Képes Tükör

Képes Tükör

Kezdetét vette a Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

Fényben játszó színes lampionok között fedezhetjük fel az Állatkert Biodómját

2023. december 20. - Kepes.Tukor

Kétezer éves kínai kultúra mutatkozik be a 2024-es Sárkány Éve közeledtén a Fővárosi Állat- és Növénykerthez tartozó Biodómnál, amit izgalmas esti fényjátékokban fedezhetünk fel minden este. A színes lampionok világítanak csak az esti fényben, miközben egy varázslatos világba léphetünk be. Télen mindig nagyobb jelentősége van a fényjátékoknak, mert szeretjük a fényeket és a színben pompában csillogó fényformákat, amik mik is lehetnek mások az Állatkertben, mint a fényben játszó állatok! A történetek kiegészülnek az ünnepkörök szokásával és a változatos sajátosságokkal, amelyekben felfedezhetjük az ismert és közkedvelt helyeket. Nappalok és éjszakák színes játékában elérkezett az az idő, amikor beléphetünk a Biodómba és élvezhetjük nappal az élő állatvilág érdekes életét, este pedig a kínai kultúrába vihet az utunk. Minden nép kultúrája rejteget izgalmas történeteket, és a nyitott emberek szívesen ismerkednek meg a népek különböző kultúrájával és világával. 

„Az esténként 17-től 21 óráig látogatható Sárkány Éve Lampion Fesztivál a kínai lampionművészet számos alkotásával igazi fénylő mesevilágot varázsol a látogatók elé. Többek között karácsonyi tematikájú lampionok is akadnak, olyannyira, hogy láttunk olyan családot, ahol a gyerekek versenyeztek azon, hogy ki találja meg őket előbb. Persze, mint minden lampion-kreációnak, minden kompozíciónak, ezeknek is megvan a maguk története, és sokszor afféle kulturális kitekintésre is alkalmasak, méghozzá nem is feltétlenül a kínai kultúra irányában. Ha alaposabban megnézzük, a Télapót, vagy ha úgy tetszik, Mikulást ábrázoló lampion szomszédságában a lampionművészek egy hasonló öltözéket viselő lányt is megmintáztak. Aki ismeri a keleti szláv karácsonyi szokásokat, az kitalálhatta, hogy itt valójában Fagy apót (Gyed Moroz) és segítőjét, Hópelyhecskét (Sznyegúrocska) jelenítik meg a lampionok. A kultúrember akár el is tűnődhet azon, hogy Európa népei körében milyen hasonlóságok és milyen különbségek vannak a karácsonyi hagyományok között, és hogy ezek hogyan hatottak egymásra, illetve az európai kultúrkörön kívül eső kultúrákra. De persze a kulturális kitekintés nélkül is érdemesek a figyelmünkre az alkotások, mi több, hangulatos szelfit is készíthetünk velük.”  Fővárosi Állat- és Növénykert

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

2023. december 16. - 2024. február 24.

Biodóm

Fővárosi Állat- és Növénykert

Budapest, Állatkerti krt. 16, 1146

Közel 50 színes lampion kompozíció Szecsuán tartomány Zigong városából, az óriáspandák hazájából. 2023. december 16. - 2024. február 24. - minden este 17:00 – 21:00 óra között.

 Részleteket tudhatunk meg a hivatalos oldalakon.

https://zoobudapest.com/lampion-fesztival?fbclid=IwAR2Mge1OAlr9gf3HEMl_y5I6ektAs3c3jv6CTudJuniialdmrRi8xHPnVII

https://www.youtube.com/watch?v=kUZDicIryhU

 Kellemes fényben játszó sétát kívánunk a nappali és esti fényekben a 

Fővárosi Állat- és Növénykertben és a megnyitott Biodómnál.

A képgaléria fotói a nyitó napon készültek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr8618285239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása