Képes Tükör

Képes Tükör

Reigl Judit 100 centenáriumi kiállítás és a Második Párizsi Iskola a Műcsarnokban

Novák Katalin nyitotta meg a nagyszabású tárlatot

2024. január 17. - Kepes.Tukor

Végéhez közelít a  Reigl Judit 100 életmű kiállítás a Műcsarnokban, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök asszony nyitott meg a nemzetközi kulturális diplomácia nagy eseményeként. Reigl Judit (1923-2020) világhírű életművész életére és munkásságára ráillik az a mondás, hogy külföldön jobban ismerik, és elismerik, mint saját hazájában. Ennek a helyzetnek a megváltozására tett hatalmas erőfeszítést és megfelelő alkalmat a Műcsarnok a Kálmán Makláry Fine Arts Galériával együttműködve azzal, hogy a külhonban jobban ismert és elismert művésznő születésének századik évfordulója alkalmából létrehozta azt a centenáriumi kiállítást, amely bemutatja a hosszú alkotói korszakot, így hazájában is látványosan kerül bemutatásra a Reigl Judit 100 – Reigl Judit és a Második Párizsi Iskola című tárlat.

Igazán izgalmas bemutatóban lehet része annak, aki ellátogat és megtekinti Reigl Judit és a Második Párizsi Iskola kiállítását. Nem mindennapi élettörténetet foglal magába a  centenárium évében a világ számos helyén, köztük Budapesten is megemlékezéssel tisztelgő múzeumi színtér. Reigl Judit megtalálta önmagát, megvalósította művészeti álmait, és a szabadság alkotásáért képes volt a szögesdrót alatt elmenekülni, hogy az életért cserébe egy monumentális életművet hozzon létre mindazokkal a lehetőségekkel, ami elérhetővé vált számára a hosszú pályafutása alatt. 

“Élni sötétben is lehet, alkotni csak világosságban” – mondta a Reigl Judit 100 – Reigl Judit és a Második Párizsi Iskola című kiállítás megnyitóján Novák Katalin magyar köztársasági elnök, aki felidézte személyes találkozását és élményeit a világhírű magyar származású és Franciaországban kiteljesedett képzőművésszel.

A 2024. január 28-ig látogatható kiállításhoz kétnyelvű katalógus is készült, amely továbbviszi az emlékezetet a nagyszabású tárlatról, a világhírnevet szerzett képzőművészről és a Második Párizsi Iskola világáról, amely szorosan kapcsolódott Reigl Judithoz.

Még van lehetőség szembenézni Reig Judit művészetével és életművével a Műcsarnok reprezentatív tereiben, így saját szemeinkkel láthatjuk és ismerhetjük meg azt a művészt, akinek alkotásai a világ legnagyobb múzeumainak falain kaptak méltó bemutatást.

Reigl Judit 100 – Reigl Judit és a Második Párizsi Iskola

Műcsarnok

Budapest

A kiállítás nyitva tartása:

2023. október 4. - 2024. január 28.

A Műcsarnok oldalán többet olvashatunk a kiállításról, és a megnyitón elhangzott beszédeket is követhetjük.

https://mucsarnok.hu/kiallitasok/kiallitasok.php?mid=3oXHyLMel5h1YMFHTQ1GLz

Novák Katalin megnyitó beszéde

 https://mucsarnok.hu/exxite/c38mucsarnok/res/novak_katalin_reigl-megnyito_beszede.pdf

Szegő György köszöntője

 https://mucsarnok.hu/exxite/c38mucsarnok/res/szego_gyorgy_reigl-megnyito_koszonto.pdf

 Vashegyi György köszöntője

 https://mucsarnok.hu/exxite/c38mucsarnok/res/vashegyi_gyorgy__koszonto_reigl_judit_kiallitas_megnyito.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr8518304769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása