Képes Tükör

Képes Tükör

Elkezdődtek a Szent István napi ünnepségek

Állami kitüntetéseket és művészeti díjakat adott át a kulturális tárca a Pesti Vigadóban.

2024. augusztus 17. - Kepes.Tukor

Az államalapító Szent István királyunk ünnepéhez kapcsolódva megkezdődtek az állami ünnepségek. 

A kulturális élet kiemelt szereplőit díjazta a a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Az állami ünnepekhez szorosan kapcsolódnak az elismerések és a kitüntetések átadása, amely egyben köszönetnyilvánítás és megbecsülése a díjazottaknak, akikkel ilyenkor együtt ünnepel az egész család és így válik különleges személyes ünneppé Szent István királyunk fényében a nemzeti ünnep.

Államalapításunk ünnepe persze nem csak a díjazásról szól. Sokan vannak még, akik hűséggel és szorgalmasan állnak helyt a saját területükön a maguk életében és az elismerés még nem érte el őket. A legfontosabb az egészben az az érzés, ami hazánkhoz és magyarságunkhoz köt. Szeressük hazánkat, szeressünk magyar testvéreinket, és ezáltal az államalapító Szent István királyunk nemzeti ünnepe is egészen új megvilágításba kerül az életünkben és a szív rejtekében.

2024. augusztus 16-án, pénteken 10 órától Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter, Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár augusztus 20-a alkalmából Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt, Magyar Érdemrend tisztikereszt, Magyar Érdemrend lovagkereszt és Népművészet Mestere díjat adott át a Pesti Vigadó Dísztermében.

2024. augusztus 16-n, pénteken 15 órától Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár augusztus 20-a alkalmából Arany Érdemkeresztet, Magyar Ezüst Érdemkeresztet, Magyar Bronz Érdemkeresztet, Móra Ferenc-díjat, Pauler Gyula-díjat, Szinnyei József-díjat, Bánffy Miklós-díjat, Bessenyei György-díjat, Csokonai Vitéz Mihály-díjat, Martin György-díjat, Népművészet Ifjú Mestere díjat és Pro Cultura Hungarica díjat adott át a Pesti Vigadó Dísztermében.

Gratulálunk az elismerésben részesülteknek.

A fotóra kattintva megnyíló képgalériában betekinthetünk a díjátadó ünnepségbe, ahol sok ismerőssel és meg nem ismerőssel találkozhatunk. 

Az igazán lényeges érzéseket a szívünkben éljük át igazán. A belső motor tesz hűségessé hazánkhoz és nemzeti ünnepünkhöz. Az ünnephez azonban hozzá tartoznak az elismerések, a köszönetnyilvánítások az élet minden területén.

„Augusztus 20. egybeforrt, egyet jelent a keresztény magyar államisággal. A legalább 1100 éve Európa szívében élő magyarságnak kötelessége az elmúlt nemzedékek örökségének ápolása és továbbadása, megemlékezni szentjeiről, történelmi és mindennapi hőseiről. Keresztény államiságunk két kiemelt szegletköve 1038. augusztus 15. és 1083. augusztus 20., István király halálának és szentté avatásának napja. Ma sem kisebb a kihívás, mint volt a zivataros századok során, a válasz pedig ugyanaz: állhatatos értékőrzés és bátor értékteremtés, ami egyszerre jelenti keresztény kultúránkat, a fiataloknak hivatást közvetítő tudást, a kreativitásunk által megszülető innovációt és jövőt adó családjainkat..” - Hankó Balázs miniszter.

„Felelősségünk nem lehet más, mint hivatásainkban, a tudományban, a kultúrában, családjainkban keresni, élni és megélni az igazat, a jót, az értéket, a kiválót, a tudást.”

„Az előrelépés a gyökereinkhez való visszatéréssel kezdődik. Sorsunk és feladatunk, hogy megőrizzük és gyarapítsuk azt a mérhetetlen mennyiségű szellemi és kulturális értéket, amelyet ezer év alatt gyűjtött és gazdagított az előttünk járó nemzedékek sora. Ez az a közös szellemi és kulturális értéktár, amely bennünket magyarokká tesz és összekapcsol, éljünk bárhol is a világban.” - Zsigó Róbert miniszterhelyettes.

„Köszönöm mestereimnek, tanáraimnak és zenésztársaimnak, hogy segítettek az idáig vezető úton! Ez az elismerés sok erőt ad a további munkához, már készülünk is az új tematikus lemezre.” - Tóth Luca Réka, a Népművészet Ifjú Mestere címben részesült díjazott.

A díjazottak teljes listája itt tekinthető meg.

https://cdn.kormany.hu//uploads/sheets//1/14/14e/14edbd0134f8df7b6e8acb5e43e90a8.pdf

https://cdn.kormany.hu//uploads/sheets//e/e5/e5e/e5e4cfbb8b59d1f832807f541137ff8.pdf

Íme néhány név az elismerésben részesültek közül. 

Kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

ÁSVÁNYI ILONA, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgatója, az Egyházi Könyvtárak Egyesülésének korábbi elnöke,

DR. TORGYÁN ATILLA, az Etalon Film Kft. ügyvezető igazgatója,

VÖRÖS MÁRTA építészmérnök, közgazdász, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze. Bábel Balázs Kalocsa- Kecskeméti érsek úr személyesen megtisztelte jelenlétével az ünnepséget, nagy köszönetet mondunk ezért Érsek Atyának.

Magas színvonalú szakmai munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

DÖMSÖDY ANDREA, a Könyvtárostanárok Egyesületének alelnöke,

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

DR. FERENCZY ENDRÉNÉ, az Országos Széchenyi Könyvtár nyugalmazott gyűjteményfejlesztési igazgatója,

DR. FÜLÖP MÁRTA pszichológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének tudományos tanácsadója, kutatócsoport-vezetője, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének egyetemi tanára,

KARDOSNÉ GYURKÓ KATALIN, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

Hosszabb időn át a népművészeti mozgalom szervezése területén, végzett tevékenysége elismeréseként Martin György-díjban részesült:

TIMÁR BÖSKE táncművész, táncpedagógus, a Csillagszeműek Társulat művészeti igazgatója.

Kiemelkedő népművészeti alkotó- vagy előadóművészi teljesítménye elismerésére Népművészet Ifjú Mestere díjban részesült:

FEKETE BENCE táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncos szólistája,

KUPEC ZSÓFIA néptáncos,

KUSNYÁRNÉ DEÁK ZSÓFIA gyöngyfűző,

SZÉN MÁTYÁS kovács,

TÓTH LUCA RÉKA népzenész, a Balla Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola népzenetanára.

Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

DR. FÁBIÁN FERENC jogász, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának címzetes egyetemi tanára, korábbi rektorhelyettese, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának nyugalmazott docense, az Alkotmánybíróság nyugalmazott főtanácsadója,

GAÁL JÓZSEF Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi docense,

JOANNA MARIA URBAŃSKA hungarológus, műfordító, a budapesti Lengyel Intézet volt igazgatója,

PÉTERFFY ANDRÁS Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, producer,

DR. ROSTA SZABOLCS régész, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója,

SZIKORA JÓZSEF, a Magyar Katolikus Rádió főszerkesztője, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke,

SZILASI ALEX Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Gödöllői Királyi Kastély művészeti igazgatója, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézetének oktatója.

A népművészet területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Népművészet

Mestere díjat kapott:

DEZSŐNÉ BORBÉLY EMMA debreceni népi szövő,

DOBOS RÓZSA külsőrekecsini hagyományörző énekes-táncos,

DR. DULAI SÁNDORNÉ szadai népi hímző,

GLÁZER LÁSZLÓNÉ FREML ERZSÉBET nagybörzsönyi mesemondó,

KACSÓ JÓZSEF nyárádselyei hagyományőrző néptáncos,

MINORITS JÁNOSNÉ sárközi viseletkészítő,

NÉMETI JÁNOS balmazújvárosi hagyományőrző pásztor, énekes,

PANDUR ISTVÁNNÉ kalocsai hímző, pingáló népművész,

SZÁNTÓ JÁNOS magyarbecei hagyományörző népzenész,

VERMES LAJOSNÉ palóc népi szövő.

Boldog Születésnapot, Magyarország!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr8918468263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MariaO 2024.08.17. 23:53:32

Nagyon szép ünnepség! Gratulálunk!
süti beállítások módosítása