Képes Tükör

Képes Tükör

Itt vannak a „Magyarország Tortája” verseny győztes jelöltjei!

ARANYKÖRTE – ARANYLIGET – DCJ STÍLUSGYAKORLAT – FÜRTÖS MENYECSKE – NAPSUGÁR –  VADSZÜRETI CSÁBÍTÁS  – Vajon melyik lesz a befutó?

2025. július 01. - Kepes.Tukor

Torta fantáziák sorakoztak fel az Ország Torta pályázat versenyén.

Nemsokára kiderül, melyik Torta Csoda lesz az idei győztes Magyarország Tortája!

Itt vannak az Ország Torta indulói a versenyen.

Közülük kerül ki Magyarország Tortája.

ARANYKÖRTE – ARANYLIGET – DCJ STÍLUSGYAKORLAT – FÜRTÖS MENYECSKE – NAPSUGÁR –  VADSZÜRETI CSÁBÍTÁS  – Vajon melyik lesz a befutó?

Ünnepeltek a Cukrászok! Elismerésekkel jutalmazták a „Magyarország Tortája” verseny kiválasztott indulóit.

A születésnap kiemelt része egy csodás torta. Idén is beindult az alkotó kreáció! A Magyar Cukrász Ipartestület bemutatta a versenyben lévő torta költeményeket.

Magyarország Születésnapját évek óta ünnepeljük a „Magyarország Tortája” verseny győztesével, amelyet szokás szerint az államalapító Szent István király központi Ünnepén, az augusztus 20-i Nemzeti Ünnepen lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában és szerte az egész országban a cukrászdákban.

A Magyar Cukrász Ipartestület közleményében a „Magyarország Tortája” versenyről: 

Magyarország Tortája 2025. – A DÖNTŐS TORTÁK

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt óriási népszerűségnek örvend, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat vár az Ipartestület.

A 2025. évi versenyt a „Dobostorta 140” témakörben hirdette meg az Ipartestület.

A hungarikum dobostorta idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. 

A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagait fel kellett használniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben: tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon vaníliás cukor és/vagy vanília rúd.

Az alábbi alapanyagkosarakból legalább kettő csoportból egy-egy alapanyagot is fel kellett használni a nevezett tortáknál: (a dobostorta alapanyagai mellett)

a Kárpát-medencében őshonos fűszerek

(pl. kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor)

hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok

(pl. barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka, pl: kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka)

őshonos magyar gyümölcsök (pl. berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva)

Rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők idén is az ország minden területéről, a versenyre 34 torta nevezése érkezett.

Az őshonos magyar gyümölcsök szinte teljes választékát használták a versenyzők a birstől a somon át a homoktövisig, de elmondható, hogy a sláger a meggy és a kajszibarack volt. A fűszerekkel is bátran bántak a nevező cukrászok, legkedveltebbnek a zsálya és a kakukkfű bizonyult a tortákban. Aszú, furmint, kéknyelű, hárslevelű is előfordult, de akadarka ihlette meg leginkább a versenyzőket a magyar borok közül és természetesen a gyümölcspálinkák is több tortában megjelentek ízesítésként.

Az idei döntős torták a következők:

ARANYKÖRTE – Kocsis Réka - Krém Cukrászda, Székesfehérvár

ARANYLIGET – Papp Dániel – Papp Cukrászda, Makó

DCJ STÍLUSGYAKORLAT – Balogh László és Kis Roland – Kézműves Cukrászda, Gyula

FÜRTÖS MENYECSKE – Rosta Sándor – Mozart Cukrászda, Hévíz

NAPSUGÁR – Novák Ádám és Haller-Dovalovszki Barbara – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged

VADSZÜRETI CSÁBÍTÁS  – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső

A zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri a hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

Az idei zsűri tagjai:

- Balogh Nóra (Sakura Cukrászda, Nagymaros)

- Uhrin Anna (Budapest Marriott Hotel, Budapest)

- Bergmann Nándor (A kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred)

- Kiss Zoltán (Kiss Cukrászda, Lajosmizse)

- Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda, Vác)

- Knezsik István (Autós Nagykoalíció, Budapest) 

- Vincze Lajos (Pepe Cukrászda, Zirc)

A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizése már múlt csütörtökön lezajlott, amit az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával rendez meg évről évre. A döntőbe, melyet júniusban rendeznek meg a Magyarország Tortája döntőjével párhuzamosan, a következő torták kerültek be:

Álmodozó - Kovács Alfréd, Édes Vonal Cukrászda – Vác

Bíborköd - Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda – Makó

Cseppharmat - Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, Levendula és Kert Cukrászda – Szigetszentmiklós

Meggy Mandula Szimfónia - Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán Cukrászda – Hódmezővásárhely

Nyári ébredés - Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád Kávéház, Balatongyörök

Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd a nyertes tortákat.

Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület

Boldog Születésnapot Magyarország!

A „Magyarország Tortája” verseny megrendezői és a pályázaton induló cukrászok idén is emelik Nemzeti Ünnepünket. Mert minden Születésnap fontos! Egy Ország Születésnapja pedig minden magyar közös Ünnepe!

Köszönjük, Magyar Cukrász Ipartestület! Köszönet illet minden cukrászt, aki indult a „Magyarország Tortája” versenyen!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr9318897912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása