Képes Tükör

Képes Tükör

Idén is remekelnek a pékek a XIV. Szent István napi kenyérversenyen.

Ízek és illatok látványban és formában az egészség jegyében pompáztak a Magyar Pékszövetség második fordulós zsűrizésén.

2025. június 22. - Kepes.Tukor

A homok és a búzaszem tisztelete.

Móra Ferenc úgy ír az Ének a búzamezőről című regényében: „Az aranyszemű homok, amely majd nyáron beleömleszti az aranyát  a búzaszembe.”

„Friss és hűs, oly édes, mint egy mosoly, mely szíveket old. meg." - Epres bazsalikomos mosolycsók

Magyar pékáru - a legjobb forrásból.

Magyar Pékszövetség 1990 óta.

Idén is remekelnek a pékek a XIV. Szent István napi kenyérversenyen.

Ízek és illatok látványban és formában az egészség jegyében pompáztak a Magyar Pékszövetség második fordulós zsűrizésére felsorakozva.

A pályázaton induló kenyerek és a színpompás sétáló sütemények minden évben látványosan mutatják be a pékek nagyszerű munkáját. A győztes termékeket szokás szerint Magyarország Nemzeti Ünnepén, augusztus 20-án, az Államalapító Szent István Király Ünnepén mindenki megismerheti.

Köszönjük a Magyar Pékszövetségnek, hogy XIV. alkalommal is meghirdették a Szent István napi kenyérverseny pályázatot, amelynek sikere a kezdetektől kiemelte sikeres és méltó felkészülés a magyar Államalapítás Megünneplésére.

XIV. Szent István napi Kenyérverseny II. forduló

A múlt ízei a jövő egészsége

Hagyomány és innováció

A Magyar Pékszövetség által kiírt kétfordulós szakmai versenyre közel 70 pékárut neveztek a magyar tulajdonú sütőipari vállalkozások a három versenykategóriába. A nevező cégek közel harmada új versenyző, termékeik számára az idei az első megmérettetés. A szakmai zsűri által az első körben kiválasztott pékáruk kerültek be a sajtónyilvános második fordulóba.

A Magyar Pékszövetség szakmai versenyén nemcsak Pékszövetségi tagok, hanem bármilyen magyar tulajdonú sütőipari vállalkozás indulhat. A megméretés egyre népszerűbb, idén közel 70 terméket neveztek 3 kategóriába. A Szent István napi kenyér címért 20 vállalkozás indult 29 termékkel. Az Innovatív kenyér kategóriába 14 cég 26 termékkel jelentkezett, míg a Sétáló sütemény kiírásra 9 cég küldte el 13 termékét. A benevezett péktermékeket erre a versenyre fejlesztették a pályázók, így azok kereskedelmi forgalomban csak a versenyt követően fognak megjelenni.

Versenyfeltételek kategóriánként

A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő „Szent István napi kenyér”, ahol olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült. Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzon.

Az „Innovatív kenyér” kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyag használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás), és magyar alapanyagok felhasználása szintén elvárás volt.

A „Sétáló sütemény” kategóriájának követelményei, a kreatív, dekoratív megjelenés, valamint a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság és az érzékszervi tulajdonságok - így az alakra, az illatra, az ízharmóniára és a megfelelően laza tésztaszerkezetre - is figyelt a bírálat során a sok éves szakmai tapasztalattal rendelkező bíráló bizottság.     

A verseny népszerűségét és presztízsét mutatja, hogy az ország szinte minden részéről érkeztek kézműves és nagyüzemi pékmesterek bemutatni a legújabb fejlesztéseiket. A nevezők közel harmada első alkalommal indult el a megmérettetésen – ez egyértelmű jele annak, hogy a fiatal, lelkes vállalkozók is egyre nyitottabban fordulnak a szakmai kihívások felé.

„Az egészséges életmód és a hagyományos technológiák újrafelfedezése egyre meghatározóbb a versenytermékeknél. A piac számára a frissesség mellett fontos szempont a természetes, kovászos technológiák alkalmazása, illetve az alapanyag kiválasztásnál is egyre jobban előtérbe kerülnek azok, amelyek az egészségre valamilyen kedvező hatást gyakorolnak” – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

A Magyar Pékszövetség elnöke megjegyezte: a szakemberek az utóbbi években bátrabban alkalmaznak különleges fűszereket, magvakat, gabonákat egy-egy új termék fejlesztése során.

A verseny zsűrizése mindig anonim módon zajlik, a szakmai bírálóbizottság nem tudja, hogy mely terméket mely cég készítette, csak a regisztrációs sorszáma kerül feltüntetésre. A zsűri tagjai egyedileg pontoznak, a pontozólapok összesítése titkos. A verseny második fordulójába összesen 30 termék jutott be (9-9 db kenyér és 12 db sétáló sütemény). A „Szent István napi kenyér” kategória győztesét a nyár folyamán az Országházban jelentik be. A legjobb pékárukkal a nagyközönség először a Magyar Ízek Utcájában ismerkedhet meg.

A Szent István napi kenyér kategória győztese 500 ezer forint, az Innovatív kenyéré 300 ezer, míg a Sétáló süteményé 200 ezer forint díjban részesül.

Bírólóbizottság tagjai:

A Szent István napi kenyér és az Innovatív kenyér kategória zsűritagjai:

Ilonka Boldizsár – a zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja

Kászpári Károly – a Magyar Pékszövetség Baranya-Somogy-Tolna megye régiójának elnöke, a Fristen Kft. ügyvezetője

Király István – a Magyar Pékszövetség Bács-Kiskun megye régiójának elnöke, a Király Pék és Társa Bt. alapítója

Knezsik István – Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE), illetve az Autós Nagykoalíció (ANK) elnöke

Nagy László – Backaldrin Hungária  Kft. bemutatópéke, pékmestere

Németh László- IPOSZ elnöke

Pleva György - Nébih, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgatója

A Sétáló sütemény kategória zsűritagjai:

Gyenge Katalin – a zsűri elnöke, a balatonkenesei Katica Pékség, Kávé és Teaház vezetője, a Bocus d’Or innovációs díj első helyezettje, a Magyar Pékszövetség Fejér-Komárom megye régiójának korábbi elnöke

Benzsay Krisztián – az IREKS-STAMAG Kft., szaktanácsadója és pékmestere

Both Ákos – a Magyar Zeelandia mesterpéke

Kószó Katalin – a Puratos Hungary Zrt., cukrász és pékmestere

Selmeczi László – Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke és ügyvezetője

Szécsényi Tamás – NAK, Élelmiszeripari Igazgatóság igazgatója

A Magyar Pékszövetségről:

A Magyar Pékszövetség három évtizede működő szakmai ernyőszervezet, amely ellátja a hazai sütőipari vállalkozások érdekvédelmét, illetve képviseli a szakágazatot a mindenkori kormányzatnál és intézményeinél. Jelenleg a tagsága 450 vállalkozást számlál, amelyek a hazai sütőipari kapacitás mintegy felét teszik ki.

A Magyar Pékszövetség tevékenységében az érdekvédelem mellett hangsúlyosak a tagoknak nyújtott szolgáltatások – többek között közös beszerzések, pályázatokon való részvétel, marketing és kommunikáció –; ezek szervezésével, koordinálásával segíti a pékségeket, amellyel komoly megtakarításokat és versenyelőnyöket érnek el.

A Szövetség oktatással, továbbképzéssel, versenyek, és termék-technológiai bemutatók szervezésével is támogatja tagságát, szakembereik fejlődését. Különböző delegációkkal részt vesz nemzetközi versenyeken, bemutatókon, szakipari vásárokon.

https://pekszovetseg.hu/

Forrás: Magyar Pékszövetség

 Sajtóközlemény

XIV. Szent István napi Kenyérverseny II. forduló

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr6918893336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása