Képes Tükör

Képes Tükör

Diplomaták látogattak el a Pálosok című kiállításra a Magyar Nemzeti Múzeumba

A Pálosok című kiállítás időben csatlakozott az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz, amelynek a vendégei egészen a Világkongresszus zárónapjáig megtekinthetik a szép és gazdagon létrehozott tárlatot.

2021. szeptember 07. - Kepes.Tukor

 

Nagyszerű alkalomra került sor a Magyar Nemzeti Múzeumban a Pálos Rend kiállításán, ahol jelenlétükkel tisztelték meg és aktív érdeklődés mellett találkoztak a nemzetközi diplomácia meghívott képviselői.

Azoknak az országoknak a diplomáciai tagjai találkoztak a Magyar Pálos Rend meghívására a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállításán, amelyekben pálos szerzetesek telepedtek meg az idők során.

 



A pálos rend 17 országban van jelen. Magyarország, Lengyelország, Csehország, Belorusszia, Horvátország, Lettország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Ukrajna, Nagy-Britannia, Kamerun, Dél-Afrikai Köztársaság, Amerikai Egyesült Államok és Ausztrália   területén is megtelepedtek és otthonra találtak a pálos rend tagjai. 

Ünnepi köszöntőket mondott a megjelent vendégeknek Puskás Antal atya, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke és V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, Pető Zsuzsa régész muzeológus angol nyelven tartott tárlatvezetést a diplomácia képviselőinek. A vendégek nagy érdeklődéssel fogadták a bemutatót.

Nagyszerű album jelent meg a jubileum alkalmából „Pálosok a nagyvilágban" címmel. Az eseményen jelent volt Mihály Margit, az album szerzője.

A vendégeket az igényesen összeállított és gazdagon illusztrált albummal ajándékozta meg a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke.

A tárlat alapos és bőséges betekintést ad a pálos rend történetébe és a pálos lelkiségbe, és a látványos megjelenítésével  könnyen áttekinthetően adja vissza az elmúlt 750 év történetét.

A kitekintés a nagyvilágban jelenlevő rendnek az életébe nemzetközi megvilágítást teremt és ékesen igazolja a szerzetesrend továbbélését és a rend megalapításának a gondolatát.

A rendhagyó program megszervezése hagyományteremtő és példaértékű kapcsolatot teremt azon országok között, ahol a mai napig is jelen van és tovább él a pálos lelkiség

A magyar alapítású rend története átlépett a magyar határokon, és számos országban működik tovább. A nagyszabású tárlat kapcsolatot teremt mindazon országok között, ahol ma is élnek pálos szerzetesek.

A diplomácia képviselőinek meghívása és a rendhagyó tárlatvezetés látható közösséget és jó példát mutatott arra, hogy a jó gyakorlatot hasonlóan kövessük.

A Pálosok című kiállítás időben csatlakozott az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz, amelynek a vendégei egészen a Világkongresszus zárónapjáig, 2021. szeptember 12-ig megtekinthetik a szép és gazdagon létrehozott tárlatot.

A Magyar Pálos Rend Boldog Özséb esztergomi kanonok által 750 évvel ezelőtt megalapított szerzetesrend, az Első Remete Szent Pál Rendje. 

A 750 éves jubileuma előtt tisztelgő Magyar Pálos Rend a rendtörténeti kiállítással egészen szeptember 12-ig várja a látogatókat az egész világból.

Érdemes ezen a héten ellátogatni a Magyar Nemzeti Múzeumba, hiszen mind az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, mind az Ars Sacra Fesztivál lelkiségébe szervesen illeszkedik a Pálosok kiállítása mellett a Premontrei rendet bemutató kiállítás és a tegnapi napon nagy ünnepélyességgel megnyitott Kereszttűzben című kiállítás is, amelyek most egy időben egy helyen tekinthetők meg, és ahol a tárlatok meglátogatásával szakrális, lelkiségi és  művészettörténeti élményekkel gazdagodhatunk.

További megjelenéseim olvashatók bőséges fotógalériával a kapcsolódó Pálosok és Premontreiek kiállításáról, amelyek a Magyar Nemzeti Múzeumban megtekinthetők.

https://kepestukor.blog.hu/2021/06/21/megnyilt_a_palos_kiallitas_a_magyar_nemzeti_muzeumban

https://kepestukor.blog.hu/2021/06/07/palos_kiallitas_nyilik_hamarosan_a_magyar_nemzeti_muzeumban

https://kepestukor.blog.hu/2021/05/30/premontrei_900_unnep

További információk találhatók a Magyar Nemzeti Múzeum internetes oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr7616681802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása