Kepes.Tukor

Kepes.Tukor

A Szent István Bazilika előtti Szent István téren vár mindenkit egészen vasárnapig Budapesten az idei 28. Szent István Könyvhét

Bőséges kínálattal készült az egyházi könyvszakma az Eucharisztikus Kongresszus lelkiségi tartalmának a bemutatására

2021. szeptember 11. - Kepes.Tukor

 

 

 

Ünnepélyes keretek között nyílt meg a 28. Szent István Könyvhét hagyományosan a Szent István Társulat egykori székházában, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karának a Szent II. János Pál pápáról elnevezett dísztermében. A pandémiának köszönhetően, ritka helyzet, hogy jó is jöhet ki a rosszból, a Szent István Könyvhét a szokásos májusi időpont helyett most szeptemberben nyithatta meg kapuit az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és az Ars Sacra Fesztivál idejével közösen. Így  együtt ünnepel a keresztény közösség Budapesten többek között a Szent István téren és még számos helyen. 

A keresztény könyvszakma nagyszerű olvasnivalókkal, programokkal, beszélgetésekkel, találkozásokkal és dedikálási lehetőségekkel vesz részt az egyházi ünnepek csúcstalálkozóján, amikor a világ szeme rajtunk a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) párhuzamos jelenléte miatt.

A 28. Szent István Könyvhét ünnepélyes megnyitóján adták át idén a az irodalmi és teológiai Stephanus díjakat, amelyeket Vető Miklós filozófus poszthumusz, és Keresztes Szilárd püspök kapott meg az idén.

Farkas Olivér, a Szent István Társulat (SZIT) igazgatója köszöntője után Sarbak Gábor, a SZIT elnöke mutatta be a könyvhétre megjelent újdonságokat, többek között Keresztes Szilárd „Az én Bibliám”, Vető Miklós „Isten és ember”, és Erdő Péter bíboros úrnak a „Beszélgetések a hitvallásról és a tízparancsolatról” című kötetét.

Vető Miklós mint katolikus filozófus egyszerre volt mélyen misztikus, racionálisan filozofikus, metafizikailag elkötelezett és spirituálisan intenzív imaéletű. Elhívásától, 1954-től napi áldozó volt” – hangzott el Mezei Balázsnak,a PPKE professzorának laudációjában a díjátadó ünnepségen.

Keresztes Szilárd püspök érdemeit Ternyák Csaba egri érsek laudálta. Ahogy elmondta, Keresztes Szilárd teológiai díjazott püspök úr lelkipásztori tanításának és az előadásainak kötetbe foglalásával méltó helyett kap az ünnepi könyvhét díjazottai között. Keresztes Szilárd köszöntőjében felhívta a figyelmet, hogy a legfontosabb forrás a vallási könyvek között a Könyvek Könyve, a Szent Biblia, amelyben minden lényeges tanítás benne van ahhoz, ami a keresztény élet megéléséhez szükséges. Az üzenet megéléséhez mindenki a saját életében jut el, ha szabad utat enged a kegyelem befogadásához. Ezt az utat segítik a 28. Szent István Könyvhét a kiadványai.

A rendezvényen a Gaudete Vonósnégyes adott sikeres fellépésével zenei hátteret. Az ünnepség végén Spányi Antal püspök hivatalosan is megnyitotta a Szent István Könyvhetet.

 

A 28. Szent István Könyvhét naponta 10 és 21 óra között, egészen szeptember 12-ig,  vasárnapig

várja az érdeklődőket a Szent István Bazilika előtti téren.

 

A 28. Szent István Könyvhéten résztvevő kiadók:

AGAPÉ KIADÓ

AUGUSTINUS EGYHÁZI ANTIKVÁRIUM

DON BOSCO KIADÓ

ECCLESIA SZÖVETKEZET

ETALON FILM KIADÓ

HARMAT KIADÓ

JEL KIADÓ

JEZSUITA KIADÓ

KAIROSZ KIADÓ

KÁLVIN KIADÓ

KÉPMÁS MAGAZIN

KÉRÜGMA KIADÓ

KORDA KIADÓ

MAGYAR NAPLÓ

L’HARMATTAN KIADÓ

LAZI KIADÓ

MAGYAR BIBLIATÁRSULAT ALAPÍTVÁNY

MARANA THA ALAPÍTVÁNY

PANNONHALMI FŐAPÁTSÁG BENCÉS KIADÓ

PARAKLETOS KÖNYVESHÁZ

SZENT GELLÉRT EGYHÁZI KIADÓ Szeged

SZENT GELLÉRT KIADÓ ÉS NYOMDA Budapest

SZENT ISTVÁN TÁRSULAT

MAGYAR SCHÖNSTATT CSALÁD

MAGYAR KURÍR – ÚJ EMBER

ÚJ VÁROS KIADÓ

VERBUM KERESZTÉNY KULTURÁLIS EGYESÜLET Kolozsvár

VIGILIA

 

További információ található a 28. Szent István Könyvhét honlapján.

http://szentistvankonyvhet.hu/

 

Diplomaták látogattak el a Pálosok című kiállításra a Magyar Nemzeti Múzeumba

A Pálosok című kiállítás időben csatlakozott az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz, amelynek a vendégei egészen a Világkongresszus zárónapjáig megtekinthetik a szép és gazdagon létrehozott tárlatot.

 

Nagyszerű alkalomra került sor a Magyar Nemzeti Múzeumban a Pálos Rend kiállításán, ahol jelenlétükkel tisztelték meg és aktív érdeklődés mellett találkoztak a nemzetközi diplomácia meghívott képviselői.

Azoknak az országoknak a diplomáciai tagjai találkoztak a Magyar Pálos Rend meghívására a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállításán, amelyekben pálos szerzetesek telepedtek meg az idők során.

 A pálos rend 17 országban van jelen. Magyarország, Lengyelország, Csehország, Belorusszia, Horvátország, Lettország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Ukrajna, Nagy-Britannia, Kamerun, Dél-Afrikai Köztársaság, Amerikai Egyesült Államok és Ausztrália   területén is megtelepedtek és otthonra találtak a pálos rend tagjai. 

Ünnepi köszöntőket mondott a megjelent vendégeknek Puskás Antal atya, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke és V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, Pető Zsuzsa régész muzeológus angol nyelven tartott tárlatvezetést a diplomácia képviselőinek. A vendégek nagy érdeklődéssel fogadták a bemutatót.

Nagyszerű album jelent meg a jubileum alkalmából „Pálosok a nagyvilágban" címmel. Az eseményen jelent volt Mihály Margit, az album szerzője.

A vendégeket az igényesen összeállított és gazdagon illusztrált albummal ajándékozta meg a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke.

A tárlat alapos és bőséges betekintést ad a pálos rend történetébe és a pálos lelkiségbe, és a látványos megjelenítésével  könnyen áttekinthetően adja vissza az elmúlt 750 év történetét.

A kitekintés a nagyvilágban jelenlevő rendnek az életébe nemzetközi megvilágítást teremt és ékesen igazolja a szerzetesrend továbbélését és a rend megalapításának a gondolatát.

A rendhagyó program megszervezése hagyományteremtő és példaértékű kapcsolatot teremt azon országok között, ahol a mai napig is jelen van és tovább él a pálos lelkiség

A magyar alapítású rend története átlépett a magyar határokon, és számos országban működik tovább. A nagyszabású tárlat kapcsolatot teremt mindazon országok között, ahol ma is élnek pálos szerzetesek.

A diplomácia képviselőinek meghívása és a rendhagyó tárlatvezetés látható közösséget és jó példát mutatott arra, hogy a jó gyakorlatot hasonlóan kövessük.

A Pálosok című kiállítás időben csatlakozott az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz, amelynek a vendégei egészen a Világkongresszus zárónapjáig, 2021. szeptember 12-ig megtekinthetik a szép és gazdagon létrehozott tárlatot.

A Magyar Pálos Rend Boldog Özséb esztergomi kanonok által 750 évvel ezelőtt megalapított szerzetesrend, az Első Remete Szent Pál Rendje. 

A 750 éves jubileuma előtt tisztelgő Magyar Pálos Rend a rendtörténeti kiállítással egészen szeptember 12-ig várja a látogatókat az egész világból.

Érdemes ezen a héten ellátogatni a Magyar Nemzeti Múzeumba, hiszen mind az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, mind az Ars Sacra Fesztivál lelkiségébe szervesen illeszkedik a Pálosok kiállítása mellett a Premontrei rendet bemutató kiállítás és a tegnapi napon nagy ünnepélyességgel megnyitott Kereszttűzben című kiállítás is, amelyek most egy időben egy helyen tekinthetők meg, és ahol a tárlatok meglátogatásával szakrális, lelkiségi és  művészettörténeti élményekkel gazdagodhatunk.

További megjelenéseim olvashatók bőséges fotógalériával a kapcsolódó Pálosok és Premontreiek kiállításáról, amelyek a Magyar Nemzeti Múzeumban megtekinthetők.

https://kepestukor.blog.hu/2021/06/21/megnyilt_a_palos_kiallitas_a_magyar_nemzeti_muzeumban

https://kepestukor.blog.hu/2021/06/07/palos_kiallitas_nyilik_hamarosan_a_magyar_nemzeti_muzeumban

https://kepestukor.blog.hu/2021/05/30/premontrei_900_unnep

További információk találhatók a Magyar Nemzeti Múzeum internetes oldalán.

Koszorúzással egybekötött ünnepséggel emlékeztek meg a tisztelők Márton Áron Erdély püspöke születésének 125. évfordulójáról

Márton Áron Erdély püspöke olyan tiszteletreméltó az erdélyi magyaroknak, mint Mindszenty József bíboros az anyaországban.

 

Farkasréten, a XII. kerületi Márton Áron téren Márton Áron erdélyi püspök szabadtéri szobránál tartotta meg közös megemlékezését a Keresztény Konzervatív Egyesület, a Farkasvölgyi Baráti Kör, a KDNP Budapest XII. kerületi szervezete és a Vitézek Történelmi Rendje Egyesület. Az ünnepi beszédek és előadás után koszorút helyezett el a Budapest Farkasréti Mindenszentek Plébánia diakónusa a megjelent szervezetek képviselőivel.

Az ünnepség közös imádsággal és a magyar és székely Himnusz eléneklésével zárult.

Az ünnepségre szeretettel vártak a szervezők minden emlékezőt. Nagy öröm, hogy jelen volt a résztvevők között a csillogó szemű fiatalság is.

A megemlékezést közös fotóval is megörökíthettük Márton Áron erdélyi püspök szobránál.

Az ünnepség pillanatai megtekinthetők a fotóra kattintva a képgaléria megnyitásával.

  

M E G H Í V Ó

Koszorúzással emlékezünk Márton Áron Erdély püspöke

születésének 125. évfordulóján

Helyszín:

Budapest, XII. kerület Márton Áron tér

(az 59-es villamos végállomásán, a püspök emlékhelyén)

Időpont:

2021. augusztus 28. (szombat) 16 óra

Minden emlékezőt szeretettel vár a

 

Keresztény Konzervatív Egyesület

Farkasvölgyi Baráti Kör

KDNP Bp. XII. kerületi szervezete

Vitézek Történelmi Rendje Egyesület

 

Örömmel osztom meg Baricz Lajos új versét, amit Márton Áron 125. születésnapjára írt.

Fogadjuk szeretettel!

 

Baricz Lajos: Mint a Nap az égen

 

– Márton Áron püspök 125. születésnapján –

 

Az igaz ember a hitére épít,

és meggyőződése boldoggá teszi,

terjedhet közben akármilyen tévhit,

az Úr tanítását komolyan veszi.

A zajló világ jobbra-balra térhet,

ő a Krisztus útján csak előre megy,

mert hiszi, azon biztos célba érhet,

odajutni végül az igazi kegy.

A világ sorsát már felülről látja,

így lesz belőle keresők barátja,

ki, bár megtalálta, tovább is keres,

nem baj, hogyha közben sötét este lesz,

hisz a sötétben is égi fényben jár,

mint a nap az égen, világít ő már.

 

Tisztelettel adom közzé a megemlékezésen elhangzottakat:

 

Márton Áron – Erdély püspöke – születésének 125. évfordulóján olyan sziklaszilárd hitű és jellemű emberre emlékezünk, akit Illyés Gyula találó szófordulattal „emberkatedrális”-nak nevezett. A szent életű püspök egykori titkára – a hónap elején nyugdíjba ment Bara Ferenc csíkdánfalvi plébános – úgy fogalmazott egykori főpásztoráról, mint aki „rendíthetetlen hitével belegyökerezve a biztonságos Sziklába, Istenbe, végezte papi és főpásztori munkáját. Ebbe a Sziklába kapaszkodva állta a viharok tépését és lett sziklaszilárddá”.

 

Emlékezzünk rá most a farkasréti plébánia áprilisban elhunyt hívének, dr. Kozma László költőnek szonettjével.

 

Kozma László: Katedrális

 

Katedrális, fenyőszál, sziklaember -

De mosolyod egy forrásban dereng fel.

És a kemény kövön mohabársony

Napfény csillan ünnepi paláston.

 

Kereszt alatt megroskadó vállal

Krisztus, aki embersorsot vállal.

Előtted járt, hogy vezessen fényben

cella mélyén a börtönsötétben.

 

Lepattannak lakatok és láncok

Mert belül hordoztad szabadságod.

Keresztutad börtönstációja,

 

De a néped emlékedet óvja,

És példád a század sziklaorma,

Szelíd szél szór utadra virágot.

 

Kedves Egybegyűltek!

 

125 év múltán nem csak emlékezni, de imádkozni is jöttünk Erdély sziklaemberéért, Erdély „emberkatedrálisáért”. Imádkozzunk azzal az imádsággal, mellyel Erdélyben is imádkoznak nagy szülöttjük boldoggá avatásáért.

 

Istenünk, te Áron püspököt arra választottad ki, hogy igazságodnak őre, az üldözötteknek védelmezője, és népednek jó pásztora legyen.

Add, hogy mielőbb szentjeink között tisztelhessük, tanítása és példája világító jel legyen mindannyiunk számára. Ámen.”

 

Miatyánk...

 

Közösen imádkoztuk el a Miatyánkot.

Megnyitott a Szent István-terem a Budavári Palotában!

Eredeti helyszínen és eredeti pompájában látható az újjászületett Szent István-terem.

 

 

Magyarország nemzeti ünnepén, államalapító Szent István király napján nyílt meg a Szent István-terem eredeti pompájában a Budavári Palotában. Történelmi időutazásban vehetünk részt az eredeti állapotban megtekinthető eredeti helyszínen.

Bőséges fotókkal időzhetünk az időutazásban, amíg személyesen is be nem járjuk a csodálatos történeti hűséggel és hiteles gondossággal megújított Szent István-termet.

A fotómra kattintva nyílik meg a képgaléria, amely ugyan bevezet a Szent István első magyar király emlékére megalkotott hely rejtelmeibe, de nem pótolja azt az élményt, amelyet a helyszínen ad vissza a méltó emlékezet.

A történeti hűséggel megújított gyönyörű terem, mint egy ékszerdoboz, az államalapító Szent István király előtt tiszteleg. A tisztelet az államalapító szent királyunk felé egész történelmünket végig kísérte, és a magyar nép emlékezetében mindig élni fog.

Az utolsó magyar király koronázási ünnepségére a most helyreállított Szent István-teremből vitték át a Szent Koronát a Mátyás templomba a királyi szertartásra. Ugyanebbe a terembe léphetünk be most mi is a Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően.

Ha ellátogatunk e történelmi helyre, és felidézzük a tanulmányainkat hazánk történelméről, büszkeséggel tölthet el bennünket, milyen nagyszerű szenteket és boldogokat adott Magyarországnak, mint államnak a megalapításától a történelem, akiket felidéz a a Budavári Palotában most megnyitott megújított Szent István-terem.

 

Részletek és információk olvashatók a Szent István-terem hivatalos oldalán:

 https://szentistvanterem.hu/hu

https://szentistvanterem.hu/hu/jegyinformacio?utm_source=google&utm_medium=gsn&utm_campaign=szit-augusztusi-2&gclid=EAIaIQobChMIg_eclqbI8gIVK0aRBR2iIQKYEAAYASAAEgLpqPD_BwE

 

A Magyar Ízek Utcája tizenharmadik alkalommal ízesíti meg a Szent István napi ünnepeket

Igazi gasztro hangulat költözik a Duna partra a Várkert Bazárnál a Lánchídtól egészen a Döbrentei térig.

Nemsokára újra kalandozhatunk a Várkert Bazárnál a gasztronómia látványos világában a nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódó ízes édes rendezvényen.

Az államalapító Szent István király ünnepének alkalmából augusztus 20-22. között három napon át lehetünk részesei a nagy népszerűségnek örvendő Magyar Ízek Utcája gazdag gasztronómiai választékának.

A Magyar Ízek Utcájában bemutatják többek között a Kárpát-medence jellegzetes ízeit és a Kárpátaljáról, a Felvidékről és az Őrségből hozott finomságokat. A hazánkban élő nemzetiségek is jelen lesznek sok más vendéglátóval együtt a színes programon.

A Magyar Ízek Utcája idei beharangozóján adta át a Magyar Pékszövetség a X. Jubileumi Kenyérverseny első három helyezést elért díjazottainak az elismerő okleveleket és a győzteseknek járó díszes serlegeket. Igazán ünnepi hangulatot varázsoltak a szervezők már most a Duna parti díjátadón az esemény előkészületébe. Erről is szólnak a fotóim a képgalériában.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az Ország tortájával, a Magyarország cukormentes tortájával és új elemként az „Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás hivatalos tortájával lesz jelen a háromnapos fesztiválon, ahol először kóstolhatják meg a látogatók az ízvilágban és látványosságban gazdag ünnepi tortákat.

A Várkert Bazárban megrendezett előzetes tájékoztatón Fodor Sándor, a budapesti Habcsók Cukrászda mestercukrásza beavatott a Magyarország tortája, a Napraforgó elnevezésű torta elkészítésének a titkaiba. Hasonlóan mondta el Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere a Magyarország cukormentes tortája Beszterce rózsája névre keresztelt alkotásának és a Vadászati és Természeti Világkiállítás tortájának kiválasztott Nimród elnevezésű torta megalkotásának a történetét.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. is jelen volt Magyar Ízek Utcája rendezvény bemutatóján, ahol ünnepélyesen bejelentette azt az elhatározását, hogy bekapcsolódik a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett tortaverseny támogatásába nagy értékű kézzel rajzolt és festett egyedi tortatartó tálaival.

Szükségünk van az ünnepekre. Tőlünk függ, hogyan éljük meg az ilyen alkalmakat. A Magyar Ízek Utcája ilyen ünnepi alkalom, ahol családi körben, baráti társaságban vagy éppen a szeretett társunkkal együtt fogyaszthatunk el egy finom tortát, választhatunk kedvünkre való ínycsiklandozó ételt vagy italt a gazdag kínálatból. Köszönthetjük az államalapítás ünnepét a születésnapi torta elfogyasztásával, betelve azzal a jó érzéssel, milyen szép a mi országunk, milyen sokat jelent nekünk a kedves otthonunk, a szeretett szülőhazánk.

 

A képgalériában található fotóim hangulata remélem, hogy kedvet ad egy sétára a Magyar Ízek Utcájába a finom falatok felfedezésére és megkóstolására.

 

Boldog Születésnapot, Magyarország!

 

A Magyar Ízek Utcája a kulináris élmények mellett további színes programokkal várja az érdeklődőket a háromnapos rendezvényen.

Tervezett programok:

2021. augusztus 20. (péntek)

 

10.00 Néder Norbi körhintája és a Babtársulat vásári vigasságai
(majd egész nap folyamatosan)
11.00 Kaláka Együttes koncertje
14.00 A kecskeméti Ciróka Bábszínház előadása: Kenyérből kelt mese
16.00 A kecskeméti Ciróka Bábszínház előadása: Kenyérből kelt mese
18.00 Képmás-est: Kenyér receptre
Milyen egy orvos kenyere? Vendégünk, Dr. Nagy Károly háziorvos
belgyógyász
20.00 DJ Izil
21.00 Ünnepi tűzijáték
22.00 – 24.00 DJ Izil - Utcabál
2021. augusztus 21. (szombat)
10.00 Alma Együttes koncertje
11.00 Néder Norbi körhintája és a Babtársulat vásári vigasságai
(majd egész nap folyamatosan)
13.00 A győri Vaskakas Bábszínház előadása: Misi Mókus kalandjai
15.00 Környei Alice előadása: Muzsikáló esztendő – játékok az új kenyérhez
16.00 A győri Vaskakas Bábszínház: Misi Mókus kalandjai
18.00 Képmás-est: Borkóstolgató
Milyen korokban mi számított jó bornak, hogy változik az ízlés és a borok értéke, hol a helyük a gasztronómiában.
20.00 – 24.00 DJ Hobbista- Utcabál
2021. augusztus 22. (vasárnap)
10.00 Kolompos Együttes koncertje
11.00 Néder Norbi körhintája és a Bábmobilok
(majd egész nap folyamatosan)
13.00 A kaposvári BábSzínTér előadása: Vitéz László kalandjai
15.00 Környei Alice: Muzsikáló esztendő – játékok az új kenyérhez
16.00 A kaposvári BábSzínTér előadása: Vitéz László kalandjai
18.00 Képmás-est: A botanikától a lelki tanácsokig
Saly Noémi Budapest- és irodalomtörténésszel és PolyákÁgnes
gyógynövény-botanikussal beszélgetünk a gyógyító növényekről.
További programok
2021. augusztus 20-21. 10.00-17.00 Önkéntes véradás a Várkert Bazárban
2021. augusztus 20-22. 10.00-16.00 - „Újra van Budán kutyavásár!” – A Futrinka Egyesület, Szent Ferenc Állatotthon és a Hangya Közösség programja
2021. augusztus 22. 9.00-18.00 - Tudj Többet, Élj Jobban! -

 

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

 

A Gyémánt Krisztina emlékére alapított Krisztina-díjat Pege Ágnes kapta meg az idén.

A díjat Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész adta át a világhírű magyar jazz zenész, Pege Aladár özvegyének.

Valóban megható és példa értékű megemlékezésen vettünk részt, amelyben tovább él a Gyémánt Krisztina iránti szeretet az emlékezők szívében, és tovább él Gyémánt Krisztina lelkülete a díjazottak életében. Erről szól a Krisztina-díj üzenete immár 11 éve, amikor olyan feleségek kapják meg az elismerést, akik segítették és támogatták a háttérben életük párját a művészi kibontakozásában önzetlen gondoskodással és nagy szeretettel.

A képgalériában a díjátadó ünnepségen készített fotóim láthatók.Napvilágra kerültek a Szent István napi kenyérverseny és Magyarország tortája pályázat győztesei

Közösen díjazták a pékeket és a cukrászokat az államalapító Szent István király ünnepének közeledtén.Szent István napjára készülünk. Az államalapító Szent István király ünnepe a legnépszerűbb nemzeti ünnep Magyarországon. Négy napos fesztivállal és látványos programokkal készülnek a szervezők  a méltó ünneplésre. 

Már meg is kezdődtek az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódó rendezvények. Nagyszerű pillanatokat élhettek át a szakma képviselői, amikor nyilvánosságra hozták a X. Jubileumi Kenyérverseny és Magyarország Tortája verseny győzteseit a magyar Parlament Vadásztermében.

A bejelentést díjeső követte. Átadtak a nyerteseknek az elismerő oklevelet és a hozzátartozó díjakat.

 

 

 

 

 

Idén 10. alkalommal hirdette meg s X. Jubileumi Szent István-napi Kenyérversenyt a Magyar Pékszövetség. A verseny célja, hogy augusztus 20-án egy kiemelkedő minőségű kenyér kerüljön az ünnepi asztalra, jelképesen az ország asztalára.

Célja az is, hogy lehetőséget teremtsen a pékeknek is, hogy megmutassák a szakmának a legújabb termékfejlesztéseiket. A következő cél, hogy megmutassák a fogyasztóknak, hogy a magyar pékek hogyan tudnak kitűnő termékeket gyártani.

Az idei év legjobb búzakenyerének, 2021. Szent István-napi kenyerének a Hel Pékség Solymár gyöngye kenyerét választotta a héttagú szakmai zsűri.

A Solymár gyöngyét Varró Zsolt pékmester elképzelése alapján sütjük. Négy összetevő van benne: liszt, víz, só, élesztő és plusz egy, az idő. 72 órás, rozslisztről indított kovásszal készül, ami élesztő nélküli. Csak a dagasztásnál kerül bele 1%-nyi élesztő. – ismertette Horváth Zoltán, a Hel Pékség kereskedelmi igazgatója.

Az Év Innovatív Kenyere címet 2021-ben a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyere nyerte el. Vadkovásszal készült, háromféle liszt felhasználásával és napraforgómaggal, lenmaggal, köménnyel.

Késleltetett kelesztéssel készül a kenyér speciális tészta hűtőkben, így tudnak a Tisza-parti magvas kézműves kenyérben az aromaanyagok maximálisan érvényre jutni. Valóban elmondhatjuk, a minőség az időben rejlik.

Az ünnepi kenyereket a Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni augusztus 20-22. között  a Várkert Bazárban.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk jegyében kihirdette a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Tortája” verseny döntőseit. 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt tisztelegve az államalapító Szent István király ünnepe előtt. Magyarország jelképes születésnapját is köszönti a cukrász testület a verseny meghirdetésével.

Az idei év Magyarország Tortája kitüntető címet a Napraforgó elnevezésű tortaköltemény viselheti.

A budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának, a nyertes Fodor Sándornak köszönhetjük a győztes tortát, amelynek az ötletét a nyári napraforgó mezők inspirálták.

A Napraforgó torta egy igazi négy évszakos torta. Jól esik a nyári melegben, a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt frissességével. A hűvösebb napokban a pirított napraforgó telt ízével és a karamellizált csokoládéval kényeztet minket. A csokoládés, ropogós talpon, helyezkednek el a különböző ízesítésű rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz csodálatos összhangban emelik ki az ízeket.  

A Napraforgó torta küllemével valóban megidézi a csillogó Nap fényességét, ízeivel pedig gazdag és harmonikus gasztronómiai élményt nyújt.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt tizedik alkalommal rendezte meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai támogatásával.

Az idei év Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese a Beszterce rózsája fantázianevű tortacsoda lett, amelynek megálmodója és elkészítője Füredi Krisztián cukrászmester a tápiószecsői Hisztéria cukrászdából.

A hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabaracké a főszerep. A közkedvelt gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik az alkotásban, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. A sárgabarack friss íze harmonikus összhangban érik össze a dió illatával. A nyertes rangot kiérdemelt Beszterce rózsája névre keresztelt torta teljességében a tradicionális magyar ízeket idézi, így méltó módon illeszkedik a Szent István nap ünnepének a hangulatába.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a hozzáadott cukrot nem tartalmazó desszertek elkészítésére. A z Egy Csepp Figyelem Alapítványnak köszönhetően azok is élvezhetik a különleges desszertek ízvilágát, akiknek oda kell figyelni az összetevők részleteire.

Az Ipartestület a Magyarország Tortája verseny alkategóriájaként 2021-ben meghirdette az „Egy a Természettel” versenyt is, amelynek győztese lett az idén megrendezésre kerülő Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája.

A Nimród fantázianevet viselő nyertes torta elkészítője ugyanaz a Füredi Krisztin, aki a Beszterce Rózsájával is nyert a cukormentes torta versenyen.

A nyertes torta harmonikusan foglalja magába az erdei gyümölcsök, a fekete ribizli és a gesztenye ízvilágát a Hubertus illatával. A kakaós sabléra helyezett gyümölcsös és gesztenyés rétegeket kellemesen emeli ki a könnyű vanília mousse.

Augusztus 20-tól lehet megkóstolni a tortákat, a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. 

 Magyarország születésnapját ünnepeljük minden évben augusztus 20-án, az államalapító Szent István király ünnepén. Több mint ezer év köt össze bennünket, magyarokat. Augusztus 20-án erre a közös múltra emlékezünk! 

Az ünnepi kenyerekkel és a nyertes tortákkal a közelgő nemzeti ünnep előtt tisztelegnek a magyar pékek és cukrászok.

Köszönjük a pékeknek a kenyeret, és a cukrászoknak a tortákat

Gratulálunk a győzteseknek.

Fotóimmal szeretnék hozzájárulni a kellemes készülődéshez az idei augusztus 20-i nemzeti ünnepünkre. 

Ünnepeljünk közösen! 

További információk:

https://szentistvannap2021.hu/

https://kepestukor.blog.hu/2021/08/07/tizedik_alkalommal_hirdette_meg_a_magyar_pekszovetseg_a_szent_istvan_napi_kenyerversenyt


Bővebb információ a kenyérversenyről:

https://www.pekszovetseg.hu/hirek/felhivas-x-szent-istvan-napi-kenyerversenyre

https://www.pekszovetseg.hu/hirek/hagyomany-es-innovacio-zsuri-elott-a-x-szent-istvan-napi-kenyerverseny-termekei

https://www.pekszovetseg.hu/hirek/vegso-biralat-alatt-az-idei-ev-kenyerei

https://www.pekszovetseg.hu/galeria/2881

 

Bővebb információ Magyarország Tortájáról:

https://www.cukraszat.net/

https://www.cukraszat.net/hirek-informaciok/522-2021-ben-a-napraforgo-lett-magyarorszag-tortaja-sajtokozlemeny

https://www.cukraszat.net/hirek-informaciok/523-beszterce-rozsaja-a-magyarorszag-cukormentes-tortaja-verseny-2021-gyoztese

www.magyarorszagcukormentestortajaverseny.hu

Idén ünnepeljük a magyar film születésének 120. évfordulóját

A Ludwig Múzeumban megnyílt „Nagylátószög – 120 éves a magyar film” című kiállítás tökéletes keretet ad a filmünnephez.

 

A magyar film hivatalos születésnapját 1901. április 30-ára vezeti vissza a filmtörténelem. Kalandos előkészületek után ekkor került bemutatásra a budapesti Uránia Tudományos Színházban A táncz című magyar film, amelyhez kapcsolódik a 120 éves magyar film történetének a kezdete.

Az évforduló alkalmából került megrendezésre ez a nagyszerű kiállítás, amely tökéletesen adja vissza a 120 éves magyar film történetét.

Örülhetnek a magyar film szerelmesei, hiszen nagyszerű betekintést enged az új kiállítás reprezentatív kínálatával a magyar filmtörténet minden mozzanatába a kezdetektől egészen a mai napig.

Igényes és tartalmas tárlat született, amelyben mindenki megtalálhatja a maga kedvenc történetét ábrázoló filmemlékét.

A rendkívül gazdagon felépített tárlat végig vezet bennünket a filmkészítés forradalmába és mindeközben beavat minket a kulisszatitkokba.

Ki tudná megmondani, hány embert vonzott a képernyő elé a magyar film a hosszú története során? A filmnek varázsereje van és oda tud szögezni minket a kényelmes fotelunkba, hogy kilépjünk a látóterünkből, és belépjünk a filmek világába, miközben a rendező nagylátószögén keresztül részvevői leszünk a történetnek.

Számos fotó és film mutatja be a filmtörténet világát, miközben olyan személyes tárgyakkal is találkozhatunk, amelyekkel a legnagyobb elismeréssel tüntették ki az alkotókat.

Nyomon követhetjük a kiállítótermekben azt a világ körüli utat, amelyet bejártak a filmkészítés ikonikus óriásai, akik világhírt hoztak és a csillagokig juttatták a magyar film eredményeit.

El sem tudom képzelni, milyen jövője lehetett volna a magyar filmnek, ha kellően megbecsüli és támogatja a rendszer a filmipar magyar származású sztárjait a hazájukban Magyarországon. A történelem vihara beleszaladt a magyar filmes zsenik életébe, de a hírnevet és az elismerést semmi nem veheti el tőlük. A magyar film hőskorszaka mindig velünk marad. A magyar gének kihívták a világ elismerését és megbecsülését, és ezt soha nem lehet elfelejteni.

Az új kiállításnak a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum ad otthont a Művészetek Palotájában.

A tárlat 2021. november 14-ig látogatható.

A megnyitó napján készített fotóimat a fotógalériában lehet megtekinteni. 

A kiállítás a Nemzet Filmintézet szakmai közreműködésével valósult meg.

Bővebb információ a kiállításról:

https://nfi.hu/hu/hirek/nagylatoszog-120-eves-a-magyar-film

https://www.ludwigmuseum.hu/kiallitas/nagylatoszog-120-eves-magyar-film


Fejezetek a tárlaton:

Nagylátószög

2021. július 23. - november 14.

120 éves a magyar film

A film feltalálása előtt

Az első magyar filmek

A kép megmozdul

A Korda testvérek

A Filmarchívum

Akik külföldön aratnak sikert

A magyar kapcsolat

Ablak a világra

Oscar-díj

Magyar filmesek a nagyvilágban

Az elsők

A némafilm művészete

A hangosfilm története

Stábtablók

Mozisztárok a korai hangosfilm korban

Másfél hangos évtized

Az újrakezdéstől a forradalomig 1945 - 1956

Nyitás 1957-1968

Menekülés a moziba 1969-1989

Színes évtizedek – A magyar plakátgrafika aranykora

Animáció

Cenzúra szoba

A magyar film a rendszerváltás után

Leonardótól Miróig – A legnagyobb művészek felvonulása látható a Szépművészeti Múzeumban

Különleges tárlattal ünnepli a Grafikai Gyűjtemény a százötven éves jubileumát.2021. augusztus 15-ig láthatjuk együtt a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiben őrzött legszebb rajzokat és grafikákat a Szépművészeti Múzeumban a Michelangelo-teremben.

A tárlat olyan széles választékot kínál a látogatók elé, amellyel méltóképpen ünnepeli és prezentálja a Grafikai Gyűjtemény százötven éve mellett a páratlanul gazdag művészeti anyagát.

A nemzetközi művész óriások sorát képviseli többek között

Leonardo, Dürer, Raffaello, Rembrandt, Rubens, Francisco de Goya, Eugéne Delacroix, Francisco Guardi, Giovanni Francesco Barbieri, Vincent Van Gogh, Paul Cezanne, Paul Gauguin, Picasso, Henri de Toulouse-Lautrec, Schiele, Victor Hugo és Joan Miró a teljesség igénye nélkül.

Az igényes tárlatot magyar művészeink sora egészíti ki, mint pl.

Aba-Novák Vilmos, Barabás Miklós, Bortnyik Sándor, Ferenczy Károly, Gémes Péter, Kondor Béla, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Vajda Lajos, Zichy Mihály, akikre méltón lehetünk büszkék és akik művészeti gazdagságunk nagyságának hírét vitték a nagyvilágba.

A kiállítás egy-egy alkotással idézi meg az alkotó nagyságokat egy tárlaton belül.

Mindezek az alkotások egyszerre láthatóak a Leonardótól Miróig című kiállításon.

A kiállítást reprezentatív album teszi teljessé. A kiállítással és az új katalógussal egyszerre ünnepeli a múzeum a jeles évfordulót és a múzeum újranyitását.

Leonardótól Miróig – Papír/forma: százötven éve rajzok és grafikák bűvöletében

Michelangelo-terem - 2021. június 4. – 2021. augusztus 15.

A bejegyzéshez készített fotóimat a képre kattintva lehet megtekinteni fotógalériában .

A vágyott szépség remekművei Londonból érkeztek a Budai Várba

„Vágyott szépség. Preraffaelita remekművek a Tate gyűjteményéből” és „Az utópia szépsége. Preraffaelita hatások a századforduló magyar művészetében” című kiállítás együtt látható a Magyar Nemzeti Galériában

A londoni Tate Britain múzeum preraffaelita gyűjteményének közel száz alkotása látható 2021. május 13. és szeptember 19. között a Magyar Nemzeti Galériában. Eredetileg augusztus 22-ig lett volna látogató a kiállítás, de a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították a nyitva tartását  szeptember 19-ig. A Tate Britain múzeum az 1500 utáni brit művészet legnagyobb nemzeti gyűjteményét őrzi. A preraffaelita mozgalmat bemutató kiállításon a 19. század legnagyobb hatású brit művészeti mozgalom alkotóinak a művei szerepelnek.

A Tate remekművei Londonból, és a preraffaelita mozgalomnak a 19. századi magyar művészekre gyakorolt hatását bemutató kiállítás többek között a jól ismert Gulácsy Lajos „preraffaelita korszakának” látomásos képeivel, a Gödöllői Művésztelep alkotásaival egyedülálló látogatásra hívja a művészetet kedvelőket a Magyar Nemzeti Galéria kiállító termeibe.

A termeket végig járva jóleső élményekkel gazdagodhatunk. Miközben befogadjuk a művészeti alkotásokat, a kiállításhoz kapcsolódó leírások kiegészítik tudásunkat a korszakokról, a művészeti irányzatokról és a művészekről. Így együtt augusztus 22-ig élvezhetjük a preraffaelita korszak szépségeit.

Források és további információ a kiállításokról a Magyar Nemzeti Galéria oldalán található:

https://mng.hu/kiallitasok/vagyott-szepseg-preraffaelita-remekmuvek-a-tate-gyujtemenyebol/?fbclid=IwAR1dOGU9y6zwD7BvBjZV4kBEo7scAG-FrQJBWHLObffU_cU-0h61K0ALYZo

https://mng.hu/kiallitasok/az-utopia-szepsege-preraffaelita-hatasok-a-szazadfordulo-magyar-muveszeteben/

A bejegyzésem csak egy tükörkép az igényes kiállításokról. A jelenlétet nem pótolja a blog, de ablakot nyit a művészet iránt fogékony érdeklődőnek, hogy személyesen is bejárja az értékes tárlatot.

A bejegyzéshez készített fotóimat a képre kattintva lehet megtekinteni fotógalériában .

 

 

süti beállítások módosítása