Képes Tükör

Képes Tükör

Műremekek a Jáky-gyűjteményből a Várkert Bazárban

„Vagyok, aki vagyok - Magyar képzőművészet 1945 után - Válogatás a Jáky-gyűjteményből” címmel látható új kiállítás a Várkert Bazár Déli palota YBL6 Művészeti Terében

2023. november 05. - Kepes.Tukor

„Az vagyok, aki vagyok, ahonnan jöttem, ahonnan az impulzusokat kaptam, tehát a szülőföldem, plusz Európa. A piktúra ezt jelenti számomra, és ez a piktúrám.” (Korniss Dezső)

A fenti idézet jegyében indult útjára a Várkert Bazár Déli palota YBL6 Művészeti Terében a 

„Vagyok, aki vagyok - Magyar képzőművészet 1945 után - Válogatás a Jáky-gyűjteményből” című kiállítás.

A tárlat gazdag anyagot mutat be a korszak alkotóitól, amely 2024. június 22-ig látogatható.

A Jáky-gyűjtemény részeként 120 festmény hat tematikus teremben mutatja be a magyar képzőművészet 1945-től az 1990-es évekig terjedő történetét a Budavári Palotanegyedben.

A tárlaton kiállított művészek között olyan nevek találhatók, mint

Barcsay Jenő, Vajda Júlia, Bálint Endre, Birkás Ákos, Ország Lili, Bak Imre, Anna Margit, Korniss Dezső, Csernus Tibor, Marosán Gyula, Méhes László, Nádler István, Fajó János, Csiky Tibor, Keserű Ilona, Károlyi Zsigmond, Paizs László, Martinszky János, Fehér László, Barabás Márton, Maurer Dóra,

Kondor Béla, Lossonczy Tamás, Molnár Vera, Hencze Tamás, Tót Endre, Lakner László, Frey Krisztián, Martinszky János, Bukta Imre, Román György, Ludmil Siskov, Molnár Sándor, Gyarmathy Tihamér, Hopp-Halász Károly, Ficzek Ferenc, Lantos Ferenc, Veszelszky Béla, Türk Péter. Tóth Menyhért, Gedő Ilka és Czimra Gyula.

Köszönet illeti Jáky Balázs műgyűjtőt és Nemes Péter kurátort a kiállítás megvalósulásáért, amellyel egy olyan korszak magyar képzőművészetét mutatja be, amelyben várható, hogy sok művészetbarát érdeklődő találja meg kedvencét a háború után készített remekművek alkotói között. 

Itt olvasható Budavári Palotanegyedben megvalósult Várkert Bazár Ybl 6 Művészeti Tér kiállításáról a hivatalosan kiadott közlemény:

Vagyok, aki vagyok címmel nyílik kiállítás az YBL6-ban

A Várkert Bazár új helyszínén az 1945 utáni hazai festészetet mutatja be a Jáky-gyűjtemény különleges válogatása

 A Várkert Bazár Déli palotájában nyílt YBL6 Művészeti Térben október 14-től látogatható a hazai műgyűjtés egyik legismertebb mai kollekciójának válogatása. A Jáky-gyűjtemény részét képező több mint 100 festmény hat tematikus termen keresztül mutatja be a magyar képzőművészet 1945 utáni történetét. A kiállítás különlegessége, hogy stílusirányzatoktól függetlenül képes felmutatni a kelet-nyugat közötti párbeszéd jegyeit a korszak összes uralkodó vagy éppen rejtőzködő művészeti alkotásában.

1990 után közel két évtizednek kellett eltelnie, hogy a gyűjtők új generációja jelenjen meg, akik már szerves egységben képesek láthatóvá tenni a Kádár-korszak kulturális apátiájában, illetve a rendszerváltozás után született művészeti jelenségeket. Ilyen kivételes értéket képvisel a Jáky-gyűjtemény is, az utóbbi évtizedek hazai műgyűjtésének kiemelkedő kollekciója.

Az ezredfordulón új utakra lépő kortárs mecenatúra irányával összhangban a Jáky Balázs műpártoló nevét viselő gyűjtemény sem csupán a szocializmus zárványszerű progresszív szellemi életének magatartásformáira fókuszál. A nyitottabb horizontú kollekció alapkarakterét a párbeszéden alapuló értékteremtés friss lehetőségei és ezek láthatóvá tétele jelenti. A párbeszéd Ady Endre „kompország”-gondolatán, a klasszikus és modern magyar progresszív művészet Kelet- és Nyugat-Európa között betöltött „híd” szerepén alapszik, Nemes Péter kurátor szintén ezt avatja rendező elvvé a Vagyok, aki vagyok kiállítási anyagában. Kezdve Vajda Lajos és Korniss Dezső szentendrei programjától, visszaköszön az Iparterv-generáció néven elhíresült alkotók tevékenységében, valamint az 1980-as évek művészetének egyre nemzetközibb jellegűvé válásában is.

A gyűjtemény válogatott anyaga hat tematikus termen keresztül mutatja be a magyar képzőművészet történetének félmúltját 1945-től az 1990-es évek végéig. A tárlat három alappilléren nyugszik, melyeket időrendben az Európai Iskola hagyományai, az úgynevezett Iparterv-generáció meghatározó figuráinak életműve, valamint az 1980-as és az 1990-es évek Új szenzibilitása jelenti. Többek között olyan meghatározó alkotók munkáit lehet megtekinteni, mint Vajda Lajos, Anna Margit, Korniss Dezső, Kondor Béla, Ország Lili, Keserü Ilona, Bak Imre, Lakner László, Csernus Tibor, Mengyán András és Molnár Vera.

A válogatás különleges kvalitását nem pusztán az jelenti, hogy képes a progresszió hagyományainak, valamint napjaink törekvéseinek gyűjteményi szintézisére. A kollekció külön erénye, hogy – túllépve a konkrét stílusirányzatok jelölte határokon – a kelet-nyugat közötti párbeszéd jegyeit a kor összes uralkodó vagy éppen rejtőzködő jelenségében képes felmutatni. A Jáky-gyűjteményben így nemcsak az 1940-es és 1950-es évek hazai haladó törekvéseit, az 1960-as évek Iparterv generációjának meghatározó főműveit, vagy éppen a korszak nagy „remetéinek” jellegzetes alkotásait, hanem a progresszív hagyományokra épülő, s az 1990-es években egyre inkább az új képtípusok felé forduló fiatal nemzedék egy-egy meghatározó munkáját is ott találjuk.

A Vagyok, aki vagyok című kiállításnak az YBL6 Művészeti Tér ad helyet, amely szintén egyfajta párbeszédet, a legkiválóbb hazai képzőművészetekkel való találkozást kínálja a Budavári Palotanegyedbe látogatóknak. 

Az YBL6 nevében is emléket kíván állítani a 19. századi Magyarország és egyben a Várkert Bazár kimagasló építészének, Ybl Miklósnak. A Várkert Bazár épületegyüttesét nemcsak iparművészeti csodák díszítik, jelentős művészek is kötődnek hozzá. 1884-ben nyitott itt műtermet Strobl Alajos szobrászművész, majd 1893-ban a műtermét jóbarátja, Fadrusz János szobrászművész kapta meg. A Várkert Bazárban kapott helyet a Magyar Történeti Képcsarnok, 1888 és 1918 között pedig itt működött a Magyar Királyi Női Festőiskola olyan festőművészek vezetésével, mint Lotz Károly. A sort hosszan lehetne folytatni, hiszen fennállása alatt művészek százai kötődtek a Várkert Bazárhoz - ezt az örökséget eleveníti fel a Déli Palotában helyet kapó YBL6 Művészeti Tér, amelynek célja, hogy a hazai képzőművészet legkiválóbb alkotásait mutassa be a közönségnek.

A 21. századi látogatói igényeket kielégítő helyszínnel új fejezet kezdődött a Várkert Bazár kiállítási programjában. Olyan kiállítási- és rendezvényhelyszín jött létre, amelyben az időszaki kiállítások mellett a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt aktív művészeti párbeszédre hívó programok is helyet kapnak, de információs szolgáltatásokkal és majd kávézóval is várja a megújuló Budavári Palotanegyed látogatóit.

Vagyok, aki vagyok

Magyar képzőművészet 1945 után

Válogatás a Jáky-gyűjteményből

YBL6 Művészeti Tér – Várkert Bazár Déli Palota

  1. október 14. – 2024. június 22.

Megtekinthető naponta 10 és 18 óra között

További információk:

www.varkertbazar.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr9818251571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása