Képes Tükör

Képes Tükör

Kalocsára látogatott a Budapesti Székely Kör

Honismereti kirándulásán köszöntötte Bábel Balázs érsek atyát a lelkes csoport a történelmi Kalocsán .

2021. július 18. - Kepes.Tukor

 

A Budapesti Székely Kör a „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország” elnevezésű honismereti sorozatának kiemelkedő állomására érkezett az idei év egyik legforróbb napján. Töretlen lelkesedéssel indult útnak a kiránduló csapat, hogy személyesen köszöntse fel Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek atyát és felfedezze Kalocsa városnak szakrális gazdagságát, történelmi értékeit és turisztikai látványosságát.

A történelmi Kalocsa már Szent István király korától kiemelkedő központja a magyaroknak és a magyar egyháznak.

Az Astriceum Érseki Múzeumban találkoztunk Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek atyával, aki megáldotta a Budapesti Székely Kör tagjait. Az érsek atyát pappá szentelésének évfordulója alkalmából köszöntöttük az érseki székhelyén. 

A helyi nevezetességek bemutatásában helyi idegenvezető volt segítségünkre.

Az Astriceum Érseki Múzeum gyűjteményének a megtekintése után a barokk stílusú szépséges Kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyházban folytattuk az utunkat. 

Lelki élményekkel és lenyűgöző szakrális látnivalókkal gazdagodtunk a  Főszékesegyház falai között. Lehetőségünk volt megtekinteni Asztrik kalocsai érsek emlékhelyét.

Asztrik érsek volt Kalocsa első érseke, akit Szent István király elküldött II. Szilveszter pápához, hogy elhozza a koronázáshoz az áldással kísért szent koronát.

Következő állomásunk az Érseki Könyvtárba vezetett. Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár Magyarország legnagyobb egyházi könyvtára a Kalocsai Érseki Palotában helyezkedik el. A könyvtár gyűjteményének kulturális és szellemi értéke felbecsülhetetlen. 

Felüdülésként a Kék Duna Vendéglőben ebédeltünk. Mind a hely szépsége, mind a választék bősége kellemes jó kedvet ajándékozott nekünk.

A kalocsai program a Főszékesegyház melletti Paprika Múzeumban zárult. Ki ne ismerné a híres nemes kalocsai pirospaprikát? A múzeumban bemutatták a paprika történetét, és a világhírű kalocsai mintás népviselettel és kalocsai hímzéssel is találkoztunk. A Paprika Múzeum turisztikai központ is, ahol bőséges választékban válogathattunk az emléktárgyak között.

A tartalmas nap után jóleső érzéssel indultunk hazafelé a kellemes klímát biztosító utastérben.

A fotógalérián keresztül szeretném bemutatni és emlékezetessé tenni a kalocsai kirándulásunk hangulatát. A fotógalériát a képre kattintva lehet megnyitni.

Minden elismerést megérdemel a Budapesti Székely Kör a sikeres programért és annak megszervezéséért. Csak a köszönet illeti meg mindezért.

A bejegyzéshez készített fotóimat a képre kattintva lehet megtekinteni fotógalériában .

Forrás és további információk:


Kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyház

http://www.astriceum.hu/nagyboldogasszony-foszekesegyhaz


ASTRICEUM ÉRSEKI MÚZEUM

http://www.astriceum.hu/astriceum-erseki-muzeum


Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár

https://konyvtar.asztrik.hu/

 

 

 



 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr1516630562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása