Képes Tükör

Képes Tükör

Kenyér variációk sokasága az idei Szent István napi Kenyérversenyen

Pillanatképek a Magyar Pékszövetség második fordulós zsűrizésébe bekerült kategória péktermékekről.

2024. június 30. - Kepes.Tukor

 

Rekordszámú pályázat érkezett az idei 13. Szent István napi Kenyérversenyre a Magyar Pékszövetség felhívására. A pályázat szorosan kapcsolódik az augusztus 20-i Nemzeti Ünnephez, a Szent István Naphoz, ahol napvilágot lát a győztes Szent István napi Ország Kenyere, amit akkortól kezdve bárki meg is kóstolhat.

A tizenharmadik alkalommal meghirdetett Szent István napi Kenyérverseny pályázatra a Szent István napi kenyér, az Innovatív kenyér és a Sétálósütemény kategóriákban lehetett nevezni.

A Magyar Pékszövetség második fordulójába bekerült termékek zsűrizésére a már megszokott helyen, Budapesten a Benczúr Hotelben került sor, ahol felsorakoztak azok a versenyben továbbjutó szerencsés kenyérfantáziák, amelyek közül kikerülnek a kategória győztesek.

A bemutatón nem csak különleges látványban volt részünk, de az ízvilágba is belekóstolhattunk, így saját tapasztalatot szereztünk az ízcsodákról.

Ismert az a mondás, hogy egy versenyen nem csak a díjazottak, de minden nevező is nyertes már az indulással, hiszen nem csak a győzelem számít, hanem a felhíváson indulás is.

Íme néhány versenybe jutott péktermék költemény a második fordulóban szereplő termékek közül.

 Pékmester Kedvence, Nagyapám kenyere burgonyával, Dobó kenyere, Vadkovászos kenyér Zabos Mákvirággal, Hegyvidéki Burgonyás kenyér, Soft-kovászos Telemagvas, magvakkal teli vitalitás kenyér rostban gazdagon omega 3 zsírsavval, antioxidánsokkal, E vitaminnal, Jalapenos Cheddar sajtos kovászos kenyér, Pásztor kenyér tönkölyliszttel, Forma fitt Formába tettük, hogy formába hozzon! kenyér, Királyok kenyere Királybúzával, és még sok más. Különleges látványt nyújtott a céklás kenyér a maga vörös színével és elérhető ízével.

A felhívás szerint a három kategóriában, a Szent István-napi kenyér – hagyományos módszerekkel, magyar alapanyagokból, az Innovatív kenyér – új alapanyagokkal és technológiákkal, és a Sétálósütemények induló győzteseit 2024. augusztus 20-i nemzeti ünnepen ismerheti meg a nagyvilág.

Láttuk a zsűri alapos munkáját, ahogy már korábban is megszokhattuk. Gondolatban közelebb kerültünk az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkhöz, amelynek Magyarország születésnapja és Szent István király mellett a hagyományosnak  ismert Szent István napi Ország Kenyere is a nap szerves része immár.

Egy terített ünnepi asztal nem maradhat kenyér nélkül. A jó kenyér illata és íze az étkezési szokások szerves része. Lehet bármilyen nagy választék a terítéken, a kenyér a lelke mindennek. Szeretjük a jó kenyeret, és a covid óta egyre többen próbálták ki magukat a házi kenyér elkészítésében. A pékek mindig a kedvenceim közé tartoznak, hiszen a napi kenyerünket ők adják az asztalunkra. A jó kenyér áldás és élet. 

A 13. alkalommal meghirdetett Szent István napi Kenyérverseny felhívása is a mindennapi kenyerünkre hívja fel a figyelmet. Jót tesszük, ha megkedveljük a mindennapi kenyerünket a szó általános és misztikus jelentésében.  A misztikában a kenyér fogalma, az Élet kenyere a szakralitás csúcsa. 

Köszönjük a Magyar Pékszövetségnek és valamennyi nevezőnek a Szent István napi Kenyérverseny életben tartását, amellyel nagyban és sokat hozzátesznek Szent István királyunk ünnepéhez.

A képre kattintva megnyíló képgalériában pillanatképeket láthatunk a Magyar Pékszövetség második fordulós zsűrizésébe bekerült kategória termékekről ás a zsűrizésről.

Már most készülünk az augusztus 20-i nemzetünk ünnepére.

További információ:

www.pekszovetseg.hu

https://www.pekszovetseg.hu/hirek/xiii-szent-istvan-napi-kenyerverseny-felhivasa

Kapcsolódó bejegyzések:

https://kepestukor.blog.hu/2023/06/29/a_magyar_pekszovetseg_megrendezte_a_xii_szent_istvan_napi_kenyerverseny_masodik_dontojenek_a_szakmai?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3XzrifstdNuqxBtY9KD2ScQnNnsrwgjw4A_x40JY8O8gbppGHhY9JpPiw_aem_NsHrD-ElHarcBmic58-KEQ

https://kepestukor.blog.hu/2022/07/31/a_magyar_pekszovetseg_a_xi_szent_istvan_napi_kenyerverseny_dijazottainak_kihirdetesere_keszul?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR081z-W4t3MHO7D8nZEtSZ5UARbf3AJjW_fwKe6dQFpB_OnGNPhp3zG_wU_aem_luZidHnkdr65EKP38XVeFw

https://kepestukor.blog.hu/2021/08/07/napvilagra_kerultek_a_szent_istvan_napi_kenyerverseny_es_magyarorszag_tortaja_palyazat_gyoztesei

https://kepestukor.blog.hu/2021/08/16/a_magyar_izek_utcaja_tizenharmadik_alkalommal_izesiti_meg_a_szent_istvan_napi_unnepeket

https://kepestukor.blog.hu/2021/06/08/tizedik_alkalommal_hirdette_meg_a_magyar_pekszovetseg_a_szent_istvan_napi_kenyerversenyt

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr6118438101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása