmának a legnagyobb és legjelentősebb hazai eseménye, amelyen a látogatók a legnagyobb választékát találják meg egy helyen és egy időben a lehetséges utazási célpontoknak, ahol 23 belföldi és 28 külföldi desztináció önálló standon kínálja utazási ajánlatát. Az érdeklődőket közel 150 kiállító, számtalan élmény és értékes nyeremények csábítják a HUNGEXPO A pavilonjába. 

Jó választás volt a külföldi díszvendég, Bulgária vendégszeretetének a felfedezéséhez az idei UTAZÁS Kiállítás beharangozásához szervezett helyszín, amelyre a Bolgár Művelődési Házban került sor 2024. február 16-án, pénteken.

Tihanyi Klára – a Hungexpo, Stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója, Őexc. Hriszto Polendakov – a  díszvendég Bulgária nagykövete, Dr. Görgényi Ernő – a díszvendég Gyula polgármestere, Komoróczki Aliz – Gyulai Turisztikai Nkft. ügyvezetője és a szervezésért felelős munkacsoport vezetője, a Békés Vármegyei Kormányhivatal nevében, Sipiczki Róbert - a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség elnöke, Holczhauser András – a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, és Szépvölgyi István – díszvendég, a  vitorlazzitthon.hu nevében vett részt a hivatalos tájékoztatón, amelyet Bódy Gergő  moderált. Genát Andrea a fordításban nyújtott segítséget a díszvendég Bulgária nagykövetének a szép magyar nyelvben.

Az utazások kedvelői minden évben készülnek az Utazás kiállítás meglátogatására, hiszen itt gazdag úti helyekkel, nagyon sok színes programmal találkozhatnak, és akár  új útiterveket fedezhetnek fel. 

Idén is jelen lesz az Utazás kiállításon 2024. február 22-25. között 12. alkalommal az Afrika Expo Budapest 22 kiállítóval 17 afrikai ország képviseletében, 500 négyzetméteren a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ A Pavilonjában, a 210 A standhelyen!

 

2024. február 22. csütörtök - február 25. vasárnap

Utazás Kiállítás, Budapest Boat Show, Karaván Szalon, E-Bike Test & Show,  Afrika Expo

HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ

Díszvendég Bulgária, Gyula és Békés vármegye

 

Sok információt találunk a rendezvények oldalán.

https://utazas.hungexpo.hu/

https://boatshow.hu/  

https://utazas.hungexpo.hu/e-bike-test-and-show/ 

https://karavanszalon.hu/

http://www.afrikaexpo.hu/ 

https://www.jaratlanutakon.hu/ 

 

 

 

 

 

Budapesten láthatóak a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményének a remekművei

Mélység/élesség - Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből címmel nyílt kiállítás a Millennium Háza – Neo Kortárs Művészeti Térben

André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi, Robert Capa csak néhányan az ismertté vált alkotók közül, akiknek számos további fotóművész fotóival együtt láthatjuk a műveit a  megszépült Millenium Házában a  Neo Kortárs Művészeti Térnek elnevezett kiállítóterében.

Nagy bejelentéssel nyílt meg a Mélység/élesség - Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című kiállítás a Városligetben.

A Millennium Háza – Neo Kortárs Művészeti Tér adott helyett a Mélység/élesség - Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című reprezentatív időszaki kiállítás jelentősége túlmutat egy hagyományos tárlat bemutatásán, hiszen azon túl. hogy a fotográfiai intézmény remekműveinek a legjavából válogattak a rendezők a kiállítás tervezésénél, a megvalósult fotóbemutató előre vetíti a már régóta várt és a Városligetbe tervezett Nemzeti Fotóművészeti Múzeum közeli megnyitását.

A Nemzeti Fotóművészeti Múzeum, amely a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként fog működni az egykori Klösz-villában a Városligetben mintegy 3000 négyzetméteres területen, 2025-re tervezett megnyitását Csák János kulturális és innovációs miniszter jelentette be az ünnepélyes fotókiállítás megnyitón.

A fotóművészet értékelése egyre nagyobb helyet kap az utóbbi időben és az elemzésekben kezdik felfedezni a fotókban rejlő ábrázolás jelentőségét és üzenetét, kiemelve a fotóművészek felelősségét az alkotás elkészítésében. 

Igazi fotótörténeti utazásba vezet be A mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című kiállítás egy igazán szép helyen, a Városligetben a Millenium Házában egészen 2024. május 12-ig számos tárlatvezetéssel együtt is akár.

Mélység/élesség - Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből
időszaki kiállítás

2024. február 2. – május 12.

Millenium Háza – NEO Kortárs Művészeti Tér
Budapest Olof Palme sétány. 1. 1146

 

 

 

 

 

Jön a tavasz!

Több fény, több nap, több virág!

 

 

dsc00108_24.JPG

 

Jó hírt hoznak a hóvirágok! Jó hírt hoznak a fények! Jön a tavasz. Hosszabbak a nappalok, szépül a természet, több lesz a napsütés! A természet tudja, mi a dolga, tudja, hogy mikor hogyan mit tegyen. Mit fog hozni a tavasz? Mit fog hozni a nyár? A természet biztosan hozza a szépséget. 

 

Emlékkonferencián emlékeztek meg Mádl Ferenc jogtudósról, aki ma lenne 93 éves


 

Mádl Ferenc jogtudós, professzor, politikus 93. születésnapján, 2024. január 29-én, hétfőn Mádl Ferenc emlékkonferenciát szervezett a Magyar Jogász Egylet, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet „Szuverenitás, integráció, jogállam - MÁDL Emlékkonferencia" címmel a Károlyi-Csekonincs Palotában (Károli Gáspár Református Egyetem, Bp, V. ker. Múzeum u. 17.), ahol jó szívvel emlékeztek meg Mádl Ferenc példamutató életéről, amelyben megmutatta, hogyan lehet fontos beosztásokban tiszteletreméltóan és teljes emberi értékekben élni és alkotni.

Részletek a konferencia programjából:

Megnyitó: Győri Enikő, európai parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke

Mádl Ferenc a jogtudós: Martonyi János, professzor emeritus Szegedi Tudományegyetem

Mádl Ferenc, mint az alkotmányosság őre: Paczolay Péter, a strasbourgi Emberi Jogi Európai Bíróság bírája

Szuverenitás és integráció: Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet elnöke, egyetemi tanár

A jogállam fogalma egykor és ma: Tóth J. Zoltán, egyetemi tanár

A jogállam szupranacionális térben: Juhász Imre, alkotmánybíró

Mádl Ferenc szerepvállalása a közéletben: Prőhle Gergely, NKE intézetigazgató

Zárszó: Szilágyi Ede, a Mádl Ferenc Intézet igazgatója

Altamira barlangrajzok a Pulszkyban

Megnyílt az Altamira barlangrajzai - A művészet kezdetei új régészeti kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében.

 

Szenzációs kiállítás! Kicsit olyan, mintha belépnél egy igazi barlangba, miközben nézegeted a barlangrajzokat, olvasod a történetet és időben átlépsz egy korábbi korba, ahol a művészet kezdődik. Elérték a céljukat a rendezők. Jó érzés volt elidőzni a különleges tárlaton.

A régészeti kiállítás 2024. június 2-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében.

A tárlatról bővebben olvashatunk az intézmény honlapján.

https://mnm.hu/hu/kiallitasok/idoszaki/altamira-barlangrajzai-muveszet-kezdetei

Altamira barlangrajzai - A művészet kezdetei

új régészeti kiállítás

2024. január 23. - június 2.

Magyar Nemzeti Múzeum

Pulszky-terem

Részletek a Magyar Nemzeti Múzeum leírásából:

„2024. január 23-án új régészeti kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban, amely a legismertebb festett őskőkori barlang, a spanyolországi Altamira-falfestményeinek világát mutatja be. A barlangrajzok fényképei eredeti méretben tárulnak a látogatók szeme elé. A Nemzeti Régészeti Intézetben található magyar anyagnak hála, a közönség bepillantást nyerhet a mai Magyarország területének felső-paleolitikumába is.

A kiállításban bemutatják a barlang megtalálásának körülményeit és magát a felfedezőt. A látogatók megtekinthetik a híres bölényeket, de a barlangi művészek kéznyomait is.

Az őstörténet kutatásának egyik emblematikus dátuma 1879 volt, amikor Marcelino Sanz de Sautuola üzletember és földbirtokos, amatőr kutató a kislányával, Mariával felfedezte az Altamira-barlang falképeit. A felfedezést egy évvel később publikálta, azonban két évtizednek kellett eltelnie, mire a kritikus őstörténészek többsége elismerte, hogy nem hamisítványokkal van dolguk (ehhez az is kellett, hogy Franciaországban is találjanak barlangfestményeket, így könnyebben fogadták el a francia tudósok a spanyolországi felfedezést). Azóta már több mint ötszáz őskőkori barlangi, vagy szabad ég alatti lelőhelyről ismerünk festményeket, sziklarajzokat és karcolatokat Európában. 1985-től az őskőkor művészete, így az Altamira-barlang is a világörökség részévé vált.

Bár az Altamira-barlang falképei megismerhetőek a helyszínen – ha nem is a barlangban, hiszen az érzékenysége miatt korlátozva látogatható –, valamint az Altamira Nemzeti Múzeum és Kutatóközpontban. Ez az intézmény állított össze egy rangos fotó- és szöveganyagot, amely a készülő kiállítás alapanyagát is biztosítja.

„Az Altamira-barlang első falképei 35 ezer, míg az utolsók 13 ezer évvel ezelőtt születtek. Vagyis a felső-paleolitikum időszakába tartoznak, amely a 45-12 ezer évvel ezelőtti időszak. Magyarország területéről ugyan nem ismerünk barlangrajzot, ám vannak egyéb leleteink, amelyek az akkor élt emberek puszta önfenntartáson kívüli tevékenységéről tanúskodnak” – mondta el dr. Lengyel György, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének régésze, a készülő kiállítás kurátora. Hozzátette: „Részben karcokkal díszített tárgyakat mutatnak be, amelyek közül az egyik legismertebb például a Jankovich-barlangban talált úgynevezett létrás amulett. Az ábrának a jelentése rejtély számunkra, de valamiféle művészi, elvont gondolkodásról tanúskodik. Emellett az őskőkori vadászok fegyvereit és ősállati maradványokat láthatnak majd a látogatók, hogy megismerjék a Kárpát-medence őskőkori környezetét.”

Az ALTAMIRA barlangrajzai – A művészet kezdetei címet viselő tárlat 2024. január 23-ától 2024. június 2-ig lesz megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében. A kiállításhoz szakmai vezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások is társulnak, valamint a Múzeum Ajándékboltjának kínálata is készül a tárlathoz illeszkedő kollekcióval. Jegyek már válthatók online, a jegy.mnm.hu oldalon.” (Magyar Nemzeti Múzeum)

 

 

 

 

 

 

 

Kölcsey Ferenc Himnuszának születésnapja lett a magyar kultúra napja 1989 óta

 

1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén a nemzeti imánknak nevezett magyar Himnusz kéziratát. A Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból című versével ünnepeljük 1989 óta a magyar kultúra napját.

Minden országnak megvan a maga himnusza. A mienk nem csak himnusz, hanem nemzeti ima is, amelyben áldást kérünk hazánkra és népünkre, éljen bárhol a nagyvilágban. 
A himnusz szerepe egy ország életében mindig az ünnep legszebbik fénypontja, amely körülölel minden olyan ünnepséget, amelynek méltó módon adják meg a rangját. 

Az Országos Széchényi Könyvtár A VERSHAZA című állandó kiállításán látható a Kölcsey Ferenc Himnusz kéziratának a nemesmásolata, és részleteket tár fel a Himnusz történetéről is a tárlat.

Két éve, 2022. január 22-én, a magyar kultúra napján nyílt meg a Városligetben a Magyar Zene Háza. A rendkívül sikeres két évet magáénak tudható zenei intézmény az átadás napja előtt majd egy hónappal már elkészült, de keresve a méltó megnyitó időpontot, január 22-re esett a választás, ezzel is csatlakozva a magyar kultúra napjához.  Az épületben a Zenetörténeti kiállításon külön helyet kapott Kölcsey Ferenc magyar Himnusza a kiállítótérben.

A magyar kultúra gazdagsága széles e világban ismert és elismert. Ahogy a múltban, úgy a jelenben is kiemelkedő magyar alkotó művészek születtek és születnek, akik jó hírét viszik a magyar kultúrának a nagyvilágban.

Illő, hogy méltó módon emlékezzünk meg Kölcsey Ferenc Himnuszának születésnapjáról, a magyar kultúra napjáról.

Fogadjuk szívünkbe Himnuszunk sorait és szeressük a magyar hazát, mert e néphez tartozunk, ez a hazánk.

Kölcsey Ferenc: Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból

 ,,Isten, áldd meg a magyart

Jó kedvvel, bőséggel,

Nyújts feléje védő kart,

Ha küzd ellenséggel;

Bal sors akit régen tép,

Hozz reá víg esztendőt,

Megbűnhődte már e nép

A múltat s jövendőt!

 

Őseinket felhozád

Kárpát szent bércére,

Általad nyert szép hazát

Bendegúznak vére.

S merre zúgnak habjai

Tiszának, Dunának

Árpád hős magzatjai

Felvirágozának.

 

Értünk Kunság mezein

Ért kalászt lengettél,

Tokaj szőlővesszein

Nektárt csepegtettél.

Zászlónk gyakran plántálád

Vad török sáncára,

S nyögte Mátyás bús hadát

Bécsnek büszke vára.

 

Hajh, de bűneink miatt

Gyúlt harag kebledben,

S elsújtád villámidat

Dörgő fellegedben,

Most rabló mongol nyilát

Zúgattad felettünk,

Majd töröktől rabigát

Vállainkra vettünk.

 

Hányszor zengett ajkain

Ozman vad népének

Vert hadunk csonthalmain

Győzedelmi ének?

Hányszor támadt tennfiad

Szép hazám kebledre,

S lettél magzatod miatt,

Magzatod hamvvedre?

 

Bújt az üldözött s felé

Kard nyúlt barlangjában,

Szerte nézett s nem lelé

Honját e hazában.

Bércre hág és völgybe száll,

Bú s kétség mellette,

Vérözön lábainál,

S lángtenger fölette.

 

Vár állott, most kőhalom,

Kedv s öröm röpkedtek,

Halálhörgés, siralom

Zajlik már helyettek.

S ah, szabadság nem virul

A holtnak véréből,

Kínzó rabság könnye hull

Árvánk hő szeméből!

 

Szánd meg Isten a magyart

Kit vészek hányának,

Nyújts feléje védő kart

Tengerén kínjának.

Bal sors akit régen tép

Hozz rá víg esztendőt,

Megbűnhődte már e nép

A múltat s jövendőt!"

Cseke, 1823. január 22.

Árpád-házi Szent Margit ünnep a Margitszigeten

Régi hagyomány az ünnepélyes megemlékezés a magyar királylányról az egykori domonkos kolostor romjainál.

 

Szép hagyomány hosszú évek óta, hogy Árpád-házi Szent Margit emléknapján Budapesten, a Margitszigeten, az egykori kolostor romjainál, ahol a szent apáca 10 éves korától egészen a haláláig élt és engesztelt, szentmise áldozatot mutatnak be és megemlékeznek az egykori magyar királylányról, akinek életszentsége évszázadok után nyert méltó elfogadást és került be a magyar szentek és boldogok sorába.

Így történt ma is, amikor Árpád-házi Szent Margit tiszteletére Dr. Erdő Péter bíboros a kolostor romjainál bemutatta a szentmise áldozatot, és aktualizálta a szentbeszédben, hogy Szent Margit példája ma is nagyon időszerű, amikor napjainkban is háborúktól áztatott történelmi korban élünk és szükségesek az olyan nemes, önzetlen, nagyvonalú tettek, amelyek Szent Margitot vezették.

„Szent Margit példája ma különösen szükséges a számunkra. Szükséges azért, mert fáradt, háborúktól kínzott történelmi korban élünk. De szükséges azért is, mert nemes, önzetlen, nagyvonalú tetteket vár tőlünk az Isten, de környezetünk, népünk, Egyházunk is. Ilyen tettekkel tartozunk saját emberségünknek, személyes méltóságunknak és katolikus keresztény mivoltunknak.” - mondta a bíboros.

Szent Margit nélkül talán magyar hon sem lenne a korabeli írások szerint. Imái esedezve szálltak az Ég felé, és semmilyen hatalom nem tudta eltéríteni fogadalmától és hivatásától. Olyan korban élt, amikor éles támadások közepette veszélyben volt a haza, és már írásba vétették az ország eltűnését a térképről. Mikor már minden veszni látszott, megtörtént a csoda, és az ország megmenekült. Kétségbeejtő történelmi helyzetben ajánlotta fel születendő lányát IV. Béla magyar király Istennek. A felajánlás Margit életében örökre szólt. Édes teherként viselt minden áldozatot. Nem ijedt meg semmilyen alantas munkától. Minden szenvedést elvállalt engesztelésül, hogy élete áldozatával megmentse a hazát. Senki és semmi nem tántorította el.

Lehetett volna kényelmes királylány, komoly helye lehetett volna az uralkodó dinasztiában, de hűsége és tisztasága erősebb volt minden földi hatalomnál és dicsőségnél. Hite és áldozata erősebb volt minden akadálynál, és kitartott élete feláldozásában.

„Ilyen tettekkel tartozunk saját emberségünknek.” - hangzott el a bíboros szentbeszédében 2024. január 21-én, vasárnap délelőtt az Árpád-házi Szent Margit tiszteletére bemutatott szentmisén Budapesten, a Margitszigeten az egykori domonkos kolostor romjainál.

 

 

A Szentföld békéjéért imádkoztak Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárkával közösen Budapesten

Nagy nagy álom a béke az olajfák alatt.

A Szentföld békéjéért imádkoztak Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárkával közösen Budapesten

Pierbattista Pizzaballa OFM bíboros, jeruzsálemi pátriárka 2024. január 18-án rendhagyó szentmisét mutatott be a Pesti Ferences Alcantarai Szent Péter Templomban Budapesten a belvárosi Ferenciek terén.

Megtelt a templom hívekkel Pierbattista Pizzaballa pátriárka nyilvános ünnepi szentmiséjére, ahol közös imával könyörögtek a szentföldi keresztényekért és a Szentföld békéjéért.

Kétezer év alatt nincs béke az olajfák alatt, miközben éppen azért szent a hely, mert a Szentföldön született Betlehemben a Magasságbeli Isten Fia és szenvedett az emberiség bűnei miatt Jeruzsálemben a Megváltó. Attól szent ez a föld, hogy ez a hely lett kiválasztva a Megváltó érkezésének és ezen a helyen találkozott és élt közösen az ember az Isten egyszülöttjével.

Megtalálni az utat, amely a megváltó békéhez vezet, ami igazi emberséget hoz a világnak, a kifogyhatatlan imának lesz a válasza, mert egyszer egy akol leszünk, egy pásztorral, ahogyan az örök ígéret szava szól.

Reigl Judit 100 centenáriumi kiállítás és a Második Párizsi Iskola a Műcsarnokban

Novák Katalin nyitotta meg a nagyszabású tárlatot

Végéhez közelít a  Reigl Judit 100 életmű kiállítás a Műcsarnokban, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök asszony nyitott meg a nemzetközi kulturális diplomácia nagy eseményeként. Reigl Judit (1923-2020) világhírű életművész életére és munkásságára ráillik az a mondás, hogy külföldön jobban ismerik, és elismerik, mint saját hazájában. Ennek a helyzetnek a megváltozására tett hatalmas erőfeszítést és megfelelő alkalmat a Műcsarnok a Kálmán Makláry Fine Arts Galériával együttműködve azzal, hogy a külhonban jobban ismert és elismert művésznő születésének századik évfordulója alkalmából létrehozta azt a centenáriumi kiállítást, amely bemutatja a hosszú alkotói korszakot, így hazájában is látványosan kerül bemutatásra a Reigl Judit 100 – Reigl Judit és a Második Párizsi Iskola című tárlat.

Igazán izgalmas bemutatóban lehet része annak, aki ellátogat és megtekinti Reigl Judit és a Második Párizsi Iskola kiállítását. Nem mindennapi élettörténetet foglal magába a  centenárium évében a világ számos helyén, köztük Budapesten is megemlékezéssel tisztelgő múzeumi színtér. Reigl Judit megtalálta önmagát, megvalósította művészeti álmait, és a szabadság alkotásáért képes volt a szögesdrót alatt elmenekülni, hogy az életért cserébe egy monumentális életművet hozzon létre mindazokkal a lehetőségekkel, ami elérhetővé vált számára a hosszú pályafutása alatt. 

“Élni sötétben is lehet, alkotni csak világosságban” – mondta a Reigl Judit 100 – Reigl Judit és a Második Párizsi Iskola című kiállítás megnyitóján Novák Katalin magyar köztársasági elnök, aki felidézte személyes találkozását és élményeit a világhírű magyar származású és Franciaországban kiteljesedett képzőművésszel.

A 2024. január 28-ig látogatható kiállításhoz kétnyelvű katalógus is készült, amely továbbviszi az emlékezetet a nagyszabású tárlatról, a világhírnevet szerzett képzőművészről és a Második Párizsi Iskola világáról, amely szorosan kapcsolódott Reigl Judithoz.

Még van lehetőség szembenézni Reig Judit művészetével és életművével a Műcsarnok reprezentatív tereiben, így saját szemeinkkel láthatjuk és ismerhetjük meg azt a művészt, akinek alkotásai a világ legnagyobb múzeumainak falain kaptak méltó bemutatást.

Reigl Judit 100 – Reigl Judit és a Második Párizsi Iskola

Műcsarnok

Budapest

A kiállítás nyitva tartása:

2023. október 4. - 2024. január 28.

A Műcsarnok oldalán többet olvashatunk a kiállításról, és a megnyitón elhangzott beszédeket is követhetjük.

https://mucsarnok.hu/kiallitasok/kiallitasok.php?mid=3oXHyLMel5h1YMFHTQ1GLz

Novák Katalin megnyitó beszéde

 https://mucsarnok.hu/exxite/c38mucsarnok/res/novak_katalin_reigl-megnyito_beszede.pdf

Szegő György köszöntője

 https://mucsarnok.hu/exxite/c38mucsarnok/res/szego_gyorgy_reigl-megnyito_koszonto.pdf

 Vashegyi György köszöntője

 https://mucsarnok.hu/exxite/c38mucsarnok/res/vashegyi_gyorgy__koszonto_reigl_judit_kiallitas_megnyito.pdf

 

Theodórosz Terzopulosz rendezésében mutatkozik be mától a Nemzeti Színházban a Kurázsi mama és gyermekei című színdarab

Bertolt Brecht műve ma is sok helyen aktuális.

 

Világhírnevet szerzett alkotást vitt színpadra a Duna parti orfeum Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című darabjával, emellett Theodórosz Terzopulosz görög rendező megnyerésével jó választásra került sor.

A téma ma is aktuális, és alkalmat ad a tovább gondolkodásra. Hatásos a rendezés, elgondolkodtató az üzenet és a színészek játéka is sokat tesz hozzá a színdarab sikeréhez. 

A színdarab megtekintése kiemel a hétköznapokból és fókuszál korunk egyik aktuális helyzetére, miközben igazi színházi élményekben részesíti a színház látogatót. 

A színházkedvelők párhuzamot vonhatnak a múlt, a jelen  és a jövő között. Napjaink emberének nem kell bemutatni a történelem sötét foltjait, naponta láthatjuk, és átélik sokan. Az a gondolat, hogy van-e lehetőség arra, hogy valaha béke legyen a világban, nagyon szürreális álom. Nem nyugszanak a gondok, valahol mindig dúlnak harcok. Tudjuk, hogy a kurázsi mamák és gyermekeik min mennek keresztül. A kérdés csak az, hogy hogyan fogalmazzuk meg magunknak a szemmel látható tényeket és a konklúziót, és teszünk-e valamit azért, hogy szűnjenek a sötétségek legalább a környezetünkben, amelyre mi is hatással lehetünk. 

A híres görög rendező színpadra vitt darabja korunkhoz is szól.

Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei 2024. január 12-től látható a Nemzeti Színházban.

 

Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei

Theodórosz Terzopulosz rendezésében

Kurázsi mama szerepében: Szűcs Nelli

Bemutató: 2024. január 12. 19:00

További időpontok:

2024.01.13., 19:00

2024.01.28., 19:00

2024.02.08., 19:00

Helyszín:

Nemzeti Színház

Nagyszínpad

 

 

Magyar menyasszony kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban

Ötszáz év menyasszony történetét meséli el a tárlat egészen a napjainkig

Kicsik és nagyok, egész családok, gyerekek és szüleik, ifjú és érett párok, idősebbek és fiatalok egyaránt kezdik felfedezni a decemberben megnyílt nagyszabású Magyar menyasszony című tárlatot. A gazdag gyűjteményével, jelenkori és múltbeli személyes történeteivel, széles interaktivitásával  sokakat érintett meg a kiállítás. Valójában mindenkihez szól a Magyar menyasszony kiállítás, hiszen előbb vagy utóbb, a múltban, a jelenben vagy a jövőben, de valamilyen formában mindenki érintett szereplő, és online akár aktívan is bekapcsolódhat 

A Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony című kiállítása ötszáz év távlatában mutatja be az egyik legfontosabb életesemény történetét. Nagy összefogás előzte meg a várhatóan széles körben érdeklődést kiváltó tárlat a megvalósulását. Ötszáz év történetei kelnek életre személyes tárgyakon és leírásokon keresztül.

Igazán jó érzés menyasszonynak lenni. Lányok álmodoznak róla, asszonyok emlékeznek vissza, sokan most készülnek menyasszonynak lenni, vagy már éppen benne vannak egészen. Persze a menyasszony soha nincs egyedül, hiszen a vőlegény teszi azzá, amire készül, és csak közösen járhatják be az utat a nagy napig, amikor asszony lesz az ara és rokonok, barátok, ismerősük előtt tesznek életre szóló hűségesküt, alapítanak egy új családot, ahova születnek a gyermekek, akik teszik áldássá és teljessé teszik az életüket.

Amióta világ a világ, ismerkednek, udvarolnak, házasodnak az emberek, és ez így van jól. Az, hogy ez tartós legyen,  személyes elkötelezettségre van szükség.

„Szeretnénk, hogy a Magyar menyasszony kiállítással ráirányítsuk a figyelmet a házasság fontosságára, a család jelentőségére” nyilatkozta a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója 2023 februárjában.

„ … egyrészt, mert jó dolog menyasszonynak lenni, és a föld felett repkedni egy méterrel, a másik az, hogy tényleg egy szövetséget pecsételünk meg azzal, hogy fogadalmat teszünk a szeretteink, a család és a barátaink előtt, ami több, mint egy sima együttélés” – tette hozzá Simonovics Ildikó divattörténész, a kiállítás főkurátora.

A Magyar Nemzeti Múzeum nagy összefogással szervezte meg a Magyar Menyasszony című kiállítást. A 2023. decemberében megnyílt tárlatot az év elején, a Házasság Hetében jelentették be hivatalosan, aminek  nem rejtett üzenete a családi élet fontos részének a kihangsúlyozása. A menyasszonyi lét minden nő életében egy emlékezetes időszak, amikor felkészül a házasságra és az új családi létformára.

Manapság sok támadás éri a házasság intézményét és jelentőségét, éppen ezért fontos a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony című kiállítása arra, hogy rámutasson a menyasszonyi létforma értékére és jelentőségére, ahonnan egyenes út vezethet egy boldogabb kapcsolat irányába, ha megszületik az elhatározás. Egy igazi kapcsolat nem időszakos, "amíg kellesz, maradok"  távlatú, hanem ennél sokkal komolyabb és szebb. Csak akkor lesz igazi szép és boldog család, ha valóságos elköteleződés, hűség, kitartás ,szeretet és hit övezi kölcsönös bizalomban és az egymásnak átadott életben. Olyan szavak ezek, amiket nem hangsúlyoznak ma már eléggém, de fontosak. Ha a kiállítás eléri, hogy megszeressék és megkedveljék a menyasszony létformát, elérte a célját, és igazi családdá válnak a párok.

Nagyszerű alkalom bejárni a kiállítás termeit és belelátni ötszáz év menyasszony történetébe. Olyan gazdag és telített a tárlat, hogy időre van szükség, amíg végig járjuk, de megéri, mert így lesz teljesebb a kép, hogy milyenek is voltak egykoron a menyasszonyok. Aki időt szán a megtekintésre, ötszáz év titkait ismerheti meg.

A tárlat végén menyasszonyi fejdíszt is ki lehet próbálni. Már az első naptól lelkesen örökítették meg egymást a fejdíszben a lelkes látogatók, kicsit menyasszonynak érezve magukat.

A kiállításhoz díszes, szép kivitelű kiállítási katalógus és tanulmánykötet is készült, ami nemcsak nagyszerű ajándék lehet, de lapozgatva otthon is tovább élhetjük a kiállítást.

A kiállításhoz tartozó online közösségbe be is kapcsolódhatunk.

 

Magyar Menyasszony

időszaki kiállítás

2023. december 14. csütörtök - 2024. augusztus 25. vasárnap

Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.
A kiállítás nőkről szól nem csak nőknek!

https://magyarmenyasszony.hu/

https://mnm.hu/hu/kiallitasok/idoszaki/magyar-menyasszony

Magyar Betlehem kiállítás a Józsa Judit Galériában

Egyre népszerűbb a Betlehemi ünnep ábrázolása

 

Betlehemi életképeket ábrázoló pályázatok számos során fejezheti ki mindenki a saját élményét a karácsonyi misztérium ünnepkörével kapcsolatban. Kinek mit jelent, mit érez sajátjának, hogyan jelenik meg a személyes életében a betlehemi csoda. Csupa sok válasz a költői, de egészen valóságos kérdésekre, amelyek nyomot hagynak az életünkben, attól függően, mennyire fogadjuk szívünkbe a misztériumot.  Kicsik és nagyok, művészek és amatőrök, gyerekek, felnőttek szerte a hazában,a Kárpát-medencében egyre többen éreznek meghívást arra, hogy kifejezzék és megosszák a betlehemi jelenetet ábrázoló alkotásaikat.

Ilyenkor decemberben, Karácsony idejében Betlehemek sokasága készül az otthonokban, a templomokban, a karácsonyi vásárokon, az internetes oldalakon, a mobilokon, a számítógépes levelezésekben, üzenetekben, mindenki, akit elfog az ünnep lelke, karácsonyi képeket oszt meg, küld a barátoknak, ismerősöknek és betakar minden gondot egy kis időre a szeretet ünnepének a fénye.

Nagyszerű példa a Betlehem ünnep kifejezésére a „Magyar Betlehem” című karácsonyi téli összművészeti pályázati kiállítás, amely a Józsa Judit Galériában tekinthető meg 2024. január 31-ig. 

 „A Józsa Judit Művészeti Alapítvány a kereszténység egyik legfontosabb ünnepéhez, karácsony ünnepköréhez szorosan kapcsolódó témával „Magyar Betlehem” címmel Szent család, Karácsonyi ünnepkör tematikával nyílt képző-, nép- és iparművészeti pályázatot hirdetett, az idén már hetedik alkalommal. Szerte a Kárpát-medencéből beérkezett művekből a Józsa Judit Művészeti Alapítvány szakmai zsűrije (a kuratórium és a tanácsadó testület tagjai) döntése szerint a kiállításra méltó alkotások kerülnek bemutatásra a Józsa Judit Galéria időszakos kiállítótermében.” Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész

 Megvalósult a kiállítás sokak örömére. Ünnepélyes keretek között nyílt meg a betlehemi tárlat.

Elismerés és köszönet illet minden alkotót és közreműködőt.

Szívből gratulálok minden kiállítónak és szervezőnek.
Áldott Adventi tárlat
Magyar Betlehem - Karácsonyi téli összművészeti kiállítás
2023. december 5. - 2024. január 31.
Józsa Judit Galéria
Városház utca 1., Budapest, 1052

 

 

Diótörő az Operában

Nyolcszáz gyermek volt vendég a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal a mesés balett előadáson.

 

24. alkalommal rendezte meg 2023. december 17-én, ezüstvasárnap a Magyar Állami Operaházban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az MBH Bankkal közösen a Karácsonyi Gyermekgálát, amelyre 800 hátrányos helyzetű kisdiákot hívtak vendégül vidéki városokból, falvakból, a fővárosból, a határon túlról, a Felvidékről, Székelyföldről, Csángóföldről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Nagyváradról és a Partium több településéről.

Csajkovszkij „A diótörő” című mesebalett előadást nézhették meg a gyermekek, amelyik az egyik legnépszerűbb darab az Operaházban karácsony idején. Nagy sikert aratott a operaházi előadás, és elfeledtette egy kis időre a nehézséget és bánatot a hétköznapokból. Ünnepi díszbe öltötte a kis szíveket és hozzá segített az ünnepi készülődéshez. Mosolyba és örömbe váltottak a csillogó szemek és elvarázsolta őket egy mesevilág, ahol jól érezték magukat a gyermekek.

Az előadás előtt és a szünetben ünnepi finomságokkal és gyermek italokkal kedveskedtek a kicsiknek a szervezők, az előadás végén meg búcsúzóul egy nagy meglepetés ajándék várt rájuk, megtömve mindenféle jóval a piros batyut.

„A diótörő” a legjobb választás volt a Karácsonyi Gyermekgála műsorához a gyönyörű Operaházban, ahol a gyermekek voltak a vendégek a szép vasárnapi napon, remélve, hogy jó szívvel őrzik meg a szép meglepetés napot, amely őértük és nekik szólt.

 

süti beállítások módosítása