Képes Tükör

Képes Tükör

Találkozzunk az Utazás kiállításon!

Ezerarcú kaland vár.

2024. február 23. - Kepes.Tukor

2024. február 22. csütörtök - február 25. vasárnap

Utazás Kiállítás, Budapest Boat Show, Karaván Szalon, E-Bike Test & Show,  Afrika Expo

HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ

Díszvendég Bulgária, Gyula és Békés vármegye

46. alkalommal került a megrendezésre hazai és nemzetközi részvétellel a turisztikai szakma legrangosabbnak nevezhető rendezvénye, a 46. Utazás Kiállítás hagyományosan a megszokott HUNGEXPO területén. A sokak számára népszerű esemény javában tart, és rengeteg ajánlattal és programmal várja az érdeklődőket.

Van aki a szakmából érkezik, van, aki megszokásból nosztalgiázik, vannak lelkes látogatók, akik bejárják az összes standot és programot, van akik konkrét utazási céllal érkeznek, van aki új helyet keres, van talán olyan látogató is, aki kezdetektől van jelen. Minden változik, van, ami jó irányba halad, van amikor hiányoznak a megszokott országok, és helyek, de mindig vannak új információk, amelyek kiegészítik az aktuális lehetőségeket, amelyek befolyásolják az utazási és turisztikai szokásokat. 

Itt van egy személyes kedvenc, az Állatkerti Élménysziget a 46. Utazás kiállítás közepén.

https://www.facebook.com/watch/?v=1122012089223297

Fővárosi Állat- és Növénykert

Várunk mindenkit az Utazás+ kiállításon! ❤️

Ezerarcú kaland vár. Találkozzunk az Utazás kiállításon! Személyes élmények a személyes találkozásokon születnek.

 Az alábbiakban közreadunk részleteket a hivatalos közleményből az idei Utazás kiállításról.

Megújult formában és tartalommal rendezik meg idén az Utazás + Kiállítást. 2024. február 22-25. között a Budapest Boat Show-val, a Karaván Szalonnal, az E-bike Test & Show-val egy időben várják a látogatókat a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A kiállítás külföldi díszvendége Bulgária, a belföldi Gyula és Békés vármegye lesz. A megújult Utazás + Nemzetközi Turisztikai Kiállítás és Élményfeszt továbbra is a legnagyobb és legjelentősebb hazai kiállítás ebben a tematikában, ahol a látogatók megtervezhetik közelgő utazásaikat, ízelítőt kapnak az utazásszervezők és élményprogramok kínálatából. 23 belföldi és 28 külföldi desztináció önálló standon kínálja utazásait, az érdeklődőket közel 150 kiállító, számtalan élmény és értékes nyeremények csábítják a HUNGEXPO A pavilonjába.

Az Utazás + kiállítás és a Budapest Boat Show látogatói a kiállítás területén található nyereménypontokon az elhelyezett nyereményszelvények kitöltésével értékes nyereményekre tehetnek szert. A szelvényeken szereplő kérdésekre helyesen válaszolók között sorsoljuk ki a felajánlott hazai- és egzotikus utazásokat, szállás- és programlehetőségeket, valamint fesztivál belépőket.

A látogatókat úgynevezett élményszigetek várják gyermekek számára kialakított élményelemekkel, élő állatokkal, egy többfunkciós virtuális közösségi térrel és Magyarország átfogó egészségszűrési programjának első megállójaként ingyenes egészségszűréssel várják a szervezők.

Idén is kiemelt szerepet kap egy hazai és egy határon túli térség: a kiállítás külföldi díszvendége ezúttal Bulgária, a belföldi a történelmi fürdőváros Gyula, valamint Békés Vármegye.

Az Utazás + kiállítás fókuszában ezúttal az aktív- és kalandturizmus áll, melyhez szorosan kapcsolódik a kerékpározás is. A tavaly első ízben bemutatkozó E-bike Test & Show nagy siker volt, így a szervezők idén is megépítik a csaknem 3000 négyzetméteres tesztpályát, ahol a látogatók kipróbálhatják a kiállított elektromos kerékpárokat. Egy szerencsés tesztelő pedig meg is nyerhet egy értékes Haibike Alltrack 6 elektromos MTB-ot az ebikeshop felajánlásával.
Hagyományosan népszerű eseménye az Utazás kiállításnak a lakókocsikat és lakóautókat felvonultató Karaván Szalon, melyen az érdeklődők megtekinthetik, bejárhatják a járműveket, és megtapasztalhatják, milyen érzés
tagja lenni a „karavános” közösségnek, hiszen a Karaván Szalonon a kiegészítők és kempingezéshez használt felszerelések mellett jelen vannak a kapcsolódó szervezetek és szövetségek is.

A színpadi programok kavalkádja mellett idén is sok program közül válogathatnak a látogatók: újra nyit a Fesztivál Sziget, lesz Blogger Corner, ahol 9 világjáró osztja meg kalandjait, tapasztalatait és tanácsait az utazásaival kapcsolatban; Járatlan Utakon Fesztivál, amelyen az ország ismert független hátizsákosai és extrém utazói gyűlnek össze, valamint Afrika Expo is.

A rendezvény első másfél napja – szokás szerint - a szakmai közönségnek szól, ahol az üzleti találkozók mellett turisztikai konferenciákat és kerekasztal beszélgetéseket is tartanak. Február 22-én, csütörtökön, a Turizmus Kft. szervezésében izgalmas előadásokkal készülnek a résztvevők számára, amelynek témái között lesz az idei labdarúgó Európa-bajnokság turisztikára gyakorolta hatása és az elmúlt évek gazdasági-turisztikai számainak elemzése. A kiállítás másnapján, pénteken neves turisztikai szakemberek által szervezett, a desztináció marketingben kulcsfontosságú szakkönyvekről szóló beszélgetés-sorozat várja az érdeklődőket, ahol könyvekkel és könyvekben kalandozva ismerhetünk meg számos újdonságot a turisztikai iparágról.

Az Utazás + kiállítással egy időben megnyitja kapuit Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötője, a Budapest Boat Show. A hajózás és a vízi sportok szezonnyitó nagy rendezvényén a látogatók megtekinthetik a különböző márkájú motoros és elektromos hajókat, válogathatnak a hajózáshoz kapcsolódó felszerelések, szolgáltatások és
ruházatok közül, valamint a vízi sportokhoz szükséges eszközöket is beszerezhetik. A Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Vitorlás Akadémia közreműködésével a 2024-es kiállítás díszvendége a Vitorlázz Itthon program, melynek célja a hazai vitorlázás, azon belül is a fiataloknak szóló „kishajós” vagyis jollevitorlázás nyújtotta élmény népszerűsítése, emellett a kiállítás keretein belül az Akadémia központi standján is hangsúlyozottan jelenik meg hazánk szerepe az olimpiai vitorlázás történetében.

A kiállítás nagy hangsúlyt fektet a legfrissebb innovációk bemutatására, ezzel a céllal immár tizenegyedik alkalommal hirdette meg Újdonság Pályázatát, így az elmúlt év fejlesztései és a pályázat nyertesei is a kiállításon mutatkoznak be.

A Budapest Boat Show fontos hajós találkozóhelyként a bemutatkozó 70 cég mellett színes programkínálattal várja mind a szakmai mind a nagyközönséget. A kiállítás stratégiai partnere a Magyar Vitorlás Szövetség és a Balaton Boat Show, szakmai védnöke pedig a Hajóipari Vállalkozók Egylete.

A kiállításokkal kapcsolatos további információk a www.utazas.hungexpo.hu, a https://boatshow.hu/, az https://utazas.hungexpo.hu/e-bike-test-and-show/, a https://karavanszalon.hu/, valamint az http://www.afrikaexpo.hu/ és a https://www.jaratlanutakon.hu/ oldalakon találhatók.

BULGÁRIA

Bulgária gyönyörű, biztonságos és gazdag lehetőségekkel rendelkező európai utazási célpont. A Turisztikai Minisztérium erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy Bulgáriát egész évben vonzó célpontként népszerűsítse, kedvező feltételeket biztosítva a különböző turisztikai típusok gyakorlásához - kulturális örökség, hegyek, tenger, ásványvízforrások és több természeti látnivaló - barlangok, vízesések, alpesi tavak.

Bulgária egy ország, amelynek több ezer éves történelme és kulturális öröksége ősi civilizációkat ölel fel. Annak ellenére, hogy csak Európa területének 2%-át foglalja el, Bulgáriában mintegy 40 000 történelmi emléket regisztráltak (ebből 7 szerepel az UNESCO világörökség listáján), 36 kulturális rezervátumot, 160 kolostort és körülbelül 330 múzeumot és galériát. Az értékes régészeti lelőhelyek tekintetében Bulgária a harmadik helyen áll Európában.

Bulgária az ősi civilizációk - thrákok, rómaiak, bizánciak és proto-bolgárok - örököse, akik kivételesen értékes művészeti és építészeti bizonyítékokat hagytak hátra fejlett kultúrájukból ezen a földön. Ezek az ereklyék mellett Bulgária büszke érintetlen természetére és lenyűgöző biodiverzitására, amelyet az ország természetvédelmi parkjaiban és rezervátumaiban őriznek. A világ legősibb aranykincse Bulgáriában került elő, egy eneolitikus temetőben, amelyet 1972-ben találtak Várna város közelében. A kincs kivételes értékű, mert a tudósok szerint a 6. évezredbe nyúlik vissza. Ez a szenzációs felfedezés új kérdéseket vetett fel a tudomány számára az ősi civilizációkkal kapcsolatban, amelyek a thrákok előtt lakták Bulgária földjét. Még ma is a varnai kincs vonzza a világ minden tájáról érkező tudósok figyelmét. A thrákok hagyatékaként számos kulturális emléket hagytak hátra, amelyek száma évente nő az archeológiai ásatásoknak köszönhetően. Legyőzhetetlen harcosok, misztikus papok és képzett ékszerészek voltak, akik bátran bántak a fémekkel, az arannyal és az ezüsttel. Nagyon jó énekesek és zenészek voltak. A szőlőtermesztés is nagyon fontos volt számukra; a thrákok szeretete a bor iránt jól ismert.

Tudtad-e, hogy:

 Az egyik világ legmagasabb minőségű rózsaolaja Bulgáriából származik?
 Egy kilogramm rózsaolaj előállításához 3,5 tonna rózsasziromra van szükség, aminek
az ára aranyéval vetekszik?
 A Rosa Damascena az olajat adó rózsafajta neve, amely miatt Bulgária híressé vált a
világ legjobb rózsaolaja termelése terén?
 A bolgár rózsa, azaz a Rosa Damascena, fontos összetevője a világ parfümiparának.
A kazanlaki helyi közösség évente megrendezi a Rózsaünnepet. Az első ünnepség 1903-ban volt. Az ünnepség és a bolgár olajtermő rózsa hírneve számos látogatót vonz.

Bulgária ötcsillagos wellness- és spa üdülőket kínál. Az ország rendelkezik Európa legnagyobb koncentrációjú termálvizeivel. Minden ismert típusú természetes ásványvíz megtalálható Bulgáriában. Az országunkban több mint 50 gyógyfürdő található, amelyek rehabilitációt és fizioterápiát kínálnak, nagyszerű ár-érték aránnyal. Minden luxus spa és üdülő nagy hangsúlyt fektet a vendégeknek nyújtott kifinomult pihenésre.

Kivételesen gazdag biodiverzitás, természetvédelmi parkok, egyedi természeti látnivalók, lenyűgöző barlangok és szurdokok, gleccsertavak. Kiváló feltételeket teremtettek mindenféle ökológiailag barátságos tevékenységhez - túrázáshoz, hegymászáshoz, madarak, állatok és növények megfigyeléséhez, természeti látnivalók látogatásához és sok más tevékenységhez. A biodiverzitás tekintetében Bulgária második helyen áll Európában.

A borkészítésnek több mint ezer éves hagyománya van Bulgáriában. Ma Bulgária büszke   finom minőségű borok termelőjére, néhányat pedig egyedülálló szőlőfajtákból készítenek, amelyek lenyűgözik a borismerőket világszerte.
A Mavrud egy nagyon régi helyi fajta. A Mavrudból készült bor intenzív rubinvörös színű és kiváló ízű. A hagyományos bolgár konyha gazdag fűszerekben, egyedi és különleges ízekkel. Gyökerei évszázadokra nyúlnak vissza a hagyományok és receptek terén.

A bolgár joghurt világszerte ismert az ízének minősége miatt. De mi teszi Bulgáriát más országoktól különbözővé, és mi okozza azt a tényt, hogy csak itt, ebben a kis országban a Balkán-félszigeten kínálják a világ legfinomabb joghurtját? Az ok egy kis baktériumban rejlik, amelyet különböző nevek alatt ismernek, de leggyakrabban Lactobacillus bulgaricusnak nevezik. Ez okozza a tej erjedését és kiváló ízét.

Szeretnélek meghívni, hogy látogass el Bulgáriába, és találj meg egy történetet, amelyet megoszthatsz, és felfedezést jelent számodra.

ÜDVÖZÖLJÜK BULGÁRIÁBAN!

Tengeri turizmus

Nagyszerű Fekete-tengeri part

A bolgár tengerpart varázslatos hely! Itt a meleg tenger találkozik a simogató nappal és az ősi kultúrával... A tengerpart finom homokkal büszkélkedik, amely fokozatosan merül el a tenger ölelésében. A napfény gyönyörű és nagy adagban van itt. Ha ehhez a pompához hozzáadjuk az új szállodakomplexumok luxusát és a kis tengerparti városok és falvak kényelmét, akkor a kép teljes. A bolgár tengerpart leginkább hosszú homokos strandjairól, tiszta vízéről és az üdülőhelyek és vakációs komplexumok hatalmas választékáról ismert. Mindenkinek van valami – családoknak, fiatal vidám embereknek vagy természetkedvelőknek, akik nyugodt és csendes nyaralást részesítenek előnyben. A Fekete-tenger partja nagy állatvilági sokféleség helye - több száz ritka madárfaj található itt, mivel a Via Pontica (az egyik fő madárvonulási útvonal) éppen a bolgár partokon halad át. Számos vadvédelmi park folyóparti erdőkkel és gyönyörű tájakkal, amelyek a part mentén találhatók, sok ritka és védett növény- és állatfajt őriznek.

A bolgár Fekete-tenger partja több ezer éve lakott terület. Sok bolgár tengerparti városban és üdülőhelyen értékes történelmi emlékeket látogathatsz - ez egy remek lehetőség a nyaralásod változatosabbá tételére és az ősi idők atmoszférájának átélésére. A legnépszerűbb látványosságok közé tartozik a Nessebar óvárosa - az UNESCO által elismert kulturális örökségi helyszín.

A bolgár Fekete-tenger partja számos és változatos lehetőséget kínál kikapcsolódásra és szórakozásra. Lenyűgöző 378 km partvonalával a parton 70 strand, sok öböl, festői torkolatok gyönyörű sűrű erdőkkel és egy kellemes keveréke hegyi és tengeri éghajlatnak található. A bolgár strandok világszerte népszerűek a finom, tiszta homokjuk miatt. Tizenegy bolgár strandot tüntettek ki Kék Zászlóval 2010-ben - ez a kitüntetés egy tiszta és ökológiai környezet elismerése.

A Fekete-tenger sótartalma alacsony, és az árapályok alig észlelhetőek. Kiváló fürdésre alkalmas a nyári hónapokban. A nyári hőmérséklet mérsékelt, ritkán haladja meg a 28 °C-ot. Két hegy, a középen fekvő Balkán-hegység és délen elhelyezkedő Strandzsa-hegység közelsége hozzájárul egy kellemes és élvezetes éghajlathoz. Ez kiváló lehetőséget kínál arra, hogy összekapcsold a tengerparti nyaralást a friss hegyi levegővel.

A Fekete-tenger északi partja ott kezdődik, ahol a Balkán-hegység találkozik a tengerrel az Emine-foknál, és északra fut a Sivriburun-fokig, a román határ mentén. Ennek a területnek a szépsége lenyűgöző és változatos - aranyhomokos strandok, sziklás partvonalak barlangokkal, sűrű erdők és tengerparti tavak követik egymást, festve mesés tájakat. Itt kiváló lehetőségeket találsz a kikapcsolódásra. A klasszikus tengerparti nyaralás kedvelői élvezhetik a bájos kis üdülővárosokat, tágas strandokat finom aranyhomokkal és tiszta, csábító tengerrel. Luxus üdülőkomplexumok és kis családi hotelek is bőségesen megtalálhatók ezen a területen.

A Fekete-tenger déli partja dél felől az Emine-foktól kezdve fut le egészen a török határ melletti Resovo faluig. Ezen a területen számos napos strand található. Kis üdülővárosok váltják egymást nagy luxuskomplexumokkal, rezervátumokkal, természeti szépségekkel és kempingekkel. Itt található a híres bolgár Napospart üdülőhely és Burgasz városa. Sokszínű szállodák és éttermek mellett itt találhatók Bolgár Napospart, Pomorie és Szozopol városainak építészeti rezervátumai is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr4418337945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása