Képes Tükör

Képes Tükör

A Magyar Nemzeti Múzeumban nyílt meg a 18. Ars Sacra Fesztivál

Nagykorú lett az Ars Sacra.

2024. szeptember 14. - Kepes.Tukor

Idén is várja az érdeklődőket az Ars Sacra Fesztivál 2024. szeptember 14 - 22. között és a Nyitott Templomok Napja.

2024. szeptember 13-án, pénteken ünnepélyes keretek között nyílt meg hivatalosan a 18. Ars Sacra Fesztivál, amely jelképesen immár nagykorúvá lett az idén.

A fesztivál idei mottója: „Az igazság békét teremt.” (Iz 32,17).

„Ilyenkor egy kicsit jobb lesz az ember.” (Kránitz Mihály teológus: Beköszöntő)

Bőséges programokkal hívják fel a figyelmet a szervezők az élet szakrális oldalának a fontosságára és a szakrális művészetek szépségére. Művészek sokasága kulturális műfajok számos vonalán kapcsolódik a nemes rendezvény folyamába, amelyeken ingyenesen vehet részt mindenki. Érdemes a fesztivál hivatalos oldalán nézegetni a bőséges választékot, amely folyamatosan bővül és igazán elmondható, hogy nemesíti a lelket, hiszen a lelki gazdagság jobbá teszi az embert, amire napjainkban egyre nagyobb szükség van.

https://ars-sacra.hu/

https://ars-sacra.hu/fesztival-programok

https://www.facebook.com/arssacrafeszt

Dragonits Márta, Kolek Ildikó és Toroczkay Ilona tizennyolcadik alkalommal szervezte meg jó szívvel az Ars Sacra Fesztivál gazdag és tartalmas programját, amit szeretettel köszönünk.

Nagykorú lett az Ars Sacra Fesztivál.

„Térjetek meg!”- szólt a megjelentekhez Váncsa Gábor színművész, aki Szent Ágoston „Vallomások” című írásából olvasott fel a megnyitó ünnepségen. 

https://www.youtube.com/live/6KWKLTIZ_Pg

XVIII. Ars Sacra Fesztivál megnyitó ünnepség - közvetítés a Magyar Nemzeti Múzeumból 2024.09.13.

EWTN Katolikus Televízió

45:25/ 59:35

Íme, Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere köszöntője az Ars Sacra Fesztivál megnyitóján, amelyet személyes jelenlétével tisztelt meg a polgármester úr. A fotógaléria nyitóképén  Miskolc polgármestere látható Dr. Prokopp Mária Széchenyi-díjas művészettörténész professzor asszonnyal.

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Barátaim!

Szent-Györgyi Albert szerint „a békéhez nem bombák kellenek, hanem jóakarat és emberi együttérzés”. És alighanem az a szeretet is, az az empátia és szolidaritás, amelyet az írás szerint Jézus Krisztus így fogalmazott meg: „Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből! Szeresd felebarátodat, mint saját magadat! Ezeknél nincs nagyobb parancs.”

Mert ennél feltétlenebb, ennél tisztább szeretet, jóakarat és emberi együttérzés aligha létezik. És e nélkül béke sincs, ahogyan azt látjuk körbenézve a világban, amelyet bombák repeszei tépnek és szaggatnak újra meg újra Afrika szavannáitól Ukrajna mezőin át egészen a Közel-Keletig.

Ilyen időkben az, hogy Krisztus szavai a szeretetről eljussanak az emberi szívekig vallástól, világnézettől függetlenül, még fontosabb, mint valaha. És a művészet, a Krisztusi tisztaságú szépséget hordozó zeneművek, képzőművészeti alkotások, és bármi, amely a szépen és a jón keresztül képes megérinteni az emberi szíveket, az emberi lelkeket, az isteni béke, a krisztusi szeretet hírnöke és hordozója. Ezért olyan fontos ma az Ars Sacra Fesztivál, ezért olyan fontosak a megnyíló templomkapuk, a hittel és jóakarattal teli művészeti alkotások, mert békét és megnyugvást kínálnak, mert időt és erőt adnak elgondolkodni hétköznapi hibáinkon, vétkeinken, mert általuk talán egy picit mi magunk is jobbak lehetünk.

Jobbak, tisztábbak, békével telibbek. És erre a békére ma nagyobb szüksége van a világnak, mint az elmúlt évtizedekben bármikor. Én ezért hiszem és vallom, hogy az Ars Sacra nem fesztivál, hanem misszió. Misszió a békességért, az igazságért, misszió egymás megértéséért, misszió az emberért.

Misszió értünk. Mindannyiunkért. És én ezért őszinte hálával, teljes szívemből köszönöm a szervezőknek, hogy idén is van Ars Sacra Fesztivál, hogy Önök újra meg újra, fáradhatatlanul azon és azért dolgoznak, hogy fényt gyújtsanak még a legsötétebb órákban is. Fényt az agyakban,

fényt a lelkekben, fényt a szívekben, a hit, a szeretet, a megértés és a békesség krisztusi fényességét.

Engedjük hát, hogy ez a fényesség beköltözzön legalább a fesztivál idejére a szívünkbe és beragyogja azt, remélve, hogy marad belőle legalább egy kicsi, épp csak egy gyertyalángnyi, épp csak egy mustármagnyi az Ars Sacra utáni hétköznapokra is.

Mert nagy szükség lenne rá.”

Veres Pál, Miskolc város polgármestere.

Miskolc másodszor szervezte meg az Ars Sacra Fesztivál idejéhez kapcsolódó teljes hetes programsorozatát.

Köszönjük, Polgármester úr.

AZ ARS SACRA FESZTIVÁL ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓJA

2024. szeptember 13. péntek 15:00 óra

Magyar Nemzeti Múzeum Díszterem

1088 Budapest, Múzeum körút 14-16. 

Köszöntőt mondott: dr. Zsigmond Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója,

Nagy Zsuzsanna Asszony, a köztársasági elnök felesége, a fesztivál világi fővédnöke, és

Veres Pál Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere.

Az Ars Sacra Fesztivált Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a fesztivál egyházi fővédnöke nyitotta meg a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében. Az ünnepélyes megnyitón közreműködött: Korossy Kvartett (Korossy-Khayll Csongor – hegedű, Osztrosits Éva -hegedű, Kurgyis András – brácsa, Devich Gergely – cselló) és Váncsa Gábor színművész.

Kapcsolódjunk be az Ars Sacra Fesztivál programjaiba, ezzel is gazdagodva a szakrális művészetek adta élmények sokaságában.

2024. szeptember 14-én, szombaton a Nyitott Templomok Napja is az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva vár  tárt ajtókkal mindenkit.

A fotóra kattintva megnyíló fotógaléria képei az Ars Sacra Fesztivál ünnepélyes megnyitóján készültek a Magyar Nemzeti Múzeumban és az előzetes beharangozón a Városmajorban.

A programokhoz programfüzet is készült, de érdemes a folyamatosan bővülő kapcsolódó rendezvények miatt az online vonalon tájékozódni az eseményekről.

Mottó: „Az igazság békét teremt.” (Iz 32,17).

„Ilyenkor egy kicsit jobb lesz az ember.” (Kránitz Mihály)

Legyen így!

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr8518491408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása