Képes Tükör

Képes Tükör

A Gulácsy kiállítás Na'Conxypan hercegéről igazi csemege a Magyar Nemzeti Galériában

Gulácsy Lajos festőművész életművét gazdagon mutatja be a tárlat, amely vizuálisan is nagyon élvezhető.

2023. augusztus 15. - Kepes.Tukor

 A Gulácsy kiállítás nagyszerűen adja vissza Gulácsy Lajosnak, Na'Conxypan hercegének különleges művészetét és örökségét. Miközben különféle irányzatokat fogad magába, mégis tökéletesen egyedien veti vászonra és papírra mindazt, amit ki akar fejezni a művészetén keresztül.  Elvarázsol, magával ragad, egy álomszerű világba terelget, ami tele van a vágyott szépséggel ötvözött valósággal, vágyakozó érzelmekkel, nagyszerű tájakkal, női szépséggel, élethelyzetekkel és rá jellemző karakter ábrázolásokkal. A misztikum, az álom és a valóság tökéletes egységben jelenik meg az alkotásokon erős színekkel, rózsákkal, árnyakkal és fényekkel. Minden kiállított műnek külön története van az alkotóról és az őt körülvevő világról, az érzelmekről és a vágyakról, a fájdalomról és az örömről, a tájakról, és a szépségről. 

Gulácsy Lajos festői művészetének nagysága annak egyediségében van, ahogy ki tudta fejezni elképzelt világot, és mindezt senki máshoz nem hasonlítható módon alkotta meg, amely tükrözi az érzékenységét és csak rá jellemző látásmódját. Eközben a művészt korán elégette a körülötte zajló zűrzavar és az embertelen háború. Alkotói öröksége mégis sokat adott a nagyvilágnak, rangot és elismerést a magyaroknak a zseniális festőművész remekműveivel. Munkásságának elfogadása már az életében megtörtént. Kortársai, barátai elhatalmasodó betegségében nem hagyták magára, és megérhette, hogy műveiből éppen, hogy száz éve, 1922-ben egy átfogó nagyszabású gyűjteményes kiállítást rendeztek a tiszteletére az életművéből, amelyen személyesen vett részt az Ernst Múzeumban.

Gulácsy sajátos művészetéről egy nagyon átfogó kiállítás jött létre, amelyben teljes képet kaphatunk tehetségéről, ábrázolásmódjáról, az életéről, gondolatairól, kortársaival való kapcsolatáról és az őt körülvevő környezetről. Egyedülálló módon prezentálja a tárlat a nagy festőművészt, akinek szokatlan módon ad életszerű hátteret a sok személyes tárgy és eszköz, amelyeken keresztül a látogató közelebb kerül az alkotóhoz. Mindaz, aki megérti az örökséget, gazdagon őrzi meg magában a Gulácsy szellemét.

Egy nagyszerű kiállítás, amely utat enged a művész megismeréséhez és életművének befogadásához. A személyes megtekintést semmi sem pótolja, csak a közvetlen látás ad igazi lenyomatot bennünk az alkotóról, a korról,, amelyben élt és alkotott, és amelynek hatása rá is kihatott. Rövid életút adatott neki, de az életműve annál gazdagabb,  sokatmondóbb, ahogy ezt a tárlat is bemutatja.

Gulácsy elvarázsol, ha hagyod. 

Érdemes engedni a varázslatnak. Nem is kell mást tenni ezért, csak ellátogatni a Budai Várba a Magyar Nemzeti Galéria földszinti kiállítótermeibe, hogy bepillantást nyerjünk a nagy zseni művészetébe, belelássunk az alkotásaiba, a gondolataiba, az életébe, és életsorsába, amit alaposan átszőtt a történelem, amelynek sodrása érzékeny hatással hatott rá. Bár rövid alkotói korszak jutott neki, mégis ebbe az életútba olyan gazdag tartalom fért bele, ami örökké emlékezetessé teszi sajátos világát, amelyben ha elidőzünk, az csak jó döntést tudhatunk magunknak. A tárlat igazán méltó módon adja vissza a nagy Gulácsy Lajos festőművész alkotói képességét.

Engem elvarázsolt. Nem is csak egyszer. Újra és újra megnéztem a Gulácsy kiállítást, amit csak ajánlani tudok.

 A fotóra kattintva megnyíló fotógaléria számos fotón keresztül élvezhetjük tovább a kiállítást.

 

GULÁCSY. Na’Conxypan hercege - Gulácsy Lajos (1882–1932) életmű kiállítása

Magyar Nemzeti Galéria, C épület

2023. április 7. – augusztus 27. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr7418192507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása