Képes Tükör

Képes Tükör

Magyar menyasszony kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban

Ötszáz év menyasszony történetét meséli el a tárlat egészen a napjainkig

2024. január 04. - Kepes.Tukor

Kicsik és nagyok, egész családok, gyerekek és szüleik, ifjú és érett párok, idősebbek és fiatalok egyaránt kezdik felfedezni a decemberben megnyílt nagyszabású Magyar menyasszony című tárlatot. A gazdag gyűjteményével, jelenkori és múltbeli személyes történeteivel, széles interaktivitásával  sokakat érintett meg a kiállítás. Valójában mindenkihez szól a Magyar menyasszony kiállítás, hiszen előbb vagy utóbb, a múltban, a jelenben vagy a jövőben, de valamilyen formában mindenki érintett szereplő, és online akár aktívan is bekapcsolódhat 

A Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony című kiállítása ötszáz év távlatában mutatja be az egyik legfontosabb életesemény történetét. Nagy összefogás előzte meg a várhatóan széles körben érdeklődést kiváltó tárlat a megvalósulását. Ötszáz év történetei kelnek életre személyes tárgyakon és leírásokon keresztül.

Igazán jó érzés menyasszonynak lenni. Lányok álmodoznak róla, asszonyok emlékeznek vissza, sokan most készülnek menyasszonynak lenni, vagy már éppen benne vannak egészen. Persze a menyasszony soha nincs egyedül, hiszen a vőlegény teszi azzá, amire készül, és csak közösen járhatják be az utat a nagy napig, amikor asszony lesz az ara és rokonok, barátok, ismerősük előtt tesznek életre szóló hűségesküt, alapítanak egy új családot, ahova születnek a gyermekek, akik teszik áldássá és teljessé teszik az életüket.

Amióta világ a világ, ismerkednek, udvarolnak, házasodnak az emberek, és ez így van jól. Az, hogy ez tartós legyen,  személyes elkötelezettségre van szükség.

„Szeretnénk, hogy a Magyar menyasszony kiállítással ráirányítsuk a figyelmet a házasság fontosságára, a család jelentőségére” nyilatkozta a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója 2023 februárjában.

„ … egyrészt, mert jó dolog menyasszonynak lenni, és a föld felett repkedni egy méterrel, a másik az, hogy tényleg egy szövetséget pecsételünk meg azzal, hogy fogadalmat teszünk a szeretteink, a család és a barátaink előtt, ami több, mint egy sima együttélés” – tette hozzá Simonovics Ildikó divattörténész, a kiállítás főkurátora.

A Magyar Nemzeti Múzeum nagy összefogással szervezte meg a Magyar Menyasszony című kiállítást. A 2023. decemberében megnyílt tárlatot az év elején, a Házasság Hetében jelentették be hivatalosan, aminek  nem rejtett üzenete a családi élet fontos részének a kihangsúlyozása. A menyasszonyi lét minden nő életében egy emlékezetes időszak, amikor felkészül a házasságra és az új családi létformára.

Manapság sok támadás éri a házasság intézményét és jelentőségét, éppen ezért fontos a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony című kiállítása arra, hogy rámutasson a menyasszonyi létforma értékére és jelentőségére, ahonnan egyenes út vezethet egy boldogabb kapcsolat irányába, ha megszületik az elhatározás. Egy igazi kapcsolat nem időszakos, "amíg kellesz, maradok"  távlatú, hanem ennél sokkal komolyabb és szebb. Csak akkor lesz igazi szép és boldog család, ha valóságos elköteleződés, hűség, kitartás ,szeretet és hit övezi kölcsönös bizalomban és az egymásnak átadott életben. Olyan szavak ezek, amiket nem hangsúlyoznak ma már eléggém, de fontosak. Ha a kiállítás eléri, hogy megszeressék és megkedveljék a menyasszony létformát, elérte a célját, és igazi családdá válnak a párok.

Nagyszerű alkalom bejárni a kiállítás termeit és belelátni ötszáz év menyasszony történetébe. Olyan gazdag és telített a tárlat, hogy időre van szükség, amíg végig járjuk, de megéri, mert így lesz teljesebb a kép, hogy milyenek is voltak egykoron a menyasszonyok. Aki időt szán a megtekintésre, ötszáz év titkait ismerheti meg.

A tárlat végén menyasszonyi fejdíszt is ki lehet próbálni. Már az első naptól lelkesen örökítették meg egymást a fejdíszben a lelkes látogatók, kicsit menyasszonynak érezve magukat.

A kiállításhoz díszes, szép kivitelű kiállítási katalógus és tanulmánykötet is készült, ami nemcsak nagyszerű ajándék lehet, de lapozgatva otthon is tovább élhetjük a kiállítást.

A kiállításhoz tartozó online közösségbe be is kapcsolódhatunk.

 

Magyar Menyasszony

időszaki kiállítás

2023. december 14. csütörtök - 2024. augusztus 25. vasárnap

Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.
A kiállítás nőkről szól nem csak nőknek!

https://magyarmenyasszony.hu/

https://mnm.hu/hu/kiallitasok/idoszaki/magyar-menyasszony

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr518293935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása