Képes Tükör

Képes Tükör

Aktuálisabb, mint valaha Slachta Margitnak, az első magyar országgyűlési képviselőnek és egyben szerzetesnőnek az életpéldája

„A LEGMODERNEBB MAGYAR NŐ Slachta Margit (1884–1974)” címmel nyílt kiállítás a Terror Háza Múzeumban Budapesten.

2022. február 11. - Kepes.Tukor

A Slachta Margit iránti tisztelet és megbecsülés vezette az alkotókat, amikor megálmodták és meg is valósították a kiállítást, hogy bemutassák és megismertessék a szerzetesnőt, aki hitéleti hivatása mellett olyan jelentős életutat járt be, amely minden időben aktuális és fontos.

Idézetek a kiállításon olvasható Slachta Margit gondolataiból:

„Ha nincsenek, akik kockáztatnak, minden úgy el fog veszni.” (1942)

„Cselekszem, amit tudok, először, mert emberekről van szó, másodszor, mert hazánkról.” (1942)

„Szeretet nélkül nincs élete, növekedése és boldogulása egy közösségnek.” (1934)

Üldözött testvér kapott elismerést. Kiállítás tükrözi vissza az életét és a gondolatait. Elvekről szól, amelyek vezetették a végső útig.

Csillaga most felragyog és csillagútra hívja az érdeklődőt, hogy megismerje, ki is volt Slachta Margit. Szerzetes testvér volt és igaz politikus. Női országgyűlési képviselő, aki küzdött az embertársakért.

A tárlatot meleg szavakkal és nagy elismeréssel köszöntötték a megnyitón az ünnepi megszólalók.

A szociális testvérek jelenléte közösséggé formálta a megjelenteket Slachta Margit rendtársukkal.

A legmodernebb magyar nőként mutatja be a kiállítás a szerzetesnővért és politikusnőt. Nem csak a gondolataival, de az életével is igazolta tetteit.

Az elismerés most megérkezett az emlékezés tárlatával, amely felidézi a hős asszonyt, aki hű maradt mindhalálig és élete igaz fáklyaként lobogott a rábízottakért.

Áldozata nem volt hiábavaló. Tanulni lehet a szavaiból és erre méltó lehetőséget biztosít a Terror Háza Múzeum új időszaki kiállítása.

Ajánlom a fotógaléria megtekintését, amely bevezet a kiállításba és felidézi a megnyitó ünnepséget.

A tárlat személyes megtekintését még jobban javasolom, hiszen azon keresztül tudunk igazán képet alkotni Slachta Margit személyéről, akinek a megismerése a javunkra szolgál és eligazít az értékvállalások kusza világában a járható útra, amelyen haladni mindig érdemes.

"A LEGMODERNEBB MAGYAR NŐ Slachta Margit (1884–1974)" című kiállítás a Terror Háza Múzeumban látható.

Az alábbi linkben visszanézhető a kiállítás megnyitó. 

https://terrorhaza.hu/hu/hir/slachta-margit-egesz-eleteben-bator-volt

További részletek olvashatók a kiállításról Terror Háza Múzeum honlapján.

Ki is volt Slachta Margit? A legbátrabb képviselő, aki hallatta a szavát. Felszólalása miatt az is megtörtént, hogy eltiltották a parlamenti felszólalástól egy időre. Hangja eljutott egészen a Vatikánig. A római pápához is elment, amikor védeni akarta az üldözötteket.

Megalapította a Szociális Testvérek Társaságát. Nehéz időszakokban volt magyar országgyűlési képviselő 1920. március 25. – 1922. február 16. és 1945. november 9. – 1949. május 16. között.

Nagyon aktív volt, szociális iskolát nyitott, „A Keresztény Nő” című katolikus lapot szerkesztette, sokat publikált, szociális érzékenységét határozott kiállással tette hitelessé. Bátor volt és erős. Nem akarta elhagyni a hazáját, de kénytelen volt, mert ha itt marad, az a sors várt volna rá is, mint rendtársára, Salkaházi Sára szociális testvérre, akit 1944. december 27-én lőttek a Dunába Bernovits Vilma hitoktatóval együtt Budapesten. Emléktáblát avattak a helyszínen, és a rakpartot Salkaházi Sára rakpartra nevezte át 2010. június 3-án a Fővárosi Közgyűlés.

1969-ben február 18-án Slachta Margit Világ Igaza díjat kapott.

Szeretett hazájába 2021-ben térhetett haza. 2021. december 7-én a Fiumei Úti Sírkertben a legmagasabb állami és egyházi búcsúztatásban részesült. Igaz gyöngyszem, igaz szociális testvér, igaz képviselő, igazán modern magyar nő, akinek üzenete ma is aktuálisabb, mint valaha.

Az általa alapított Szociális Testvérek Társasága honlapján megtalálható az életrajza.

https://www.szocialistestverek.hu/10010-margit-testverrol/28-margit-tv-eletrajza

https://www.szocialistestverek.hu/nagyjaink/margit-testver-az-alapito

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr2017245766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása