Képes Tükör

Képes Tükör

Napvilágra kerültek a Szent István napi kenyérverseny és Magyarország tortája pályázat győztesei

Közösen díjazták a pékeket és a cukrászokat az államalapító Szent István király ünnepének közeledtén.

2021. augusztus 07. - Kepes.Tukor



Szent István napjára készülünk. Az államalapító Szent István király ünnepe a legnépszerűbb nemzeti ünnep Magyarországon. Négy napos fesztivállal és látványos programokkal készülnek a szervezők  a méltó ünneplésre. 

Már meg is kezdődtek az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódó rendezvények. Nagyszerű pillanatokat élhettek át a szakma képviselői, amikor nyilvánosságra hozták a X. Jubileumi Kenyérverseny és Magyarország Tortája verseny győzteseit a magyar Parlament Vadásztermében.

A bejelentést díjeső követte. Átadtak a nyerteseknek az elismerő oklevelet és a hozzátartozó díjakat.

 

 

 

 

 

Idén 10. alkalommal hirdette meg s X. Jubileumi Szent István-napi Kenyérversenyt a Magyar Pékszövetség. A verseny célja, hogy augusztus 20-án egy kiemelkedő minőségű kenyér kerüljön az ünnepi asztalra, jelképesen az ország asztalára.

Célja az is, hogy lehetőséget teremtsen a pékeknek is, hogy megmutassák a szakmának a legújabb termékfejlesztéseiket. A következő cél, hogy megmutassák a fogyasztóknak, hogy a magyar pékek hogyan tudnak kitűnő termékeket gyártani.

Az idei év legjobb búzakenyerének, 2021. Szent István-napi kenyerének a Hel Pékség Solymár gyöngye kenyerét választotta a héttagú szakmai zsűri.

A Solymár gyöngyét Varró Zsolt pékmester elképzelése alapján sütjük. Négy összetevő van benne: liszt, víz, só, élesztő és plusz egy, az idő. 72 órás, rozslisztről indított kovásszal készül, ami élesztő nélküli. Csak a dagasztásnál kerül bele 1%-nyi élesztő. – ismertette Horváth Zoltán, a Hel Pékség kereskedelmi igazgatója.

Az Év Innovatív Kenyere címet 2021-ben a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyere nyerte el. Vadkovásszal készült, háromféle liszt felhasználásával és napraforgómaggal, lenmaggal, köménnyel.

Késleltetett kelesztéssel készül a kenyér speciális tészta hűtőkben, így tudnak a Tisza-parti magvas kézműves kenyérben az aromaanyagok maximálisan érvényre jutni. Valóban elmondhatjuk, a minőség az időben rejlik.

Az ünnepi kenyereket a Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni augusztus 20-22. között  a Várkert Bazárban.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk jegyében kihirdette a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Tortája” verseny döntőseit. 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt tisztelegve az államalapító Szent István király ünnepe előtt. Magyarország jelképes születésnapját is köszönti a cukrász testület a verseny meghirdetésével.

Az idei év Magyarország Tortája kitüntető címet a Napraforgó elnevezésű tortaköltemény viselheti.

A budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának, a nyertes Fodor Sándornak köszönhetjük a győztes tortát, amelynek az ötletét a nyári napraforgó mezők inspirálták.

A Napraforgó torta egy igazi négy évszakos torta. Jól esik a nyári melegben, a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt frissességével. A hűvösebb napokban a pirított napraforgó telt ízével és a karamellizált csokoládéval kényeztet minket. A csokoládés, ropogós talpon, helyezkednek el a különböző ízesítésű rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz csodálatos összhangban emelik ki az ízeket.  

A Napraforgó torta küllemével valóban megidézi a csillogó Nap fényességét, ízeivel pedig gazdag és harmonikus gasztronómiai élményt nyújt.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt tizedik alkalommal rendezte meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai támogatásával.

Az idei év Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese a Beszterce rózsája fantázianevű tortacsoda lett, amelynek megálmodója és elkészítője Füredi Krisztián cukrászmester a tápiószecsői Hisztéria cukrászdából.

A hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabaracké a főszerep. A közkedvelt gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik az alkotásban, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. A sárgabarack friss íze harmonikus összhangban érik össze a dió illatával. A nyertes rangot kiérdemelt Beszterce rózsája névre keresztelt torta teljességében a tradicionális magyar ízeket idézi, így méltó módon illeszkedik a Szent István nap ünnepének a hangulatába.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a hozzáadott cukrot nem tartalmazó desszertek elkészítésére. A z Egy Csepp Figyelem Alapítványnak köszönhetően azok is élvezhetik a különleges desszertek ízvilágát, akiknek oda kell figyelni az összetevők részleteire.

Az Ipartestület a Magyarország Tortája verseny alkategóriájaként 2021-ben meghirdette az „Egy a Természettel” versenyt is, amelynek győztese lett az idén megrendezésre kerülő Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája.

A Nimród fantázianevet viselő nyertes torta elkészítője ugyanaz a Füredi Krisztin, aki a Beszterce Rózsájával is nyert a cukormentes torta versenyen.

A nyertes torta harmonikusan foglalja magába az erdei gyümölcsök, a fekete ribizli és a gesztenye ízvilágát a Hubertus illatával. A kakaós sabléra helyezett gyümölcsös és gesztenyés rétegeket kellemesen emeli ki a könnyű vanília mousse.

Augusztus 20-tól lehet megkóstolni a tortákat, a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. 

 Magyarország születésnapját ünnepeljük minden évben augusztus 20-án, az államalapító Szent István király ünnepén. Több mint ezer év köt össze bennünket, magyarokat. Augusztus 20-án erre a közös múltra emlékezünk! 

Az ünnepi kenyerekkel és a nyertes tortákkal a közelgő nemzeti ünnep előtt tisztelegnek a magyar pékek és cukrászok.

Köszönjük a pékeknek a kenyeret, és a cukrászoknak a tortákat

Gratulálunk a győzteseknek.

Fotóimmal szeretnék hozzájárulni a kellemes készülődéshez az idei augusztus 20-i nemzeti ünnepünkre. 

Ünnepeljünk közösen! 

További információk:

https://szentistvannap2021.hu/

https://kepestukor.blog.hu/2021/08/07/tizedik_alkalommal_hirdette_meg_a_magyar_pekszovetseg_a_szent_istvan_napi_kenyerversenyt


Bővebb információ a kenyérversenyről:

https://www.pekszovetseg.hu/hirek/felhivas-x-szent-istvan-napi-kenyerversenyre

https://www.pekszovetseg.hu/hirek/hagyomany-es-innovacio-zsuri-elott-a-x-szent-istvan-napi-kenyerverseny-termekei

https://www.pekszovetseg.hu/hirek/vegso-biralat-alatt-az-idei-ev-kenyerei

https://www.pekszovetseg.hu/galeria/2881

 

Bővebb információ Magyarország Tortájáról:

https://www.cukraszat.net/

https://www.cukraszat.net/hirek-informaciok/522-2021-ben-a-napraforgo-lett-magyarorszag-tortaja-sajtokozlemeny

https://www.cukraszat.net/hirek-informaciok/523-beszterce-rozsaja-a-magyarorszag-cukormentes-tortaja-verseny-2021-gyoztese

www.magyarorszagcukormentestortajaverseny.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr8116651374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása