Képes Tükör

Képes Tükör

A Magyar Pékszövetség a XI. Szent István napi Kenyérverseny díjazottainak kihirdetésére készül.

A közelgő augusztus 20-i nemzeti ünnepünkön meg is kóstolhatjuk a győztes kenyereket.

2022. július 31. - Kepes.Tukor

 

Levendulás, rusztikus halászlé kísérő, gulyás, kukoricás, batátás, római carrot kenyér és még számos ízvilág szerepel a Szent István napi Kenyérversenyen.

A Magyar Pékszövetség hagyományosan idén is meghirdette a Szent István napi Kenyérversenyt, amelynek a második fordulós nyilvános zsűrijére 2022. június 29-én került sor Budapesten a Benczúr Hotelben. Megnézhettük a pályázatra elkészített kenyereket, amelyek között számos új ízesítés is megtalálható, mint a levendulás, vagy gulyás kenyér.

 Alapos gondossággal vette kézbe és mérte fel a nyilvános zsűrizésen a szakma nevében a Magyar Pékszövetség a XI. Szent István napi Kenyérverseny pályázatára beküldött termékeket a neves szakmai zsűri. 

A képgalériában a fotók segítségével nyomon követhető a rangos esemény az alkotásokkal együtt.

Már nagyon várjuk, hogy melyik kenyér alkotás lesz a 2022. évi nyertes Magyarország Kenyere.

A jó kenyér illatának minden emberhez, minden családhoz el kell jutnia.

Ahogy a Magyar Pékszövetség tagjai szokták mondani: „Aki kenyeret ad, életet ad. „

A fotóra kattintva a fotógalériában láthatjuk a szakmai zsűri csapatát munka közben és munka után, valamint a pályázat második fordulójára bejutott kenyér különlegességek egy részét.

A kenyér megbecsülése mindig is figyelmet érdemel, napjainkban pedig minden eddiginél nagyobb a felelősség, hogy minden család asztalára eljusson a megfelelő ízletes kenyér.

Három kategóriában lehetett pályázni az idei Kenyérversenyre. A Szent István napi kenyér és az Innovatív kenyér kategória mellett új kihívásként megjelent a Sétáló sütemény.

A Szent István napi Kenyér kategóriában a Gulyás Kenyér, a Pásztor Kenyér, a Mangalicazsíros kovászos Kenyér, a Szent Istvánüi Matyó Vekni, a Durum Kovászos Kenyér, az Ünnepi Cipócska, az Egyházi Kenyér, a Kerepes Szíve és a Szabolcsi Kovászos Kenyér közül kerül kiválasztásra a győztes.

Az Innovatív Kenyér kategóriában a Római Carrot Kenyér, a Burgonyás-lenmagos Áldás, a Kukoricás-magvas Vekni, a Rusztikus Halászlé kísérő Kenyér, a Kendermagos, a Ringló Cipó, az Erdei Munkás Kenyér, Kriszti Levendulás Kenyere és a Batátás Kenyér közül választja ki a zsűri az általa legjobbnak talált győztes termékeket.

A Sétáló Sütemény versenytermékei közül a Zabos-szilvás Papucs, a Fahéjas Croffin a · Kelbimbós Forgó, a Körtés Fonat, a Túrós-barackos Szelet, a Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs és az Epres fonat kerül megmérettetésre a második zsűrizésben.

A győztes kenyerekkel a nagyközönség 2022. augusztus 19-21. között találkozhat a Magyar Ízek Utcája rendezvényen.

Részlet a Magyar Pékszövetség hivatalos közleményéből:

"A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven idén tizenegyedik alkalommal meghirdette a Szent István napi Kenyérversenyt. Az első körben ötvenhat termék nevezett három kategóriában, a selejtezőn ötfős szakmai zsűri értékelte a termékeket. A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának megfelelően vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a minőségi jegyekre, a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma vonatkozásában.

A megmérettetés elsődleges célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő, minőségi termékekkel gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A másodlagos szempont a magyar pékek ötletgazdagságának bemutatása.

A verseny első és legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő alapélelmiszerünk. A Szent István napi kenyér alapfeltétele volt, hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készüljön lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag hazai, természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a versenyszámban a kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri. A sajtó képviselői az esemény során megnézhetik, megkóstolhatják azt a repertoárt, amiből az idei év nyertes kenyere kerül kiválasztásra. Az első helyezést elért Szent István napi Kenyeret augusztus elején, az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján, a Parlamentben mutatják be.

A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet – ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében – nem mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.

A harmadik versenyszám ebben az évben újdonságnak számít. A Sétálós Süteményeknél alapkritérium a leveles tészta volt, a kialakítás során ügyelni kellett arra, hogy a termék kézzelfogható és séta közben is kényelmesen fogyasztható legyen.

A Magyar Pékszövetség méltán büszke a hazai pékekre, akik minden helyzetben helyt állnak és biztosítják az egyik alapvető élelmiszerünket, a kenyeret, ami minden család asztalán megtalálható az étkezések során. Jelenleg olyan hazai és globális folyamatok zajlanak a világban, amik gyökeresen megváltoztatják a sütőipari szakágazatot. A nehézségek ellenére próbálunk pozitívak maradni, mert a vásárlóknak szükségünk van ránk és a minőségi sütőipari termékekre egyaránt.

A második körös zsűri tagjai: Dr. Felkai Beáta - az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője, Dr. Gyenge Katalin – a balatonkenesei Katica Pékség és Kávé és Teaház vezetője, a Bocus d’Or innovációs díj első helyezettje, Nardai Anita - a Magyar Pékek Fejedelmi Rendfője, pékmester, a Falatnyi Pékség ügyvezetője, a Közép Dunántúli térségben, Kászpári Károly – Baranya-Somogy-Tolna megye régió elnöke, Fristen Kft. ügyvezetője, Király István – Bács-Kiskun megye régió elnöke, a Király Pék és Társa Bt. alapítója."

További információ: www.pekszovetseg.hu

https://www.pekszovetseg.hu/hirek/xi-szent-istvan-napi-kenyerverseny-felhivasa

Aki a kenyeret szereti, az életet is szereti. A jó kenyér jelentősége olyan erővel bír, amelyről nem szabad elfordulni. Aki kenyeret ad, életet ad. A jó szívvel adott kenyér jelentősége végtelen szimbolikával ér fel.

Kapcsolódó bejegyzések a 2021. évből:

ttps://kepestukor.blog.hu/2021/08/07/napvilagra_kerultek_a_szent_istvan_napi_kenyerverseny_es_magyarorszag_tortaja_palyazat_gyoztesei

https://kepestukor.blog.hu/2021/08/16/a_magyar_izek_utcaja_tizenharmadik_alkalommal_izesiti_meg_a_szent_istvan_napi_unnepeket

https://kepestukor.blog.hu/2021/06/08/tizedik_alkalommal_hirdette_meg_a_magyar_pekszovetseg_a_szent_istvan_napi_kenyerversenyt

Jó étvágyat a Szent István napi Ünnepi Kenyérhez!

Boldog felkészülést az Államalapító Szent István napi Nemzeti Ünnephez 2022. augusztus 20-ára!

Mutassuk meg azokat az értékeinket, amelyet Szent István király óta hordozunk a történelmünkben, a kultúránkban és a géneinkben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr7717894925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása