Képes Tükör

Képes Tükör

A Várkert Bazár születése

Mesterektől élményekig - A Várkert Bazár történetei címmel nyílt szabadtéri kiállítás a Várban

2024. április 03. - Kepes.Tukor

A Várkert Bazár születése

Kulturális élmények, kulturális emlékek, retro kirándulás a múltban a Neoreneszánsz kertben a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

Mesterektől élményekig - A Várkert Bazár történetei 

Szabadtéri kiállítás meséli el a hely történetét Ferenc Józseftől az Omegáig és azon is túl

Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei címmel nyílt szabadtéri kiállítás 

10 éves megújulását ünnepi a Várkert Bazár ebben az évben. A jubileumi ünnep része a visszatekintés a hely történetére. Nemzedékek nőttek fel a 2014-ben újjászületett legendás helyen, ahol Ferenc Józseftől az Omegáig sokan megfordultak.

A Várkert Bazár történetét meséli el a nyár elejéig szabadon látható tárlat, amely egy kellemes séta közben felidézi a hely szellemét és emlékezetes pillanatait. Már a nyitó napon nagy érdeklődés övezte az új kiállítást.

„A Várkert Bazár több mint száz éve meghatározó része a főváros dunai panorámájának. A kor kiemelkedő hazai építésze, Ybl Miklós tervei alapján készült el 1875 és 1883 között. Megvalósítása az egykori Királyi Palota bővítésének nyitánya lett, valamint a modern kori Budapest építészeti fejlesztésének első jelentős sikere. A kiállításon fény derül arra, hogyan nyerte el Ybl Miklós a nagyszabású építkezés vezetését és a kor híres festői és szobrászai közül kik dolgoztak a Várkert Bazár műtermeiben. Archív képek mesélnek arról is, mi történt az épületegyüttessel a második világháború idején, Budapest ostromakor.” / Forrás: Várkapitányság/

Mindeközben a tárlat mesél a legendás Ifiparkról is, amelyen nemzedékek nőttek fel és őrzik máig magukban az emlékeket. Nosztalgia, ifjúság, emlékek, mind jelen vannak a történeti kiállításon, amely látványosan mesél a helyről és annak szelleméről. A megújulás folyamatos, és a környezet kellemes. Jó ide eljönni és a séta kikapcsol a hétköznapokból. Élvezhetjük a napfényes Duna közelségét, a csörgedező vízcsobogást és a természet virágait a szabadtéri kiállítást, és mindezt szabadon. Programokban sincs hiány, egész évben minden kulturális műfajban gazdag ajánlatokkal van jelen a Várkert Bazár.

A kiállításhoz kísérőprogramok társulnak, századfordulós családi délutánnal, történelmi játszóházzal, családi tárlatvezetéssel, májusban művészeti fesztivállal, nagy koncertekkel, családi programokkal irodalmi programokkal, tárlatvezetésekkel és gasztro-meglepetésekkel.

„A Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei” című tárlat június elejéig látható a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

Még több olvasható a kiállításról a Várkert Bazár oldalán.

https://varkertbazar.hu/mesterektol-elmenyekig

A fotógalériában a fotókon Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, és Molnár György, az Omega együttes tagja, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző vezet be a tárlat részleteibe, miközben betekinthetünk a szabadtéri kiállításba a helyszínen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr4618369607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása