Képes Tükör

Képes Tükör

„Árpád-házi Szent Margit és kora - 750 éves örökség" címmel rendeztek tudományos konferenciát Budapesten

Az évfordulóhoz kapcsolódva „A Sziget - Szent Margit és a Domonkosok"  címmel időszaki kiállítás nyílt a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában.

2022. december 07. - Kepes.Tukor

 

 dsc00207_4.JPG

 

Csodában volt részünk. Csodálatos három nap a Szent Margit halálának a 750. évfordulója alkalmából szervezett tudományos konferencián.

Először rendeztek ilyen nagyszabású tudományos konferenciát Árpád-házi Szent Margitról és animációs feldolgozás is bemutatásra került. Neves szakemberek, tudós tanárok, történészek, muzeológusok, professzorok,  gyűjteményvezetők csatlakoztak az előadók soraiba, köztük a nagy elismerésnek örvendő Dr. Prokopp Mária művészettörténész, és Dr. Békési Sándor teológus és animációs filmrendező, akinek Szent Margitról készített animációs filmjét közösen tekintették meg a konferencia résztvevői.

A konferencia fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyházi Zsinat lelkészi elnöke.

Nézzük meg a Bonum tv (EWTN) összefoglalóját a Szent Margit halálának 750. évfordulója alkalmából rendezett konferenciáról, amelyben a konferencia főszervezőinek, Alex Leonas tanár úrnak, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusának, és Deák Hedvig domonkos nővérnek, a Sapientia Főiskola tanárának is megismerhetjük a gondolatait a tudományos konferencia aktualitásáról.

https://katolikus.tv/tudomanyos-konferencia-szent-margit-halalanak-evfordulojan/

Csatlakozott a konferenciához a Budapesti Történeti Múzeum a Szent Margithoz kapcsolódó időszaki kiállítással.

A kiállítást Mohos Gábor püspök úr nyitotta meg. Közreműködött a Magyar Rádió Gyermekkórusa.A megnyitón készített fotókat a fotógalériában láthatunk.

„A Sziget -  Szent Margit és a Domonkosok” címmel a Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum Gótikus termében nyílt új időszaki kiállítás.

A kiállítási dokumentumok életszerűen hozzák közel hozzánk Szent Margit alakját, személyiségét, a korabeli helyszínt, a közkedvelt Margitszigetet és a korabeli történeteket.

„A SZIGET - Szent Margit és a Domonkosok” című időszaki kiállítás 2023. március 23-ig látható Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum gótikus termében.

További információt olvashatunk a Budapesti Történeti Múzeum honlapján.

https://www.varmuzeum.hu/a-sziget-szent-margit-es-a-domonkosok.html?fbclid=IwAR1fOD2psNeRSGKRwrmmoqjc-Iu4t7Ojkgoo_ettmVphcA4KoguCRJYtmFE

https://www.facebook.com/budacastlemuseum/videos/1205255477064350

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Szent Margitról és koráról különlegesen értékes gyűjteményű tárlaton is megtekinthető a „Magyar szentek vallomásai” sorozatból az "Árpád-házi Szent Margit" című animációs film Dr. Békési Sándor református teológus és animációs filmrendező rendezésében.

A tárlat nagy felkészültséggel és gazdag kiállítási anyaggal csatlakozott a Szent Margit halálának 750. évfordulójára szervezett programsorozathoz, és rendkívüli módon mutatja be a látogatóknak Szent Margit korát és a Margitszigethez kapcsolódó történeteket.

Szent Margit a béke közvetítője volt.

Szent Erzsébet napján iktatta a szentek sorába XII. Piusz pápa Szent Margitot.

Szent Margitban megvoltak azok a kivételes erények, amelyek a ma problémájának is utat mutatnak. Beleszületett a tatárjárásba, és már a születése előtt felajánlották Istennek engesztelő áldozatul, amelyhez Szent Margit saját döntésével is csatlakozott és ragaszkodott. Királyi családhoz való tartozása és a világi rendben betöltött rangja nem akadályozta meg abban, hogy lemondjon a világi javakról és kövesse szerzetesnőként szeretett Krisztusát. Meg volt benne az igaz alázat és hit. Őszinte szeretettel végezte a legalantasabb munkát, amit nem csak elfogadott, hanem kereste is és végtelen odaadással el is végzett. Hitt az áldozatának az erejében és ehhez teljes mértékben ragaszkodott. Bár a korabeli hírek leírták a magyarok országát, de a Magyarország megmenekült és a tatárjárás nem tudta letörölni a térképről.

Szent Margit olyan kincse a magyaroknak, aki ma is aktuális és a konferencia erről a ténynek a bizonyosságáról tett az összes közreműködővel igaz tanúságot.

Gondoljunk Szent Margit életére, amikor a róla elnevezett helyeken sétálunk, és jó szívvel készüljünk a közeledő ünnepének méltó megünneplésére 2023. januárjában, amikor égi és földi születésnapját is ünnepeljük.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr1017983290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása