Képes Tükör

Képes Tükör

Nemzeti Filharmonikusok évadbemutató a Művészetek Palotájában

Vidd tovább a dallamot... - szólítja meg a zenekedvelőket a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar

2024. május 01. - Kepes.Tukor

 

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar meglepetéseket tartogató évadbemutató tájékoztatót tartott 2024. április 25-én, csütörtökön a Művészetek Palotájában az Üvegteremben, ahol az új évad programsorozatának beharangozása mellett Baráti Kristóf hegedűművész zenejátéka varázsolta el a megjelenteket.

A Nemzeti Filharmonikusok programját Herboly Domonkos főigazgató, Vashegyi György főzeneigazgató és Somos Csaba karigazgató ismertette részleteiben. A bemutatón köszöntöt mondott Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója.

Az új évad programsorozatáról ismertető kiadvány is született, amelyet minden résztvevő kézhez kapott. Az ünnepélyes bemutató alatt az érdeklődők már jegyet is válthattak a kiválasztott kedvenc zenei eseményekre és bérletekre a bőség kosarából csemegézve a gazdag ajánlatokból. A tartalmas választékból könnyedén tájékozódhat az érdeklődő a ismertető kiadványból és a hivatalos internetes oldalakról.

A zene összeköt, felemel és egyetemes, amelyről a zenetörténelem legnagyobb szereplő himnuszokat zengenek.

Idézzük fel a 100 éves Nemzeti Filharmonikusok ünneplésére született köszöntéseket csatlakozva elismeréssel  az őszinte szavakhoz.

Száz éves története során a Nemzeti Filharmonikus Zenekar mindig tiszta szívvel és lelkiismeretes munkával nyúlt a nagy mesterek alkotásaihoz. Erre a zenekarra jómagam csak a legmélyebb tisztelettel tudok gondolni. Hálás vagyok, hogy ötven éven át az együttes tagjaitól tanulhattam a zenei gyökerek feltárásának művészetét. A ragyogó fény Magyarországról érkezett. A Nemzeti Filharmonikusok számomra maga ez a fény. A jövőben is, mindörökké…” Kobayashi Ken-Ichiro karmester

Egy kerek évforduló nem csupán a számvetésre ad lehetőséget, de nagyszerű alkalom arra is, hogy megálljunk egy percre, felidézzük a legszebb pillanatokat, és méltóképpen megünnepeljük az elért eredményeket. A Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak bőségesen van oka a büszkeségre: olyan páratlan értéket képvisel hazánkban és a nagyvilágban, amelyre teljes nemzedékek gondolnak jó szívvel. Nem feledhetjük a Kocsis Zoltán nevével fémjelzett időszak kiemelkedő, Müpában színre vitt előadásait, a ritkán látható Richard Strauss-operákat: A hallgatag asszonyt, a Capricciót, A béke napját, a Daphnét vagy a József-legendát. Vashegyi György vezetésével ez a kivételes örökség most a legjobb kezekbe került, mi pedig úgy gondoljuk, elemi kötelességünk ápolni azt. Éppen ezért minket is büszkeséggel és boldogsággal tölt el, hogy a Nemzeti Filharmonikusok intézményünk rezidens együtteseként a kezdetektől egyik legfontosabb szövetségesünk abban, hogy a minőségi kultúrát minél többekhez juttassuk el. Büszkék vagyunk arra, hogy a Müpa archívuma számos emlékezetes felvételt rejt a zenekarról, ezek közül is ki kell emelnünk a zenekar etalon-értékű Bartók-felvételeit. Boldogan nézünk a zenekar életében megkezdődött új korszak elébe, és ezúton kívánunk még legalább ennyi, az eddigiekhez hasonlóan termékeny és eredményes évet!” Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója

Az 1960-as évek végétől rendszeres látogatója voltam az Állami Hangversenyzenekar – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar elődje – próbáinak és koncertjeinek. A karmesteri pultnál olyan kiválóságokat láttam, mint Ferencsik János, Erdélyi Miklós, Kórodi András, Lukács Ervin vagy például a fiatal Abbado. Később én is lehetőséget kaptam – a tapasztalt muzsikusok elviseltek, segítettek. A nagyszerű együttes Kocsis Zoltán vezetésével képes volt megújulni – azóta is rendszeres vendégük vagyok, és hálával gondolok valamennyi kiváló zenekari hangszeres művészkollégámra, akik alkalmanként baráti tanácsukkal segítik közös muzsikálásunkat. Zenei örömökkel teli újabb 100 évet kívánok ennek a kiváló magyar zenekarnak!” Kovács János karmester

Száz évvel ezelőtt Budapesten Székesfővárosi Zenekar néven olyan együttes alakult meg, amelynek jellegzetességei – s ezt bátran állíthatjuk – minden szempontból eltérnek a mai Nemzeti Filharmonikusok fő vonásaitól. Mi az, amit az egymást követő muzsikusgenerációk egy történelmi megpróbáltatásokban sem szűkölködő, eseménydús évszázad során sikeresen adtak tovább utódjaiknak, s ami ilyenformán eljutva hozzánk s a mi gondjainkra bízva a jelenben hétköznapjaink és ünnepeink féltve őrzött kincse és meghatározó ideálja? Aligha tévedünk, ha azt válaszoljuk: a magyar klasszikus zene hagyománya, a magyar szimfonikus zenekari kultúra az az érték, amelynek őrzése és fejlesztése céljából annak idején néhány tucatnyi muzsikus szövetkezett, s amely ma nekünk, kései követőiknek is szívügyünk és növekvő büszkeségünk tárgya.

A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójaként végtelenül hálás vagyok a sorsnak azért, mert számomra jutott osztályrészül a megtisztelő lehetőség, hogy köszönthetem a zenekart születésének 100. évfordulóján, és persze úgy vélem, sokakkal osztozom ezen a kiváltságon, hiszen szerencsés a közönség is – a mi közönségünk –, hogy velünk együtt élheti át ezt a magyar zenei interpretációtörténet egésze szempontjából kivételes örömünnepet. Hálás vagyok az intézményeknek, amelyek munkájukkal és támogatásukkal segítették albumunk létrejöttét, és hiszem, hogy száz esztendő képei: a dokumentumok, melyeket e kötetben átnyújtunk az Olvasónak, a magyar művelődés történetének egy fontos és sikerekben gazdag, megismerésre méltó fejezetéről tudósítanak. Szép és tanulságos perceket kívánok mindazoknak, akik centenáriumi fotóalbumunkat lapozgatják!” Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója

Forrás:

www.filharmonikusok.hu

https://100evesekvagyunk.hu/

Örömteli zeneválogatást, programfelfedezést és gazdag zenei katartikus élményeket kívánunk a zenekedvelőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr1918393449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása