Képes Tükör

Képes Tükör

Pozsony áll a középpontban az Országos Idegennyelvű Könyvtár új kiállításán!

Szlovákia a díszvendége az idei 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak.

2022. szeptember 29. - Kepes.Tukor

Pozsony az idők változásában címmel könyvkiállítás nyílt az Országos Idegennyelvű Könyvtárban!

A kiállítás és könyvbemutató megnyitó ünnepségen a szlovákiai Marenčin PT kiadó könyveinek bemutatójára került sor, középpontban a Bratislava – Pressburg könyvsorozattal.
Előadók voltak Roman Holec és Szarka László történészek, valamint Albert Marenčin, a kiadó tulajdonosa.
Nagyszerű bevezetője volt a rendezvény a holnap kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak, amelynek idén Szlovákia lesz a díszvendége.
Pozsony az örök város, amelyik elválaszthatatlanul köti össze a történelmet magyarok és szlovákok között.
Szlovákia már nagyon készül a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ahol rövid időn belül újra kiérdemelte a megtisztelő díszvendég címet. 
További részletek olvashatók a díszvendégségről a Könyvfesztivál oldalán:

https://bookfestival.hu/hirek/szlovak_diszvendegseg_a_budapesti_nemzetkozi_konyvfesztivalon

"Szlovák díszvendégség a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Néhány év után ismét reflektorfénybe kerül Magyarországon a szlovák irodalom. Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Szlovákia lesz.

A főszervező, az MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése) immár huszonhetedik alkalommal rendezi meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. A rendezvényen minden évben Budapest Nagydíjával ismerik el egy jelentős külföldi író munkásságát, és egy vendégország irodalmát állítják a figyelem középpontjába a díszvendégstandon.

Budapest Nagydíját idén az irodalmi Nobel-díjas belarusz írónő, Szvetlana Alekszijevics veheti át, a díszvendég pedig a BÁZIS polgári társulás (bazis.me) közreműködésével meghívott Szlovákia lesz.

A 2016-os szlovák díszvendégség sikere után az ország irodalma újabb lehetőséget kap a bemutatkozásra a fesztiválon. A négynapos rendezvényen 29 kötetet mutatnak be, a szerzők személyes részvételével. A szerzők között olyan nevek szerepelnek, mint Peter Balko, Silvester Lavrík, Michal Hvorecký, Katarína Kucbelová, Jana Juráňová, Jozef Karika, de képviseltetik magukat a legfiatalabb generáció képviselői (Nicol Hochholczerová, Dominika Madro, Alena Sabuchová) és a gyermekkönyvszerzők (Jana Bodnárová, Andrea Gregušová, Eva Urbanová) is. Az érdeklődők Michala Habaj és Peter Macsovszky verseivel is megismerkedhetnek. A szépirodalom mellett Tomáš Forró és Roman Holec riport- és tudományos kötete, valamint Jozef Tancer többnyelvű Pozsonyról szóló könyve is szerepel a bemutatott művek sorában.

Könyvborítók

A díszvendégség alkalmából szlovák irodalmi blokkal jelentkezik négy magyar irodalmi folyóirat (a Jelenkor, a Tiszatáj, a Kalligram és az Irodalmi Szemle). Az olvasók Pavel Vilikovský, Michaela Rosová, Ivana Gibová és mások hamarosan megjelenő köteteiből származó szemelvényekkel és a kortárs szlovák költészet számos képviselőjének műveivel találkozhatnak Radoslav Passia és Viliam Nádaskay válogatásában, és a szerzők rövid bemutatása mellett a kortárs szlovák irodalom trendjeit ismertető tanulmányokat is olvashatnak.

A szlovák szerzők köteteit a magyar irodalmi élet kiemelkedő képviselői mutatják be, köztük olyan, Szlovákiában is ismert szerzők, mint például Závada Pál vagy Németh Gábor. A fesztivál szlovák standját a szlovákiai vendégek mellett Dragomán György író és Szabó T. Anna író, költő nyitja meg ünnepélyesen.

A díszvendégség további sajátossága, hogy a szlovák szerzők mellett több programban részt vesznek az ország magyar irodalmi életének képviselői – írók, költők, irodalomtudósok – is, köztük Németh Zoltán és N. Tóth Anikó.

A fesztivál a szlovák irodalom magyar fordítóinak is kiemelt figyelmet szentel, akik szépirodalmi fordításaikat mutatják be.

A rendezvényen szó esik továbbá a szlovák irodalom fordításának támogatási módjairól, a SLOLIA (Slovak Literature Abroad), az FPU (Művészeti Alap), a Kultminor (Kisebbségi Kulturális Alap) és a LITA jogvédelmi szervezet ösztöndíjprogramjairól, valamint a szlovák irodalom jelenlétéről a Devín és a Litera rádió hullámhosszán.

Az esemény szervezője: Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában

Az esemény fő partnere a szlovákiai Művészeti Alap (FPU).

Az esemény megvalósításához támogatást nyújtott a szlovákiai Kisebbségi Kulturális Alap (Kultminor).

További partnerek: MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése), Szépírók Társasága, Szlovák Tudományos Akadémia Szlovák irodalmi Intézete, ANASOFT Litera, Szlovák Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete, literarnyklub.sk, Cseh Centrum, Szlovák Köztársaság Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma, valamint a budapesti Szlovák Intézet."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr2717942586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása