Képes Tükör

Képes Tükör

A „Vaszary - Az ismeretlen ismerős" című kiállítás tavaszig látogatható Magyar Nemzeti Galériában

Az univerzális tehetségű Vaszary János festőművész korábban nem ismert alkotásai is szerepelnek a Magyar Nemzeti Galéria időszaki kiállításán.

2022. december 27. - Kepes.Tukor

Új hír! A Vaszary-kiállítás 2023. április 2-ig meghosszabbítva.

Vaszary - Az ismeretlen ismerős című kiállítás kellemes ünnepi program a kultúra kedvelőinek 

Kegyeiben hordozza a sors a kultúra kedvelőit. Miközben sok helyen zárva tartanak kedvenc helyeink, a Magyar Nemzeti Galéria tárt kapukkal várja az érdeklődőket és nem is akármilyen kiállításokkal. Amikor azt mondjuk, ismerjük Vaszary Jánost, a „Vaszary - Az ismeretlen ismerős” című tárlat meglepően gazdag gyűjteménnyel hívogat a Budai Várba a Galéria időszaki tárlatára olyan műalkotásokkal, amelyekre a közelmúltban bukkantak rá. A kiállítás meghosszabbított nyitva tartással 2023. április 2-ig látogatható.

Vaszary János alkotásai mindenkiben hagytak nyomokat, de azt kevesen tudják, milyen sokrétűen gazdag stílusban alkotott a korszak egyik leghatásosabb univerzális alkotóművésze, aki a magyar képzőművészet egyik legjelentősebb festőművésze. A kiállítás anyagának különös különlegessége az a történet, amely aktualitását adta a remekművek bemutatásának.

Az alkotások magukért beszélnek, még akkor is, ha nem egy életmű kiállítás egésze, de felfedi a fátylat a művész sokoldalúságára a 70 műalkotásból álló tárlat, amelyből 24 mű eddig ismeretlen volt a szakma és a kultúra élvezők előtt. A képek megtalálása egy külön történet, amelyről már a kiállítás bevezetőjében olvashatunk, a lelkes teremőrök pedig tovább informálják a kedves látogatókat a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításában megtalálható további Vaszary alkotásokra. Nem véletlen, hogy a népszerű Borszerda eseményen és a Múzeum+ esteken két alkalommal is Vaszary János köré szerveződtek a gazdag tartalommal és gasztronómiával fűszerezett programok.

Vaszary János egy rendkívülien sokoldalú szabadon alkotó művész volt, aki nem csak az impresszionizmusban teljesedett ki, de megörökített olyan mély témákat is, mint a hadtörténeti tudósítás vagy vallástörténet. A női szépségek ábrázolásában is különleges látásmódban alkotott, még akkor is, ha a korszak egy befolyásos része nem volt képes elfogadni ezt a fajta stílusábrázolást.

Az a gazdag életmű, amelyet a nagy művész ránk hagyott, ha nem is a teljes egészében, de részletekben érzékelhető az időszaki tárlaton, és a látogató rácsodálkozhat, milyen tehetséges művészekkel büszkélkedhetünk mi magyarok.

A bemutatott alkotások a teljes életműnek szinte valamennyi korszakát képviselik a kezdetektől, az impresszionista művektől az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzós képekig, a vegyes ábrázolású csendéletektől a tengerparti jelenetekig, a portréábrázolásoktól az idillikus alkotásoktól a klasszikus témákig. A „Vaszary - Az ismeretlen ismerős” című kiállítás megtekintése garantált művészeti élmény és az igényes kulturális feltöltődés, amely így az év vége felé és az új év kezdetén nagyszerű kikapcsolódást jelent. Miközben célirányosan bevetjük magunkat Vaszary tárlatába, a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteménye további élményekkel gazdagítja a kultúra iránt érdeklődőket.

A fotóra kattintva a képgaléria képei ízelítőt adnak a látványból, de a személyes jelenléttel nem egyenértékű a tökéletes felüdüléshez.

Vaszary - Az ismeretlen ismerős

Az univerzális Vaszary János remekművei a Magyar Nemzeti Galériában láthatók.

2022. szeptember 14. – 2023. április 2.

Helyszín:

Magyar Nemzeti Galéria, C épület

1014 Budapest, I. kerület, Szent György tér 2.

További aktuális információk a Magyar Nemzeti Galéria honlapján olvashatók.

https://mng.hu/kiallitasok/vaszary-az-ismeretlen-ismeros/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr6718011466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása