Képes Tükör

Képes Tükör

Berkes Balázsné Andrea, a legendás jazzbőgős felesége kapta idén a Krisztina-díjat

A Gyémánt Krisztina emlékére létrehozott díjat Gyémánt László adta át az Óbudai Társaskörben.

2023. augusztus 06. - Kepes.Tukor

Krisztina-Díj 2023

A Krisztina-díjat idén Berkes Balázsné Andrea, a legendás jazzbőgős, Berkes Balázs felesége kapta meg. Az Óbudai Társaskör kertjében megtartott díjátadó ünnepségen Gyémánt László festőművész adta át a díjat Andreának, akit a férje, Berkes Balázs is köszöntött.
A díjat Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész feleségének, Gyémánt Krisztinának az emlékére Kárpáti Tamás, a család barátja alapította 2011-ben. A díjat azok kaphatják, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek, kiváló művészi teljesítmények születhettek.

Az a szép a Krisztina-díjban, hogy olyan értékeket hordoz, amely a társkapcsolatban a leginkább hordozza az összetartozást és az önzetlen szeretetet, így a kiemelkedő művészeti alkotások születésének a legbiztosabb forrása és támasza.

Ámon Betti összefoglalóját az alábbiakban olvashatjuk:

KRISZTINA-DÍJ Gyémánt Krisztina emlékére

A díjat Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész feleségének emlékére 2011-ben Kárpáti Tamás, a Premier Magazin főszerkesztője, a család barátja alapította. A díj Benedek György szobrászművész alkotása. A bronzplaketten Krisztina portréja látható, amelyet Gyémánt László festménye alapján készített. A díjat azok kaphatják, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek, kiváló művészi teljesítmények születhettek.

Gyémánt Krisztina, Gyémánt László festőművész felesége, 2011. február 12-én gyógyíthatatlan betegségben, 42 évesen hunyt el. Krisztina 20 éves korában ismerkedett meg a művésszel. Diákként modellt ült pár alkalommal, és mint ha egy romantikus drámát írnánk, elkezdődött közös életük és huszonkét éven át tartott, melynek minden napját együtt töltötték. Teljes harmóniában, szeretetben éltek. Nem létezett számukra egyszemélyes meghívás, ők ketten voltak egyek. Krisztina egészségügyi főiskolát végzett, de tovább képezte magát művészeti menedzser szakon, hogy férjének hozzáértő, segítő társa legyen. Mindent naprakészen dokumentált, katalógust készített, kiállításokat szervezett, tartotta a kapcsolatot a sajtóval, összefogta, ápolta a baráti szálakat, minden tekintetben megteremtette férjének a nyugalmat, hogy Ő gond nélkül festhessen.

Gyémánt Krisztina különleges asszony volt. Szolidan háttérbe vonult, ha arra volt szükség, és remek társaság volt, ha a helyzet úgy kívánta. Tájékozott volt a művészetekben, a hétköznapi életben, kellő humorral és kritikával szemlélte a világot. Aki vendége volt a házaspárnak, azt is tudja, hogy remekül főzött, káprázatos ízeket, különleges finomságokat tett az asztalra, mellyel mindig elbűvölte a barátokat.

De Krisztina nincs többé, magához emelte őt az Ég! Emlékét őrzi a díj, amelyet a kuratórium döntése alapján 2011-ben Geisler Edit, Fehér László festőművész felesége, 2012-ben Haraszty Éva, Haraszty István Édeske - kinetikus szobrászművész felesége, 2013-ban Radnóti Zsuzsa, Örkény István író özvegye, 2014-ben Dr. Kilián Katalin, Juhász Ferenc költő felesége, 2015-ben Gálvölgyi Judit, Gálvölgyi János színművész felesége, 2016-ban Gyürey Vera, Szabó István filmrendező felesége, 2017-ben Esterházy Gitta, Esterházy Péter özvegye, 2018-ban Polgár Klára tanár, Polgár László      pedagógus, sakk-edző felesége, a Polgár lányok édesanyja, 2019-ben Dr. Szekrényesy Katalin, Ungvári Tamás író, műfordító, irodalomtörténész özvegye, 2020-ban Gerendás Nóra, Gerendás Péter dalszerző, előadóművész felesége, 2021-ben Pege Ágnes, a „nagybőgő Paganinije”, Pege Aladár özvegye, 2022-ben pedig Kárászy Szilvia zongoraművész, Tahi-Tóth László színművész özvegye kapta.

2023-ban a Krisztina-díjat BERKES BALÁZSNÉ ANDREA, Berkes Balázs Liszt Ferenc-díjas bőgőművész felesége kapta. A díjat Gyémánt László festőművész adta át.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Berkes Balázsné Andrea 1961-ben kötött házasságot a legendás jazzbőgőssel, Berkes Balázzsal. Megismerkedésük különös módon nem egy koncert helyszínen történt, bár sokat járt hangversenyekre egy barátnőjével, aki operaénesnek készült, és a főiskoláról ismerte Berkes Balázst. Ő mutatta be őket egymásnak egy kiránduláson. Mindketten szeretik a természetet épp úgy, mint a zenét, de a jazz-t Andrea csak Balázzsal való találkozása után kedvelte meg igazán. Másfél év udvarlás után házasodtak össze. Az együtt töltött 62 év nagy szerelemmel kezdődött, és ma is csodálatos harmóniában és szeretetben élnek. Ez alatt a több mint hat évtized alatt csak akkor voltak külön, amikor Balázs külföldön koncertezett, de amikor hosszabb turnéja volt, és a gyógyszerész asszisztensi munkája lehetővé tette, Andrea mindig meglátogatta a férjét. Sok szép közös élményt szereztek az utazások alatt. Szívesen emlékszik vissza például a Svájcban eltöltött időre, amikor bejárták szinte az egész országot, vagy a Stuttgartban töltött hetekre....
Csodálatos végig kísérnie férjét egy életen át. Vele örült a sikereinél, biztatta, ha valamiért szomorú volt, támogatta, ha döntés előtt állt, és neki mutatta meg elsőként az új kompozíciókat. Boldogan meséli, hogy vannak közöttük olyan művek is, például a Szerenád és a Sunbeam című  darabok a Forever (1996) című albumon, amelyeket neki komponált a férje. Időközben két gyermekük született, és ma már négy felnőtt unokájuk is van. Nagyon összetartó, egymást mindenben segítő család az övék azzal együtt, hogy Andrea lányuk Finnországban él. Ő vitte tovább az apai zenei örökséget, zenetanárként dolgozik évtizedek óta. A sors azonban elvette tőlük egy évvel ezelőtt másik lányukat, Ritát. A gyász hatalmas fájdalom mindannyiuknak.
A Krisztina-díj, mely az emlékezés oltárán született – reméljük, örömet szerez Andreának.

Berkes Balázs (1937) jazzmuzsikus, nagybőgős, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanára. Zenei tanulmányait tizenévesen csellózással kezdte. 1958-tól 1962-ig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola nagybőgő szakán tanult Tibay Zoltán növendékeként. 1962-től 1978-ig a Magyar Rádió együtteseiben dolgozott, tagja volt a Magyar Rádió és Televízió Tánczenekarának, majd hosszú ideig a Stúdió 11-nek. Rádiós és televíziós munkája mellett különböző formációkban játszott, fellépett a hazai jazzélet valamennyi meghatározó egyéniségével. 1962 óta rendszeresen koncertezett Vukán Györggyel. 1980-tól Super Trio néven léptek fel Kőszegi Imrével kiegészülve, 1990 óta a Creative Art Trióban Balázs Elemérrel dolgozott, amelynek fúvósokkal kiegészített változata volt a Creative Art Ensamble. Számos külföldi partnere volt, többek között olyan neves előadókkal játszott együtt, mint Teddy Wilson, Art Farmer, Jiggs Whigham, Albert Mangelsdorff, Kay Winding, Tony Scott, Stepko Gut, Frank Foster, Kenny Wheeler, Ted Curson, Charles Tolliver, Anette Lowman, Jukka Perko, Steve Grossman, The Golden Gate Quartet, valamint a környező országok vezető jazzmuzsikusai. Többféle stílusban számos hanglemezen és hangkazettán szerepelt. Rendszeres meghívott vendége volt rangos fesztiváloknak, fellépett többek között Poriban, Havannában, Palermóban, Prágában, Bledben, Varsóban, Nürnbergben, Belgrádban, Ljubljanában, Göttingenben és Leverkusenben.

Négyszer hívták meg Montreux-be különböző formációkkal, pl. Suoer Trioval, a C.A. Trioval, ahol 1968-ban a Tomsits együttessel elnyerte a Sajtó és kritikusok díját. 1965 óta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola Jazz Tanszakán bőgőtanár, 1993-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanított docensként. Számtalan formációban játszott, de igazi világa a triómuzsika zongorával és dobbal. Örömet talál a kortárs jazzben, a latin jazz világában, a be-bop és hard-bop zenei nyelvezetében.
Művészi és pedagógusi pályafutásának elismeréseként 1987-ben a Creatív Art Trióval eMeRTon díjat, 1997-ben Weiner Leó-díjat, 1998-ban Szabó Gábor-díjat, 1999-ben Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet kapott. 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át, 2007-ben elnyerte a Magyar Zene- és Táncművészet Kiemelkedő Előadóművésze címet, ugyanebben az évben a zenei oktatásban végzett kiemelkedő munkájáért Artisjus Díjat kapott. 2014-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. (Forrás: BMC.hu)
A 85 éves művész néhány évvel ezelőtt vonult vissza a rendszeres zenéléstől.

__________________________________________________________________________________
A Krisztina-díj kuratóriumának tagjai: Borsos Mihály, Fehér László, Gyémánt László, Hernádi Judit,
Kárpáti Tamás, Kiss Ilona, Ámon Betti, valamint életük végéig Székhelyi József és Ungvári Tamás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr1118187447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása