Szent István napjára készülünk. Az államalapító Szent István király ünnepe a legnépszerűbb nemzeti ünnep Magyarországon. Négy napos fesztivállal és látványos programokkal készülnek a szervezők a méltó ünneplésre.
Már meg is kezdődtek az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódó rendezvények. Nagyszerű pillanatokat élhettek át a szakma képviselői, amikor nyilvánosságra hozták a X. Jubileumi Kenyérverseny és Magyarország Tortája verseny győzteseit a magyar Parlament Vadásztermében.
A bejelentést díjeső követte. Átadtak a nyerteseknek az elismerő oklevelet és a hozzátartozó díjakat.
Idén 10. alkalommal hirdette meg s X. Jubileumi Szent István-napi Kenyérversenyt a Magyar Pékszövetség. A verseny célja, hogy augusztus 20-án egy kiemelkedő minőségű kenyér kerüljön az ünnepi asztalra, jelképesen az ország asztalára.
Célja az is, hogy lehetőséget teremtsen a pékeknek is, hogy megmutassák a szakmának a legújabb termékfejlesztéseiket. A következő cél, hogy megmutassák a fogyasztóknak, hogy a magyar pékek hogyan tudnak kitűnő termékeket gyártani.
Az idei év legjobb búzakenyerének, 2021. Szent István-napi kenyerének a Hel Pékség Solymár gyöngye kenyerét választotta a héttagú szakmai zsűri.
A Solymár gyöngyét Varró Zsolt pékmester elképzelése alapján sütjük. Négy összetevő van benne: liszt, víz, só, élesztő és plusz egy, az idő. 72 órás, rozslisztről indított kovásszal készül, ami élesztő nélküli. Csak a dagasztásnál kerül bele 1%-nyi élesztő. – ismertette Horváth Zoltán, a Hel Pékség kereskedelmi igazgatója.
Az Év Innovatív Kenyere címet 2021-ben a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyere nyerte el. Vadkovásszal készült, háromféle liszt felhasználásával és napraforgómaggal, lenmaggal, köménnyel.
Késleltetett kelesztéssel készül a kenyér speciális tészta hűtőkben, így tudnak a Tisza-parti magvas kézműves kenyérben az aromaanyagok maximálisan érvényre jutni. Valóban elmondhatjuk, a minőség az időben rejlik.
Az ünnepi kenyereket a Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni augusztus 20-22. között a Várkert Bazárban.
Az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk jegyében kihirdette a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a „Magyarország Tortája” verseny döntőseit.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt tisztelegve az államalapító Szent István király ünnepe előtt. Magyarország jelképes születésnapját is köszönti a cukrász testület a verseny meghirdetésével.
Az idei év Magyarország Tortája kitüntető címet a Napraforgó elnevezésű tortaköltemény viselheti.
A budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának, a nyertes Fodor Sándornak köszönhetjük a győztes tortát, amelynek az ötletét a nyári napraforgó mezők inspirálták.
A Napraforgó torta egy igazi négy évszakos torta. Jól esik a nyári melegben, a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt frissességével. A hűvösebb napokban a pirított napraforgó telt ízével és a karamellizált csokoládéval kényeztet minket. A csokoládés, ropogós talpon, helyezkednek el a különböző ízesítésű rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz csodálatos összhangban emelik ki az ízeket.
A Napraforgó torta küllemével valóban megidézi a csillogó Nap fényességét, ízeivel pedig gazdag és harmonikus gasztronómiai élményt nyújt.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt tizedik alkalommal rendezte meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai támogatásával.
Az idei év Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese a Beszterce rózsája fantázianevű tortacsoda lett, amelynek megálmodója és elkészítője Füredi Krisztián cukrászmester a tápiószecsői Hisztéria cukrászdából.
A hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabaracké a főszerep. A közkedvelt gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik az alkotásban, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. A sárgabarack friss íze harmonikus összhangban érik össze a dió illatával. A nyertes rangot kiérdemelt Beszterce rózsája névre keresztelt torta teljességében a tradicionális magyar ízeket idézi, így méltó módon illeszkedik a Szent István nap ünnepének a hangulatába.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a hozzáadott cukrot nem tartalmazó desszertek elkészítésére. A z Egy Csepp Figyelem Alapítványnak köszönhetően azok is élvezhetik a különleges desszertek ízvilágát, akiknek oda kell figyelni az összetevők részleteire.
Az Ipartestület a Magyarország Tortája verseny alkategóriájaként 2021-ben meghirdette az „Egy a Természettel” versenyt is, amelynek győztese lett az idén megrendezésre kerülő Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája.
A Nimród fantázianevet viselő nyertes torta elkészítője ugyanaz a Füredi Krisztin, aki a Beszterce Rózsájával is nyert a cukormentes torta versenyen.
A nyertes torta harmonikusan foglalja magába az erdei gyümölcsök, a fekete ribizli és a gesztenye ízvilágát a Hubertus illatával. A kakaós sabléra helyezett gyümölcsös és gesztenyés rétegeket kellemesen emeli ki a könnyű vanília mousse.
Augusztus 20-tól lehet megkóstolni a tortákat, a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.
Magyarország születésnapját ünnepeljük minden évben augusztus 20-án, az államalapító Szent István király ünnepén. Több mint ezer év köt össze bennünket, magyarokat. Augusztus 20-án erre a közös múltra emlékezünk!
Az ünnepi kenyerekkel és a nyertes tortákkal a közelgő nemzeti ünnep előtt tisztelegnek a magyar pékek és cukrászok.
Köszönjük a pékeknek a kenyeret, és a cukrászoknak a tortákat
Gratulálunk a győzteseknek.
Fotóimmal szeretnék hozzájárulni a kellemes készülődéshez az idei augusztus 20-i nemzeti ünnepünkre.
Ünnepeljünk közösen!
További információk:
https://szentistvannap2021.hu/
https://kepestukor.blog.hu/2021/08/07/tizedik_alkalommal_hirdette_meg_a_magyar_pekszovetseg_a_szent_istvan_napi_kenyerversenyt
Bővebb információ a kenyérversenyről:
https://www.pekszovetseg.hu/hirek/felhivas-x-szent-istvan-napi-kenyerversenyre
https://www.pekszovetseg.hu/hirek/vegso-biralat-alatt-az-idei-ev-kenyerei
https://www.pekszovetseg.hu/galeria/2881
Bővebb információ Magyarország Tortájáról: