Képes Tükör

Képes Tükör

Kék madár, jácintkék arák, megújult papagájröpde az Állatkertben

Az avatóünnepségen ismertük meg a papagájos néni örökségének a történetét.

2023. augusztus 01. - Kepes.Tukor


 

A jácintkék arák a legnagyobb méretű papagájok, akiknek a papagájröpdéje most megújulhatott. Egy nagy összegű örökségnek köszönhetően a kék madaraknak nem csak a helyük újulhatott meg, hanem a korszerűsített körülményeknek köszönhetően az örökség a különleges állatok tenyészprogramjának a sikerére is jó hatással van.

Emléktáblát helyezett el az Állatkerti Alapítvány az örökhagyó tiszteletére a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Különös történetnek lettünk a hallgatói, ami mesébe illő valóság arról, hogy az emberek és az állatok közötti barátság egészen új formát ölt és minden jó kapcsolat gyümölcsöző ajándék embereknek és állatoknak egyaránt.

Az Állatkert Alapítvány aktívan szorgalmazza a Fővárosi Állat- és Növénykertben lakozó állatok jelképes örökbefogadását, amellyel az állatbarát örökbefogadók besegítenek a kiválasztott kedvencek táplálásához és gondozásához, miközben tagjai lesznek az Állatkerti Alapítvány által létrehozott közösségnek, amelyben a tagok között van valami közös, éppen ezért rendszeresen találkozhatnak a Fővárosi Állat- és Növénykertben és személyesen meglátogathatják a kiválasztott kedvencüket. 

Ennek a történetnek a jegyében ismerhettük meg az Állatkertben csak papagájos néniként emlegetett örökbefogadót, aki nem csak az életében látogatta rendszeresen a papagájokat, örökbe is fogadott közülük többet, rajtuk kívül tigris is került örökbefogadottak sorába, de váratlan módon az örökségét is az Állatkerti Alapítvány javára adományozta.

A kék madárról mindig a boldogság kék madara jut az eszembe. Sokat lehetne mondani róla, de most a jácintkék arák a főszereplők ebben a történetben. No meg az örökhagyó papagájos néni, aki nemcsak rendszeres látogatója és örökbefogadója volt az állatkerti papagájoknak, hanem örökségével is gondoskodott róluk. Nem mindennapi történet, de jó a vége és akár lehetne kezdődő hagyomány.

A papagájos néni, aki egy állatkedvelő hölgy volt, a tudományos életben is jelentős utat járt be. Hogy az állatok szeretetében közreműködött-e az állatok pszichológiájának a nyomon követése, nem tudjuk, de a szakmai pályafutása a szakpszichológia körül forgott és eközben fontos lehetett számára az állatvilág, azon belül is a papagájok viselkedése, elképzelhető.

És most itt vagyunk a jácintkék arák papagájröpdéjének az ünnepélyes avatásán, aminek a felújítására ás korszerűsítésére az anyagi hátteret Virághné Szamosi Juditnak az Állatkerti Alapítvány számára hagyott örökségének köszönhetjük.

Az örökhagyó emlékét emléktábla őrzi a Fővárosi Állat- és Növénykertben.
Emléktábla:
Virághné Szamosi Judit emlékét hálás szívvel megőrizzük.
Állatkerti Alapítvány
2023. július 4.

Többet tudhatunk meg az állatkerti eseményről és az örökhagyó Virághné Szamosi Juditról az alábbi oldalakon:

https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/hirek/papagajos-fejlesztes-az-allatkerti-alapitvanyra-hagyott-oroksegbol

https://hipnozis-mhe.hu/2019/12/05/gyaszhir-szamosi-judit/

https://bv.gov.hu/hu/intezetek/fovarosi/hirek/6654

A fotóra kattintva megnyíló képgalériában felidézhetjük az avató ünnepség pillanatait és láthatjuk a jácintkék arákat. Nagyon sok érdekességgel láthatunk az állatkerti sétákon, amelyek között a kék madarakkal is találkozhatunk. Ki ne szeretné a papagájokat, akik közül kedvenceink lehet a jácintkék arák.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr5718179273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása