Képes Tükör

Képes Tükör

A Frankofón Fesztivállal érkeznek a Frankofón Filmnapok

Idén is fesztivállal ünnepel a hazai frankofónia.

2024. február 18. - Kepes.Tukor

 

A Frankofón Fesztiválnak és a Frankofón Filmnapoknak nagy hagyománya van hazánkban. Lelkes csapat vesz részt évek óta a programon. Idén hamarosan kezdetét veszi a sokak által várt rendezvény, amelynek a beharangozásáról a Francia Intézetben tartottak előzetes tájékoztatást.

A résztvevőket elsőként Őexc. Claire Legras nagykövet asszony, Franciaország magyarországi nagykövete köszöntette, akinek az alábbiakban olvasható a 14. Frankofón Filmnapok weboldalán megjelent ajánlása.

A képgalériában látható fotók egyik része az esemény bejelentésén készült 2024. február 15-én, csütörtökön a Francia Intézet Auditóriumában.

Az eseményen felszólalt, Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete, Altnéder Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős koordinátora és Pierre Pedico, a Magyarországi Francia Intézet igazgatója.

Fotók láthatók még korábbi felvételekből, amelyek Párizsban készültek, ezzel is ráhangolódva a frankofón ünnepre.

További részletek és forrás a 14. Frankofón Filmnapok weboldalán.

https://filmnapok.franciaintezet.hu

A Frankofón Filmnapok, mint minden évben, 2024-ben is remek alkalom arra, hogy márciusban, amikor hagyományosan a frankofóniát ünnepeljük, bemutathassuk Magyarországon a frankofón országok friss filmtermésének legjavát. Az előkészületekben a Francia Intézet mellett nemcsak Franciaország, hanem Belgium, Kanada, Görögország, Románia, Svájc és Tunézia nagykövetsége is részt vett, hogy bőséges válogatással örvendeztethesse meg a magyar közönséget, valamint a helyi frankofón közösséget, huszonnégy olyan alkotással, amelyek többsége már a legrangosabb nemzetközi fesztiválokon is sikerrel megmérettetett. Magyarország, amely 2004 óta megfigyelő tagja a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének, ez alkalommal egy dokumentumfilmet delegált a programba az aktualitás jegyében, hiszen 2024-ben Párizs lesz a nyári olimpiai és paralimpiai játékok helyszíne.

A válogatásban szereplő francia filmek közül hét premier előtti bemutató, köztük a nyitófilm, Martin Bourboulon A három testőr: Milady című látványos alkotása.

A 14. Frankofón Filmnapok programját szándékunk szerint műfaji sokszínűség jellemzi: találhatnak benne az egész családnak szóló animációs filmet (ilyen az Annecyi Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott Robotálmok), sci-fibe hajló szerzői filmet (Bertrand Bonello Vadállatját, amely a velencei fesztiválon volt versenyben), életrajzi tablót (a főszerepben Catherine Deneuve-vel: Bernadette – A főnökasszony), de az összeállításból természetesen a vígjátékok sem maradhattak ki (például Albert Dupontel Második fordulója).

És még mielőtt jó szórakozást kívánnék önöknek a fesztiválhoz, szeretném megköszönni minden partnerünknek, hogy támogatásukkal és munkájukkal évről évre lehetővé teszik, hogy együtt ünnepelhessük a francia nyelvet és a mozit Magyarországon."

Claire Legras
Franciaország magyarországi nagykövete
 

Nemkívánatos személyek
 03.07. csütörtök, 20:00, Francia Intézet
 02.29. csütörtök, 20:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Haby aktívan részt vesz a közösség ügyeiben, így igencsak felháborodik, amikor rájön, hogy az új polgármester területrendezésre készül. A helyiek azonban nem törődnek bele a tervezett tarolásba, Haby vezetésével szembeszállnak az önkormányzattal, hogy megvédjék a tömbjüket.

Bonnard - Egy festő szerelme
 03.02. szombat, 15:00, Uránia Nemzeti Filmszínház
 03.06. szerda, 20:00, Francia Intézet
 03.10. vasárnap, 16:30, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Nincs nagy művész múzsa nélkül, és gyakran ez a múzsa történetesen egy nő, aki nem csupán egyszerű modell, hanem jóval több annál. A 19-20. század fordulóján ilyen volt a festő Pierre Bonnard életében Marthe.

Sirocco és a szelek királysága
 03.02. szombat, 15:30, Francia Intézet
 03.10. vasárnap, 14:45, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Az eleven és nem kevésbé élénk fantáziájú Juliette és Carmen egy titkos átjárón belepottyannak a kedvenc könyvükbe. A kislányok macskává változnak, és bizony külön-külön kell boldogulniuk, hogy újra egymásra találjanak és a Szelek birodalmából hazajussanak.

Derék emberek
 03.09. szombat, 20:00, Uránia Nemzeti Filmszínház
 03.05. kedd, 18:00,Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Ilie, a kiégett falusi rendőr olyan vidéken szolgál, az ország keleti határán, ahol a korrupció és csempészet életforma. A rendszernek kényszerűen ő is része, mert van egy álma, egy gyümölcsös, ahol békében gazdálkodhatna. Csakhogy egy erőszakos eseménysorozat felkavarja az állóvizet, és Ilie kénytelen újraértékelni döntéseit.

Robotálmok
 03.09. szombat, 14:30, Francia Intézet
 03.03. vasárnap, 15:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ DOG borzasztó magányosan él Manhattanben. És mivel ez így nem mehet tovább, épít magának egy robotot. Ám kalandos barátságuknak egy nyári estén szomorú véget vet… a rozsda. Talán csak nem örökre?

Hát itt élünk
 03.06. szerda, 18:00, Uránia Nemzeti Filmszínház
 03.09. szombat, 18:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Antonisszal, a fiatal ügyvéddel valószínűleg egész életében nem történt annyi minden, mint ezen az egyetlen napon, amikor is nemcsak fizikailag jut messzire az athéni dugóktól és unalmas tárgyalótermektől, de belsőleg is nagy utat jár be.

Falcon Lake
 02.29. csütörtök, 18:00, Francia Intézet
 03.07. csütörtök, 18:00, Francia Intézet
✱ A 13 éves Bastien egy tóparti házban tölti a nyarat. Egy szobában az anyja barátnőjének lányával, a számára mindenképpen rejtélyes, 16 éves Chloéval. A körülmények, egészen pontosan a közelben ólálkodó szellem a korkülönbség ellenére összehozza a két fiatalt. Mert mindenkinek megvannak a maga kísértetei.

Őszi sanzon
 02.29. csütörtök, 20:30, Francia Intézet
 03.02. szombat, 17:30, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ A sikeres párizsi színész, Mathieu hamarosan betölti az ötvenet. Alice, a negyvenes zongoratanárnő egy kis nyugat-franciaországi tengerparti üdülőhelyen él. Ők ketten több mint egy évtizede szerelmesek voltak egymásba, majd szétváltak útjaik. Sok idő telt el azóta, és a két összetört szív lassan begyógyult. Amikor Mathieu a tengerhez utazik, hogy elmeneküljön a városban rátörő melankólia elől, váratlanul belebotlik Alice-be.

Bernadette – A főnökasszony
 03.08. péntek, 20:30, Francia Intézet
 03.01. péntek, 20:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Férje kinevezésekor Bernadette Chirac nagy reményekkel költözik be a köztársasági elnöki palotába: hogy előléphet a háttérből, és végre megkapja a neki kijáró elismerést. Csakhogy a meglehetősen merev First Ladynek van néhány olyan tulajdonsága, amelyet a népszerűség kedvéért nem ártana levetkőznie.

Liv S. szerelmei
 03.08. péntek, 19:30, Uránia Nemzeti Filmszínház, a vetítés után közönségtalálkozó a rendezővel
 03.10. vasárnap, 17:30, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ A 38 éves Liv nekivág a városnak, hogy kijárja magából a veszekedést a barátjával. És ahogy parkokon vág át, kávézók előtt halad el, felidézi magában a régi kapcsolatait, amelyekben valami valahogy mindig félrement. Úgyhogy kedves, álmodozó hősnőnknek ideje szembenézni a démonaival, és elfogadni, hogy az élet egy hatalmas érzelmi hullámvasút.

Vadállat
 03.09. szombat, 17:00, Francia Intézet
 03.02. szombat, 20:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ A közeli jövőben, amikor már mindent a mesterséges intelligencia irányít, az érzelmek veszélyforrást jelentenek. Az embernek meg kell hát tisztulnia tőlük. Ezt pedig úgy teheti meg, ha újraéli az előző életeit. Gabrielle vissza is megy az időben, rátalál régi, nagy szerelmére, de a félelem ott motoszkál benne, hogy ebből valami nagyon nagy baj lesz.

A három testőr: Milady
 03.02. szombat, 20:00, Francia Intézet
 02.28. szerda, 18:30, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ A vallásháborúk megosztotta és az angol megszállás fenyegette királyságban egy maroknyi férfi és nő kardot ragad, és az életét teszi fel Franciaország dicsőségére. És persze Constance Bonacieux megmentésére, akit az ifjú D’Artagnan szeme láttára raboltak el.

Yannick
 03.06. szerda, 18:00, Francia Intézet
 03.08. péntek, 18:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ A színpadon épp javában megy A felszarvazott férj című olcsó bulvárkomédia. Egy öntudatos néző, Yannick megelégeli a hazug játékot, félbeszakítja az előadást, és úgy dönt, saját kezébe veszi a dramaturgiát és a rendezést.

Salem
 03.09. szombat, 20:00, Francia Intézet
 03.06. szerda, 20:00, Uránia Nemzeti Filmszínház, a vetítés után közönségtalálkozó a rendezővel, és a főszereplővel

✱ Egy Comores-szigeteki fekete fiú és egy roma lány szerelme Marseille legvadabb környékén. De a két rivális banda között a háború nem azért tör ki, mert a lány teherbe esik, hanem egy gyilkosság miatt, amelynek a fiú szemtanúja. És a látott szörnyűségek hatására a fiú a fejébe veszi, hogy ezt az „átkot” csakis az ő lánya űzheti el a fejük fölül. A lánya, akinek mindenáron meg kell születnie.

Mindent egy lapra
 03.01. péntek, 18:00, Francia Intézet
 03.05. kedd, 20:30, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Sylvie egyedülálló anya, két fiút nevel. Egy éjszaka a kisebbik egyedül marad a lakásban, és megsérül. A hatóságok kivonulnak, elviszik a gyereket, és a nyomozás idejére otthonban helyezik el. Sylvie viszont igaza biztos tudatában harcba száll, hogy visszakapja a fiát.

Második forduló
 03.03. vasárnap, 19:30, Uránia Nemzeti Filmszínház
 03.09. szombat, 15:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Dúl az elnökválasztási kampány, és a csatornának nincs más választása, mint visszahozni a kispadról a büntetésből a sportrovathoz száműzött politikai újságírónőt. A jó házból származó, a politikában újonnan feltűnt jelölt nyilatkozatai láttán Nathalie Pove nem nyughat, nyomozásba kezd, és igencsak meglepő szálakat göngyölít fel.

Tánc az élet
 03.09. szombat, 14:00, Turbina , Filmvetítés és vogue ball

✱ A párizsi opera fiatal sztárja, Elise egy előadás végén súlyosan megsérül. A briliáns tehetségű balerina álmai hirtelen szertefoszlanak, amikor az orvosok azt mondják: évekig nem táncolhat. Egy véletlen azonban a kortárs tánc világa felé sodorja, ahol új barátokra talál. A tánc maga az élet, és sosem késő új utakra lépni!

A vetítést a fergeteges The Big Screen Vogue Ball követi, a magyar ballroom szcéna filmbe illő eseménye, Father Daniel Elle, a Francia Intézet és az MD Company szervezésében. A nemzetközi ballroom közösség tagjai biztonságos és kreatív közegben mérik össze tudásukat a kifutón vogue tánc, runway, divat és más kategóriákban, miközben életre keltik ismert francia és frankofón filmek divatvilágát.

Sav
 03.02. szombat, 17:00, Francia Intézet
 03.04. hétfő, 20:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ A 15 éves Selma szülei elváltak. De amikor Franciaországra mindent elpusztító savas eső zúdul, a család kénytelen összefogni, hogy lehetőleg mindannyian túléljék a klímakatasztrófát.

Árral szemben
 02.29. csütörtök, 18:00 Uránia Nemzeti Filmszínház
 03.02. szombat, 16:00 Uránia Nemzeti Filmszínház
✱ Pauline-nak, a fiatal kertészmérnöknek minden egyszerre szakad a nyakába. Mert persze mikor máskor jöjjön szembe élete nagy projektje, amivel a szakmájában csupa férfi közt bizonyíthatna, mint amikor a gyerekeire nincs, aki tovább vigyázzon. A kérdés csak az, hogyan boldogul, beborul fölötte az ég, vagy ráragyog a nyári nap.

A nemzet aranyai
03.04. hétfő, 18:30 Francia Intézet
A vetítést követően találkozó a filmkészítőkkel és a sportolókkal
Ingyenes

✱ A film hősei azok a magyar vízilabda-legendák, akik 1997 és 2008 között végignyerték az összes világversenyt. A Szabadság szerelem, a BÚÉK és Az unoka producerének új filmje a világszerte elismert és csodált magyar vízilabdasport nevezetes, sikerekkel tarkított időszakának hátterét mutatja be a csapattagok és a nemzetközi ellenfelek szemszögéből.

Négy nővér
 03.01. péntek, 18:00 Uránia Nemzeti Filmszínház
 03.08. péntek, 20:00 Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Olfa négy lánya közül a két legidősebbet, ahogy az anyjuk mondja, „felfalta a farkas”, a dzsihád farkasa. A két fiatalabbat kimentette a gyermekvédelem. Nehéz történet ez reményről, lázadásról, hagyományról, erőszakról, testvéri szeretetről és magáról a tunéziai társadalomról, amelyet Kaouther Ben Hania profi színészek bevonásával mesél el. Másképp talán nem is lehetne.

Mutánsok
 03.01. péntek, 20:00 Francia Intézet
 03.07. csütörtök, 20:00 Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Rejtélyes, járványszerű jelenség van terjedőben. Bizonyos emberek átalakulnak: szó szerint előbújik belőlük az állat. A kór François feleségét is elérte, és a férje minden követ megmozgat, hogy segítsen rajta. De ebben a különös lények lakta világban nemcsak az ő élete változik meg gyökeresen, hanem 16 éves fiuké is.

Tori és Lokita
 03.09. szombat, 16:00 Uránia Nemzeti Filmszínház
 03.07. csütörtök, 18:00 Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Belgium, napjainkban. Tori és Lokita még gyerekek, egyedül indultak útnak Nyugat-Afrikából Európa és egy jobb élet felé. Csakhogy a hivatali útvesztőkkel és az emberkereskedőkkel szemben mindketten védtelenek, még akkor is, ha szorosan összekapaszkodnak.

Az arcuk mindig előttem lesz
 03.05. kedd, 18:00 Francia Intézet A vetítés (03.05) után beszélgetés helyreállító igazságszolgáltatásról
 03.10. vasárnap, 19:00 Uránia Nemzeti Filmszínház

✱ Franciaországban a helyreállító igazságszolgáltatás rendszere 2014 óta igyekszik biztonságos keretek között, szakértők és önkéntesek közreműködésével párbeszédbe vonni elkövetőket és áldozatokat. De ahhoz, hogy ez működjön, mindkét félnek akarnia kell. Le kell győznie magában a haragot vagy a szégyent, el kell hinnie, hogy van remény. Hogy amit kölcsönösen átéltek, nem végleg jóvátehetetlen.

Zártosztály
 03.03. vasárnap, 17:00 Uránia Nemzeti Filmszínház
 03.08. péntek, 18:00 Francia Intézet

✱ Párizs, 1894. Fanni önként vonul be a tébolydába, az anyját keresi az őrültnek bélyegzett nők között. Nyomozása során az intézmény egyéb titkaira is fényt derít, miközben a személyzet az éves nagy bálra készül, az utolsóra – mely Fanni számára egyben az utolsó reménysugár is, hogy kikeveredjen egyre szorultabb helyzetéből.

14. Frankofón Filmnapok  

2024. február 28. - 2024. március 10.

A 14. Frankofón Filmnapok weboldala: https://filmnapok.franciaintezet.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr5018327591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása