Képes Tükör

Képes Tükör

Nyitógálával indult a Magyar-Török Kulturális Évad

A török elnök személyesen érkezett Budapestre az ünnepi alkalomra.

2023. december 19. - Kepes.Tukor

 

 2023. december 18-án, hétfőn ünnepélyes nyitógálával vette kezdetét Budapesten a Művészetek Palotájában a  Magyar-Török Kulturális Évad rendkívül gazdag programsorozata. Az ünnepi esemény rangját jelzi, hogy részt vett az ünnepi eseményen Recep Tayyip Erdogan török elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Novák Katalin magyar köztársasági elnök, és ez a nap egybeesik Magyarország és a Török Köztársaság diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulójával, amely alkalom kapcsolódik a közös kulturális évad megrendezéséhez.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Gülşen Karanis Ekşioğlu, Törökország budapesti nagykövete előzetesen 2023. november 20-án, hétfőn jelentette be a 2024-es Magyar-Török Kulturális Évad indulását a Művészetek Palotájában az Üvegteremben, ahol részletesen ismertették az évad részleteit. Az eseményen felszólalt Dr. Hoppál Péter, a Magyar-Török Kulturális Évad előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztos és Káel Csaba, a nyitógála művészeti vezetője, a rendezvénynek helyet adó Művészetek Palotája vezérigazgatója.

Immár elérkezett ez a nap, és elindult ünnepi útjára az egész éven át tartó programsorozat, amely Magyarországon és a Török Köztársaságban párhuzamosan fog  tartani, és több, mint száz színvonalas, színes gazdag rendezvényen mutatják be mindkét országban a kulturális értékeket.

A Magyar-Török Kulturális Évad legjobb példa arra, hogy a múltban kialakult történelmi helyzet után is lehet barátság két nemzet között. Ez a programsorozat a török magyar kapcsolatokban a jelen pillanatban a legmagasabb ívet futja be olyannyira, hogy személyesen vett részt a nyitógálán a Művészetek Palotájában 2023. december 18-án a török elnök.

A török kultúra gazdagságát számtalan alkalommal megismerhettük korábban is, de a török-magyar kapcsolatok elmélyítéséhez a most kezdődő évad minden bizonnyal sokat ad még hozzá mindkét országban.

A fotógaléria képei a Magyar-Török Kulturális Évad hivatalos bejelentésén készültek.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr2118283625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása