Képes Tükör

Képes Tükör

Az Egressy család és a fényképezés. Egressy Gábor, Ákos és Árpád dagerrotípiái voltak láthatók az Országos Széchényi Könyvtárban

Egressy kiállítás volt a Nemzeti Könyvtárban a Nemzet Ünnepén

2024. március 17. - Kepes.Tukor

 

Az Országos Széchényi Könyvtár nyílt nappal és gazdag programmal várta az érdeklődőket a március 15-i nemzeti ünnepen. Része volt az ünnepség sorozatnak az Egressy családdal kapcsolatos egyedi kiállítás, amelyen először  voltak láthatók olyan különleges dagerrotípiák, amelyeket még nem láthatott a nagyérdemű közönség.

A nemzeti könyvtár előadással és tárlatvezetéssel is készült a különleges kiállításhoz. Nagyszerű élmény volt belelátni egy olyan család életébe, akik sokat adtak a magyar hazának. Egressy Gábor volt az a színész, aki elszavalta 1848. március 15-én a Nemzeti dalt a Nemzeti Színházban megszakítva a Katona József Bánk bán előadását, majd a költemény elhangzott Egressy Gábor öccsének, Egressy Béninek a megzenésítésében is Erkel Ferenc vezénylésével. Egressy Béninek köszönhetjük Vörösmarty Mihály Szózatának a megzenésítését, amelyet 1839. november 2-án mutatott be a Nemzeti Színház kórusa. Megismerhettük az Egressy család különleges kapcsolatát a fényképezés művészetével, amelyről korábban nem sokat hallottunk. Azt azonban tudtuk, hogy nagy valószínűséggel Egressy Gábornak köszönhetjük azt a dagerrotípiát, amelyet Petőfi Sándorról készített, és amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeum tudhat magáénak. 

Számos intézmény és utca, vagy tér hordozza elnevezésében az Egressy nevet, de még mindig vannak olyanok, akik nem ismerik az Egressy család örökségét. Éppen ezért is nagyszerű tisztelet és köszönet illeti az Országos Széchényi Könyvtár minden munkatársát, akik alapos kutatómunkájukkal és lelkesedésükkel hozzájárultak éppen nemzeti  ünnepünkön az Egressy örökség megismeréséhez.

„Az Egressy család és a fényképezés. Egressy Gábor, Ákos és Árpád dagerrotípiái.” című kiállítás

a Nemzeti Ünnepen a Nemzeti Könyvtárban volt látható.

Országos Széchényi Könyvtár

VII. szint, Történeti Fénykép- és Interjútár kutatóterme

2024. március 15.

Azoknak is, akik nem tudtak részt venni a nyílt napon, jó szívvel ajánlom a fotógalériában megtekinthető képeket és az alábbi részleteket a témáról.

Bőséges ismeretekkel ajándékozott meg bennünket a részletekről Sárközy Réka, a Történeti Fénykép- és Interjútár vezetője és Sirató Ildikó, aki tárlatvezetést tartott.

https://www.facebook.com/nemzetikonyvtar/videos/384057904423018

Eredeti dagerrotípiák, fotótörténeti kiállítás, tárlatvezetések és előadások március 15-én!

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/2024/03/13/egressy-dagerrotipiak_az_orszagos_szechenyi_konyvtarban?fbclid=IwAR0ft9BGVepyCJPA_D8dpuAhEDoSGjxKaf9HvXpFA154vq7acDH75SV4kl8

Egressy-dagerrotípiák az Országos Széchényi Könyvtárban

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr6218356229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása