Képes Tükör

Képes Tükör

Sajdik Ferenc, a Pom Pom meséi, a nagy ho-ho-horgász, a Gombóc Artúr alkotója is bekerült a Nemzet Művésze díjazottjai közé

Lantos István zongora- és orgonaművész, zenepedagógus, Sajdik Ferenc grafikus és karikaturista és Selmeczi György zeneszerző, karmester és előadóművész részesült idén a kitüntető címben.

2023. november 04. - Kepes.Tukor

 

A Nemzet Művésze díj 2014 óta kerül átadásra és a legrangosabb kitüntető címnek számít, amelyet egy időben hetven művész birtokolhat. A díj minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestület „születésnapjához”, november 5-éhez kapcsolódva kerül átadásra.

Idén 2023. november 3-án, pénteken vehették át a kitüntetett művészek a Nemzet Művésze díjat Vashegyi Györgytől, a Magyar Művészeti Akadémia elnökétől és Csák János kulturális és innovációs minisztertől a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházában, a Pesti Vigadóban.

A Himnusz és a Szózat elhangzása mellett Boros Misi zongorajátéka emelte az ünnepi pillanatokat a díjátadó eseményen.

Vashegyi György, az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) leköszönő elnöke elmondta, hogy a díj megalapításával  az volt az elképzelés, hogy a  magyar művészet és kultúra kimagasló teljesítményt nyújtó művészeivel közös társaságot hozzanak létre a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet területén. 

Csák János köszöntőjében elmondta, hogy a Nemzet Művésze testület alkotásain és odaadásán, a tanítványok nevelésében megtestesíti mindazt, ami ideálisnak tekinthető, és most három olyan nagy művész veheti át az elismerést, „aki nem csak nekünk, magyaroknak, hanem az emberiségnek tud közölni valamit”.

Lantos István zongora- és orgonaművészi, valamint zenepedagógiai tevékenységéért, Sajdik Ferenc grafikusi és karikaturista életműve elismeréséért, Selmeczi György pedig a kimagasló zeneszerzői, karmesteri és előadóművészi munkásságáért nyerte el idén a Nemzet Művésze díjat.

A fotóra kattintva megnyíló képgaléria a díjátadó ünnepséget idézi . 

Gratulálunk a Nemzet Művésze új díjazottjainak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr4118250285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása