Képes Tükör

Képes Tükör

Anna Margit életmű kiállítása a Nemzeti Galériában, ahogy még soha nem láttuk

Nagy hatással volt Anna Margitra Marc Chagall kézfogása és Waszary János, akinek tanítványa volt.

2024. április 22. - Kepes.Tukor

 „Kegyednek festék folyik az ereiben!” – mondta Vaszary János egykori tanítványának, a fiatal festőnek, Anna Margitnak pályája kezdetén.

Anna Margit is az a festőművész, aki festőnek született és rendkívül egyedi életművet alkotott, amelyben ecsettel és szénnel írta ki magából életének tragédiákkal teli történetét. Van az a pillanat, amikor a képekkel többet mond a művész, mint a szavakkal, mert olyan időket és fájdalmakat él át, amelyekben elvész a szó és megmarad az alkotással történt kifejezés, amely tökéletesen tükrözi a gondolatát, az üzenetet, és a véleményét a történelem azon szakaszáról, amelybe született. Ezért történik, hogy a bábuk szólalnak meg, és az önarcképbe rejti a szavakat, amit már kimondani nem akart, csak a vásznon keresztül. Anna Margitnak csak kevés alkotását ismertük, de a mostani tárlat méltó módon mutatja be az alkotót és életműve gazdagságát. Egészen új Anna Margitot ismer meg a látogató, és a felfedezés lenyűgöző és elismerő. Sokkal több, mint amit korábban tudtunk róla.

A 20. század magyar festészetének kiemelkedő alakja Anna Margit, és az életmű bemutatásával sikeresen járul hozzá a művész megismeréséhez a Magyar Nemzeti Galéria időszaki kiállítása. A kiállított kétszázhúsz műalkotást befogadó tárlat minden korábbinál teljesebb életművet tár a látogatók elé, amelyet először lehet így együtt látni a maga részletességében.

A képre kattintva megnyíló képgalériában részleteket láthatunk a kiállításról és a megnyitóról.

A stílusomat nem választottam, ő választott engem.”  mondta Anna Margit egykoron.

A bábu megszólal

Anna Margit életmű-kiállítása

2024. április 10. – 2024. szeptember 1.

Magyar Nemzeti Galéria.

Földszint, időszaki kiállítótér

2024. április 10. – 2024. szeptember 1.

 A kiállítás kurátora: Kolozsváry Marianna, művészettörténész

Magyar Nemzeti Galéria, Hungarian National Gallery

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr10018386907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása