Képes Tükör

Képes Tükör

2022-ben is mindenkit vár az Ars Sacra Fesztivál!

„Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!” a mottója az idei Szakrális Művészetek Hetének

2022. szeptember 11. - Kepes.Tukor

 

 

A Néprajzi Múzeumban mutatták be az Ars Sacra Alapítvány munkatársai a 2022. szeptember 17-25. között életre hívott XVI. Ars Sacra Fesztivál színes, gazdag programjait a sok újdonsággal és aktualitással.

A fotóra kattintva nyílik meg a bőséges fotógaléria a bemutatóról.

A Szép, az Igaz és a Jó bemutatása a célja a Szakrális Művészetek Fesztiváljának, amelyben benne van az Isten, hiszen minden szép, igaz és jó a teremtés része, amiről nem szabad elfeledkezni.

A szakralitás és a művészet elválaszthatatlan egymástól az emberiség történelmében, hiszen olyan mélyen összetartozik a hitvilág művészetekben való ábrázolása, mint a forrás vize a patakban, a folyókban és a tengerben.

A műfajok világát a kezdetektől átitatja a képzőművészetben, a zenetörténetben, az irodalomban , az előadó művészetben, a szakrális építészet nagyszerűségében, a filmalkotásban a misztika, a biblikus történetek és az egyháztörténelem eseményeinek megjelenítése mindazokkal a szentekkel, példaképekkel, kiemelt jelentőségű személyek ábrázolásával, amelyek végig kísérik a történelmet, a hitvilágot és az emberiséget.

Hit nélkül élni olyan, mint öntözővíz nélkül gondozni a virágot. Ha nem törődünk a lélekkel, erőforrást veszítünk. A belső csendben a lélek szava szól hozzánk és a jó utakra terelget.

A lelki hitéleti gazdagság forrására mutat rá a nagy gondossággal és szeretettel megszervezett spirituális és szakrális kincsekkel elhalmozott Ars Sacra Fesztivál, amelyhez csatlakozva csak gazdagodhatunk a lelki és művészeti élmények sokaságában. Köszönjük mindazoknak, akik megálmodták, létrehozták és kapcsolódtak a programhoz, amelyre számos művész, intézmény adja hozzá művészeti tudását és értékes szakrális kincseit.

Kezdetben a Városmisszió hetében került megrendezésre a Szakrális Művészetek Hete programsorozat, amelyben Budapest 15 legnagyobb múzeuma vett részt.

Az Ars Sacra Fesztivál az alábbi szavakkal hív és vár minden jó szándékú embert a rendezvényre:

„2022-ben is Ars Sacra Fesztivál

„Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!” – ezzel a gondolattal indítjuk a 2022-es esztendőt és egyben készülünk a XVI. Ars Sacra Fesztiválra, amely ebben az évben újra szeptember harmadik hetében jelentkezik magas színvonalú, műfajilag sokszínű, a történelmi egyházakhoz kapcsolható művészeti alkotásokat és produkciókat bemutató ingyenes programkínálatával.

Idei mottónkkal arra hívunk mindenkit, hogy járjuk együtt a szeretet útját! Van, akit könnyű szeretnünk. Aki elfogad és megért bennünket, kedvességével kifejezi gyengéd érzelmeit, aki aggódik és törődik velünk, akivel „rokonlelkek” vagyunk. Ezek a megtapasztalások óriási erőforrást jelentenek emberi életünkben. Ám a szeretet sokszor önmeghaladásra hív. Arra az elengedésre, amikor saját elképzeléseinket, előítéleteinket kell hátrahagynunk, hogy meg tudjon érkezni hozzánk a másik ember és új dolgokat tanuljunk tőle. Szabaddá tehetjük magunkat a másik ember számára.

A művészi élményekbe való bekapcsolódás hasonlít ehhez az elgondoláshoz. A zene, az irodalom, a képzőművészet világában új dimenziókat fedezhetünk fel, nemcsak önmagunkban, de a másikban és a transzcendensben is. Legyünk nyitottak a hit ihlette, szakrális művészeti alkotások felé és engedjük, hogy erőforrássá váljanak életünkben!

Kívánjuk, hogy az idei Ars Sacra Fesztivál látogatói megtapasztalják a művészet pezsdítő, gyógyító, iránymutató szerepét. Mi, az Ars Sacra Alapítvány munkatársai 2022-ben is azon leszünk, hogy minél sokszínűbb programkínálattal segítsük ennek megvalósulását!”

Részletes programokat találunk az Ars Sacra Fesztivál kiadványában és az internetes oldalán, amely folyamatosan bővül. 

 www.ars-sacra.hu

https://www.facebook.com/arssacrafeszt

https://ars-sacra.hu/prg.php?prgid=6100

https://ars-sacra.hu/fesztival-programok

https://ars-sacra.hu/nyitott-templomok

Érdemes böngészni az ajánlatokban, hiszen jobbnál jobb programokat találhatunk.

 „Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!” a mottója a XVI. Ars Sacra Fesztiválnak

A mottó a mai világban mindennél aktuálisabb és fontosabb. Miért? Mert hiányzik a béke. Hiányzik a szeretet. Hiányzik a rend. Hiányzik a hit. A szeretet nem engedi a háborút. A szeretet tiszteli az életet. A szeretet a minden, amiért élni érdemes.

Nyitott szívvel fogadjuk a lelkiséget tisztelő és a művészetek szakralitását bőségesen bemutató Ars Sacra Fesztivált. 

„Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!”

Gyengeség szeretni csak azokat, akik bennünket szeretnek. Az igazi bátorság azokat szeretni, akik nem szeretnek és rosszat tesznek nekünk. A rendezvény mottóul túzte ki az isteni tanítást, felvállalva azt a hitet, ami útmutatóul szolgálhat a zavaros időkben.

Ez az a mottó, amelyet a XVI. Ars Sacra Fesztivál lobogóra tűzött a 2022. szeptember 17. és 25. között meghirdetett a művészet és szakralitás témájához kapcsolódó rendezvénysorozatához, amelyben benne van a belső üzenet, nem csak a külső körítés.

Meghívást kaptak a múzeumok, kiállítóhelyek, galériák és műtermek szakrális kiállítással, tárlatvezetéssel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, a kulturális központok, művelődési házak, színházak, képző- és iparművészek, előadóművészek, mozgásművészek bevonásával, képző- és iparművészek kiállítással, nyitott műteremmel, zeneművészek – koncerttel, színházak szakrális témájú színdarabokkal, irodalmi estekkel, templomok a templom bemutatásával, kiállítások, előadások, koncertek befogadásával, iskolák irodalmi, színielőadásokkal, versmondó estekkel, kiállítással, zenei programokkal, helytörténészek, művészettörténészek, építészek szakrális épületek bemutatásával, tematikus kirándulások, séták szervezésével.

Az elhívás mindenkinek szól, de a befogadás belső kegyelem, amelyre válaszolni csak a lélek tud, ha kinyitja a szív ajtaját vagy ablakát, hogy benézhessen vagy beléphessen az Isten szeretete a lélek mélységeibe. Az a kérdés, hogy lelkünket színes kertként ápoljuk vagy gondozzuk, vagy sodródunk a külsőségek nyomában. Nyertesek csak a belső küzdelmek győzteseként lehetünk. Nem mindegy, milyen úton hogyan járunk. Jutalmat csak akkor érdemlünk, ha megtaláljuk a számunkra kijelölt utat, és Istennel kézen fogva járjuk a szeretet útját, amelyre hív bennünket az ünnepségsorozat. Legyünk bátrak, és járjunk rajta jó szívvel és bölcsességgel, hogy elkerülhessük a nagy bukdácsolásokat. Szeretni jó, élni jó és az élet kihívásai az azokra adott válaszokkal tesznek bennünket hitelessé és a kereszténységünk megélésében láthatóvá.

Melyik az az út, amelyen járnunk kell? Hol van a szeretet?

Ha minden kérdésre nem is kapunk mindjárt választ, elgondolkodni, átgondolni a lényeges dolgokat, sok alkalom és lehetőség lesz a hamarosan megnyíló Ars Sacra Fesztivál gazdag programjában, ahol idén a legaktuálisabb  mottó fénylő csillagként szolgál az égen és a  szív és lélek rejtett mélységében.

 

Az Ars Sacra Alapítvány közleménye az alábbiakban olvasható:

„Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!”(Jn13,34) – ezzel a mottóval indítjuk a 2022. 09. 17-25. között megvalósuló XVI. Ars Sacra Fesztivált.Istenről, az isteniről csak szuperlatívuszokban szólhatunk. E szándékot kifejezve a szakrális művészeti alkotások és előadások legjobbjainak segítségével kívánjuk bemutatni a Szépet, az Igazat és a Jót!

Szeretnénk újabb ízelítőt nyújtani kultúránk szakrális kincseiből, bemutatni a nagy magyar művészek, a nagyreményű fiatal tehetségek előadásait, alkotásait, hogy egy kicsit szebbé, jobbá tegyük a világot! Kiemelt programjaink híres szereplőit többször hallhattuk már, de sosem eleget! Így van ez a Gemma énekegyüttes, a Klukon Edit - Ránki Dezső házaspár, sőt, Fülöp fiuk előadásaival is. Hálásak vagyunk Bogányi Gergelynek, Fassang Lászlónak, sőt Lackfi Jánosnak, Szabó T. Annának is , amiért hívásunkra rendszeresen igent mondanak De megemlíthetjük a Szent Efrém Férfikart, vagy akár a 25 éves Misztrál Együttest is.

Sok különlegességet is tartogat az idei fesztivál.

A legújabb és máris világhírűvé vált magyar koncert helyszín, a Magyar Zene Háza ad teret a tehetséges ifjú zongoraművész, Ránki Fülöp előadásának, aki Kodály Zoltán ritkán hallható összes zongorára írott művét játssza el, nagy Zeneszerzőnk születésének 140. évfordulója alkalmából.

Először lép fel Fesztiválunkon a nagyszerű fiatal Jazzation Acapella Együttes, és a patinás Makám együttessel is első alkalommal találkozhatunk. Lackfi János irodalmi estjén most először Dorottya lánya énekel, Bogányi Gergely pedig testvérével, Bogányi Bernadett fuvolaművésszel játssza saját szerzeményét. Két korábbi fellépőnket is sok év után újr láthatjuk, hallhatjuk, Juhász Róza színművészt és Konyicska Renáta zongoraművészt. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás most első

alkalommal szerepel nálunk zenekari koncerten, az Anima Musicae kamarazenekarral.

Értékteremtő céllal kezdeményeztük ez évben a már hagyományossá vált négy ökumenikus Kereszt Koncert mindegyikén, (szeptember 20 - 24 között), hogy egy-egy mű ősbemutatójával színesítsék műsorukat. Ezzel a gesztussal négy felekezetben is a szakralitás mai létjogosultságát hangsúlyozzuk. E művek Bogányi Gergely, Tasi Csaba, Kecskés D. Balázs és Bubnó Tamás szerzeményei-az elhangzás sorrendjét tekintve.

Nagy örömünkre az új épületbe költözött Néprajzi Múzeum is csatlakozott különleges helyszíneink sorába.

Új művészeink között mutatkozik be a világhírű Franciaországban élő magyar szobrászművész, a Szent István Bazilika altemplomában kiállító Maria de Faykod, Lourdes-ban álló „A FELTÁMADÁS KERESZTÚTJA; című alkotássorozatának nagyméretű fotóival, melyeket a művésznő maga készített.

2021-ben, az Eucharisztikus Kongresszusra álmodtuk meg magyar szenteket, boldogokat és tiszteletreméltó személyeket ábrázoló szabadtéri kiállításunkat. Idén ismét bemutatjuk a kiállítást a Budai Várban, a Magdolna torony előtti téren. Ahogy végigjárjuk a kiállítást, megismerkedhetünk példaértékű elődeink életével. Ez a kiállítás már augusztus 26-tól megtekinthető, szeptember 26-ig, a nap bármely időszakában. A kiállításhoz kapcsolódóan már szeptember 11-én 11 órakor a 4 Akkord Show Kórus fellépésével szeretnénk az Ars Sacra Fesztivált beharangozni, népszerűsíteni.

A Fesztivál ünnepélyes megnyitója szeptember 16-án 15 órakor lesz a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Egy kis statisztika: 355 programunk lesz országszerte, 11 műfajban, 72 településen, ebből három helyszín Erdélyben. 117 templom nyitja ki kapuját. A zene, az irodalom, a képzőművészet világában ismét új dimenziókat fedezhetünk fel, és ha nyitottak vagyunk a szakrális művészetek iránt, üzenetük akár további életünk útmutatójává válhat!

Kívánjuk, hogy eseményeink lelkünk épülését szolgálják, mert ha megnyitjuk szívünket, befogadjuk a szépet, közösen építhetjük a szeretet kultúráját!

Dragonits Márta Kolek Ildikó Toroczkay Ilona

Ars Sacra Alapítvány kuratóriuma

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr6217928641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása