Képes Tükör

Képes Tükör

A Semmelweis film csodadoktora holnaptól a mozikban

Anyák és babák sokaságát mentette meg Semmelweis Ignác magyar orvos, ezért hívták így a kismamák.

2023. november 29. - Kepes.Tukor


Koltai Lajos világhírű operatőr most új filmes rendezésével debütál. A Semmelweis című alkotását Los Angelesben és New Yorkban már októberben a nemzeti ünnepünkön láthatták a szerencsések a gáláns bemutatón. Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy mind a két helyen volt több vetítése a filmnek.  

Holnaptól már Magyarországon is láthatja a nagyérdemű a nagyszerű alkotást a magyar mozikban országszerte sok helyen közönségtalálkozókkal fűszerezve az alkotókkal és a stáb tagjaival.

Ahogy az lenni szokott, a jó emberek a jó célba vetett küzdelmükben mindig nehézségekkel és meg nem értésekkel találkoznak. Nem volt ez másképp Semmelweis Ignác életében sem. A magyar orvos történetébe vágtak bele a film készítői, amikor a filmen keresztül bemutatják a szenzációs orvos nagyon fontos felfedezését és a megoldás felé vezetett utat, ami nem volt egyszerű és nem volt könnyű, mégis tele van fontos üzenettel és sok szépséggel. 

Szerencséje van az Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos filmrendezőnek, hogy olyan nagyszerű színészeket kérhetett fel a szerepek eljátszására, akik beleadtak apait és anyait, és olyan hitelesen játszották el a rájuk szabott szerepüket, hogy ezáltal mindenki átélheti a korabeli történetet és Semmelweis Ignác életének egy fontos szakaszát, azon belül is a szakmai nagyságát és emberi oldalát.

Melyik orvos szereti azt hallani, hogy ha nem is tudatosan, de tevékenyen része volt életek elvesztésének a nem megfelelő tisztálkodás miatt? Ez a meg nem értés támadások sokaságával illette a magyar orvost, akit olyan vádakkal illettek, amelyekben nem a beteg sorsára és érdekére terelődött a figyelem. A film megértéhez kellő beleélés szükséges a gyógyítás lényegét érintő dolgokba. Mindemellett tele van az alkotás olyan epizódokkal és fordulatokkal, amelyek bemutatják a mogorva orvosnak titulált Semmelweis Ignác emberi jóságát és érzékenységét az embertársai sorsa iránt. 

Ma már elismerik a szakmai tézisét, orvosi egyetemünk büszkén viseli a nevét, metró megálló elnevezésével és tiszteleg előtte a város, de még mindig nem tudatosította a világ a felfedezésében rejlő erőt, ami emberek sokaságának az életét mentette meg. 

Ennek a megismerésnek lehet fontos forrása a holnaptól bárki által megtekinthető új film, amelybe minden lényeges elem bekerült, ami Semmelweis Ignác kitartó küzdelmének lett a eredménye az emberi életek megmentéséért és a meggyógyításáért. Nagyszerű ember volt, és sokat kellett harcolnia az anyák és a babák életének a megmentéséért. Rövid és nehéz élete volt, de az öröksége örök érvényű és mindenkire hatással van.

Ha komolyan veszi az utókor Semmelweis felfedezését, akkor a klórvizes kézmosással sok veszélyt elkerül. 

Vecsei H. Miklós színművész, a Semmelweis című magyar film főszereplője nagyban hozzájárul a film sikeréhez remek élethű alakításával, ahogy tette ezt Nagy Katica filmszínész is, aki minden igyekezetével azon volt az Emma nővér  szerepe szerint, hogy segítse a magyar orvost.

Már a Semmelweis című film premier bemutatóját is közönségtalálkozó kíséri az Uránia Filmszínházban. Az anyák megmentőjéről készült film egy szerethető és megérthető magyar orvosról szól, aki világhírűvé vált a nagyvilágban és most a filmen keresztül besétálhat az életünkbe, ha kellően fogadjuk. Csak azt tudom mondani, hogy érdemes.

Elindul egy szuper film a magyar mozikban és egy olyan magyar orvos küzdelmét meséli el, akit már életében csodadoktornak tartottak az anyák, és a bécsi évek után a budapesti Rókus Kórház Szülészetén dolgozott.

A Semmelweis Egyetem viseli a nevét, és amióta láthattam a film előzetes bemutatását, azóta egészen új éterérzéssel száguldok át a Semmelweis Klinikák metróállomáson. 

Remek összefoglalót osztott meg a Semmelweis Egyetem a közösségi oldalán, amit most itt is közlünk.

https://www.facebook.com/watch/?v=1050206249444195

Semmelweis Egyetem, ami összeköt – Vecsei H. Miklós színművész.

A film előzetes médiabemutatóját nagy érdeklődés övezte. A fotók az Uránia Filmszínházban készültek 2023. november 27-én. 

 

Semmelweis

magyar életrajzi dráma, 127 perc, 2023

Bemutató dátuma: 2023. november 30.

Forgalmazó: InterCom

Rendező: Koltai Lajos

Szereplők:

Vecsei H. Miklós

Semmelweis Ignác

Nagy Katica

Emma

Gálffi László

Johann Klein

Kovács Lajos

Franz Meyer

Lengyel Ferenc

Karl Baumgartner

Elek Ferenc

Jakob Kolletschka

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr9518270303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása