Képes Tükör

Képes Tükör

Az El Greco életmű kiállítás még elérhető a Szépművészeti Múzeumban

2023. február 09. - Kepes.Tukor

 

 

 A fotóra kattintva megnyíló fotógaléria számos fotón keresztül mutatja be az El Greco életmű kiállítást.

Már csak rövid ideig, de még velünk van a korának legnagyobbjaként számon tartott El Greco festőművész életművét bemutató lenyűgöző kiállítás.

2023. február 19-ig látható a Szépművészeti Múzeumban a kihagyhatatlan nagyszabású tárlat.

A fotóra kattintva nyílik ki a fotógaléria, amelyben a tárlaton készült fotók láthatók.

Az igényes kultúra rajongói olyan gazdag életmű kiállítás élményével töltődhetnek fel, amilyen még nem volt Magyarországon, de a nagyvilágban sem így együtt El Greconak az alkotásaiból.

Igazából mindenkinek szólnak El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz (1541 Kréta – 1614 Toledo) mesteri festő zseniális remekművei, melyekben az örök érvényű tartalmak összekötik a múltat, a jelent és a jövőt abban a tekintetben, hogy a látogató milyen odaadással veti bele magát El Greco művészetének a felfedezésébe és befogadásába,  az emberi lét örök érvényű rendeltetésébe és annak szakrális megközelítésébe.

Már csak rövid ideig láthatjuk, de kihagyni nem szabad ezt a csodálatos kiállítást, mert ilyen átfogó módon most tudjuk felfedezni magunknak a nagyszerű mestert, és közben a korszakának olyan nagy festőművészeinek a műveiben is gyönyörködhetünk, mint Jacopo Tintoretto vagy Paolo Veronese.

Mi magyarok büszkék lehetünk arra, hogy a Szépművészeti Múzeum birtokában számos El Greco alkotás megtalálható, de erre a gyűjteményes kiállításra ezeken kívül még több mint negyven magán- és közgyűjtemény, köztük a madridi Museo Nacional del Prado, a Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, a toledói Museo del Greco, a párizsi Musée du Louvre, a londoni National Gallery és a washingtoni National Gallery of Art együttműködésével van jelen a kölcsönzött alkotásokkal a kivételesen gazdag műgyűjteményekből összeállított tárlat.

Élményekben gazdag kiállítás látogatást ajánlok mindenkinek jó szívvel.

További információ a Szépművészeti Múzeum internetes oldalán:

https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/el-greco/

Előzmény a Képes Tükör oldalán:

https://kepestukor.blog.hu/2022/10/27/szenzacios_el_greco_kiallitas_nyilt_budapesten_a_szepmuveszeti_muzeumban

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr3818045488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása