Képes Tükör

Képes Tükör

Essentia Artis összművészeti kiállítással és programsorozattal nyit a tavasz márciusban a Pesti Vigadóban

A fiatal művészeknek is jól indulhat a tavasz

2024. február 23. - Kepes.Tukor

 

Érdemes már most tervezni a tavaszt, és ha jön a tavasz, jönnek a jobbnál jobb értékorientált programok és lehetőségek, amelyek nem csak a művészet szép oldalát nyitogatják, hanem a lehetőségek tárházát is elénk tárják, amitől megváltozhat sok minden a hétköznapokban és ünneppé emelkedhet a művészi élményekben, vagy akár a kibontakozó alkotások létrehozásában aktívvá vált idő.

Az igazi művészet mindig jó hatással van az emberi lélekre, amely a szép, jó és igaz határkövébe rendeltetett. Felfedezve a művészetek világába rejtett erőt, szabadabbá válhat a lélek a művészi értékek felfedezése közben. A zene, az irodalom, a képzőművészet, a fotóművészet, a tánc, és még sorolhatnánk, mind a művészet szabadságába rejtett lélekformáló kibontakozást rejti magába, ami hasonlít a természet tavaszi megújulásához, amely tele van szépséggel és csodával.

Idén is megrendezésre kerül az Essentia Artis, az MMA 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítása és programsorozata. A három tematikus napon, 2024. március 23-án, 24-én és 27-én több, mint 160 művész számos változatos, ingyenes programmal várja a művészetek iránt érdeklődőket a Pesti Vigadóban, az MMA székházában.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) által rendezett Essentia Artis elnevezésű ingyenes összművészeti kiállítás és programsorozat előzetes beharangozójára a Centrál Kávéházban került sor 2024. február 21-én.

Az esemény házigazdái voltak Kiss János, az MMA alelnöke, Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója és iski Kocsis Tibor, az Essentia Artis kurátora.

A jelképesen kiválasztott helyszínen Osztrosits Éva hegedűművész, Csabay Domonkos zongoraművész és Török Máté verséneklő előadóművész előadása gazdagította a művészetek esszenciáját magában hordozó programsorozat ismertetését.

Márciusban veszi kezdetét az Essentia artis összművészeti kiállítás és programsorozat.

Megnyitó: 2024. március 1.

Helyszín: Pesti Vigadó, MMA székház 6. emeleti kiállítótér

A kiállítás 2024. május 7-ig látogatható.

Fiatal művészeket támogat a Magyar Művészeti Akadémia.

Idén is meghirdetésre kerül az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram, ami lendületbe hozhatja a kezdő művészek kibontakozását.

További részleteket olvashatunk az alábbi hivatalos közleményben:

Tavasszal ismét Essentia Artis a Pesti Vigadóban

Márciusban nyílik az MMA művészeti ösztöndíjasainak programsorozattal kísért kiállítása

Budapest, 2024. február 21.

A március elején kezdődő grandiózus összművészeti esemény mintegy 160 kortárs művész közreműködésével több mint két hónapon át várja az érdeklődőket a Pesti Vigadóban, az MMA székházában.

Március 1. és május 7. között látogatható az Essentia Artis, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítása és programsorozata. Az esemény keretében az építészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be. Az iski Kocsis Tibor és Szentgyörgyi Szandra kurátorok közös munkája nyomán rendezett idei kiállítás egy képzeletbeli utat nyit meg, ahol a különböző művészeti területek között létrejött mikro- és makronarratívák mentén végighaladva, a látogató felfedezheti a Kárpát-medencei vizuális kultúra új horizontjait. Az érdeklődők olvasósarokban ismerhetik meg az irodalmi és művészetelméleti tagozat ösztöndíjasainak műveit, ezáltal is teljesebb képet kapva a kortárs ötven év alatti magyar alkotók programjáról, szellemi és érzelmi hátteréről, inspirációinak forrásairól az MMA székháza 6. emeleti kiállítótereiben.

Kiss János, az MMA alelnöke a Centrál Kávéházban tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az MMA 2018-ban indult Művészeti Ösztöndíjprogramja töretlen sikernek örvend a művészek körében, 2023-ban közel tizenháromszoros túljelentkezés mellett 1264 pályázatot adtak be. A hároméves ösztöndíjas időszak a fiatal és középgenerációs művészek, művészetelméleti írók részére megteremti a lehetőséget kutatási tervük megvalósítására, művészi tevékenységük fejlesztésére és kiteljesítésére.

Az alelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az Essentia Artis kiállítással és programsorozattal párhuzamosan 2024. február 26. és április 2. között ismét lehet pályázni a 2024-2027-os időszakra szóló MMA Művészeti Ösztöndíjprogramra.

Csáji László Koppány, a művészeti ösztöndíjprogramot lebonyolító MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) igazgatója beszédében kiemelte, hogy szervezésükben első ízben 2023. márciusában rendezték meg az Essentia Artist, ami az idei esztendőben, a fokozott érdeklődésre való tekintettel, több mint két hónapig áll nyitva majd a látogatók előtt. A „FolkulTúra–Kalandozás a népművészet világában”, a „SzinpadOn–Reflektorfényben a színház-, cirkusz- és filmművészet” és a Bébikönnyűtől Bartókig – Koncertmaraton kicsiknek és nagyoknak” című tematikus napok a Duna-parti Tündérpalotán belül a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon, a Makovecz teremben és a Díszteremben, valamint a 6. emeleti kiállítóterekben valósulnak meg.

KIEMELT PROGRAMOK

FolKultúra- Kalandozás a népművészet világában – 2024. március 23.

Az Essentia Artis összművészeti programsorozat első tematikus napján a népművészet áll az események középpontjában. A családok húsvét- és tavaszváró kézműves foglalkozáson és akvarellfestés-workshopon vehetnek részt. A keresztény egyházi ünnepek dallamai és játékai közül nagyböjti és húsvéti népénekekkel és népzsolozsmával eleveníti fel az ünnepek hangulatát Medgyesy- Schmikli Norbert, Bárdosi Ildikó népdalénekes pedig különböző női sorsokat mutat be a balladákon keresztül. Török Máté zenés könyvbemutatója keretében a kötetben megszólított verséneklők, énekmondók közül többek közt jelen lesz Huzella Péter, a Kaláka együttes és Sebő Ferenc is. A nap zárásaképpen élő zenés táncházat tart a Góbé Folkside, a tánctanítást Berecz István néptáncos vezeti.

SzinpadOn-Reflektorfényben a színház-, cirkusz- és filmművészet – 2024. március 24.

A gyermekek cirkuszművészeti workshop keretein belül leshetnek be a szórakoztatás kulisszatitkaiba Egyed Brigittával, de a nap folyamán akár szinkronszínészként is kipróbálhatják magukat és az olimpikonok bőrébe bújhatnak B. Nagy Ervin animációs filmjeinek segítségével.

Dokumentumfilm mutatja be a magyar származású William Fox és Adolph Zukor személyes történetét. A rövidfilm egyedülálló időutazást kínálva repíti vissza a nézőt a századfordulós Európába és az Egyesült Államokba, megidézve Hollywood hős- és aranykorát. A nap végén egy különleges technikával készült dokumentumfilm ismerteti meg a közönséggel a II. világháború alatt embereket mentő katolikus papnövendék, Baranski Tibor életét.

Bébikönnyűtől Bartókig – Koncertmaraton kicsiknek és nagyoknak – 2024. március 27.

A legkisebbeket Dávid Ádám Zoltán, Kárász Eszter és Bata István zenés régi és új mondókákkal várja. Este Balogh Vera fuvolaművész Verebi Végh Ignác kottatárából két unikális fuvolanégyes újkori bemutatójával készül, amelyek a TRAVERATA kvartett előadásában szólalnak meg korhű hangszereken. A program második részében Osztrosits Éva hegedűművész Veress Sándor és Bartók Béla kamaramuzsikáiból válogat. A nap zárása képpen ESSZENCIÁK címmel Bella Máté és Kutrik Bence vonószenekari koncertjére kerül sor. A vonószenekari kompozíciók a Danubia Zenekar előadásában szólalnak meg.

VÁRJÁK AZ ÚJABB PÁLYÁZÓKAT

2024. február 26. és április 2. között ismét lehet pályázni a 2024-2027-os időszakra szóló MMA Művészeti Ösztöndíjprogramra, amelynek szakmai lebonyolítója az MMA MMMKI.

Minden olyan magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személy pályázhat, aki a támogatási időszak kezdetéig már betöltötte 18. életévét, de még nem töltötte be 50. életévét. A pályázat benyújtásának nem feltétele művészeti, művészetelméleti végzettség, szakképzettség. Az ösztöndíjjal kapcsolatos további információk megtalálhatók az MMA MMKI honlapján.

A 2024. március 1 - május 7. között zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A tematikus programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg.

Részletes információ: www.essentiaartis.com

Meglepetésként álljon itt az vers, amellyel Török Máté verséneklő előadóművész örvendeztetett meg minket az Essentia Artis kulturális programsorozat bemutatóján.

Babits Mihály: Zsoltár gyermekhangra

Az Úristen őriz engem

mert az ő zászlóját zengem.

Ő az Áldás, Ő a Béke

nem a harcok istensége.

Ő nem az a véres Isten:

az a véres Isten nincsen.

Kard ha csörren, vér ha csobban,

csak az ember vétkes abban.

Az Úristen örök áldás,

csira, élet és virágzás.

Nagy, süket és szent nyugalma

háborúnkat meg se hallja.

Csöndes ő míg mi viharzunk

békéjét nem bántja harcunk.

Az Úristen őriz engem,

mert az Ő országát zengem.

Az Ő országát, a Békét,

harcainkra süketségét.

Néha átokkal panaszlom

de Ő így szól: "Nem haragszom!"

 

Néha rángatom, cibálom: -

tudja hogy csak őt kívánom.

Az is kedvesebb számára,

mint a közömbös imája.

Az Úristen őriz engem

mert az Ő zászlóját zengem.

Hogy daloljak más éneket,

mint amit Ő ajkamra tett?

Tőle, Hozzá minden átkom:

hang vagyok az Ő szájában.

Lázas hang talán magában:

kell a szent Harmóniában.

S kell, hogy az Úr áldja, védje

aki azt énekli: Béke!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr5518337815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása