Képes Tükör

Képes Tükör

Szenzációs El Greco kiállítás nyílt Budapesten a Szépművészeti Múzeumban

Világszinten a legrangosabb kiállítások közé sorolható a maga nevében páratlanul gazdag El Greco életművet bemutató tárlat.

2022. október 27. - Kepes.Tukor


  

Bizonyára már sokan várták, és már meg is érkeztek, a falakon vannak és várják a rajongó látogatókat a Szépművészeti Múzeum kiállító termeiben a rendkívül gazdag El Greco kiállítás műremekei.

Művészeti értékei mellett a szakralitás világának legfontosabb személyiségei és történetei elevenednek meg a falakon látható ábrázolásokon. Részleteiben és egészében mutatja be a gazdag kiállítás azokat az értékeket, amelyekre nagyobb szüksége van emberiségnek, mint amennyire magában hordozza azokat. A teremtés és a természet a szépet, a jót és az igazat szánta a teremtett világnak, de ezek nélkül a világ csak a vesztébe rohan.

El Greco művészetében minden adott a szép, a jó, és az igaz utak megtalálására. Legyen az születés vagy halál, bűnbánat vagy hitvallás, a család szentsége vagy a szentek, az igazság vagy a nyomor, az anyaság, a gyermekség, a jóság, az irgalom, a szemlélődés, a hatalom és a koldus találkozása, a méltóság, az elhivatottság, az élet és mindaz, ami a jó út felé mutat.

Legyen most hangos a világ, és mesélje el mindenkinek, hogy aki El Greco alkotásait szeretné megcsodálni, annak Budapestre érdemes jönni a Szépművészeti Múzeumba, ahol olyan művészeti élményekben lehet része, amelynek az emléke egy életen át jó érzésként megmarad.

Egy helyen látható egy olyan gyűjtemény, amelyért eddig sok sok országba kellett eljutni, hogy megcsodálhassuk, és most minden itt van egy helyen a Hősök terén a Szépművészeti Múzeumban. Madrid, Toledo, Párizs, London, Washington és Hispánia féltve őrzött kincsei bravúros úton összeállt és a legszebb ajándékként itt van köztünk.

A hivatalos protokoll megnyitó után 2022. október 28-tól már mindenkihez eljutnak a híres alkotások, amelyeken az ég és a föld összeér, és a legmélyebb tartalommal kapcsolódnak össze a mindig is összetartozott művészet és szakralitás legjobb alkotásai.

Ami fontos, hogy egészen 2023. február 19-ig itt lesznek velünk, és megcsodálhatók az alkotások, amelyeknek az üzenete minden lényeges életjavító lehetőséget felkínál olyan elemi erővel, amelyet a nyitottság és az érzékenység erejével lehet befogadni és megérteni.

A mai világban, amikor annyi minden távolodott el az élet értelmének a lényegétől és a teremtés céljának a szépségétől és gazdagságától, a monumentális alkotások szemlélésén keresztül eljuthatunk egy szebb és megvalósítható világ megteremtéséhez, ahol nem a fegyverek és az értékeket mellőző anyagi hasznosulás vezeti a gondolkodás egyetlen lényegi mozdulását, hanem beengedjük a hétköznapjainkba és az életünkbe azokat a természetfeletti értékeket, amelyek kiutat mutathatnak a világméretű anyagias és sokak életét megnyomorító nihilista világszemléletből.

Kihagyhatatlan kiállítás, szenzációs válogatás, világszenzáció!

Első alkalommal látható Budapesten El Greco életművét ilyen átfogó módon bemutató tárlat.

Különleges egybeesése a csillagoknak az az időzítés, hogy a kiállítás megnyitása előtt került a Szépművészeti Múzeum tuladonába El Greco Gonzaga Szent Alajosról készített festménye, amelyet Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter is megemlített ünnepi beszédében, a tárlat megkoronázásának nevezve azt. A miniszter a művészet templomának nevezte a helyszínt, amely befogadta az új időszaki kiállítást, amelyben jelen van a szép, a jó és az igaz, és tartalmas töltekezést kívánt az El Greco képeinek a megtekintéséhez.

"A kiállítás Őfelsége VI. Fülöp, Spanyolország királya és Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke fővédnöksége alatt valósult meg." (Szépművészeti Múzeum)

Részletek a Szépművészeti Múzeum oldalán:

https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/el-greco/

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr1917964510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása