Képes Tükör

Képes Tükör

Szenzációs hírek érkeztek a budapesti Állatkertből, fantasztikus születések várhatók!

Több száz szépséges lepke és tucatnál több rózsás flamingó fióka után kis tigrisek születése is jöhet a közeljövőben.

2024. július 10. - Kepes.Tukor

A rózsás flamingók családjában egyre több flamingó fióka születik a budapesti Állatkertben. 
Szenzációs hírt említett a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője, Hanga Zoltán. Minden jel arra utál, hogy kis tigris születik a budapesti Állatkertben. A Csehországból idén érkezett három éves Ágnes nevű tigris lány és a Debreceni Állatkertből Budapestre hozott hét éves Dáriusz névre hallgató tigris fiú kapcsolata láthatóan jól alakul, aminek a gyümölcséből várhatóan kis tigrisekkel gazdagodik az Állatkert. 

Minden új jövevény érkezése nagyszerű hír, az új jövevények mindig népszerűek az Állatkertben, ahol mindig be is számolnak az érkezésükről. Vártuk, hogy megnyílik a Lepkekert, ahol figyelemmel kísérhetjük a pillangók útját a báboktól a röptükig, és milyen szépek! A Lepkeházban különleges módon láthatjuk a lepkék születését a báboktól a szárnyra kelt szépséges pillangókig. 

Vártuk, hogy a rózsás flamingóknál kibújjanak a flamingó fiókák a tojásokból, és ők is megérkeztek! Milyen kedvesek az első lépéseik, milyen mókások és édesek. 

A rózsás flamingóknál nem is olyan régen bújtak ki a tojásokból a várva várt flamingó fiókák, akik már már óvodás rendben cseperednek a flamingók népes családjában. De itt is a jó hírek szerint formálódnak a tojásokban még új jövevények, akiknek az első kis lépései és szárnyainak nyitogatásai elbűvölő látványban részesítenek .

A budapesti Állatkertben élő rózsás flamingók népes családja egyedülálló látványt nyújt minden érdeklődőnek. A legnagyobb nyári hőségben a nagyobb flamingók és a picinyek között is előnyt élveznek az árnyékok és a víz. közelsége. Csodás élményeket nyújt a népes család élénk viselkedése, érdemes elidőzni náluk már csak a látványért is. A fiókák gyorsan változnak és növekednek, ezért érdemes mielőbb meglátogatni őket, hiszen édes pillanatokat nyújtanak.

Jó szokása a budapesti Állatkertnek, hogy minden kis jövevény születését ünnepi alkalomként mutatja be. Legyenek azok lepkék, rózsás flamingók, de tény, hogy az Állatkert életében is szenzációnak számítanak az olyan nagyvadak születése, mint a tigris családban jól összeszokott Ágnes és Dáriusz várható kis tigrisei. Már nagyon várjuk őket is.

Találkoztam fiatalokkal Erdélyből és a Felvidékről. Nagy öröm volt Veletek találkozni, kedves fiatalok. Köszönöm, kedves Szonia Marosvásárhelyről, hogy beszélhettem Veled. 

Álmodj színes pillangókkal és a rózsás flamingókkal, kicsi Adél! Jó volt látni az arcodon az örömödet, amikor felfedezted a gyönyörű szép pillangókat, és vártad, hogy a kis kezeden pihenjenek meg. Láttad, Irénke mama virágos ruháját megtalálták. Kívánom, hogy még sokszor eljuss erre a kedves helyre, és mindig jó szívvel emlékezzél vissza rá.

Sok sok kép látható a fotógalériában! A fotóra kattintva kinyílik!

Itt olvashatjuk a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményét.

Egymás után kelnek ki a flamingófiókák a Budapesti Állatkertben. Eddig tizennégyet számláltak, de további fiókák kikelése is várható.Budapest, 2024. június 13. (csütörtök) – Egy kis szerencsével már most is láthatja a nagyközönség a Budapesti Állatkertben nemrég kikelt flamingófiókákat, az elkövetkező hetekben pedig érdemes lesz a fejlődésüket is nyomon követni. A fiókák most még a fészekben vannak, a szülőpárok gondoskodnak róluk, de néhány hét múlva a felnőttek „óvodai csoportba” terelik majd a kicsiket, mert így könnyebb lesz vigyázni rájuk.

Tíz nap alatt tucatnál is több flamingófióka kelt ki a tojásból a Budapesti Állatkertben. A gondozók eddig 14 fiókát számoltak össze, de akadnak további tojások is, amelyekből az elkövetkező napokban bújnak majd ki az apróságok. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján legalább 20, esetleg 25 fiókára számítanak az állatkerti szakemberek.

A rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus) hivatalosan Magyarország madárfajainak a listáján is szerepel, mert kóborló példányokat időről időre megfigyelnek hazánk területén. A faj azonban inkább a mediterrán, szubtrópusi és trópusi vidékeken érzi jól magát, elsősorban Dél-Európában, Afrikában, a Közel-Keleten, valamint Délnyugat- és Dél-Ázsiában lehet vadon találkozni velük. A flamingók hat faja közül a rózsás flamingó nő a legnagyobbra, neve pedig arra utal, hogy alapszíne jóval halványabb az állatkertekben szintén gyakran látható karibi flamingóénál.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben évtizedek óta foglalkoznak rózsás flamingókkal, és kifejezetten sikeresek ezeknek a madaraknak a szaporítása terén. Ennek is köszönhető, hogy Budapesten látható Európa egyik legnagyobb és legjobban szaporodó állatkerti rózsás flamingó kolóniája, amely jelenleg is több mint 130 egyedet számlál, és évente általában két tucat fiókával gyarapszik. A szaporulatból a Budapesti Állatkert rendszeresen juttat más állatkerteknek is.

A flamingók homokból, sárból, iszapból építenek maguknak fészket. A fészek maga egy dombocska, ami némileg egy miniatűr tűzhányóra emlékeztet: a madarak a halom tetején lévő mélyedésbe, „kráterbe” rakják a tojást, ahonnan az nem tud kigurulni. Egy-egy flamingótojás 8-9 cm hosszú, 5 cm széles és 115-140 grammot nyom, súlya tehát egy közepes vagy nagyobb méretű tyúktojás kétszeresének felel meg. A fiókák nagyjából egyhónapos költési idő után kelnek ki. Mivel fészekaljanként általában csak egy tojás szokott lenni, ezért egy-egy párnak legtöbbször csak egy fiókája van egyszerre. A szaporodás a kolónián belül idényszerűen, időben összehangolva zajlik le, a tojók általában csak néhány órás vagy napos eltéréssel rakják le a maguk tojását, és így a fiókák kikelése is néhány napon belül lezajlik.

Kikelés után a fióka egy darabig nem túl aktív, ki kell hevernie a kibújás okozta megpróbáltatást. Kezdetben a csőre és a lábai is rózsaszínűek, egyhetes-tíznapos koráig azonban a rózsaszín feketére vált. A csőr eleinte még egyenes, így a felnőttekkel ellentétben a fiókák még nem képesek a vízben sodródó apró élőlényeket kiszűrni. Ehelyett a felnőttek egy a begy tájékán termelődő tápláló váladékkal, az úgynevezett begytejjel etetik őket. A harmadik hónap végére aztán már a fiókák csőre is sokat fejlődik, kialakul a jellegzetes görbület, illetve a csőrben lévő szűrő lamellák, és ezután a fiatalok már ugyanazzal a táplálékkal élnek, mint a felnőtt flamingók.

 

Kenyér misztika a 13. Szent István napi Kenyérversenyen

Pillanatképek a Magyar Pékszövetség második fordulós zsűrizésébe bekerült kategória péktermékekről.

 

Rekordszámú pályázat érkezett az idei 13. Szent István napi Kenyérversenyre a Magyar Pékszövetség felhívására. A pályázat szorosan kapcsolódik az augusztus 20-i Nemzeti Ünnephez, a Szent István Naphoz, ahol napvilágot lát a győztes Szent István napi Ország Kenyere, amit akkortól kezdve bárki meg is kóstolhat.

A tizenharmadik alkalommal meghirdetett Szent István napi Kenyérverseny pályázatra a Szent István napi kenyér, az Innovatív kenyér és a Sétálósütemény kategóriákban lehetett nevezni.

A Magyar Pékszövetség második fordulójába bekerült termékek zsűrizésére a már megszokott helyen, Budapesten a Benczúr Hotelben került sor, ahol felsorakoztak azok a versenyben továbbjutó szerencsés kenyérfantáziák, amelyek közül kikerülnek a kategória győztesek.

A bemutatón nem csak különleges látványban volt részünk, de az ízvilágba is belekóstolhattunk, így saját tapasztalatot szereztünk az ízcsodákról.

Ismert az a mondás, hogy egy versenyen nem csak a díjazottak, de minden nevező is nyertes már az indulással, hiszen nem csak a győzelem számít, hanem a felhíváson indulás is.

Íme néhány versenybe jutott péktermék költemény a második fordulóban szereplő termékek közül.

 Pékmester Kedvence, Nagyapám kenyere burgonyával, Dobó kenyere, Vadkovászos kenyér Zabos Mákvirággal, Hegyvidéki Burgonyás kenyér, Soft-kovászos Telemagvas, magvakkal teli vitalitás kenyér rostban gazdagon omega 3 zsírsavval, antioxidánsokkal, E vitaminnal, Jalapenos Cheddar sajtos kovászos kenyér, Pásztor kenyér tönkölyliszttel, Forma fitt Formába tettük, hogy formába hozzon! kenyér, Királyok kenyere Királybúzával, és még sok más. Különleges látványt nyújtott a céklás kenyér a maga vörös színével és elérhető ízével.

A felhívás szerint a három kategóriában, a Szent István-napi kenyér – hagyományos módszerekkel, magyar alapanyagokból, az Innovatív kenyér – új alapanyagokkal és technológiákkal, és a Sétálósütemények induló győzteseit 2024. augusztus 20-i nemzeti ünnepen ismerheti meg a nagyvilág.

Láttuk a zsűri alapos munkáját, ahogy már korábban is megszokhattuk. Gondolatban közelebb kerültünk az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkhöz, amelynek Magyarország születésnapja és Szent István király mellett a hagyományosnak  ismert Szent István napi Ország Kenyere is a nap szerves része immár.

Egy terített ünnepi asztal nem maradhat kenyér nélkül. A jó kenyér illata és íze az étkezési szokások szerves része. Lehet bármilyen nagy választék a terítéken, a kenyér a lelke mindennek. Szeretjük a jó kenyeret, és a covid óta egyre többen próbálták ki magukat a házi kenyér elkészítésében. A pékek mindig a kedvenceim közé tartoznak, hiszen a napi kenyerünket ők adják az asztalunkra. A jó kenyér áldás és élet. 

A 13. alkalommal meghirdetett Szent István napi Kenyérverseny felhívása is a mindennapi kenyerünkre hívja fel a figyelmet. Jót tesszük, ha megkedveljük a mindennapi kenyerünket a szó általános és misztikus jelentésében.  A misztikában a kenyér fogalma, az Élet kenyere a szakralitás csúcsa. 

Köszönjük a Magyar Pékszövetségnek és valamennyi nevezőnek a Szent István napi Kenyérverseny életben tartását, amellyel nagyban és sokat hozzátesznek Szent István királyunk ünnepéhez.

A képre kattintva megnyíló képgalériában pillanatképeket láthatunk a Magyar Pékszövetség második fordulós zsűrizésébe bekerült kategória termékekről ás a zsűrizésről.

Már most készülünk az augusztus 20-i nemzetünk ünnepére.

További információ:

www.pekszovetseg.hu

https://www.pekszovetseg.hu/hirek/xiii-szent-istvan-napi-kenyerverseny-felhivasa

Kapcsolódó bejegyzések:

https://kepestukor.blog.hu/2023/06/29/a_magyar_pekszovetseg_megrendezte_a_xii_szent_istvan_napi_kenyerverseny_masodik_dontojenek_a_szakmai?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3XzrifstdNuqxBtY9KD2ScQnNnsrwgjw4A_x40JY8O8gbppGHhY9JpPiw_aem_NsHrD-ElHarcBmic58-KEQ

https://kepestukor.blog.hu/2022/07/31/a_magyar_pekszovetseg_a_xi_szent_istvan_napi_kenyerverseny_dijazottainak_kihirdetesere_keszul?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR081z-W4t3MHO7D8nZEtSZ5UARbf3AJjW_fwKe6dQFpB_OnGNPhp3zG_wU_aem_luZidHnkdr65EKP38XVeFw

https://kepestukor.blog.hu/2021/08/07/napvilagra_kerultek_a_szent_istvan_napi_kenyerverseny_es_magyarorszag_tortaja_palyazat_gyoztesei

https://kepestukor.blog.hu/2021/08/16/a_magyar_izek_utcaja_tizenharmadik_alkalommal_izesiti_meg_a_szent_istvan_napi_unnepeket

https://kepestukor.blog.hu/2021/06/08/tizedik_alkalommal_hirdette_meg_a_magyar_pekszovetseg_a_szent_istvan_napi_kenyerversenyt

 

 

 

Elkezdődött a Duna Fesztivál Bölcskén a Szent András Kastélyban

Egész évben nagyszerű programok vannak a felújított kastély megújult helyszínén.

 

Jobbnál jobb programok sora vár mindenkit Bölcskén a 2. Duna Fesztiválon a Szent András Kastélyban

2024. június 28. péntektől június 30. vasárnapig tart a második alkalommal megrendezett DUNA FESZTIVÁL, amelynek a SZENT ANDRÁS KASTÉLY ad otthont a kellemes környezetben.

Érdemes megismerni ezt a kedves helyet, mert jó példája annak, hogy milyen jó dolgok születnek, ha van hozzá lelkesedés és sok sok ötlet. Amit már tudok róla, elég ahhoz, hogy megkedveljem és ajánlani tudjam.

Aki követi a Szent András Kastély történetét és programjait, igazi közösségi és művészeti világot fedez fel magának, amiben a felüdülés és kikapcsolódás gazdag kulturális élményekkel egészül ki.

Egész évben folyamatosan zajlanak a rendezvények, ami mindig kapcsolódik az adott időszakhoz és az ünnepi szokásokhoz, és mindez nem csak távoli vendégekhez szól, hanem a helyiekhez is.

Ma fedeztem fel a hétvégi Duna Fesztivál rendezvényei közt a Generációk között Papp Gyula 70 életműkoncert című  filmet, ami nagyszerű film a magyar filmvilágban, mert több, mint egy hagyományos koncertfilm a sok közül, mert megérint és bennünk marad a film a vetítés után is, és a szeretet és összetartozás nyelvén szól.

A Generációk között Papp Gyula 70 életműkoncert című  filmet Gerebics Sándor rendezte, akinek a CARTE ROUGE című filmjét háromszor is vetítik a Duna Fesztiválon a Szent András Kastélyban a hétvégén, és nem is először, hiszen már a premier előtt is láthatták az érdeklődők ugyanitt a filmet.

Kellemes Duna Fesztiváli élmények várnak mindenkire, aki ellátogat a hétvégén a Szent András Kastélyba, ha már járt ott, akkor azért, ha még nem, akkor meg azért, mert felfedez egy jó helyet, ahol jól érezheti magát.

 Fotók forrása: Edit Belasics, Sándor Gerebics és a Szent András Kastély Facebook oldala

További részletek a honlapon és a közösségi oldalon.

https://www.facebook.com/szentandraskastely

https://szentandraskastely.hu/

https://www.facebook.com/events/1337920890166051/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D

https://www.facebook.com/edit.belasics/posts/pfbid0nYJJM9FZpcug9aacj277iysyTektmiXFzgBmzCcYrNNH7uLhLHcyLXgLQD7F1cTUl?rdid=344PwGMKAVx9SEg7



 

Klasszikus nyári nap a Lepkeházban az Állatkertben

Színpompás lepkék, csodaszép virágok, békés környezetben kellemes program a nyári hőségben.

Klasszikus nyári nap a Lepkeházban az Állatkertben

Klasszikus nyári program a nagy nyári hőségben az árnyat adó lombok között, vízcsobogások közepette madarak éneke és egyéb állatfajták közötti állathangok mellett a természet szépségében egy kellemes séta a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Életre szóló élmény, ahol mindenki jó érzi magát, legyen az gyermek vagy  felnőtt, családi vagy közösségi program, biztos, hogy az élet szebbik oldalát választja, aki ellátogat budapesti Állatkertbe, ahol rengeteg újdonságot fedezhetünk fel akár a kedvenceink, akár a többi állatok és virágok között a népszerű helyszínen. Nyáron különösen életre kelnek az állatlakók, és sok érdekes pillanatnak lehetünk részesei, ha jól megfigyeljük őket.

Ez a nyár más, mint máskor. Sok napsütés mellett sok a csapadék is, és ilyenkor a természet is új életre kel. A sok száraz nyár után végre pompázik minden.

A Fővárosi Állat- és Növénykert ikonná vált Budapesten és népszerűsége messziről vonzza a látogatókat, hiszen izgalmas megcsodálni az éppen most született jövevényeket, mint a rózsaszín flamingóknál, ahol olyan nagy élet folyik, hogy ilyennel magyar ember csak itt találkozhat, miközben részesei lehetünk a flamingók táncának és annak a sok flamingó fiókának az első lépéseinek, akik még nemrég bújtak el a tojásokból, de már most irtó muris változatosságban mutatkoznak a nagyok között. 

Ha nyár, akkor irány a Lepkeház, ahol a színpompás trópusi lepkék között elfeledkezhetünk magunkról, és láthatjuk, milyen csodás lepkefajták sokaságát találjuk a szép virágokkal teli környezetben. Itt megtanulunk csöndben lenni és átadni magunkat a természet szépségének, és ha sikerül egy jó felvételt is készíteni, igazán jól eső érzés vesz körül.

„Tizennyolc trópusi lepkefaj több száz egyedét csodálhatja meg a közönség. Igazi trópusi lepkevarázs várja a Budapesti Állatkert látogatóit: megkezdődött ugyanis a Lepkekert idei szezonja. Most 18 színpompás trópusi lepkefaj több száz egyede látható itt, akik közé be is sétálhatnak a látogatók, mintha egy lepkékkel teli trópusi erdőben járnának. A lepkék mellett a Lepkekert növényeit, köztük a különféle broméliákat, orchideákat is érdemes megcsodálni.

A 240 négyzetméter alapterületű bemutatóhely 1200 köbméternyi légterében 18 különböző trópusi lepkefaj több száz egyedét lehet megcsodálni. Méghozzá úgy, hogy be is lehet sétálni a lepkék közé, így a közönség lényegében egy térben mozoghat velük.

A Lepkekert, mint szezonális látnivaló 2000 óta létezik az Állatkertben, bár a helyszín az idők során kétszer is változott. Jelenlegi helyére, a Pálmaház, az óriásvidrák és a prérikutyák kifutója, illetve a sörényes hangyász kifutó által határolt területre 2014-ben került. A bemutatóhely általában nyár elejétől kora őszig látogatható, de ha az időjárás megengedi, már május végén megnyitják. Így van ez az az idei évben is.

A bemutatott lepkefajok mindegyike Közép- és Dél-Amerikai trópusi élőhelyein őshonos. Az állatok bebábozódott állapotban érkeznek egy Costa Ricában működő lepkeszaporító farmról. A bábokat a Lepkekert közepén lévő, üvegfalú bábszekrényben helyezik el, így a közönség egy kis szerencsével magát a kikelést is megfigyelheti. Amíg a bebábozódás előtt, hernyó állapotban elsősorban levelekkel táplálkoznak, az imágók, azaz a bábból kikelt kifejlett lepkék az energiában gazdag, édes táplálékot kedvelik, mert erre van szükségük az aktív repüléshez. Jellegzetes pödörnyelvükkel az etetőtálakba kitett gyümölcsök, félbevágott banán és narancs nedvét szívogatják, illetve szívesen járnak rá a fiolákban kihelyezett mesterséges nektárra is. Étlapjukon emellett természetesen nektár is szerepel, ugyanis az Állatkert kertészei számos olyan, nektárt bőven adó növényt telepítettek a Lepkekertbe, amelyeket a lepkék a természetben is látogatnak.

A Lepkekert a színpompás trópusi lepkék mellett a változatos növényzet miatt is érdemes a közönség figyelmére. A lepkéknek nektárforrásként szolgáló, de a szemnek is szép látványt nyújtó sétányrózsák és csillagcsokrok mellett broméliák és orchideák teszik teljessé a varázslatos trópusi élményt.” - adta közzé a Fővárosi Állat- és Növénykert.

„Az Állatkertben tartotta programját az idén 50 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely szervezet a  Budapesti Állatkert kezdettől fogva együttműködik, hiszen már az egyesület megalakulásának helyszíne is az Állatkert, az akkori Barlangmozi nagyterme volt. A fél évszázada tartó közös munka számos területre, így a madármentésre és az ismeretterjesztésre is kiterjed.

Ez az együttműködés az apropója az 50 éve közösen a természet szolgálatában című programnak, amelyre május 25-én, szombaton került sor az Állatkertben. A Kisszikla Barlangtermében két előadásra is sor került, az egyiket Az MME első 50 éve – a Barlang mozitól a kerecsensólyomig címmel  dr. Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója, a másikat pedig Az Állatkert madár- és természetvédelmi tevékenysége: a parlagi sastól a rákosi viperáig címmel dr. Sós Endre, az Állatkert állategészségügyi és természetvédelmi igazgatója tartotta  Az előadásokat Haraszthy László Az MME 50 éve című könyvének könyvbemutatója követte." - olvashattuk a Fővárosi Állat- és Növénykert.közleményében. 

Íme két program a sok közül, de az egész évben nyitva tartó Budapesti Állatkertben folyamatosan követik egymást a jobbnál jobb rendezvények és történetek.

A fotóra kattintva megnyíló fotógalériában egy kis ízelítőt láthatunk, de ahogy mondani szoktam, a személyes élmények mindig mélyebb benyomásokkal gazdagítanak. 

A Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján és közösségi oldalán folyamatosan követhetjük a legfrissebb aktualitásokat. 

Jó szórakozást és kellemes kikapcsolódást  a Budapesti Állatkertben.

 Színpompás lepkék, csodaszép virágok, békés környezetben kellemes program a nyári hőségben.

 

Az egész ország szurkolt Varga Barnabásért, aki a Várkert Bazár szabadtéri kiállításán is ott van a kiállított tablófotón

Nézőrekordot döntött a Magyarország-Skócia gól öröme, győzött az összefogás.

Ahogy már korábban beszámoltunk, a Budavári Palotanegyedben is miden a fociról szól, legyen az foci kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban, a Budai Vár területén és a Várkert Bazár szabadtéri oldalán. 

A szépséges Duna partján a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpán a színes szabadtéri tárlaton a magyar játékosok fotóival is találkozhatunk, köztük többek között 

Varga Barnabás, Szoboszlai Dominik, és Marco Rossi szövetségi kapitány.

Varga Barnabás kapura fejel a Várkert Bazár szabadtéri foci kiállításának tablóján a 2023. október 14-i Budapest, Magyarország-Szerbia EB-selejtező mérkőzésen Török Attila fotóján – Nemzeti Sport

Marco Rossi szövetségi kapitány 2021. június 4-én, Budapesten, a Magyarország-Ciprus felkészülési mérkőzésén látható Árva Károly felvételén – Nemzeti Sport"

A Nemzeti Sport és a Várkert Bazár  jóvoltából az Öntőház udvara szurkolói táborrá alakult, ahol élőben lehet követni és szurkolni a foci EB idején a mérkőzéseket az élő közvetítéseken.

Szurkoljunk együtt a magyar csapatért!

FOCI-EB 2024
Magyarország : Skócia 1 : 0
Köszönjük Csoboth Kevin!!
Jobbulást, Varga Barnabás!
Hajrá magyarok!

Korábbi beszámoló:

https://kepestukor.blog.hu/2024/06/21/minden_idok_focija_kiallitas_az_orszagos_szechenyi_konyvtarban_es_a_varkert_bazarban_a_nemetorszagi_

 

Minden idők focija kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban és a Várkert Bazárban a németországi labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt

Minden meccsnapon SZURKOLJ VELÜNK! - a Nemzeti Sport és a Várkert Bazár szurkolói teraszán az Öntőház udvaron

 

A Budavári Palotanegyedben mindig kapcsolódnak a kulturális ajánlatok az aktuális időszakhoz. Így van ez most is. Szurkoló terasszá alakult a Nemzeti Sport és a Várkert Bazár  jóvoltából az Öntőház udvara, ahol folyamatosan lehet szurkolni a foci EB élő közvetítésein a természet lágy ölén a Duna partján a Várkert Bazár kellemes napos oldalán. 

Mindemellett a focilázhoz leginkább kapcsolódó kiállítások is nyíltak Minden idők focija címmel az Országos Széchényi Könyvtárban és a Várkert Bazár szabadtéri oldalán a németországi labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt.

Kellemes kikapcsolódásban és izgalmas szurkolásban lehet elmerülni a foci világában követve az aktuális mérkőzéseket, séta közben a népszerű focisztárokat  felsorakoztató szabadtéri tárlaton és a focitörténeteket felidéző kiállításon az az Országos Széchényi Könyvtárban,

Foci itt, foci ott, foci mindenütt a foci EB alatt a Budavári Palotanegyedben a Várkert Bazárban számtalan kísérőprogrammal. Érdemes böngészni a kapcsolódó honlapokat és elindulni a helyszínekre, ahol igazi fociélményekkel gazdagodhatunk.

A fotóra kattintva megnyíló képgalériában a nyitónap fotóit láthatjuk.

Minden meccsnapon SZURKOLJ VELÜNK!

2024. június 15. - július 14..

 Helyszín: a Nemzeti Sport és a Várkert Bazár szurkolói terasza az Öntőház udvaron

„Kell egy csapat” Sándor Pál: Régi idők focija

„Minden idők focija” Futball- és kultúrtörténeti időszaki kiállítás nyílt az Országos Széchényi Könyvtárban és a Várkert Bazárban a németországi labdarúgó Európa-bajnokság rajtja alkalmából.

„Minden idők focija” - új időszaki kiállítás az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében

2024. június 15-étől július 14-éig, keddtől szombatig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

Útban a szurkolói teraszhoz, a Glorietthez vezető rámpán látható a „Minden idők focija” szabadtéri tárlat.

A Szurkolói teraszon a Várkert Bazár Öntőház udvarán.élő közvetítésben lehet követni az aktuális mérkőzéseket kellemes környezetben a szurkolókkal közösen.

Minden idők focija - új időszaki kiállítás

Helyszín: Az Országos Széchényi Könyvtár díszterme

A tárlat 2024. június 15-étől július 14-éig,

keddtől szombatig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

Budapesten a németországi labdarúgó Európa-bajnokság rajtja alkalmából az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Sport, a Várkapitányság és Az Egészséges Nemzet Mindannyiunk Közös Ügye Alapítvány együttműködésében a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságot kísérő programsorozat részeként

Köszöntőt mondott Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója.

Beszédet mondott Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője és

Papp Gábor, a Várkapitányság turisztikai- és rendezvényigazgatója

Az esemény moderálta Csisztu Zsuzsa, a Nemzeti Sport főmunkatársa.

Szurkoljunk együtt!

 

Mint csillag az égen, annyi program vár a Múzeumok Éjszakáján, amikor minden életre kel...

Esztergom és Székesfehérvár kiemelt helyet kapott az idei rendezvénysorozaton

 

 dsc00041_23.JPG

2024. június 22. szombat éjszaka, amikor minden életre kel... a Múzeumok Éjszakáján

Számos program, számos helyszínen

Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombaton, 2024. június 22-én immár 22. alkalommal kerül megrendezésre az évek óta nagy sikerrel futó Múzeumok Éjszakája programsorozat, amely nem csak nagykorúvá érett hazánkban, hanem népszerűsége is töretlenül az élen jár, ahogy a fáma is igazolja azt. Ilyenkor látványosan beigazolódik, hogy nagy igény van a kulturális kalandokra.

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal remekel az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális kavalkádon, amelyre minden évben hatalmas az érdeklődés. Mondhatjuk, hogy csak egy karszalaggal mindenhova eljuthatunk, amit kinézünk magunknak a gazdag program kínálatából. Érdemes szemezgetni a több ezer programból és a több száz helyszínből, mert biztosan találunk sok felfedezni való kulturális eseményt, ami az éjszakai fényekben különleges megvilágítást és kalandok sorát rejti magában. 

Nosza hát, rajtra fel, itt az idő megtervezni a Múzeumok Éjszakáját személyre szabottan érdeklődésünk szerint, hiszen hasonlíthatjuk ezt az éjszakát egy nagy utazáshoz, amelyre megtervezzük a sok lehetőség és kínálat közül, melyik helyszínt keressük fel a sok közül, ami belefér az éjszakába, hiszen egész világ nem a mi birtokunk, és akkor leszünk elégedettek magunkkal, ha a célul kitűzött tervekkel a zsebünkben meg is valósítjuk. Mindeközben jóleső érzéssel fejezhetjük be az egész éjszakás kalandot, amely már az előző nappali órákban elkezdődik ás számos meglepetést rejt magában. 

"Gólpassz" az idei rendezvény tematikája, mi is lehet más a labdarúgó EB idején,  de a főszerep idén is a kultúra, melynek gazdagsága szemmel jól látható, jó nagyot lubickolhatunk a tengernyi programkavalkádban.

Bővebben érdemes böngészni már most a https://muzej.hu/ oldalon, vagy egyszerűen csak végig látogatjuk kedvenc helyeinket, ahol már most otthon érezzük magunkat. 

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényének részleteiről Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese 2024. június 12-én, szerdán adott tájékoztatót a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (1033 Budapest, Korona tér 1.), ahol felszólalt még: Csőre Gábor, Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Múzeumok Éjszakája nagykövete és arca, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, Hernádi Ádám, Esztergom polgármesterének képviselője és a helyszín házigazdája, Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója.

A korai beharangozón hallottakból már kiérződött, hogy a siker idén is szuper biztosnak tudható. A képgaléria fotói a beharangozón készültek, de a programok sokaságával már tele van az internet, a facebook, de még az e-mail fiókok is, és ez így van jól, mert a kultúra nemcsak kiemel de fel is emel a hétköznapokból.

A képgaléria nyitóképén Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere és a beharangozó házigazdája, Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója látható. A további fotók a képre kattintva megnyíló fotógalériában nézhetők meg.

Részletes program: 

https://muzej.hu/

Több, mint 400 helyszínem több ezer program országszerte...

2024. június 22. szombat Múzeumok Éjszakája

Olyan jól hangzik, hogy a Múzeumoknak is van éjszakája, ami megszólít és hívogat.

Aki már ismeri, annak azért, aki még nem ismeri, annak azért is érdemes bekukkantani ebbe a különleges világba, ahol a múzeumok úgy csillognak, mint a csillagok az éjben.

Szarvas István az Olimpikonok válaszoltak című interjúkötetét dedikálta a Ünnepi Könyvhéten

Pillanatképek az Ünnepi Könyvhétről vasárnap délután.

 

Szarvas István számos interjúkötetet írt már, de a további tervekben sincs hiány.

Lelkesedése, kitartása, interjúinak száma határtalan, Ahány kérdezett, annyi történet, mind emberi oldalról megközelítve. Minden ember titok. Szarvas István ezeket a titkokat nyitogatja, és a kérdezettek válaszolnak. Ez is egy személyre szabott adottság és művészet, megtalálni az utat, a hangot egy másik emberhez. Szarvas István interjú sorozataiból tanulhatunk, hogyan találjuk meg az utat két ember között.

Egy interjúkötetet tart Ön a kezében. Az interjú szubjektív műfaj – még ha a kérdező igyekszik is némi objektivitást csempészni a kérdezz-felelekbe...”  -  Szarvas István

Interjúalanyok voltak többek között Buzánszky Jenő, Dr. Csisztu Zsuzsa, Janics Natasa, Krizsán Edith, Polgár Judit, Polgár Zsuzsa, Dr. Szabó Tünde, Szilágyi Áron és még sokan mások.

A Párizsi Olimpia évében igen aktuális téma, gratulálok. A szerző dedikálásán részt vett Krizsán Edith nemzetközi sakkmester, akivel a kötetben olvashatjuk Szarvas István interjúját. Barátok, ismerősök, kutyusgazda, és érdeklődők szép számmal vették körül a dedikálás alatt a szerzőt, aki vendéglátással kedveskedett a megjelenteknek. 

Itt most az alábbiakban betekintést nyerhetünk a szerző írói credójába is.. Tanulságos, ötletes. További sok interjút kívánunk új  kötetekbe illesztve.

"Szarvas István "Őszintén az interjú készítésről" című könyve egy alapos és tájékoztató útmutató az interjúkészítés művészetéhez, amely a szerző saját tapasztalatain és a Hetedhéthatár szerkesztőségében szerzett évek során felhalmozott tudásán alapul. A könyv nem csupán az interjúkészítés technikai aspektusait tárgyalja, hanem a mélyebb emberi kapcsolatokra és az interjúalanyokkal való őszinte kommunikációra is kiterjedhttps://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=74746.

Szarvas István megosztja olvasóival azokat a stratégiákat és módszereket, amelyeket az évek során sikeresen alkalmazott, hogy értékes és tartalmas interjúkat készítsen. A könyv részletesen bemutatja, hogyan lehet felkészülni egy interjúra, hogyan kell megfelelő kérdéseket feltenni, és hogyan lehet a legtöbbet kihozni az interjúalanyokból, miközben tiszteletben tartják azok személyiségét és magánéletét

https://www.facebook.com/hethatar/posts/5462553847098457/.

Az "Őszintén az interjú készítésről" nem csak újságíróknak és kommunikációs szakembereknek nyújt értékes betekintést, hanem mindenki számára hasznos olvasmány, aki szeretne jobban megérteni az interjúkészítés folyamatát és az emberi interakciók bonyolultságát. Szarvas István könyve segít felismerni, hogy az interjúkészítés nem csupán egy szakmai készség, hanem egy olyan képesség is, amely lehetővé teszi számunkra, hogy mélyebb kapcsolatokat alakítsunk ki másokkal, és őszinte beszélgetéseket folytassunk velük.

Összességében Szarvas István műve egy átfogó és inspiráló forrás, amely nem csak elméleti tudást ad át, hanem gyakorlati tanácsokkal is ellátja az olvasót, hogy sikeres és emlékezetes interjúkat készíthessen. A könyv méltán válik az interjúkészítés témájában referenciaként szolgáló művévé.

https://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=74746
https://www.facebook.com/hethatar/posts/5462553847098457/

Szarvas István "Kérdeztem, válaszoltak VII." kötetének recenziója

Szarvas István "Kérdeztem, válaszoltak" sorozatának legújabb, VII. kötete méltán tarthat számot az olvasók figyelmére. A kötet interjúi mélyrehatóan és sokrétűen mutatják be a különböző területeken tevékenykedő személyiségeket, akiknek gondolatai, életútja és szakmai tapasztalatai nemcsak informatívak, hanem inspirálóak is.

A könyvben található beszélgetések Szarvas István alapos felkészültségét és éleslátását tükrözik. Kérdései távol állnak a közhelyektől, így a válaszadók is őszintébben, nyitottabban fejtik ki nézeteiket, ami frissességet és valódiságot kölcsönöz az interjúknakhttps://www.magyarszo.rs/kultura/irodalom/a.309253/Jo-kerdesek-tartalmas-valaszok. A kötet olyan interjúalanyokkal is foglalkozik, mint például Miklenovics Aranka versmondó, akinek személyes történetei és gondolatai különleges betekintést nyújtanak az olvasónak.

Az interjúk során Szarvas István nemcsak a személyes és szakmai eredményekre koncentrál, hanem az interjúalanyok emberi oldalát is megmutatja, kiemelve jellemvonásaikat, örömeiket és jövőképüket. Ezáltal a kötet nem csupán egy interjúsorozat, hanem egy olyan mű, amely a közéleti szereplők mélyebb megismerésére is lehetőséget adhttps://www.magyarszo.rs/kultura/irodalom/a.309253/Jo-kerdesek-tartalmas-valaszok.

Összességében a "Kérdeztem, válaszoltak VII." kötet egy kiváló olvasmány mindazok számára, akik szeretnének betekintést nyerni a magyar közélet, kultúra és tudomány jeles képviselőinek gondolatvilágába. Szarvas István munkája hozzájárul a párbeszéd és a tudás átadásának fontosságához, és emlékeztet minket arra, hogy a jó kérdések és tartalmas válaszok révén közelebb kerülhetünk egymáshoz és a világhoz, amelyben élünk."

 

 

 

 

 

 

A londoni Victoria and Albert Museum „Dívák & Ikonok” kiállítása Budapesten a Magyar Zene Házában vendégszerepel

A nemzetközi utazó kiállítás ikonikus világsztárokat és dívákat vonultat fel ikonikus helyszínen.

 

Dívák & Ikonok Kiállítás – Világsztárok a Magyar Zene Házában

Adele, Björk, Marton Éva, Cher, Maria Callas, Koncz Zsuzsa, Madonna, Edith Piaf, Rihanna, Karády Katalin, Britney Spears, Rúzsa Magdi, Whitney Houston, Tina Tuner, Amy Winehouse és még sokan mások. Eredeti fellépőruhák, személyes tárgyak és történetek az új kiállításon.

Nagy várakozás után a számos hazai és nemzetközi világsztárokat megidéző tárlat nyílt Budapesten a sokak által kedvelt ikonikus helyszínen, a Magyar Zene Házában a Városligetben.

Megtanultam, hogyan kell harcolni. Soha nem féltem senkitől. Rettenthetetlen vagyok.” Lata Mangeshkar

Soha ne hagyd, hogy bárki a világon azt mondja neked, hogy nem lehetsz pontosan az, aki vagy.” Lady Gaga

Csillag születik

Kivételes tehetség, elhivatottság, tökéletességre való törekvés mellett egy dívának kreatív csapatok támogatására is szüksége van, akik az elragadó személyiségeket láthatóvá és elérhetővé és maradandóvá tesznek, miközben a dívák a ragyogó jelenségükkel egyfajta vágyálmokat és életérzéseket is megtestesítenek. A dívák igazi mércéje az általuk kiváltott hatás, főleg annak a befolyásolása és hatása a gondolkodásra és az életvitelre. Az ilyen csillagok inspirálják közben a következő dívákat, miközben művészi megjelenésük mások mellett önmagukra is kihat. Megszületnek a csillagok, akiknek rajongó tábora egyre csak népesül, miközben befolyásuk és hatásuk kiállja az idő próbáját.

Egyedül

Dívaként a karrier csúcsán a rajongással körülvett állapot közben kijut a magány is, miközben egy bravúros csapat építi az imázst, a hírnév kötelez és hatalmas feszültséggel jár, ami befolyásolja a szereplést és a magánéletet., de mindezt átírja a rajongásig szaladó művészeket körülvevő szimbolikus szeretet. Igazi dívának és ikonnak erre a világra születni kell.

Edith Piaf egy 1955-ben készült felvételen látható egy kiállított fotón párizsi lakásában, miközben a híres énekesnő fellépő ruhája is ott van a tárlaton. Edith Piaf egykori lakása Párizsban előzetes egyeztetéssel ma is látogatható.

Fellépő ruhák, személyes tárgyak jellemző fotók és kapcsolódó elemek sokasága tekinthető meg a szeptember közepéig élvezhető tárlaton, miközben történeteket is megismerhetünk a nagy díválról és ikonikus személyiségeket felvonultató gazdag és nagy érdeklődésre számító kiállításon. A kiállított tárgyak mellett a népszerű dívák és ikonok lényegi idézetei is megtalálhatók és olvashatók.

Szerintem a nők szabadságra vágynak. Azt akarják, hogy hatalmat kapjanak. Reményt akarnak. Mindazt akarják,  amit én is akarok.” Rihanna

A népszerű világsztárok egész nagy korszakát mutatja be a tárlat, akik akár a múltból, akár a jelenben, de beírták magukat a legismertebb művészek közé. Utazó kiállítás révén a Dívák & Ikonok kiállítás London után Budapesten látható a Magyar Zene Házában, ahonnan tovább indul 2024. szeptember közepe után a következő helyszínre, de a magyar bemutatkozás alatt nagy valószínűséggel sokakat fog bevonzani a megnyitása óta töretlen népszerűségnek örvendő Zene Házába.

Szeretek rendezni, mert úgy vélem, hogy egy nő intuitív módon sok olyan érzelmet képes kifejezni, amelyeket ritkán láthatók a vásznon.” Lois Weber

Érdekes belelátni a híressé vált dívák és ikonikus személyiségek világába, történeteibe, személyes tárgyaikon és felvételeken közel jutni hozzájuk, miközben a  gondolataikat is megismerhetjük a megidézett szólásaikon keresztül. 

2024. május 18-tól látható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Magyar Zene Házában egészen szeptember közepéig. Kellemes helyen kedvező körülmények között ismerkedhetünk meg a népszerű dívák és ikonok világával, ami először látható ily módon ilyen formában ilyen gazdagon. 

Soha ennyi nemzetközi és magyar sztárt bemutató tárlat nem volt még itthon így együtt látható.

London után először Budapesten a Dívák & Ikonok kiállítás.

VIDEÓ – Dívák & Ikonok Kiállítás trailer: https://youtu.be/o23KXA5dOHo

Dívák & Ikonok kiállítás

Magyar Zene Háza

Kreatív hangtér

2024. május 18. és  szeptember 15. között látogatható.

Budapest, Városliget

A képgalériában szereplő fotók a megnyitó napján készültek a zárt ünnepségen és a tárlaton, amelyeken keresztül mindenkinek szól a meghívás a tárlat megtekintésére.

A Díva ott él benned. Higgy magadban.

 

Százezrek érkeztek Csíksomlyóra Pünkösd ünnepén a lelki megújulás reményében

„Újuljatok meg!” – hirdette a csíksomlyói fogadalmi búcsú idei jelmondata.

 

Áldott Pünkösd, jöjj el!

Elérkezett Pünkösd szent ünnepe és százezrek zarándokoltak Csíksomlyóra a közös ünnepi pünkösdi szentmisére. Pünkösd ünnepe a Szentlélek eljövetele és az Egyház születésnapja, amikor az apostolok elhagyva korábbi félelmüket a Szentlélek erejével megtelve hirdetni kezdték az Evangéliumot és szeretettel voltak egymás iránt. Erről a szeretetről ismerték meg egymást a Krisztushoz tartozásban. Nem volt többé bennük félelem, és életük árán is kitartottak a hitben, a szeretetben, a reményben és Krisztus tanításában, így lett a keresztények vére az Egyház magvetése.

Kis Szent Teréz imája egyik legszebb megfogalmazása annak a vallomásnak, ahogy magában hordozta a szent misszióját az egyház kebelén.

Anyámnak, az egyháznak szívében szeretet leszek. Legfőbb óhajom, hogy Téged szeresselek, hogy Téged szeresselek mindhalálig!” Kis Szent Teréz imája

https://www.youtube.com/watch?v=09XX6oBCBIw

A Bibliában így olvashatunk az Apostolok Cselekedetei 2. fejezetében a Szentlélek eljöveteléről: 

A Szentlélek eljövetele.

2. 1 Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak. 2 Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek.

… ez az, amiről Joel próféta szólt: 17A végső napokban – mondja Isten – kiárasztok Lelkemből minden testre. Fiaitok és lányaitok prófétálni fognak, az ifjak látomásokat látnak, az öregek álmokat álmodnak. 18 Még szolgáimra és szolgálóimra is kiárasztom Lelkemet ezekben a napokban, és prófétálni fognak. 19 Csodákat teszek fenn az égben, és jeleket adok lenn a földön: vért, tüzet és gomolygó füstöt. 20 A nap elsötétül, a hold vérbe borul, mielőtt eljön az Úrnak nagy és nyilvánvaló napja. 21 Aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül.”

Szent István Társulati Biblia Apostolok Cselekedetei 2. fejezet

Higgy, álmodj, szeress, és soha ne add fel a reményt!” hallottuk Ferenc pápa szavait. „Soha ne add fel a reményt! Mindenki, akiben több a remény, mint az emlék, az fiatal marad egészen a haláláig. Higgy, álmodj, szeress!” - mondta Varga László megyéspüspök Homokkomáromban a Pünkösd előtti ünnepi püspöki szentmisén. Ezek a buzdítások jól kapcsolódnak az ünnephez.

 Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=BybWrbycrVU

Soha ne add fel a reményt!” – Püspöki szentmise Homokkomáromban. Kaposvári Egyházmegyei Stúdió. 2024. máj. 14. Varga László megyéspüspök, Homokkomárom

Megpróbálunk minden évben ide eljönni, ahogy ezt a lehetőség megengedi. Feltöltődést és boldogságot okoz az ittlétünk. Azt kérjük a Szűz Máriától, hogy békét hozzon és egyetértést a világon. Ezt jelenti számunkra Csíksomlyó.” Szakács Pap István Szászrégen

Forrás: Maszol

https://www.youtube.com/watch?v=l2n2flV_EL0

 Áldott Pünkösd, jöjj el!

Áldott pünkösdi ünnepet!

 

 

Napsütésben nyílt meg a 31. Szent István Könyvhét a Ferenciek terén és egészen péntekig várja az érdeklődőket

Sok jó könyv, sok találkozás, sok mosoly, sok kedves ismerős dedikálásokkal egy jó helyen!

 

2024. május 13-án, hétfőn, Fatima emléknapján 31. alkalommal nyílt meg Budapesten a Szent István Könyvhét.

Az ünnepélyes megnyitóra a Szent István Társulat Székházában, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Szent II. János Pál Pápáról elnevezett szép dísztermében került sor immár hagyományosan, ahol átadták az idei Stephanus díjakat irodalmi kategóriában Lackfi János költő, író, műfordítónak és teológiai kategóriában P. Barsi Balázs ferences szerzetes, teológus atyának.

A képgalériában látható fotók a 31. Szent István Könyvhét ünnepi megnyitóján és a Ferenciek terén készültek,  készültek, ahol 29 keresztény könyvkiadó várja az olvasókat több ezer kiadvánnyal, árkedvezménnyel, szerzőkkel, dedikálásokkal és könyvbemutatókkal.

További részletek és programok találhatók a Szent István Könyvhétről az alábbi hivatalos oldalakon, de legjobb személyesen ellátogatni 2024. május 13. hétfő és május 17. péntek között a Ferenciek terére, ahol mindenki személyes élményeket kaphat, életre szóló lelki bölcsességeket olvashat és rátalálhat a lelki igényének a legjobban megfelelő olvasmányokra. Minden évben sok az újdonság, és nagyszerű alkalom a testi lelki feltöltődésre, hiszen amikor a lelkünkkel is törődünk, és rendben vagyunk önmagunkkal, és lelkileg erősek vagyunk, befolyásolhatjuk környezetünket, ha szeretnénk, hogy egy kicsit jobb legyen ez a világ.

„A könyvek »ránk találnak«. Hogy milyen úton, az egy csoda, de mégis mindig akkor, amikor szükségünk van rá.” (Barsi Balázs)

https://szentistvankonyvhet.hu

https://szentistvankonyvhet.hu/programok/

https://szentistvankonyvhet.hu/kiadok/

https://szentistvankonyvhet.hu/stephanus-dij/

 

„Vagyok és leszek Neked” Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán történetét idézik meg ma este Bölcskén a Szent András Kastélyban

Különleges élményekben lehet része annak, aki ellátogat Európa közepébe, Bölcskére

 

„Vagyok és leszek Neked”

Szeretni egyszer bolondulásig

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán

16 év megidézett története

Epizódok a legendás pár szenvedélyes kapcsolatából, levelezésük és visszaemlékezések alapján

Dráma egy felvonásban

Írta: Vészabó Noémi

Rendezte: Pánovics Rajmund

Szereplők: Farkas Viktória és Szalóczy Pál

Időpont: 2024. május 12. vasárnap 19:00 óra

Helyszín: Szent András Kastély

Bölcske Szent András puszta 10. 7025

 További részletek hamarosan ...

A program és a hely magáért beszél, de hamarosan még többet megtudhatunk első forrásból a hely életéről, mely távolságában is egészen közel van és bemutatja, hogy lesz egy álomból valóság.

Bővebben olvashatunk a helyről a Szent András Kastély közösségi oldalán és a saját honlapján. 

https://www.facebook.com/szentandraskastely

Szent András Kastély

A fotók a Szent András Kastély közösségi oldaláról, a Bajor Gizi Színészmúzeum „Embernek röpülni boldogság” című Latinovits Zoltán kiállításáról és az „Amit még nem láttatok… Keleti Éva” című kiállításból származnak, köszönet értük Keleti Évának, a Színészmúzeumnak és az MTVA  Aranytíz Kultúrházban megrendezett kiállítása szervezőinek.

Következhet a Szent András Kastély felfedezése élőben, miközben tartalmas kulturális eseményeknek is részesei lehetünk. 

 meghivo_6.jpg

A CARTE ROUGE filmet Erdélyben is láthatták a Magyar Film Napja eseménysorozatában

Csíkszeredán és Székelyudvarhelyen közönségtalálkozós filmbemutatót tartottak.

A Magyar Film Napján az összetartozás filmjéről, a CARTE ROUGE című új magyar történelmi dokumentum-játékfilmről is szóltak a hírek Székelyudvarhelyen

Gerebics Sándor rendező-producer új magyar filmjét Csíkszeredán és Székelyudvarhelyen mutatták be Erdélyben.

A székelyudvarhelyi Művelődési Ház az elmúlt időszakban sokszor vállalta magára a mozi és a mozis szerepét is, ezért örömmel vállaltuk a felkérést, hogy a székelyudvarhelyi partnerei legyünk a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Csíki Mozi által szervezett a Magyar Film Napja eseménysorozatnak. Hétfőn este újra mozivá alakult a koncertterem és a Carte Rouge Térképpel és érvekkel című filmet nézhette meg az udvarhelyi közönség.

🎞Köszönjük a Carte Rouge alkotócsapatának, hogy nemcsak, hogy megtisztelték jelenlétükkel és meglepetés előadásukkal a film székelyudvarhelyi bemutatóját, és a közönségnek, hogy gondolataikkal gazdagították a filmet követő közönségtalálkozót.” - olvashattuk 2024. április 30-án, a Magyar Film Napján a híreket a Székelyudvarhely Művelődési Ház közösségi oldalán sok fotóval illusztrálva a CARTE ROUGE című új magyar dokumentum-játékfilm kedvező fogadtatását.

Forrás:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid027jZDLCxsAs4ycRbPNubCrGiep8a2HS4ogks7BVk9FgmtMgvY7eKX3kSavFhUg7bEl&id=100069539463320


A Magyar Film Napját ünnepeljük mi is a Művelődési Házban. Hétfőn, április 29-én este 18 órától vetítjük a Carte Rouge - Térképpel és érvekkel című filmet, amely a trianoni békeszerződés körüli eseményeket dolgozza fel.

🎞"Nem hősöket, hanem igaz embereket akartunk közelebb hozni a mai kor közönségéhez. Meggyőződésünk szerint a történelmi filmek a balladák szerepét átvéve segíthetnek a múltbeli traumák társadalmi feldolgozásában." - vallják a film készítői.” - adta hírül előzetesen Székelyudvarhely Művelődési Ház közösségi oldala.

Forrás:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=743491064645536&set=a.486481447013167

Április utolsó hétvégéjén a magyar filmeké lesz a főszerep a Csíki Moziban. Április 26–28. között a magyar film napja keretében olyan filmeket láthatnak a csíkszeredaiak, melyek a terjesztési hálózatokon keresztül nagy valószínűséggel nem jutnának el a moziba.
A premier alkotásnak számító Carte Rouge – Vörös térkép, illetve a Legendárium 2. évadának öt új része mellett vászonra kerül a Magyarázat mindenre, a Látom, amit látsz és a Mesterjátszma című film. Az idei Magyar Film Napján debütál a Magyar Filmklub is, melynek keretében minden hónapban egy régi magyar klasszikus filmet mutatnak be, az elmúlt 100 év mozitermésének legjavából. „Igény van arra, hogy a blockbusterek mellett ínyencségeknek számító filmcsemegéket is vetítsünk a Csíki Moziban” – mutatott rá Korodi Attila polgármester.
🤝 Köszönjük @Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda, @Cinema Csíki Mozi!” - olvashatjuk
Csíkszereda Városháza közösségi oldalán a 2024. április 22-i bejegyzésben. .

Fókuszban voltak a magyar filmek a Csíki Moziban, köztük Gerebics Sándor új filmje, a Carte Rouge.

A CARTE ROUGE című új film a nemzeti összetartozás jegyében született egy összetartó remek alkotó csapattal.

A Magyar Film Napja Erdélyben

Többek között a CARTE ROUGE című magyar filmmel ünnepelték a Magyar Film Napját Csíkszeredán és Székelyudvarhelyen a Magyar Film Napja eseménysorozatában.

Nagyon szépen köszönjük.

CARTE ROUGE Térképpel és érvekkel - Igaz történet alapján

magyar történelmi dokumentum-játékfilm

Az összetartozás filmprodukciója!

„Az emberek szeretete vesz körül minket és a filmet.” válaszolt a közösségi oldalon egy bejegyzésben egy hozzászólásra a rendező.

https://www.facebook.com/sandor.gerebics/posts/pfbid082Njke6KaA8EUZgJSNkQDxQbBqyfQmFftDaELnKNxbhCMU2yNaGfHhmMpbCws7EGl?notif_id=1714337034978400¬if_t=feedback_reaction_generic_tagged&ref=notif

 Köszönet a fotókért a Carte Rouge Produkciónak és a bemutatást szervezőknek. Köszönet Antal Sándor úrnak, a Cinema Csíki Mozi vezetőjének, aki megszervezte a bemutatót és a közönségtalálkozót.

Korábban már beszámoltunk és ezután is hírt adunk a CARTE ROUGE című új magyar történelmi dokumentum-játékfilmről, amely 2024. április 11-től látható a magyar mozikban. Filmbemutatók, vetítések, közönségtalálkozók kísérik a filmet, és reméljük a film sok emberhez eljut, hiszen olyan történetet dolgoz fel, aminek a hátteréről kevesen tudnak, ami mindenki számára érthető és elfogadható és hiteles módon tárja fel a történetet, és ami már nagyon hiányzott a hiteles és lelki feldolgozáshoz sokak életében, akit érint közelről és belülről. A filmben minden szónak és képnek helye van a történetben, és segíteni tudja az összetartozást békében, amire nagy szükség van. A zenei háttér zseniálisan öleli körbe a filmet. A beszámolók azoktól, akik már látták a filmet, az elismerés szavaival szólnak. Köszönet érte a Carte Rouge alkotói stábnak, a Pannonia Entertainment forgalmazónak.

CARTE ROUGE - 2024. április 11-től a mozikban

Ajánló:

https://kepestukor.blog.hu/2024/05/12/carte_rouge_az_osszetartozas_filmprodukcioja_matol_a_mozikban

https://kepestukor.blog.hu/2024/04/15/carte_rouge_terkeppel_es_ervekkel_igaz_tortenet_alapjan

https://www.pannonia-entertainment.hu/filmek/carte-rouge-voros-terkep/

https://youtu.be/8rMHVhG_2Rk

.. és még számos megjelenés és riport, amit olvashatunk és nézhetünk a neten, de mindezek felett a legjobb, ha a teljes fimet megtekintjük a mozikban és a lehetséges vetítéseken, mert így szerezhetünk saját tapasztalatot saját kézből.

 

 

 

Nemzeti Filharmonikusok évadbemutató a Művészetek Palotájában

Vidd tovább a dallamot... - szólítja meg a zenekedvelőket a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar meglepetéseket tartogató évadbemutató tájékoztatót tartott 2024. április 25-én, csütörtökön a Művészetek Palotájában az Üvegteremben, ahol az új évad programsorozatának beharangozása mellett Baráti Kristóf hegedűművész zenejátéka varázsolta el a megjelenteket.

A Nemzeti Filharmonikusok programját Herboly Domonkos főigazgató, Vashegyi György főzeneigazgató és Somos Csaba karigazgató ismertette részleteiben. A bemutatón köszöntöt mondott Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója.

Az új évad programsorozatáról ismertető kiadvány is született, amelyet minden résztvevő kézhez kapott. Az ünnepélyes bemutató alatt az érdeklődők már jegyet is válthattak a kiválasztott kedvenc zenei eseményekre és bérletekre a bőség kosarából csemegézve a gazdag ajánlatokból. A tartalmas választékból könnyedén tájékozódhat az érdeklődő a ismertető kiadványból és a hivatalos internetes oldalakról.

A zene összeköt, felemel és egyetemes, amelyről a zenetörténelem legnagyobb szereplő himnuszokat zengenek.

Idézzük fel a 100 éves Nemzeti Filharmonikusok ünneplésére született köszöntéseket csatlakozva elismeréssel  az őszinte szavakhoz.

Száz éves története során a Nemzeti Filharmonikus Zenekar mindig tiszta szívvel és lelkiismeretes munkával nyúlt a nagy mesterek alkotásaihoz. Erre a zenekarra jómagam csak a legmélyebb tisztelettel tudok gondolni. Hálás vagyok, hogy ötven éven át az együttes tagjaitól tanulhattam a zenei gyökerek feltárásának művészetét. A ragyogó fény Magyarországról érkezett. A Nemzeti Filharmonikusok számomra maga ez a fény. A jövőben is, mindörökké…” Kobayashi Ken-Ichiro karmester

Egy kerek évforduló nem csupán a számvetésre ad lehetőséget, de nagyszerű alkalom arra is, hogy megálljunk egy percre, felidézzük a legszebb pillanatokat, és méltóképpen megünnepeljük az elért eredményeket. A Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak bőségesen van oka a büszkeségre: olyan páratlan értéket képvisel hazánkban és a nagyvilágban, amelyre teljes nemzedékek gondolnak jó szívvel. Nem feledhetjük a Kocsis Zoltán nevével fémjelzett időszak kiemelkedő, Müpában színre vitt előadásait, a ritkán látható Richard Strauss-operákat: A hallgatag asszonyt, a Capricciót, A béke napját, a Daphnét vagy a József-legendát. Vashegyi György vezetésével ez a kivételes örökség most a legjobb kezekbe került, mi pedig úgy gondoljuk, elemi kötelességünk ápolni azt. Éppen ezért minket is büszkeséggel és boldogsággal tölt el, hogy a Nemzeti Filharmonikusok intézményünk rezidens együtteseként a kezdetektől egyik legfontosabb szövetségesünk abban, hogy a minőségi kultúrát minél többekhez juttassuk el. Büszkék vagyunk arra, hogy a Müpa archívuma számos emlékezetes felvételt rejt a zenekarról, ezek közül is ki kell emelnünk a zenekar etalon-értékű Bartók-felvételeit. Boldogan nézünk a zenekar életében megkezdődött új korszak elébe, és ezúton kívánunk még legalább ennyi, az eddigiekhez hasonlóan termékeny és eredményes évet!” Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója

Az 1960-as évek végétől rendszeres látogatója voltam az Állami Hangversenyzenekar – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar elődje – próbáinak és koncertjeinek. A karmesteri pultnál olyan kiválóságokat láttam, mint Ferencsik János, Erdélyi Miklós, Kórodi András, Lukács Ervin vagy például a fiatal Abbado. Később én is lehetőséget kaptam – a tapasztalt muzsikusok elviseltek, segítettek. A nagyszerű együttes Kocsis Zoltán vezetésével képes volt megújulni – azóta is rendszeres vendégük vagyok, és hálával gondolok valamennyi kiváló zenekari hangszeres művészkollégámra, akik alkalmanként baráti tanácsukkal segítik közös muzsikálásunkat. Zenei örömökkel teli újabb 100 évet kívánok ennek a kiváló magyar zenekarnak!” Kovács János karmester

Száz évvel ezelőtt Budapesten Székesfővárosi Zenekar néven olyan együttes alakult meg, amelynek jellegzetességei – s ezt bátran állíthatjuk – minden szempontból eltérnek a mai Nemzeti Filharmonikusok fő vonásaitól. Mi az, amit az egymást követő muzsikusgenerációk egy történelmi megpróbáltatásokban sem szűkölködő, eseménydús évszázad során sikeresen adtak tovább utódjaiknak, s ami ilyenformán eljutva hozzánk s a mi gondjainkra bízva a jelenben hétköznapjaink és ünnepeink féltve őrzött kincse és meghatározó ideálja? Aligha tévedünk, ha azt válaszoljuk: a magyar klasszikus zene hagyománya, a magyar szimfonikus zenekari kultúra az az érték, amelynek őrzése és fejlesztése céljából annak idején néhány tucatnyi muzsikus szövetkezett, s amely ma nekünk, kései követőiknek is szívügyünk és növekvő büszkeségünk tárgya.

A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójaként végtelenül hálás vagyok a sorsnak azért, mert számomra jutott osztályrészül a megtisztelő lehetőség, hogy köszönthetem a zenekart születésének 100. évfordulóján, és persze úgy vélem, sokakkal osztozom ezen a kiváltságon, hiszen szerencsés a közönség is – a mi közönségünk –, hogy velünk együtt élheti át ezt a magyar zenei interpretációtörténet egésze szempontjából kivételes örömünnepet. Hálás vagyok az intézményeknek, amelyek munkájukkal és támogatásukkal segítették albumunk létrejöttét, és hiszem, hogy száz esztendő képei: a dokumentumok, melyeket e kötetben átnyújtunk az Olvasónak, a magyar művelődés történetének egy fontos és sikerekben gazdag, megismerésre méltó fejezetéről tudósítanak. Szép és tanulságos perceket kívánok mindazoknak, akik centenáriumi fotóalbumunkat lapozgatják!” Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója

Forrás:

www.filharmonikusok.hu

https://100evesekvagyunk.hu/

Örömteli zeneválogatást, programfelfedezést és gazdag zenei katartikus élményeket kívánunk a zenekedvelőknek.

Szülinap az Állatkertben. Samu, a kiselefánt már három éves!

Boldog Születésnapot, Samu!

 

Szülinap az Állatkertben. Samu, a kiselefánt már 3 éves!
„A Fővárosi Állat- és Növénykertben ma lesz Samu, a hároméves kiselefánt születésnapi köszöntése, április 27-én, szombaton, 11 órai kezdettel az elefántok kifutójánál. A Budapesti Állatkert legnépszerűbb lakója, Samu, a kiselefánt 2021. április 24-én, hajnalban született a 22 éves Angele és a 23 éves Assam harmadik borjaként, illetve sorrendben a nyolcadik budapesti születésű kiselefántként. Harmadik születésnapja tulajdonképpen szerdára esett volna, de a születésnapi köszöntést inkább szombaton tartjuk, hogy a látogatók közül is minél többen részesei lehessenek az eseménynek. Az ünnepelt természetesen tortát is kap.” Bővebb információval szolgál a Fővárosi Állat- és Növénykert sajtóirodája, Hanga Zoltán szóvivő
A Fővárosi Állat- és Növénykertben ma volt Samu, a hároméves kiselefánt születésnapi köszöntése

Boldog Születésnapot, Samu!

Hatalmas érdeklődés övezte a hároméves Samu kiselefánt születésnapi köszöntését. A sok kedvesség között említhetjük, hogy Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivőjének ötletére egyfajta kórussá alakult a nézőközönség, és egyszerre közösen zúgott a Szülinapi jókívánság: Boldog Születésnapot, Samu! Hatalmas megtiszteltetés ért azzal, hogy az elefánti kifutón fotózhattam biztonságosan az ünnepelt kiselefánt és édesanyja beengedése, érkezése előtt a készülő szülinapi tortát.

Csupa érzelem, csupa várakozás, csupa izgalmas pillanat és közös köszöntés. Nagyon kedves volt a születésnap.

Sütött a nap és szép idő volt. Sokan voltak az állatkertben. Csillogott a gyerekek szeme, szaladgáltak az állatok között, lelkesedtek és örültek, és mindezt jó volt látni. A nagyobbak is sokan voltak, mindenki szereti Budapest egyik legnépszerűbb helyét, ahol béke van, csend van, rengeteg látnivaló és sok felfedezés. A csendet megtöri az állatkert lakóinak jellegzetes hangja, rendkívül érdekes, ahogy kommunikálnak. Ahogy haladunk az évben, egyre élénkebb a természet, játszanak az állatok, érzik a jó időt, és a szép zöld növényzet, a pompázó virágok is szépítik a kertet. Sok kis újszülött, csupa csupa élet, temérdek felfedezés és kellemes időtöltés jellemzi a helyet. Az új felfedezésekhez nyitott szemmel és fogékonyan közelítve érdeklődésünk biztos sok sikert arat.

A szülinapok jó dolgok, emberek és állatok életében egyaránt. Csak tudni kell ünnepelni. 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben tudnak ünnepelni, és amikor a látogatók felfedezik a jobbnál jobb állatkerti programokat, mindig lelkesednek, és bizonyára elmondhatjuk, hogy ez mindig így is marad.

 

 

„Ki verné föl lelkünkben a lelket?” Lux Ádám székfoglaló előadása a Magyar Művészeti Akadémián

Egy 20. századi rendező és egy 21. századi színész vallomása a színházról

 

Lux Ádám székfoglaló előadása a Magyar Művészeti Akadémián

„Ki verné föl lelkünkben a lelket?” Egy 20. századi rendező és egy 21. századi színész vallomása a színházról

 

Az alábbiakban közreadjuk Lux Ádám székfoglaló előadását, amely igaz vallomás a rendezőtől, a színésztől a színházról.

Elhangzott a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban 2024. április 23-án, kedden 10.00 órakor.

 

„Ki verné föl lelkünkben a lelket?”

Egy 20. századi rendező és egy 21. századi színész vallomása a színházról

József Attila: Ki verné föl lelkünkben a lelket?

A meddő dombok homlokából
Kiemeltük a csillagvizsgáló gondolatokat,
Föl, föl a magasságig
Repülőgépeket hajigálunk
És roppant, visszahulló pályájukkal
Kipányváztuk a madarak birodalmát,
Mozdonyokkal korcsolyázunk messze földre
És kantárt holnap elektromos hajókból dobunk
A sörényes, üvöltő tengerekre,
De emberek, emberek!
Ki venné újból észre,
Hogy le kell sikálni asztalainkat,
Ki mondaná meg az asszonyoknak,
Hogy kisöpörhetik a szomorúságot,
Ki ültetne kerteket szemünkbe,
Ki verné föl lelkünkben a lelket?

Ha egy mondatban kellene megfogalmaznom, hogy mi a színművészet, az
előadóművészet feladata, erre esne a választásom: József Attila gyönyörű
mondatára: Ki verné föl lelkünkben a lelket?

Ma, az anyagi gyarapodást, a fizikai jólétet sulykoló világban, hihetetlenül, talán
soha nem látott mértékben van szükség a lelki megújulásra, arra, hogy az
emberek szívét, lelkét, szellemét szólítsuk meg, akár szép szóval, akár hangos,
szenvedélyes kiáltással.
Utóbbi jelző, talán a legfontosabb – véleményem szerint – a színészi
hivatásban, a szenvedélyesség.

Szenvedély nélkül semmit sem ér az egész. Ezt a szenvedélyt kerestem,
kutattam, erre törekedtem eddigi szakmai utam során, s ez eztán sem lesz
másként. A színház lényege – mondják –, hogy az emberiség érzékenységét
magasabb szintre emelje. A színház – hitem szerint – első sorban az
érzelmeinken keresztül hat az értelmünkre. Felemel, felráz, felzaklat, feltüzel,
felveri a lelkünkben a lelket. Ma az írókról, rendezőkről, színészekről, a
közönségről, ennek a nagy négyesnek az egymásra hatásáról,
együttműködéséről szeretnék szólni, mely elhozhatja a csodát, a katarzist, ami
nélkül lehet élni, de minek.

Volt pályám legelején, ez még ugye a huszadik században történt, egy színházi
alkotó, rendező, (színész,) akinek meglátásai, a színészekkel, színészettel
kapcsolatos koncepciója, véleménye drámai egyezést mutatott azzal, amit
magam is fontosnak, megkerülhetetlennek tartok abban a mesterségben, amit
úgy hívunk, színművészet.
Ez az ember: Gellért Endre. Színész, rendező, a második világháború előtti
polgári színház, színjátékstílus jeles képviselője, ugyanakkor bírálója is a
Vígszínházban.
„Ott lenni, benne lenni, az lenni, egyszersmind máshol lenni, kívül állni, másnak
maradni, méricskélő kritikai rálátással szemlélni.” – vallja erről az időszakról.
Édesapja, Gellért Oszkár, a Nyugat társszerkesztője, költő, újságíró. Az ő révén
Pest legfelső intellektuális rétegének szelleme hatotta át. Endre előbb ismerte
meg a magyar irodalom nagyjait műveiknél. Az egész Parnasszus kísérte
szemmel növekedését – írják róla. A második világháborút követően a Nemzeti
Színház sikeres rendezője, majd főrendezője, a Színi Akadémia tanára, később a
színész tanszak vezetője lett.

Ha létezik szakmai alázat a színészeknél, ugyanez az alázat várható el a
rendezőktől is. Erről így ír:

„Én a drámát akarom szolgálni az írón, a színészeken, a közönségen és
önmagamon keresztül. Az írót sohasem szabad meghamisítani, legfeljebb nem
kell előadni. Nem vagyok híve az öncélú rendezésnek. Amint az ideális színész
önmagát kövéríti a szerephez, és nem a szerepet soványítja önmagához, úgy a
drámánál sem a művet kell farigcsálni addig, amíg hasonlítani kezd saját, merev 

elképzelésünkhöz, hanem a darabból kiindulva kell megtalálni azt a
formanyelvet, amely a mű szellemét, mondanivalóját a legjobban kifejezi.”

A mai színházi paletta igazán színes, és ez így jó, de Gellért gondolatait, mint
vezérlő elvet azért jó néhány rendezőnek ajánlanám figyelmébe.
Így folytatja:
„Ha ma hozzáfogok egy rendezéshez, az első, amit meg szeretnék teremteni a
színpadon: a rend.”
Ehhez rögtön hozzáteszem: mert ha rend van a rendező gondolataiban, azonnal
rendet képes tenni a színész fejében, játékában, és végül a nézők, a befogadó
oldal lelkében (szívében) is. Gellért így vall a színészekről:

„A színész varázsló, átváltozóművész, aki elképzeli az író által megalkotott
jellemet, s addig gyötri magát, míg hozzá nem soványodik, vagy kövéredik
szerepéhez. Minél közelebb esik a szerep a színész saját egyéniségéhez, annál
könnyebb a dolog, minél távolabb, annál inkább fenyeget az a veszély, hogy
nem a színész fog átalakulni, hanem a szerep. Mert általában kétféle
színésztípus van. Az első a már említett átváltozó-művész, a másik az
úgynevezett egyéniség-színész, akinek rendkívül nagy skálája van, színes,
sokoldalú egyénisége, de hajlik arra, hogy minden szerepet önmagához
formáljon.”


Ezzel a színésztípus felosztással Gellért jóval megelőzte Popper Pétert, akinek
1979-ben megjelent Színes pokol című könyvében – ehhez rendkívül hasonló –
színművész csoportosításról olvashattunk. Varázsló, vagy komédiás? Nagy
általánosságban még egyet is értenék ezzel a kategorizálással, de picit
leegyszerűsítőnek érzem ezt a mindössze két típust, hiszen a legizgalmasabb
éppen az – és erre negyven éves színészi pályám adott néhány példát –, amikor
az egyik skatulyából egy igazán jó rendező mégis képes kirántani a színészt, és
mindenkit megdöbbentő csoda születik. De térjünk vissza Gellérthez.

„Író és színészek után a harmadik lényeges előadáskialakító erő a közönség.
Közönség nélkül nem lehet játszani. A publikum nemcsak nézője az előadásnak,
de tapsával, nevetésével, izgalmával, csendjével, vagy épp mocorgásával,
köhögésével nemcsak kíséri, hanem irányítja is az előadást. Az utolsó próbán
még a rendező a láthatatlan karmester, de az előadáson már a közönség is

dirigál. Csaknem minden darabot át kell rendezni bizonyos mértékben a
bemutató után. Főleg az előadás ritmusába van beleszólása a közönségnek.
Egyes részeket meg kell lassítani, másokat meggyorsítani, vagy esetleg kihagyni.
Néha a húzás az előadás mellett az író érdekeit is szolgálja.”

Az első gondolathoz hozzátenném, hogy még csönd és csönd között is óriási
különbség van. Életre szóló élményt jelentett az a pillanat, amikor Pozsgai Zsolt
Szeretlek, Faust című darabjában, az utolsó jelenetben a bíboros-érsek – jelesül
én – kiejti kezéből a tudatmódosító gyógyszert, ezzel mintegy megtagadva,
hogy a rendszer kollaboránsaként vallomást tegyen a kommunista hatalom
számára, szóval ez volt az a pillanat, az a döbbent csönd, az a nézővel egyazon
időpontban megélt katarzis, ami örök emlék marad, nemcsak nekem, de ahogy
a nézői levelekből megtudtam, a közönség számára is. Nézzünk most meg egy
részletet a Szeretlek, Faust – Mindszenty című filmből, ahol a pápa lemondásra
szólítja fel az érseket a világpolitikai helyzetre való hivatkozással, ám ő ezt
megtagadja.

1. bejátszó: Szeretlek, Faust – Mindszenty

Térjünk vissza Gellért második felvetésére, a bemutató utáni korrigáló próbára.
Egy kezemen meg tudom számolni, hogy ez az elmúlt negyven év alatt hányszor
történt meg velem, pedig – természetesen előadástól függően – szükség lenne
rá, elsősorban a nagyobb szereplőgárdával rendelkező előadások esetén. Nem
arra gondolok, hogy a rendező minden egyes előadáson ott üljön a nézőtéren,
de igenis fontos lenne, hogy időről időre ellenőrizze, hogy az előadás eredeti
szándékai maradéktalanul érvényesülnek-e az idő előrehaladtával.

Gellért írja:
„Rossz színészekkel nem lehet jó előadást csinálni, viszont jó színészek még
nem jelentik azt, hogy az előadás is jó lesz. A legjobb színész is képtelen
eljátszani néha egyes szerepeket. Nem mertem leírni azt a sokat használt
frázist, hogy nem neki való, vagy az egyéniségéhez nem illő szerepet, mert néha
épp az ellenkezője igaz. Hősök remekül játszanak gyávákat, fiatalok
aggastyánokat, és csúnyák sugárzó szerelmeseket.”

Az én személyes véleményem, hogy sok korszakalkotó színészi alakítás született
úgy, hogy remek, jószemű rendezők az eredeti karakterüktől a
legmesszemenőbb mértékben elütő figura ábrázolásának lehetőségét látták
meg egy-egy színészben. Csak néhány példa a régmúltból, ami hirtelen
eszembe jutott. Rátonyi Róbert, akit szinte kizárólag operett táncos-
komikusként szerepeltettek, rám talán a legnagyobb hatást egy Sándor Pál
filmben, a Szabadíts meg a gonosztól című produkcióban tette, amiben nagyon
is drámai figurát játszott, vagy Bilicsi Tivadar, aki jellemzően, de legalábbis igen
gyakran komikusi szerepkörben mozgott, mégis élete egyik legnagyobb
alakítását nyújtotta Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatásának Ill-jeként, vagy
Feleki Kamill, aki tüneményes humorával kápráztatott el egész pályáján, és
utána felejthetetlen, csodálatos élményt szerzett Gárdos Péter: Uramisten című
filmjének idős illuzionistájaként.

Hihetetlenül izgalmas, hogy amit a színpadi beszéd kapcsán Gellért ír több mint
fél évszázaddal ezelőtt, az ma is, talán még hatványozottabban érvényes és
aktuális:

„A színészi beszédkultúra terén igen sok a tennivaló. A magyar kiejtés,
hangsúlyozás és ritmus szabályaival sok színész nincs tisztában. Másképp kell
beszélni egy francia, mint egy angol darabban, másképp egy oroszban, mint egy
amerikaiban. Másképp beszélnek az arisztokraták, a polgárok, másképp a
munkások vagy a parasztok. A megfelelő beszédmodor és főként beszédritmus
megtalálása a színész legszebb feladatai közé tartozik.” Kicsit később, de még
mindig erről a témáról így ír: „Meg kell tanulni színészeinknek lélegezni, és
beszélni. Meg kell tanulniuk az anyanyelvüket. Színészeink nagy része nem
ismeri a szóhangsúlyt, a szólamhangsúlyt, a mondathangsúly törvényeit. Az
értelmi és érzelmi hangsúly közti különbséget. Nem ismerik a magyar nyelvtant.
A helytelen beszéd nem csak szakmai hiba, de meghamisítja a lényeget, a
mondanivalót.”

Nekem nagy szerencsém volt, mert olyan kiváló szakmai és emberi
tulajdonságokkal bíró beszédtanárom volt, mint Montágh Imre, aki
színészgenerációk sorát tanította meg nem csak az érthető, tiszta beszédre –
Tiszta beszéd volt leismertebb könyvének címe –, hanem az igényes művészi
beszéd művelésére is. Versek, balladák, szónoklatok, monológok tanításán
keresztül juttatott el bennünket oda, hogy – és ez egész pályánkon elkísért – ne

ijedjünk meg egy ezer fős nézőtér előtt, de tudjunk megfelelően intim
hangvételben beszélni akár egy stúdiószínpadon is. Nagyon fontos a megfelelő
intonáció. A mai fiatalokat nézve, hallgatva gyakran fordul elő, hogy bár a
színpadi jelenlét ezer fokon izzó, a színész szeme gyönyörű átéltséget mutat,
mégis mikor megszólal, a szöveg intonációja szürke, semmilyen, kopogós.
Képtelen visszaadni hangban azt, amit színpadi jelenlétben, akár mozgásban,
mimikában oly kiválóan mutat meg. Természetesen vigyázni kell az arányokra
is, hiszen a túlénekelt, túlintonált beszéd épp oly rossz és hamis, mint az
alulintonált. Egy magyar színésznek kötelessége, hogy a magyar nyelv
gazdagságát, szépségét megfelelő intonációval, kiejtéssel, helyes tagolással
interpretálja, mutassa meg. Ezzel varázsolva el hallgatóságát. Én -többek
között- magyar szakos szüleimnek és beszédtanáromnak, Montágh Imrének
köszönhetően szerettem meg életre szólóan a verseket, a versmondást. Kérem,
tekintsenek meg egy remek példát arra, hogy a társművészetek, jelen esetben a
képző- és színművészet hogyan erősítik egymást. Megtisztelő volt, hogy
akadémikus társam, az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Cakó Ferenc elvállalta,
hogy csodás homokanimációval gazdagítja Dsida Jenő: Édesanyám keze című
költeményének előadását.

2. Bejátszó: Dsida Jenő – Édesanyám keze c. verse

Izgalmas, amit Gellért a színpadi mozgásról ír:

„Meg kell tanulniuk színészeinknek mozogni, mert egyelőre nincsenek tisztában
izmaikkal. A merev izmok merevvé teszik az érzéket is, állandó gátlást okoznak,
s ez megnehezíti, vagy egyenesen lehetetlenné teszi az átélést. Az
emberábrázoláshoz hozzátartozik, hogy minden szerepben a mozgás is
jellemezze a kort, a társadalmat. A színészet az átalakulás művészete. Az író
megír egy alakot, s a színésznek a saját egyéniségéből kiindulva, de mégis attól
elszakadva át kell változnia valaki mássá. Másképp kell mozognia, beszélnie,
éreznie, gondolkodnia, lélegeznie. S a nagy művész valóban ezt csinálja.”

Úgy gondolom, ezen a téren sokkal jobb a helyzet, mint Gellért korában.
Remek, valóban jobbnál jobb mesterek tanítják ma a fiatalokat tánc, színpadi
mozgás, akrobatika tantárgyakban a megfelelő fizikai jelenlétre a színpadon.

Nagyon fontos ponthoz érkeztünk. Gellért a színész-rendező viszonyról így ír:

„Azt hiszem, túl vagyunk már azon, hogy a művészeteket rangsoroljuk, és azon
is, hogy a színészetet csupán reprodukáló műfajnak tekintsük. Amióta akadt
olyan színésznő, aki az ábécét úgy tudta elmondani, hogy a hallgatóság
zokogott, amióta a kritikákban egyre gyakrabban olvashatjuk, hogy a színész
egy papiros figurából is hús-vér embert formált, azóta a színművészet
tekintélye és híre is megnőtt.”

Én ehhez azt tenném hozzá, hogy a színész-rendező közötti kapcsolat akkor
ideális, ha viszonyuk nem az alá- vagy fölérendeltségről, hanem a munkatársi
együttműködésről szól. Természetesen az a jó rendező, aki pontosan tudván,
hogy mit szeretne az előadással elmondani, kíváncsi arra, hogy a színész, akit a
konkrét szerepre kiválasztott, milyen saját gondolatokkal gazdagítja a végső
mondanivalót. Persze az is magától értetődő, hogy a végső szót a rendező
mondja ki, de akkor szerencsés a végeredmény, ha az közös, egymást segítő
munkából születik.

Sőt, Gellért ennél tovább megy:

„Az a színházi előadás jó igazában, amelyben az író játssza a főszerepet. A
rendező, a színészek művészete abban áll, hogy a síkból, a papír lapjairól a
térbe, a színpadkeretbe úgy vigyék az író alakjait, hogy azok ebben az új
közegben is tovább éljenek. Így lesz az írói mondanivaló hús-vér valósággá.”

Hihetetlenül izgalmasan elemzi tovább Gellért a rendező-színész
alkotókapcsolatot:

„Ma már tarthatatlan az az elmélet, hogy a rendező mintegy a darabon kívül
állva irányíthatja a színészi munkát. A rendezőnek mélyen át kell éreznie a
darab, és a szereplők minden problémáját. Az érzéketlen rendező, bármily
tehetséges is, csak formailag alkothat tökéleteset. A rendezőnek legyen forró a
szíve és hideg a feje. Ha nem érzi maga is mindazt, amit a színésznek éreznie
kell, nem fog tudni tanácsokat adni.”

Nagyon egyetértek Gellérttel. A rendezőnek is lelkének, elméjének legmélyére
kell leásnia a próbák alatt ahhoz, hogy aztán az előadásokon a színész tegye
majd ugyanezt, és képletesen belehaljon estéről estére alakításába, a valóban
megélt érzelmek interpretálásába.

Most egy olyan tévéfilmből szeretnék megmutatni egy részletet, ahol színész-
rendező-operatőr-a teljes stáb tökéletes összhangban, szó szerint együtt-
működésben hozta létre alkotását. Következzék Garvai Andor: Farkasasszony
című művének egy jelenete.

3. Bejátszó: Farkasasszony - filmrészlet

Nagyon fontos momentum Gellért rendező-elemzésében a forró szív-hideg fej
együttes jelenléte. Tökéletes párhuzam vonható a színész és a rendező iránti
elvárásban. Őszintén szólva a legszebb, a legösszetettebb és a legnehezebb ezt
az együttes koncentrációt létrehozni. Hadd mondjam el kedvenc példámat,
amit mindig megemlítek, ha a sajtóban erre vonatkozó kérdést kapok. Ha
Rómeót játszom, és megtudom, hogy legjobb barátomat, Mercutiót megölték –
ahogy ez Shakespeare drámájában áll –, és a vívásra kerül a sor, akkor abban az
esetben vagyok jó színész, ha a bosszútól elborult aggyal és feltüzelt szívvel, ám
a vívás koreográfiáját pontosan megvalósítva, hideg fejjel cselekszem. Forró
szív-hideg fej. Sok esetben pokolian nehéz összhangba hozni. Említek is egy
példát arra, hogy ha nincs észnél a színész, mik fordulhatnak elő. Velem történt
meg a Feljegyzések az egérlyukból című monodrámám előadása során. A főhős,
Zuvoljov magából kikelve őrjöng – szerepe szerint – a mű első felében, amit a
teljes átélés állapotában egy vértolulásos agyi állapotba való kerülés kísért. Ez
olyannyira sikerült, hogy a valószínűleg túl magas vérnyomás következtében az
agyam teljes nulla állapotra zuhant. Az önkívület körülbelül 20 másodpercig
tarthatott, ami alatt először azt sem tudtam, hol vagyok. Elsőnek az ugrott be,
hogy talán Magyarországon, aztán, hogy talán a színpadon, és végül, hogy talán
egy előadáson, amit én játszom. Pokoli fél perc volt. Forró szív-hideg fej. Csak
így lehet, de sokszor rettentően nehéz.

Gellért szerint:

„Ugyancsak helytelen, ha a rendező sokat magyaráz, ha agyonbeszéli a
színészeket. A sokat beszélés rendszerint szakmai tájékozatlanságot takar. Első
sorban gyakorlati és megvalósítható tanácsokat kell adnunk, és vigyázni kell az
adagolás kérdésére is. Először csak a szerep legjellegzetesebb tulajdonságait
tudatosítsuk a színészekben, és ha ezeket már hiszi és véli, akkor gazdagítsuk
közösen a szerep jellemét a fontosság sorrendje szerint, fokról fokra újabb és
újabb színekkel.”

Ezen a ponton vitatkoznék Gellérttel. Mi színészek nagyon különbözőek
vagyunk. Különböző műveltséggel, emberismerettel, és ami legalább ennyire
fontos: szellemi, lelki nyitottsággal érkezünk erre a pályára. Lehet közöttünk
olyan, aki annak örül, ha a lehető legalaposabb, legaprólékosabb történeti,
társadalmi, lélektani figuraelemzéssel kezdi a rendező a próbafolyamatot, így
minden a helyére kerül már az elején, és szabadabban, bátrabban
gondolkozhat, próbálkozhat a munka során, és csak később kap konkrét
instrukciókat a rendezőtől. Van persze olyan kolléga is, aki számára a Gellért
által leírt metódus a legcélravezetőbb.

Gellért három pontba gyűjti, hogy mi ellen kell küzdeni a rendezőnek:

„1. A formalista rendezői elvek ellen, amelyek a külsőségek, az öncélú rendezői
ötletek hangsúlyozásában jelentkeznek. A formalista rendező a különlegest, a
meglepőt hajhássza. Tartalom és forma nincs nála összhangban. 2. A
naturalista rendezők ellen, akik gyakran még ma is az egész rendezői problémát
katonai, rendészeti tevékenységnek tekintik. Itt mégy el, ott jössz be, leülsz,
felállsz, de hogy miért történik mindez, arra nem adnak választ. 3.
A rendezőnek küzdenie kell a száraz pedagógus rendezői elvekkel is, amelyek
iskolát akarnak csinálni a színházból, és az ötletrendezőkkel, akik egy-egy
hatásos pillanatért feláldozzák a lényeget.”

Csak egyetlen példát, megtörtént esetet hadd említsek: az az Ember tragédiája
előadás, amelynek a végén nem hangzik el az „Ember küzdj, és bízva bízzál…”
mondat, számomra értelmezhetetlen. Gellért gondolatai ma is aktuálisak.
Számtalan csodás munkaélményem mellett mindhárom rendezőtípussal
találkoztam pályám során. Most ellenpéldát szeretnék felhozni, hiszen az
elmúlt években két alkalommal is volt szerencsém Loyolai Szent Ignácot
eljátszani, előbb filmen, a Megszállottak című moziban, másodszor pedig

színházban, a Legyetek jók, ha tudtok című előadásban. Mindkét produkció
esetében elmondhatom, hogy tökéletes összhang, és együtt gondolkodás
jellemezte a munkát. Kérem, tekintsenek meg egy részletet a Megszállottak
című filmből.

4. Bejátszó: Megszállottak - filmrészlet

Számomra talán az egyik legfontosabb momentumhoz érkeztünk a színész-
rendező viszony kérdésében, amelyről Gellért így ír:

„Döntően fontos az, hogy miképpen próbál a rendező a különböző
színészegyéniségekkel. Minden fajta merev módszer alkalmazása helytelen.
Nincs két színész, akinek azonos módon lehetne instrukciókat adni. Nem csak
azért, mert különböző szerepeket játszanak, de azért is, mert értelmi
képességük, képzelőerejük más és más. Van, aki egy fél szóból is megérti, hogy
mire gondolunk, de van olyan is, akinek újra és újra el kell mondani az
instrukciókat, hogy megértse, mit miért kell csinálnia.”

Őszinte leszek, valóban ritka az a rendező, akinek erre a fajta
megkülönböztetésre érzékenysége, figyelme van. Holott csakugyan, az egyik
színész számára elég, sőt, kívánatos, ha csak a fülébe súgják a legfontosabb
instrukciókat, a másikat viszont szó szerint hangos szóval kell felrázni, vagy
kizökkenteni abból a lelki kátyúból vagy zsákutcából, amelybe éppen tart.
De folytassuk Gellérttel arról, hogy az alkotói folyamat mennyire más és más az
egyes színészeknél:

„Sok esetben ugyanazon művész sem alkot egyformán. Van koraszülés, s a
megszületett mű életképtelen, máskor a hosszú vajúdás ellenére is csenevész
alkotás születik. A művészetben a megszületett mű tartalmi és formai
egészsége, és szépsége a fontos.”

Hozzátenném: nagyon nehéz feladat a rendezőnek, és sokszor a színészeknek
is, hogy türelemmel legyenek egymás munkamódszerével, annak tempójával
kapcsolatban. Van, aki hosszú vajúdás során, apránként alakítja ki figuráját, van,
akinél hirtelen születik meg a kész alak, és van, aki ugyan hamar rátalál a

játszandó jellemre, de nem találja jónak, elveti, és végül egy egészen más
figurát alkot a bemutatón.

De hogy folytatja Gellért:

„A rendező kritikája ne bénítóan, hanem ösztönzően hasson. Adjon ötleteket,
tanácsokat, szóljon közbe, ha színészei helytelen irányban keresgélnek, de ne
vezesse kézen fogva a színészt az úton, hanem mutassa meg az irányt és a célt,
ahová el kell jutnia. Ha a színész maga találja meg az utat, alakítása színesebb
és gazdagabb lesz.”

Annyit tennék hozzá: rendkívül lényeges a magas érzelmi intelligencia. Ez
elengedhetetlenül fontos az együtt gondolkodás során mind a színész, mind a
rendező esetében. Sajnos igen gyakori a rendezőknél, hogy egy megbeszélésen
deklaráltan nem beszélnek a jó megoldásokról, eredményekről, csakis a
hiányosságokat, a hibákat taglalják, tehát kizárólag negatív kritikával illetik az
aznapi munkát. Holott egy színész, – jó esetben – a szívét-lelkét teszi ki a
színpadra, és ilyen nyílt lelki állapotban figyel a megbeszéléseken is, ezért
rendkívül fontos számára, hogy a kétség kívül jogos negatív jelzések mellett
pozitívokat is kapjon, és így építkezhessen tovább a figura alkotás folyamán.

Ismét egy rendkívül fontos ponthoz érkeztünk, amiről korábban már esett szó.
A közönséggel való kapcsolatról, ennek irányításáról Gellért így vall:

„Az igazi színházban a közönség sohasem lehet passzív szemlélője a
cselekménynek. Tetszés és nemtetszés nyilvánításával, könnyével, mosolyával,
felhördülésével, vagy épp hahotájával cselekvően részt vesz az előadásban. A
rendező kötelessége, hogy megragadja a lehetőséget az együtt játszásra, hogy
irányítani tudja a közönséget. Ott figyeljen, ott nevessen és sírjon, ott örüljön
és háborodjon fel, ott szeressen és ott gyűlöljön, ahol kell. De a közönség a
maga cselekvő jelenlétével átrendezheti az előadást. A rendező kötelessége,
hogy a helyes reagálásokat figyelembe véve kijavítsa a hibákat, és minden
erejével harcolnia kell az ellen, ha a közönség rossz partnerként a mondanivaló
kisiklatására, a feszültség meglazítására törekszik.”

Én komoly hiátusnak tartom, hogy – tisztelet a kivételnek – a mai rendezők
nem látják ennek a kérdésnek a jelentőségét, a felvetett probléma veszélyeit.
Nagyon jól látja Gellért, a néző építeni, de rombolni is tudja a színházi est

 varázsát, épp ezért rendkívül fontosnak tartanám, hogy a rendező időről időre
megtekintse korábban bemutatott produktumát, és helyre billentse a
kizökkent előadást. A lényeg, hogy a megteremtett értékek ne vesszenek kárba.
Ahogy mi fogalmazunk, ne essen szét az előadás.

Ide tartozik, és ez egész pályám mottója: Minden este úgy kell játszania a
színésznek, hogy ha az aznap esti néző életében először ül a nézőtéren, és
akkor dönti el, hogy érdekli-e vagy sem a későbbiekben ez a műfaj, akkor annak
az előadásnak a hatására ott, abban a minutumban essen végzetes és
visszafordíthatatlan szerelembe azzal a csodával, amit úgy hívunk: SZÍNHÁZ.

A tudatos emberábrázolás kapcsán így ír Gellért:

„Elengedhetetlen a színésznek önmaga minél alaposabb megismerése. A
színész csak önmagából meríthet. Minden, amit valaha átélt, rejtett tartalékává
válik, amelyet szükség esetén kibányászhat és felszínre hozhat. Minden, amit
megfigyelt, vagy megfigyel, és amit egy-egy emberábrázolásnál felhasználhat,
csak akkor nem válik utánzássá, vagy illusztrálássá, ha előbb megemészti,
magáévá teszi azt. A színész csak a saját egyénisége és a szerep egyénisége
közti különbség felmérése alapján kezdhet hozzá ahhoz a bonyolult feladathoz,
amelyet a színész átlényegülésének nevezhetünk.”

Nagyon izgalmas feladat – teszem hozzá –, amikor a játszott figura
alaptulajdonságai távol állnak a színész egyéniségétől, jellemétől. De ilyenkor
sem szabad feladni, mindig található közös pont az alakítandó figurával, a
többit pedig a külső megfigyeléseken alapulva kell hozzátennie a színésznek. Ez
utóbbi eset illusztrálására kérem, tekintsenek most meg egy részletet a
Feljegyzések az egérlyukból című Dosztojevszkij mű tévéfilm-változatából.

5. Bejátszó: Feljegyzések az egérlyukból - filmrészlet

Rendkívül fontosnak tartom, erről Gellért nem tesz említést, hogy a színész a
kiadott energiákat, saját lelkét-testét újraépítse, feltöltse, hiszen egy jól sikerült
színházi este, vagy épp forgatás után a lelkünk teljesen kiüresedik, elfogy. Nem
véletlenül kérdezik annyit a kívülállók, hogy hogyan lehet estéről estére

megújulni, lelket építeni. Nincs rá általános válasz, kinél-kinél más a módszer.
Én a Jóistentől kapott energián kívül a komolyzene hallgatásra, az olvasásra, és
a magányos sétákra esküszöm, de a testi-lelki akkukat fel kell tölteni.
Mindenáron. Hogy legyen miből újra és újra adni majd a következőkben.

Muszáj egy mondatot beszélnünk a kritikáról is, mint az alkotóművészetet
segítő, vagy épp gátló, de mindenképpen befolyásoló tényezőről.
Hogy fogalmaz Gellért:

„Kritikusaink csak a kész művet, az előadást ismerik, azt bírálják. Még a
legtárgyilagosabb kritika is nagy károkat okozhat a színház területén, ha a bíráló
nem ismeri eléggé az előadást létrehozó művészek korábbi eredményeit és
fogyatékosságait. Az ilyen bírálat képtelen felismerni a számtalan összetevőből
kialakult eredményt. Mivel nem változásukban, fejlődésükben vagy
visszafejlődésükben vizsgálja a művészeket a művészetben, kénytelen az általa
várt megoldást összehasonlítani az elért eredménnyel, s bírálatát csak erre
alapozza.”

Őszintén szólva Gellért több mint fél évszázada leírt mondatai tökéletesen
helytállóak ma is. Az azóta eltelt 50-60 év is hemzsegett – a számtalan építő
kritika mellett – az öncélú, sokszor személyeskedő, a művészi alkotáshoz eleve
vagy pozitívan, vagy negatívan hozzáálló műbírálatoktól. Sok esetben az volt a
céljuk, hogy magáról a megjelent kritikáról beszéljenek az emberek másnap, és
ne az előadásról.

„Ki verné föl lelkünkben a lelket?”

Assisi Szent Ferenc szerint az ember méltósága abban rejlik, hogy képes
munkájával, a világra gyakorolt hatásával emberibbé formálni azt.

Én azt gondolom, az embernek – amíg él – épülnie kell.
A szellemünket, a szívünket-lelkünket építő hatások által.

Ehhez építőkockákra van szükségünk.

Életünk legfontosabb építőkockái: szüleink, tanítóink, mestereink.
De ugyanilyen építőkockává kell válnunk nekünk is, hogy a művészet csodás
eszközével, a fentről kapott tálentumunkkal gazdagítsuk egymást, és – nagyon
fontos – ezáltal önmagunkat is.

Aki ezt a szakmát választja, prófétaságot vállal, a kultúra, a lélek, a nyelv, a
magyarság prófétaságát.

A magyar irodalom, költészet, drámairodalom olyan kimeríthetetlen kincsestár,
melynek felfedezése, felfedeztetése állandó feladata egy magyar színésznek.

Gellért szerint:

„Tudjuk, hogy a mi művészetünk nagy alázatot és önzetlenséget kíván, de
minden áldozat végső fokon kamatostul megtérül, mert ha jól tartjuk a tükröt a
természetnek, akkor az ma csodatükörré változhat a kezünkben, amely nem
csak a múltat és a jelent, de a jövőt is megmutathatja.”

Én hiszem azt, hogy ezt a különös és megfogalmazhatatlan valamit, amit
tehetségnek hívunk, kötelességünk arra használni, hogy szóljunk, adjunk, hogy
felhívjuk a figyelmet.

Csendes szóval, vagy ha kell, hangos kiáltással, de valóban azok legyünk, akik
felverik lelkünkben a lelket.

Ez akkor valósulhat meg, ha a magunkét is odaadjuk, teljesen, maradéktalanul.

Most, hogy akadémiai tagságom küszöbén állok, nem feledkezhetek meg arról,
hogy kitől kaptam életem során a legnagyobb erőt, bátorítást, szeretetet, ki
volt az, aki átsegített életem buktatóin, és úgy tudott örülni a sikereimnek, mint
senki más. Ki nem engedte soha, hogy feladjam a céljaimat, és ha elértem őket,
boldogabb volt, mint én: az Édesanyám.

Ő már sajnos nem lehet velem, de tudom, hogy összes Akadémikus társam
édesanyjához hasonlóan nagyon büszke most.

Ezért engedjék meg, hogy székfoglalóm befejezésképpen a mindenkori
édesanyák, testünk-lelkünk, szellemünk legfőbb támogatóinak emlékére –
hiszen a legtöbben sajnos már nem lehetnek velünk – Csukás István gyönyörű
versével búcsúzzam: Istenke, vedd térdedre édesanyámat.

Csukás István: Istenke, vedd térdedre édesanyámat

Istenke, vedd térdedre édesanyámat,
ringasd szelíden, mert nagyon elfáradt,
ki adtál életet, adj neki most álmot,
és mivel ígértél, szavadat kell állnod,
mert ő mindig hitt és sose kételkedett,
szájára suttogva vette a nevedet.
Én nem tudom felfogni, hogy többé nincsen,
s szemem gyönge hogy a semmibe tekintsen,
hová a fény is csak úgy jut, hogy megtörve:
helyettem nézzél be a mély sírgödörbe,
próbálkozz, lehelj oxigént, tüdőd a lomb!
Nem is válaszolsz, kukac-szikével boncolod,
amit összeraktál egyszer végtelen türelemmel,
csak csont, csak por, ami volt valamikor ember,
mivel nem csak Minden vagy: vagy a Hiány,
magadat operálod e földalatti ambulancián.
Mi mit nyel el a végén, fásultan szitálod
a semmiből a semmibe a létező világot,

anyát és gyereket, az élőt s a holtat,
s mert Te teremtetted, nem is káromolhat,
csak sírhat vagy könyöröghet, hogy adj neki békét,
nem tudjuk, hogyan kezdődött, de tudjuk a végét;
én sem káromollak, hallgasd meg imámat:
Istenke, vedd térdedre édesanyámat!

Köszönöm a figyelmet.

(Lux Ádám)

Lux Ádám színművész „Ki verné föl lelkünkben a lelket?" címmel tartott székfoglaló előadást a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban 2024. április 23-án, kedden 10.00 órakor.  

Laudátor Blaskó Péter színművész, az MMA rendes tagja. Levezető elnök Nagy Viktor rendező, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője. Az elnökség képviselője Rátóti Zoltán, az MMA alelnöke volt..

Képes Tükör: Köszönöm Lux Ádám Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művésznek, hogy megoszthattam a.székfoglaló előadását, amely önmagában olyan érték, ami önmagáért beszél. Gratulálok őszintén.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anna Margit életmű kiállítása a Nemzeti Galériában, ahogy még soha nem láttuk

Nagy hatással volt Anna Margitra Marc Chagall kézfogása és Waszary János, akinek tanítványa volt.

 „Kegyednek festék folyik az ereiben!” – mondta Vaszary János egykori tanítványának, a fiatal festőnek, Anna Margitnak pályája kezdetén.

Anna Margit is az a festőművész, aki festőnek született és rendkívül egyedi életművet alkotott, amelyben ecsettel és szénnel írta ki magából életének tragédiákkal teli történetét. Van az a pillanat, amikor a képekkel többet mond a művész, mint a szavakkal, mert olyan időket és fájdalmakat él át, amelyekben elvész a szó és megmarad az alkotással történt kifejezés, amely tökéletesen tükrözi a gondolatát, az üzenetet, és a véleményét a történelem azon szakaszáról, amelybe született. Ezért történik, hogy a bábuk szólalnak meg, és az önarcképbe rejti a szavakat, amit már kimondani nem akart, csak a vásznon keresztül. Anna Margitnak csak kevés alkotását ismertük, de a mostani tárlat méltó módon mutatja be az alkotót és életműve gazdagságát. Egészen új Anna Margitot ismer meg a látogató, és a felfedezés lenyűgöző és elismerő. Sokkal több, mint amit korábban tudtunk róla.

A 20. század magyar festészetének kiemelkedő alakja Anna Margit, és az életmű bemutatásával sikeresen járul hozzá a művész megismeréséhez a Magyar Nemzeti Galéria időszaki kiállítása. A kiállított kétszázhúsz műalkotást befogadó tárlat minden korábbinál teljesebb életművet tár a látogatók elé, amelyet először lehet így együtt látni a maga részletességében.

A képre kattintva megnyíló képgalériában részleteket láthatunk a kiállításról és a megnyitóról.

A stílusomat nem választottam, ő választott engem.”  mondta Anna Margit egykoron.

A bábu megszólal

Anna Margit életmű-kiállítása

2024. április 10. – 2024. szeptember 1.

Magyar Nemzeti Galéria.

Földszint, időszaki kiállítótér

2024. április 10. – 2024. szeptember 1.

 A kiállítás kurátora: Kolozsváry Marianna, művészettörténész

Magyar Nemzeti Galéria, Hungarian National Gallery

Meghosszabbított nyitva tartással látogatható az Így történt – A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című tárlat a Magyar Nemzeti Galériában

Az emléknapon nyílt meg az új kiállítás.

 

„Miért?" - teszi fel a tárlat egyik alkotásán a szemtanú művész a  lényeges kérdést. Van válasz? Megannyi kérdőjel és maroknyi válasz jellemzi a történelem sötét korszakát. Miért történt? Hol vannak azok azok, akik utat tudnak mutatni egy jobb világ felé? Mit ér az emberi élet? 

Az emléknapok, az emlékezet, a szemtanúk mindig fontosak. 2024. április 16-án, a holokauszt  Magyarországról elhurcolt áldozatainak emléknapján nyílt meg a Magyar Nemzeti Galériában az „Így történt – A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain" című új kiállítás, amely mementóra és emlékezetre ad lehetőséget egy sötét korszakról, amelyre nincs épeszű magyarázat, mert az emberi élet szentségét senkinek nincs felhatalmazása elvenni. 

A szemtanú művészek alkotásai bőséges tárházat adnak a gondolatokra, arról, hogy mi történt, és minek nem szabadna megtörténnie soha. A tárlat történeteket, megtörtént eseményeket mond el, és kifejező hátteret ad az emlékezésre. A kiállított alkotók között sok az ismerős a művészetekben jártas emberek előtt, de a most megnyílt tárlat hangsúlya fókuszában egy borzalom története áll gazdagon illusztrált érzelmekkel és emlékekkel a szemtanú művészek ábrázolásával.

A Magyar Nemzeti Galéria ezzel e tárlattal a történelemnek egy olyan fejezetére hívja fel a figyelmet, ami a múltban megtörtént, és aminek a jövőben soha nem szabadna megtörténnie. Hogy a múlt fájdalmait összeköti-e  az emlékező a szükségessel, nem tudni, de a remény hal meg utoljára, és ebben bízva kell mindent megtenni azért, hogy az ember méltósága felül emelkedjen a gonosz erők felett.

Az „Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain" című kiállítás 2024. július 21-ig ad  helyet az emlékezetnek.

Részletes információ van a Magyar Nemzeti Galéria oldalán.

https://mng.hu/kiallitasok/igy-tortent-a-holokauszt-korai-emlekezete-szemtanu-muveszek-alkotasain/

Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain

Időszaki kiállítás

Magyar Nemzeti Galéria, C épület, II. emelet -

2024. április 17. – július 21. Meghosszabbítva 2024. október 13-ig, vasárnapig!

 A tárlat a nyolcvan éve történt szomorú esemény emléknapján nyílt meg Budapesten.

A képre kattintva megnyíló képgalériában részleteket láthatunk a kiállításról és a megnyitóról.

 

Új hír érkezett a kiállítás időpontjának a meghosszabbításáról. 

Farkas Zsófia kurátor jelentette be, hogy a Magyar Nemzeti Galéria 2024. október 13-ig, vasárnapig meghosszabbítja az Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című tárlatát.

 

 

 

Leslie Mandoki Soulimates „A Memory of Our Future” című új albumának előhírnöke a Fekete hattyú

Az új album bejelentésére érkezett Budapestre Leslie Mandoki.

 

Örömhír bejelentésére érkezett Budapestre Leslie Mandoki, hogy megossza a magyarokkal „A Memory of Our Future” című új album megjelenését, amely ugyanazon a napon, 2024. május 10-én fog meglenni világszerte, ahogy Magyarországon is. 2024. április 11-én, Budapesten, az Akvárium klubban jelentette be a nemzetközi zenei világban elismert Leslie Mandoki személyesen az örömhírt. A bejelentés alkalmával részleteket árult el az új albumról, amely egyben egy hitvallás és üzenet is. Az új album a jubileumi koncertsorozat után egyben válasz  a lelkes fogadtatásra, annak a megköszönése és reagálás a jelenben zajló zajongó eseményekre.

Leslie Mandoki, a világhírnevet szerzett és elismert magyar származású zenész, az egykori pesti fiú, Mándoki László a történelem egy sötét korszakában nem kapott lehetőséget arra, hogy megvalósíthassa az álmait zenei vonalon, amelyre született és megpróbálta a lehetetlent, ami szeretett hazája elhagyására kényszerítette az akkori időkben sokakhoz hasonlóan. A kezdeti nehézségek után az álom megvalósult, és olyan zenei központot hozott létre, ahova a zenei világ sokak által nagyon kedvelt zenészeit tudta egybehozni és elindulni a hírnév irányába a Mandoki Soulmates együttes megalapításával. 

A 30 éves jubilumi koncert után a Mandoki Soulmates Leslie Mandoki stúdiójában, Bajorországban, a Starnberg-tó partján újra találkozott abból a célból, hogy felvegyék „A Memory Of Our Future” című 12 új dalból (kb. 80 perc) álló albumot, amely május 10-től fog megjelenni. Erről az örömhírről Leslie Mandoki személyesen adott hírt Budapesten 2024. április 11-én, a költészet napján az Akvárium klubban szervezett találkozón.

Leslie Mandoki.rendszeresen hazalátogat szeretett szülőhazájába. A Mandoki Soulmates több alkalommal adott teltházas nagy sikerű koncertet Budapesten Magyarország államalapítása és születésnapja programsorozatához kapcsolódva. Aki már részt vett a Mandoki Soulmates koncertjén, biztos nagy lelkesedéssel várja a következő koncertet, amire remény szerint idén is készülhetünk és örömmel fogják fogadni fogadni az új albumot.

Leslie Mandoki kérdésemre elmondta, hogy kezdetben nem engedte a rendszer kiutazni az országból, ezért kényszerült sokakhoz hasonlóan más utat találni a zenei álom megvalósításához. Ezután a rendszer a hazatérését próbálta megakadályozni sokáig, de nem adta fel, és amikor már lehetett, jött és jött és nem is akármilyen formában, hiszen egyike volt azoknak a nemzetközi térben elismert zenei fellépőknek, akik a Sziget fesztivál megnyitóján szerepeltek. 

A lelkesedés azóta is töretlen, és megvalósultak az álmai a zenei téren.  A közelmúltban már a 30 éves jubileumát ünnepelte a Mandoki Soulmates lelkes csapata és a hazánkat is érintő sikeres koncertsorozat után érkezik hozzánk „A Memory of Our Future” című album, amelynek előhírnöke a Fekete hattyú mitológikus alakja, amely a legkülönbözőbb művészeti műfajokban lett ihlető szimbólummá.

A prog-rock dalok mély mondanivalóval bontakoznak ki szinte játékos könnyedséggel és nagy dramaturgiai ívekké alakulnak. Az albumon kompozíciós érettség és a kifinomult, harmonikus szerkezetek találkoznak a tiszta öröm hangfestményeivel a jazz-rock virtuózok nagyszerű szólóiban.

Az albumkészítés úgy zajlott „akár egy kézzel és töltőtollal írt szerelmeslevél.”

A Mandoki Soulmates egy nemzetközi és intergenerációs szupercsapat, amely a rock és fusion nagymestereiből áll, többek között Ian Anderson (Jethro Tull), Mike Stern, Al Di Meola, Randy Brecker, Till Brönner, Bill Evans, John Helliwell (Supertramp), Cory Henry, Richard Bona, Steve Bailey és Simon Phillip (Toto), valamint olyan énekesekből áll, mint Tony Carey (Rainbow), Nick van Eede (Cutting Crew), Jesse Siebenberg és Mark Hart (mindketten Supertramp). Ők azok a zenészek, akik körülveszik az alapítót, zenekar vezetőt és komponista szövegírót: Leslie Mandokit.”

A zenei szabadgondolkodók dalszövegei a kortárs világválságokat célozzák meg, beleszúrva a közönyös társadalom oldalába, hogy üzenetüket közvetítsék: „Hangosak maradunk a szabadságért és a békéért!” Leslie Mandoki számára a zene mindig a szabadság iránti vágy kifejeződése, különös hangsúlyt fektetve a békére. Ennek a szabadságnak az érzését már fiatal korában átélte, amikor Magyarországon, a kommunista diktatúra árnyékában nevelkedett. A rockzene mindig is mélyen megérintette és inspirálta, hiszen azt a szabadságot jelképezte, amelyre vágyott, miközben az elnyomó rendszer alatt élt. Azóta ismétli Mandoki, hogy a rock zenésznek alázatos tisztelettel kell bánnia a közönség szeretetével, és az a feladata, hogy mindig egy tüske legyen a társadalom húsában, aki csak azt keresi, ami összeköt, ami összetart és akkor is hidakat próbál építeni, amikor már az összeomlott hídpilléreket is alig lehet látni.

A zene összeköt.” Mandoki és társai több mint 30 éve azon az úton járnak, hogy hidakat építsenek a progresszív jazz-rockkal, olyan dalokkal, amelyek a napjaink nemzetközi, fontos és vitatott kérdéseit boncolgatják, mindig azon igyekezve, hogy pozitív üzenetet közvetítsenek egy jobb világ felé - „ez egy utópia a realisták számára” - mondta Leslie.

A Soulmates az utóbbi években igyekezett világszerte társadalmi tudatosságot is kelteni az emberekben, beleértve előző két albumát is, a „Living In The Gap” és az „Utopia For Realists” címűeket. „Lehet, hogy idealistán reméltük, hogy valóban létezik egy „Utopia for Realists”, egy láng, ami készen áll átadásra egy új generációnak, egy modell és módszer a jobb világ megteremtéséhez. Azonban most, egy globális járvány és borzalmas háborúk közepette Európában és a Közel-Keleten, mindegyikünk, függetlenül a generációnktól, elveszve találja magát több válság labirintusában… iránytű nélkül. (….) Katasztrófák, amelyek a civilizációnk alapjait rágják. Azonnal világossá vált számunkra, hogy ragaszkodnunk kell a józan ész és az emberi, odafigyelő hangokhoz. Ezért is énekeljük az albumon még hangosabban, mint valaha: „We Stay Loud!” Mandoki folytatja: „Pontosan ez a hangulata az új albumnak, az „A Memory of Our Future”-nek. Ezeknek az új daloknak a szövegei az örök lázadó nézőpontjából származnak, egy visszatekintő pillantás a jövőből, ami a jelenre és a múltra reflektál. Egy valós képet festenek a jelenlegi társadalmunkról a sorsdöntő elágazás pillanatában: az egyik út egy holnapba tekintő disztópia, a másik pedig egy utópia a realisták számára - mindenki számára!”

Az album borítóján megjelenő Fekete Hattyú egy olyan katasztrófa szcenárió ikonjává vált, amelyet korábban lehetetlen volt előre látni, mégis, ahogyan Leslie ámutat, „itt vagyunk a válságok zuhatagában háborúkkal, járványokkal, magas tétű, geopolitikai hatalmi játékokkal és emberi tragédiákkal. A Fekete Hattyú közöttünk landolt.” Olyan dalokkal, mint a „Blood In The Water” és az „Enigma Of Reason” a Soulmates visszatekint azokra az időkre, amikor a normális élet elszabadult, a bizonyosságok eltűntek, és a valóság túllépett legrosszabb félelmeinken.”  - osztották meg velünk a szervezők.

Leslie Mandoki Soulmates 

„A Memory of Our Future”

" ... írni, felvenni, énekelni és játszani a színpadon egy jobb világért ...”

Amikor a fekete hattyú fehérré változik...

Lemez bejelentőre érkezett Budapestre Leslie Mandoki.

A gyönyörű fekete hattyú... a készülő album előhírnöke.”

 „A Memory of Our Future” című 12 új dalból álló album május 10-től fog megjelenni.

 Az új album május 10-i megjelenésének örömhírével érkezett Budapestre Leslie Mandoki.

Amikor Los Angeles, New York, London, Berlin és Sanghai között rohangálsz, érzed, hogy a világ belekerült a krízis labirintusába. Ez az, amikor a görög mitológiában a fekete hattyú leszáll. A mi dolgunk az, hogy ebből a fekete hattyúból újra fehér legyen. Amikor a világ beindul ebbe a fekete alagútba, akkor a mi dolgunk, hogy ott álljunk az alagút végén egy fáklyával és megint fényt derítsünk rá. „ – mondta Leslie Mandoki az új albumával kapcsolatban.

Szerintem Leslie megcsinálta élete albumát.” – nyilatkozta Joós István, a Magneoton kiadó vezérigazgatója, aki Leslies Mandoki május 10-én megjelenő új albumának a kiadója.

A képre kattintva megnyíló képgalériában részleteket láthatunk az új album bejelentésével kapcsolatban.

 

CARTE ROUGE - Az összetartozás filmprodukciója április 11-től a mozikban

Aki magyar, legyen magyar, és szeressen magyar lenni bárhol él a világban.

 

CARTE ROUGE - Térképpel és érvekkel

CARTE ROUGE -  Az összetartozás filmprodukciója április 11-től a mozikban

A nagy érdeklődésre való tekintettel, harmadik díszbemutatón vetítették le alkotók, a szakma képviselői, barátok, vendégek jelenlétében 2024. április 10-én, szerdán a Carte Rouge című magyar történelmi dokumentum-játékfilmet, az összetartozás filmprodukcióját közvetlenül az április 11-i nyitás előtt, amikortól már a mozikban is látható minden érdeklődő számára a Trianonhoz kapcsolódó film.

Nagyszerű és lelkes alkotói stáb és a szakma elismert képviselői köszöntötték egymást a díszbemutatón, amelyen megtekintették hazánknak, az egykori Nagy Magyarországnak kicsinyített országgá válásának szomorú történetét a trianoni békeszerződés felé vezető úton. Megismerjük az összefogás próbálkozását és esélyeit, amelyek a film megvilágításában fontos üzenetet hordoznak. Eredeti dokumentumok és korabeli gondolatok kísérik a súlyos veszteségek előzményeiről szóló Carte Rouge című magyar történelmi dokumentum-játékfilmet. Tudjuk, hogy a Vörös Térkép próbálkozása nem járt kedvező sikerrel, sok térkép készült akkoriban, de Trianon elvette hazánknak példa nélküli nagy részét és területét.

Több mint száz év után sem feledkezhetünk meg a történelem e sötét korszakáról, és ha nem is beszélünk mindig róla, el nem feledkezhetünk meg a történtekről. Sok vita és ellenállás követi napjainkban Trianont, de ennek nem kellene így történnie. Csak dicséret és köszönet illeti azokat a próbálkozásokat, amely segítik bemutatni és feldolgozni Trianont. Nem szabad elfeledkezni Magyarország születéséről, vérzivatarok időszakairól, de arról a kiemelkedő elődeinkről, akik naggyá tették a magyar nevet a nagyvilágban. Az élet nem mindig diadalmenet, de kimagasló hőseink és példaképeink mindig voltak és mindig lesznek, mert a magyarok vérében különleges gének vannak.

Az összetartozás lelkülete felülírja a határokat és egyesíti a magyar népet. Az, hogy több mint száz év után is összetartozunk, sokat mond a magyar népről.  Muszáj, hogy az emlékezet helyére kerüljön.

Gerebics Sándor rendező-producertől olvashatunk az új filmről az alábbiakban:

A trianoni békediktátum igazságtalan és megalázó részletei máig homályosak számunkra. Lássuk be, az évtizedek tudatos elhallgatásának eredményeként a mai generációk vajmi keveset tudnak erről.

A szerződés aláírását megelőző tárgyalásokon a magyar kormányzat mindent megtett az igazságosabb béke érdekében. Gróf Teleki Pál vezetésével magyar tudósokból álló csapat elkészítette a Kárpát-medence etnikai iszonyait híven bemutató vörös térképet, a Carte Rouge-t, míg Gróf Apponyi Albert, a magyar békedelegáció vezetője, 1920. január 16-án kapott lehetőséget a magyar elképzelések bemutatására a győztes nagyhatalmak vezetői előtt Párizsban, a francia külügyminisztériumban.

Filmünk 1918-től követi végig az eseményeket, mikor Teleki a bolgár front elvesztése után rájön, szükség lesz egy térképre. Ezzel már kissé megkésett a magyar vezetés, de érezték fontosságát. Különös jelentőséget éreztek, hogy elkészüljön.

Teleki minden követ megmozgatott. Nem volt könnyű dolga, hiszen a fennálló helyzetben rengeteg rázúduló nehézséggel kellett megküzdenie. Segítségül hívta a kor legfontosabb szakembereit és Popovics Sándor pénzügyminisztert. Apponyi gróf kicsit később kapcsolódott be, szerepe onnantól válik jelentőssé.

Célunk a történet objektív, pátoszmentes elmesélése. A térkép aztán 1920-ban különös jelentőséggel bírt a magyar békeküldöttség párizsi tárgyalásai során. Az ország sorsáért felelősséget érző kiemelkedő személyiségek állnak filmünk középpontjában, akik megpróbáltak mindent megtenni Magyarország egyben tartásáért. Akiket vállalkozásuk reménytelensége sem tántorított el attól, hogy végigjárják az útjukat.

Nem hősöket, hanem igaz embereket akartunk közelebb hozni a mai kor közönségéhez. Meggyőződésünk szerint a történelmi filmek a balladák szerepét átvéve segíthetnek a múltbeli traumák társadalmi feldolgozásában.

A film szakértők szokványos interjúkban történő megszólaltatása helyett két narrátorral – Reviczky Gábor és Szalóczy Pál - készült. Ők kalauzolják a nézőt, miközben megelevenedik a történet. Reviczky a nemzetközi nagypolitika történéseit ismerteti, míg Szalóczy belső hangként, autentikus forrásokra építve, Gróf Apponyi hangján szólal meg, aki visszaemlékezik a történtekre. A film egyik érzelmi csúcspontja a kivonulási jelenet, miközben Hegyi Réka megrázó erővel tolmácsolja gyönyörű zenei kísérettel Juhász Gyula Trianon című versének részletét. A filmet szomorkás fricskaként az epilógus zárja. Csuja Imre közreműködésével megtudjuk, hogy a Gróf Teleki által szerkesztett vörös térképet (Carte Rouge) 1923-ban érdemesnek találják Amerikában a publikálásra…

CARTE ROUGE

Térképpel és érvekkel

magyar történelmi dokumentum-játékfilm

Auerbach István, Kelemen Zoltán, Farkas Viktória

Pánovics Rajmund, Hegyi Réka, Csuja Imre

Narrátor: Reviczky Gábor

Forgatókönyv: Szalóczy Pál

Vágó: Geo Tóth György

Operatőr: Patócs Róbert H.S.C.

Zene Ifj. Gerebics Sándor, Palásti Kovács Zoltán (Zoohacker). Grünvald László, Riz Laura

Stúdió hangmérnök: Lukács Ferenc, Sersztnyev Csaba, Farkas László, Paul Spaanderman

Szerkesztő: Szalóczy Pál, Hegyi Réka, Gerebics Sándor

Rendező-producer: Gerebics Sándor

 

Már a mozikban is látható minden érdeklődő számára a Trianonnal foglalkozó film.

CARTE ROUGE -  2024. április 11-től a mozikban

Ajánló:

https://kepestukor.blog.hu/2024/04/15/carte_rouge_terkeppel_es_ervekkel_igaz_tortenet_alapjan

 https://www.pannonia-entertainment.hu/filmek/carte-rouge-voros-terkep/

https://youtu.be/8rMHVhG_2Rk

 

 

A minőség érték, az érték minőség, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat nyitott

Ünnepélyesen jelentették be az idei pályázatot.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot ünnepélyes keretek között jelentették be Budapesten a Benczúr Ház szépséges dísztermében a pályázat elindulásával azonos időben, 2024. március 19-én.

2024-ben is lehet  pályázni az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatán 45 főcsoport több mint 100 témakörében, a Kárpát-régió egész területéről 2024. május 30-ig.

A tervek szerint a sikeres pályázók bemutatására, a kitüntetések és a tanúsított „minőség jelképek” átadására az Országház Főrendiházi Üléstermében kerül sor.2024. szeptember 12-én, a Gazdaság Ünnepén.

Az elnyerhető Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy és a kitüntető cím elismerés, garancia és inspiráció a valódi értékteremtésre és a minőség elnyerésére. Az a szellemiség, amely ennek a jegyében érvényesül, jó hatással van a díjazottra és visszaigazolás a teljesítményre, ami kézzel fogható sikerrel társul.

Részlet a sajtóközleményből:

Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat alapítója elmondta: „2024-et optimizmussal és elszántsággal várom, hiszen a korábbi évek tapasztalataira építve hirdetjük meg a pályázatunkat, amely nem csak egy verseny, hanem egy közösség is, ahol a szereplők megoszthatják tudásukat és közösen építhetik a jövőt. Az idei Érték és Minőség Nagydíj Pályázat a magas színvonalú minőség és innováció elismerésére irányul. A gazdasági előrejelzések és a stabilizálódó környezet fényében különös figyelmet fordítunk arra, hogy új lehetőségeket tárjunk fel a minőségi fejlődés és innováció terén. Örömmel tapasztaltuk, hogy a hosszú távra tervező vállalkozások a nehézségek megoldásán kívül mindent megtesznek, hogy versenyelőnyre tegyenek szert, s hogy a tanúsított minőség igénye egyértelműen felmerül a termelők, gyártók, szolgáltatók részéről. Többek között ezért is vesznek részt objektív megmérettetéseken, hiszen a kiválók büszke táborához akarnak tartozni. A továbblépés lehetőségét látják abban, ha kiválóságukat egy független bíráló szervezet támasztja alá.”

A védjegyekkel történő minőségtanúsítás több mint negyedszázados múltra tekint vissza. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy elődje a Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegy 1998 tavaszán indult útjára. E védjegyet – kiterjesztve a teljes Kárpát-régióra – követte 2018-ban a korszerű, nemzetközileg is bevezethető Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy.

„Jól tudod Te édes Népem, hogy csak értelem és szorgalom árán tarthatod meg hazádat: hogy számbeli csekély voltodat csak eszed pallérozásával pótolhatod meg.” /Herman Ottó/

Forrás és további információ nagy részletességgel található a hivatalos honlapon.

https://www.emin.hu/

A Varázslatos Magyarország fotópályázat legjobb természetfotói a Nemzeti Múzeumban

Díjesőben részesültek a természetfotósok a díjátadón.

Vannak még csodák! A természet mindenképpen az. A Varázslatos Magyarország természetfotó pályázata a hazai természetfotósoknak izgalmas teret ad a bemutatkozásra. Egyedi arculata a pályázatnak, hogy egész évben mozgásban tartja a természet lelkes fotósait, hiszen kilenc hónapos évadban. áprilistól decemberig több kategóriában lehet pályázni elsősorban olyan képekkel, amelyek az ország nemzeti parkjainak természeti szépségeit és az ott élő állat- és növényvilágot ábrázolja. A pályázati kiírások folyamatosan motiválják az alkotókat, hogy lefotózzák a természetnek az általuk megörökítésre méltó pillanatait, ezáltal is jó küldetésben járva teszik láthatóvá és felemelő élménnyé Magyarország varázslatos állat- és növényvilágát. A Nemzeti Parkok egyre népszerűbbek, és ennek az érdeklődésnek a fókuszában nagy szerepet töltenek be a Varázslatos Magyarország természetfotói.

2024. április 5-én, pénteken ünnepség keretében kerültek átadásra a jól megérdemelt díjak, amelyek között a legkiemelkedőbb a magyar természetfotó nagydíja, amelyet idén az első díjas Daróczi Csaba, a második díjas  Hargitai László és a harmadik díjas Litauszki Tibor vehetett át az Arany Daru szoborral. Díjesőben részesültek ezen túl a kategóriák győztesei és a különdíjasok is, így igazi természetfotós ünneppé vált az este az alkotókkal, a díjazottakkal, a díjátadókkal, a szervezőkkel, és mindenkivel, aki jelen volt a kiemelkedő eseményen. A díjátadó aznap este lezárult, de a Varázslatos Magyarország - Magyar természetfotó kiállítás 2024. május 31-ig megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A természet gyógyít, a természet simogatja a lelket, mert olyan csodákat prezentál, ami varázslatos és amire csak a természet képes. A kiállítás képei külön egységekben mutatják be a magyar nemzeti parkok állat- és növényvilágát a győztes fotókkal, így külön teret ad a nemzeti parkok felfedezéséhez. 

Sok szépséget és részletet találunk az esemény internetes honlapján és közösségi oldalán.

Varázslatos Magyarország - Magyar természetfotó kiállítás

Magyar természetfotó nagydíja díjátadó és kiállításmegnyitó ünnepség

2024. április 5. péntek

Varázslatos Magyarország természetfotó pályázat kiállítás

Magyar Nemzeti Múzeum

2024. április 5. - május 31.

https://varazslatosmagyarorszag.hu/

A képre kattintva megnyíló képgalériában részleteket láthatunk a kiállításról, a díjátadóról és a megnyitóról.

 

A Várkert Bazár születése

Mesterektől élményekig - A Várkert Bazár történetei címmel nyílt szabadtéri kiállítás a Várban

A Várkert Bazár születése

Kulturális élmények, kulturális emlékek, retro kirándulás a múltban a Neoreneszánsz kertben a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

Mesterektől élményekig - A Várkert Bazár történetei 

Szabadtéri kiállítás meséli el a hely történetét Ferenc Józseftől az Omegáig és azon is túl

Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei címmel nyílt szabadtéri kiállítás 

10 éves megújulását ünnepi a Várkert Bazár ebben az évben. A jubileumi ünnep része a visszatekintés a hely történetére. Nemzedékek nőttek fel a 2014-ben újjászületett legendás helyen, ahol Ferenc Józseftől az Omegáig sokan megfordultak.

A Várkert Bazár történetét meséli el a nyár elejéig szabadon látható tárlat, amely egy kellemes séta közben felidézi a hely szellemét és emlékezetes pillanatait. Már a nyitó napon nagy érdeklődés övezte az új kiállítást.

„A Várkert Bazár több mint száz éve meghatározó része a főváros dunai panorámájának. A kor kiemelkedő hazai építésze, Ybl Miklós tervei alapján készült el 1875 és 1883 között. Megvalósítása az egykori Királyi Palota bővítésének nyitánya lett, valamint a modern kori Budapest építészeti fejlesztésének első jelentős sikere. A kiállításon fény derül arra, hogyan nyerte el Ybl Miklós a nagyszabású építkezés vezetését és a kor híres festői és szobrászai közül kik dolgoztak a Várkert Bazár műtermeiben. Archív képek mesélnek arról is, mi történt az épületegyüttessel a második világháború idején, Budapest ostromakor.” / Forrás: Várkapitányság/

Mindeközben a tárlat mesél a legendás Ifiparkról is, amelyen nemzedékek nőttek fel és őrzik máig magukban az emlékeket. Nosztalgia, ifjúság, emlékek, mind jelen vannak a történeti kiállításon, amely látványosan mesél a helyről és annak szelleméről. A megújulás folyamatos, és a környezet kellemes. Jó ide eljönni és a séta kikapcsol a hétköznapokból. Élvezhetjük a napfényes Duna közelségét, a csörgedező vízcsobogást és a természet virágait a szabadtéri kiállítást, és mindezt szabadon. Programokban sincs hiány, egész évben minden kulturális műfajban gazdag ajánlatokkal van jelen a Várkert Bazár.

A kiállításhoz kísérőprogramok társulnak, századfordulós családi délutánnal, történelmi játszóházzal, családi tárlatvezetéssel, májusban művészeti fesztivállal, nagy koncertekkel, családi programokkal irodalmi programokkal, tárlatvezetésekkel és gasztro-meglepetésekkel.

„A Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei” című tárlat június elejéig látható a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

Még több olvasható a kiállításról a Várkert Bazár oldalán.

https://varkertbazar.hu/mesterektol-elmenyekig

A fotógalériában a fotókon Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, és Molnár György, az Omega együttes tagja, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző vezet be a tárlat részleteibe, miközben betekinthetünk a szabadtéri kiállításba a helyszínen.

 

Nyitnikék az Állatkertben

Szezonnyitó a Fővárosi Állat- és Növénykertben.


Húsvéti hívogató az Állatkertbe. Húsvéti  programok is lesznek a húsvéti hosszú hétvégén.

Szezonnyitó a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Kezdődik az új szezon a Budapesti Állatkertben, bár igazából egész évben nyitva és mindig csodás itt egy séta a csendben, a természetben, miközben számtalan érdekességet fedezhetünk fel az állatok viselkedésében.

Arany takin borjak születtek. Kis matakó született a Pálmaházban. Megérkezett Ágnes, az új tigris Csehországból. Minden nap történik valami az állatkertben. A jegesmedvéktől elbúcsúzunk, és barnamedvék érkeznek a helyükre. Nemsokára újra láthatjuk a pelikánokat. 

Egész évben gazdagok a programok és a látványosságok. Ez az a hely, ahol béke van és fény. És számos meglepetés.  Minden időszaknak meg van a maga aktualitása. Most a húsvéti ünnepek alatt húsvéti programokkal kedveskednek a szervezők. 

Részletek a Fővárosi Állat- és Növénykert terveiből ez évben:

A húsvéti hosszú hétvége négy napján sárkánytojás kereső játék vár a Tavaszi lampionvarázson, amely esténként 18 órától (illetve április 1-től 18:30-tól) 22 óráig látogatható. Bejárat a műemlék körhinta melletti kapunál.

A Tavaszi lampionvarázsról bővebben: https://zoobudapest.com/tavaszi-lampionvarazs

A tavasz beköszöntével az esték is egyre melegebbek, egyre kellemesebb az időjárás. Ezekre a tavaszi estékre kínálnak hangulatos esti programot a Tavaszi lampionvarázzsal, amelynek természetesen maguk a lampionok a legmeghatározóbb látnivalói.

A lampionok mellett állatos látnivalók is várják a lampionvarázs látogatóit. Az Állatkertnek ebben a zónájában láthatók ugyanis a háziállatok, így a Majorság és a környező karámok lakói is. Sokuknál épp a közelmúltban volt gyermekáldás, így cseperedő kiskecskéket, kisbárányokat is láthat a közönség. Ugyanitt található a Cápasuli, amely minden este egészen 21:30-ig várja a lampionvarázs látogatóit, többféle cápával, rájával, rajhalakkal és más érdekes tengeri állatokkal.

A Tavaszi lampionvarázs ideje alatt minden este működnek a Vurstli-zóna játékai is. Fel lehet ülni például az 1908 óta üzemelő falovas-hintós, Schäftner-féle körhintára, a szomszédságában található két nosztalgia körhintára, a törpekerékre, sőt még a gyerekek körében ugyancsak népszerű kisvasútra is. Minden péntek, szombat és vasárnap este gasztronómia élményekkel is készülünk, többek között kenyérlángossal és különféle rétesekkel.

A Fővárosi Állat- és Növénykert folyamatosan megosztja az oldalán az aktuális eseményeket, beszámol és színesen tárja elénk a kert szinte minden fontos pillanatát. Mindez élőben az igazi. A népszerűségi statisztika igazolja, hogy szeretik ezt a helyet az emberek, és a kicsiknek is egy életre szóló élmény marad az állatkerti látogatás.

Beindult a Biodóm, és sikeresen debütált a különleges hely. Megtudtuk, hogy további izgalmas kalandok várnak ezen a helyszínen továbbra is az évben.

Ne feledjük a sokat hallott szavakat: 

„Ha valaha az életben bánatos leszel, mindig menj ki egy közeli erdőbe és minden fában, minden bokorban, minden növényben és állatban érezni fogod Isten jóságát és mindenhatóságát.” /a Sissi filmből/

Nekem ez a hely többek között a Fővárosi Állat- és Növénykert, és gondolom, ezzel sokan vannak így. Egyben különbözöm, nem a bánat, hanem a természet és az állatok szeretete tereli a lábaimat az állatkertbe, mert tudom, hogy mindig találok érdekességeket az állatok viselkedésében, és ebben soha nem csalódtam. Csak csodálni tudom.

 

 

Carte Rouge Térképpel és érvekkel - Igaz történet alapján

Trianon filmről a nagyheti csendben.

 Carte Rouge Térképpel és érvekkel - Igaz történet alapján

Trianon filmről a nagyheti csendben.

Áprilisban kerül bemutatásra a legújabb tényfeltáró dokumentum-játékfilm Trianonról, a „Carte Rouge Térképpel és érvekkel" című alkotás. Rendező-producer Gerebics Sándor, forgalmazó a Pannonia Entertainment.

Főszerepben Gróf Apponyi Albert és Gróf Teleki Pál.

Trianon fájdalom, Nagypéntek megváltás szeretetből a kereszten, Húsvétvasárnap feltámadás a hitben és a reményben.

Az élet és a történelem egy körforgás, fájdalomban és örömben. A kérdés csak az, hogy milyen módon éljük meg ezt a történetet a saját életünkben. Beszélni kell róla, és szükségesek a hiteles megközelítések.

Nem mindig mutat jó irányt a felszín, néha a megoldások a mélyben vannak, de a belső csendben felfedezhetők. A nagyheti csendben idő van ezen elgondolkodni azoknak, akiknek fontos ez a kérdés.

Nagycsütörtökön az alkotók jelenlétében volt egy sajtóbemutatója a „Carte Rouge Térképpel és érvekkel„ című filmnek, amely könnyen befogadható módon világítja meg Trianon történetének egy igen fontos részét. Igaz, hogy eltelt Trianon óta több, mint száz és, de annak feldolgozása még nem történt meg teljesen.

Gerebics Sándor filmje ablakot nyit erre a fontos történetre, és elgondolkodtat.

Trianon elválasztja, de össze is köti a népeket, és erről nem szabad elfeledkezni. A történelem felülír határokat és térképeket, de nem írhatja át egy nép igaz történetét és szenvedését.

Ennek az emlékezetnek nagyszerű formája lehet az április 11-től látható új film, amelynek a megtekintésekor hiteles tényeket láthatunk e fájdalmas történelem részleteiből. Remek alkotás, fontos üzenet és elgondolkodtató kiindulás az összefogás és a megbékélés erejéről és csodájáról, és amire oly nagy szükség van. Hiszek  Magyarország feltámadásában, és a magyar nép szenvedésekben megérett lelki közösségében, éljen bármely részén a nagyvilágban.

Köszönet a fotókért és a filmért Gerebics Sándor rendezőnek és a Pannonia Entertainment forgalmazónak, és mindazoknak, akik közreműködtek abban, hogy „Carte Rouge" film megszülessen.

A fotógaléria nyitófotón, amely 2024. március 28-án, nagycsütörtökön készült a Pannonia Entertainment sajtóvetítése után a Budapest Art+ Cinema Filmszínházban, Szalóczy Pál forgatókönyvíró, Farkas Viktória színésznő, aki Teleki házvezetőnőjét alakítja, Patócs Róbert Máté operatőr, executive producer és Gerebics Sándor rendező-producer látható.

Nagyszerű, elgondolkodtató, befogadható film hazánk történetéről. Április 11-től látható a mozikban.

https://www.youtube.com/watch?v=86xMSC0-oYg

Carte Rouge - Vörös térkép - április 11-től a mozikban! (12)

Pannonia Entertainment

 cr_vege_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Női fókusz a Műcsarnokban Marilyn Monroe-tól Teréz anyáig a Budapest Fotó Fesztivál nyitó tárlatán

Öt női fotográfus kiállításával indult el a Budapest Fotó Fesztivál.

Női fókusz / Women’s Focus - Eve ARNOLD, Inge MORATH, Nanna HEITMANN, Susan MEISELAS, Marilyn SILVERSTONE / A Budapest Fotó Fesztivál nyitókiállítása / Budapest Fotófesztivál / Magnum Photos / Műcsarnok

Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre Budapest Fotó Fesztivál gazdag programsorozata, amelynek nyitókiállítása a Női fókusz című tárlattal indult el a Műcsarnokban a Magnum Photos válogatásában. Öt kiemelt női fotográfust mutat be a kiállítás a nézőszögükből láttatva a fotódokumentumokban rejlő fotótörténetet, amelyekről elmondható, hogy benne van egy korszak és a történelem. Marilyn Monroe-tól Teréz anyáig mindenki megtalálja a fotók között a kedvenc témáját vagy szereplőjét vagy emlékét a fotóművészet ikonjaiból. 

A tárlat alkalmat ad a sikeres fotóművésznők megismeréséhez, és betekintést enged az általuk fókuszált világhoz, amelyből fotós szemléletet és nézőpontot is láthatunk.

Napjainkban egyre nagyobb hangsúly tapasztalható a fotóművészet értékeléséről. Sorra nyílnak a nívós fotókiállítások, és ez a sor folyamatosan növekszik. A Budapest Fotó Fesztivál jól illeszkedik ebbe a sorozatba és rendkívül gazdag tartalommal  és lelkesedéssel indítja útjára a programsorozatát.

A márciusban Női fókusz címmel megnyitott kiállítás egyfajta tisztelet a női fotográfusok előtt.

Női fókusz / Women’s Focus - Eve ARNOLD, Inge MORATH, Nanna HEITMANN, Susan MEISELAS, Marilyn SILVERSTONE

A Budapest Fotó Fesztivál nyitókiállítása a Műcsarnokban

Budapest Photo Festival

Budapest Photo Festival / Magnum Photos / Műcsarnok

2024. március 23. - május 12.

Műcsarnok / Kunsthalle

1146 Budapest, Dózsa György út 37.

További bőséges információ található a rendezvény oldalán.

Az Egressy család és a fényképezés. Egressy Gábor, Ákos és Árpád dagerrotípiái voltak láthatók az Országos Széchényi Könyvtárban

Egressy kiállítás volt a Nemzeti Könyvtárban a Nemzet Ünnepén

 

Az Országos Széchényi Könyvtár nyílt nappal és gazdag programmal várta az érdeklődőket a március 15-i nemzeti ünnepen. Része volt az ünnepség sorozatnak az Egressy családdal kapcsolatos egyedi kiállítás, amelyen először  voltak láthatók olyan különleges dagerrotípiák, amelyeket még nem láthatott a nagyérdemű közönség.

A nemzeti könyvtár előadással és tárlatvezetéssel is készült a különleges kiállításhoz. Nagyszerű élmény volt belelátni egy olyan család életébe, akik sokat adtak a magyar hazának. Egressy Gábor volt az a színész, aki elszavalta 1848. március 15-én a Nemzeti dalt a Nemzeti Színházban megszakítva a Katona József Bánk bán előadását, majd a költemény elhangzott Egressy Gábor öccsének, Egressy Béninek a megzenésítésében is Erkel Ferenc vezénylésével. Egressy Béninek köszönhetjük Vörösmarty Mihály Szózatának a megzenésítését, amelyet 1839. november 2-án mutatott be a Nemzeti Színház kórusa. Megismerhettük az Egressy család különleges kapcsolatát a fényképezés művészetével, amelyről korábban nem sokat hallottunk. Azt azonban tudtuk, hogy nagy valószínűséggel Egressy Gábornak köszönhetjük azt a dagerrotípiát, amelyet Petőfi Sándorról készített, és amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeum tudhat magáénak. 

Számos intézmény és utca, vagy tér hordozza elnevezésében az Egressy nevet, de még mindig vannak olyanok, akik nem ismerik az Egressy család örökségét. Éppen ezért is nagyszerű tisztelet és köszönet illeti az Országos Széchényi Könyvtár minden munkatársát, akik alapos kutatómunkájukkal és lelkesedésükkel hozzájárultak éppen nemzeti  ünnepünkön az Egressy örökség megismeréséhez.

„Az Egressy család és a fényképezés. Egressy Gábor, Ákos és Árpád dagerrotípiái.” című kiállítás

a Nemzeti Ünnepen a Nemzeti Könyvtárban volt látható.

Országos Széchényi Könyvtár

VII. szint, Történeti Fénykép- és Interjútár kutatóterme

2024. március 15.

Azoknak is, akik nem tudtak részt venni a nyílt napon, jó szívvel ajánlom a fotógalériában megtekinthető képeket és az alábbi részleteket a témáról.

Bőséges ismeretekkel ajándékozott meg bennünket a részletekről Sárközy Réka, a Történeti Fénykép- és Interjútár vezetője és Sirató Ildikó, aki tárlatvezetést tartott.

https://www.facebook.com/nemzetikonyvtar/videos/384057904423018

Eredeti dagerrotípiák, fotótörténeti kiállítás, tárlatvezetések és előadások március 15-én!

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/2024/03/13/egressy-dagerrotipiak_az_orszagos_szechenyi_konyvtarban?fbclid=IwAR0ft9BGVepyCJPA_D8dpuAhEDoSGjxKaf9HvXpFA154vq7acDH75SV4kl8

Egressy-dagerrotípiák az Országos Széchényi Könyvtárban

Nőnapi gondolatok

dscn4245.JPG 

A nők világa olyan, mint a tenger, csodálatos, titokzatos, szeszélyes és lenyűgöző, sokszor csendes, néha haragos, kiszámíthatatlan, és megnyugtató, a nap fényét csillogó tükröződésében adja vissza minden olyan tekintetben, amely elidőzik a tenger szépségében.

A nők világa az anyaság és a gyermekség. A nők csodája a születés titka, mindenki része ennek a nagy titoknak, amely magában hordozza a csodát és a teremtést.

A nők szépsége olyan, amire érzékeny a férfi világ. A teremtés teszi teljessé ezt az érzékeny világot. Boldog, aki felfedezi azt a nagy titkot, miért jó nőnek és férfinak lenni a szó nemes értelmében. Csak akkor válik igazzá, ha mindkét világ felfedezi az egymásra találás forrását.

A nőnap csak egy nap a tavasz kezdetén, de a megbecsülés és tisztelet egész évre kitart és erőt ad. Az a szépsége az egésznek, hogy sok minden jó van a nőkben, amire a férfiaknak szüksége van, és ugyanez fordítva is igaz. Akkor tudunk ünnepelni igazán, ha felfedezzük és tiszteljük ezt a nagy titkot.

Vadvilág nap lesz a Fővárosi Állat- és Növénykertben vasárnap!

Az ENSZ 1973. március 3-án fogadta el a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES), ezzel március 3-át a Vadvilág Világnapjává (World Wildlife Day) nyilvánította. A Vadvilág Világnapjának megünneplésére készül ezen a napon a Budapesti Állatkert is látványetetéssel egybekötött rövid gondozói előadásokkal, kézműves foglalkozással és ismeretterjesztő programokkal. Meglepetés kedvezménnyel tudnak azok a 18 év alatti diákok és gyerekek részt venni a Vadvilág napon, akik állat-, növénymaszkban vagy állatot, növényt ábrázoló plüssel érkeznek.

Az állatkert mindig tele van érdekességekkel, de vannak az évben mindig olyan napok, amelyek eredetüktől fogva sokszorozzák a különleges élményeket, miközben olyan ismeretekkel gazdagodunk, amelyek az emléknaphoz kapcsolódnak, és magunk is legalább gondolatvilágunkban állatvédő lelkületévé válhatunk. 

A vadvilág megannyi érdekességet rejt magában, amelyre fókuszálva a külön erre hangsúlyozott napon számos izgalmas történettel találkozhatunk. Aki szereti a természet vadvilágát, bizonyosan jól jár, ha eljön vasárnap a Vadvilág napra a Budapesti Állatkertbe.

Vadvilág nap

2024. március 3. vasárnap 10:00 – 16:00

Fővárosi Állat- és Növénykert

Budapesten a Városliget szívében

Részleteket láthatunk a Fővárosi Állat- és Növénykert közösségi oldalán, amelyet itt is megosztunk.

https://www.facebook.com/photo?fbid=816347567205758&set=pcb.816347837205731

https://www.facebook.com/photo?fbid=816347543872427&set=pcb.816347837205731

 

Több, mint Fénydóm! - Fényművészet a Biodómban

Bejárható az egész Biodóm lebilincselő fényjátékokkal különleges környezetben.

 

Aki belép a Fénydóm Biodóm titokzatos világába, maga is része lesz egy különleges helyszínen a fényjátékoknak és a fényművészetnek. A fényjáték bevonja a látogatót a fényfestésbe, és könnyen beleolvad fényművészet fényjátékának a részébe. A környezet, a fényjátékok és A HANGULATÉRZÉS EGY OLYAN VILÁGBA VISZ EL, AHOL MEGSZŰNIK MINDEN MÁS, ÉS VELÜNK MARADNAK a fényjátékok és a fényművészet.

Jól kezdődik a a tavasz annak, aki beveti magát a titokzatos Fénydómba a Fővárosi Állat- és Növénykert Biodómjában. Életre szóló élményben lehet része és részese egy olyan varázslatnak, ami egyedülálló Európa szívében, édes hazánkban Budapesten a Budapesti Állatkert Biodómjában a Fénydómban. Bő két hét áll készen arra, hogy besétáljunk egy különleges világba, amelynek a hatása kivételes élményekkel gazdagít. Kezdődjön jól a tavasz, jöjjenek a fényjátékok a Fénydómban a fényművészek művészi bemutatkozásának a jegyében. Napjainkban egyre népszerűbbek a fényjátékok a fényművészetben. Ennek ragyogó helyszíne az újranyitott Biodóm.

Kellemes időtöltést és jó szórakozást mindenkinek!

FÉNYDÓM / LIGHTDOME - Fényművészet a Biodómban / Light Art in the Biodome by Telekom

Biodóm – Budapest

Állatkerti krt. 16.

Fénydóm

Fővárosi Állat- és Növénykert

Nyitva 2024. március 1-től március 17-ig minden nap esténként 17 órától 22 óráig.

Bővebbet a részletekről a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján és közösségi oldalán találunk.

https://zoobudapest.com/fenydom?fbclid=IwAR3Qz6qdB4n0nho7_KkZmPYyz0-YAa3aJOPb3G0tgj3OoQEC3HrrEnwkths

https://www.facebook.com/events/1774642833069246/1774642843069245

A fotók valamit visszaadnak a látványból, de a fényjátékok része az állandó mobilitás, ami élőben az igazi.

 

süti beállítások módosítása