Képes Tükör

Képes Tükör

World Press Photo a Biodómban

A Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás rendkívüli helyszínen kapott helyet Budapesten

2024. október 23. - Kepes.Tukor

 

Elérkeztünk az idei World Press Photo kiállítás záró hetéhez. A World Press Photo október 23-án, nemzeti ünnepünkön is nyitva van a látogatók előtt a Biodómban.

A nagy népszerűségnek örvendő kiállítás hazai történetében mély nyomokat hagyott a tavalyi év. A  rendhagyó helyszín váratlan fordulatot hozott a korábbi gyakorlatban. Először rendezték a világ nemzetközi helyzetének bemutatására szolgáló tárlatot a megszokott nagy múzeumokon kívüli helyszínen. Ha elfelejtkezünk a háttérről, még örülhetünk is, hogy egy igazán rendkívüli helyszín fogadta be a World Press Photo kiállítást. Ami új, az lehet jó is, és a nagy múlttal rendelkező Nemzetközi Sajtó Fotó Kiállítás a nagy reményekkel megálmodott Biodómba került. A Biodóm története egy másik fejezet, de az aktualitás felvetheti az érdeklődést ebben az irányban is. Ugyan ez valóban egy másik történet, aminek a terveiről olvashatunk, de a jövőjéről még keveset tudunk. 

A hiteles tudósításnak mindig kell, hogy legyen helye a nagyvilágban, meg az emberek fejében, és a pályázatra beküldött alkotások a sajátos történetükkel fontos részei a valóságos világnak, ami nem mindig éri el az ideális állapotokat, de ha szembe tudunk nézni a valósággal, akkor szembe kell nézni azokkal a tényekkel is, amiket a közeli jelen hordoz magában. 

Az idei World Press Photo kiállítás kísérő tárlata, az On the Spot minden bizonnyal sokak tetszését elnyeri, hiszen a Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumfilm-sorozathoz kapcsolódó képsorok és filmrészletek már 2009 óta bizonyították népszerűségüket.

Bízzunk abban, hogy egyszer minden a helyére kerül, és naív ugyan a gondolat, miközben a világ történelmében egyre több a fájdalom és a hiány, de egyszer majd csak eljutunk oda, hogy arányaiban változik a helyzet, és a valóság bemutatásában több hely jut olyan történetek pozitív irányú változására, mint amit napjainkban tapasztalunk.

Az idei World Press Photo kiállítás október 27-én, vasárnapig várja az érdeklődőket, pénteken és szombaton hosszabbított nyitva tartással a Biodóm aulájában!

World Press Photo kiállítás 2024

2024. szeptember 20. 10:00 — 2024. október 27. 20:00

Biodóm Aula, a Fővárosi Állat- és Növénykert mellett.
1146 Budapest Állatkerti krt. 16.
3851 fotós 130 országból 61 062 fotóval pályázott.
Az idei kísérőtárlaton Cseke Eszter és S. Takács András, a 15 éves On the Spot által készített fotók és videók láthatók.
31 fotográfus a következő 24 országból reprezentálja a valóságot a tárlaton: Argentína, Ausztrália, Azerbajdzsán, Brazília, Dél-Afrika, Egyesült Államok, Franciaország, Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Irán, Japán, Kanada, Kína, Kongói Demokratikus Köztársaság, Mianmar, Németország, Palesztina, Peru, Spanyolország, Tunézia, Törökország, Ukrajna és Venezuela.

24 országból 31 fotós alkotásai szerepelnek a tárlaton.

/A Nemzetközi Sajtó Fotó Kiállítás a Múzeum körútból eljutott a múzeumi negyedbe.

A sajtófotó mindig a problémára fókuszál, nem a fotóművészet, hanem a híranyag kerül a középpontba.

Okos beszéd arról, miért fontos a sajtószabadság, elegáns magas szintű megnyitó,

kendőzetlen valóság, a világ legjelentősebb és legnézettebb kiállítása./

Révész Tamás a World Press Photo kiállítás hazai kurátora a legnagyobb szorgalommal és tudással gondozza és teszi elérhetővé a nemzetközi tárlatot, amiért köszönet jár és elismerés. A szakmai hozzáértésén túl technikai bravúrt is köszönhetünk neki a kiállított képek megvilágosításában szerzett érdemeiért. Köszönjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr7018714112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása