Képes Tükör

Képes Tükör

„Legszebb perceink…” című jubileumi kiállításán köszöntötték Kósa Klára magyar keramikus művésznőt a Pesti Vigadóban

Születésnapi kiállítására alkotótársait is meghívta közös bemutatkozásra Kósa Klára művésznő.

2022. február 19. - Kepes.Tukor

 

Megnyílt Kósa Klára keramikusművész, a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja jubileumi kiállítása a Pesti Vigadóban.

A kiállításon alkotásaikkal együtt vesznek részt Kósa Klára művészbarátai. A kiállítás így lett kerek egész. Példa értékű az életmű kiállítás közös térbe emelése az alkotótársakkal, így a szakma köszöntése is összecsendül a jubileumi tárlaton.

Annyi sok szépség is finom üzenetet hordozó alkotás látható a jubileumi kiállításon, hogy annak megtekintésével a látogató felüdüléssel tudja magából előhozni a szépet és a jót, ami értékessé teszi a mai napot és a holnapot, mert nem arra születtünk, hogy csak kemény harc legyen az életünk, hanem arra is, hogy megkeressük, mi az életben a szép, a jó és az igaz, és ha megtaláltuk, az kísérjen minket a művészi élmények által tovább a hétköznapokon.

A tárlat tükörképet ad a kezdetre, a folytatásra, a jelenre és a jövőre is az alkotók üzenet értékű felsorolásával.

Különleges hangulat kísérte a megnyitó ünnepséget, amely Kósa Klára kisugárzásából fakadt mosolyával, lendületével és azzal a természetes őszinte nyitottsággal és szeretettel, amellyel megajándékozta az őt köszöntőket és a megjelent vendégeket egyaránt.

A fotóra kattintva megnyíló fotógaléria megtekintésével felidézhető az ünnepi megnyitó és betekintést ad a szépséges kiállításba, de az a látogató nyeri el a művészi élményt igazán, aki személyesen keresi fel a sikeres életművet bemutató tárlatot.

Sokat mondanak és a művészlelket tükrözik az alkotások címei, amelyek egyben hitvallások is az alkotóktól.

Kósa Klára alkotásaiból kiemelt címek: 

Legszebb perceim

Légy csendes szívvel!

Isten élő Lelke jöjj!

Virágos Madonna

Áldott vagy Te az asszonyok között!

Pieta

Minden magyarok himnusza

Mesél az erdő

Az éden kertje

Tánc a kertben

Angyalos váza

Az alkotótársak alkotásai közül kiemelt címek:  

Kovács Erzsébet (dr. Kósa Ferencné): Kereszt Az első éves főiskolás rajza 1928-ból

Kósa Judit: Az én kertem

Kun Éva: Madonna hóesésben

Petrás Mária: Látogatás

Sarkantyú Judit:: Szomorú angyal

Kolumbán Zsuzsa: Baba reformkori ruhában

Diós Gabriella: Spirális végtelen

és még sokan mások ...

A „Legszebb perceink…” című kiállítás 2022. április 30-ig látható a Pesti Vigadóban.

Íme Kósa Klára szavai a kiállításhoz:

„Kiállításaimra mindig örömmel készülök. Tervezek, alkotok, izgulok és megnyugszom, amikor látom az eredményt, gondolataim megjelenését. Boldog vagyok, ha mutathatok az én világom színéből is valamit. Magyar vagyok, mi magyarok ilyen színesek vagyunk, fényesek, ragyogók. Hosszú idő 75 év. De boldog idő! Az évek alatt kitörlődnek a gondok, a rosszak, csak a jóra tudok emlékezni.

Életem során rengeteg remek emberrel, művésszel találkoztam, kiállítottam, barátkoztam.

Tisztelem, becsülöm, nagyra értékelem, szeretem őket. Szeretnék velük együtt ünnepelni. Fazekasok, kerámikusok, textilművészek, könyvtervező művész, üvegművész, szobrászok, babakészítő mesterek, grafikusok, köztük szabadon alkotók, tanszékvezető egyetemi tanárok: a magyar művészvilág színe-javának egy része. 55 éve alkotok, itt most bemutatom néhány, 55 éve készült alkotásomat és újakat is. 55 művészt hívtam erre az életmű-kiállításra, állítsunk ki együtt. Csodálatos emberek, emlékszem találkozásainkra, közös munkáinkra, beszélgetéseinkre. Mindig figyeltünk egymásra, tudtuk, ki mit csinál, tanultunk egymástól és közben a világnak az Isten szőtte szőnyeg színét alkottuk!

Mi tudjuk, nincs külön »népművészet« és »magas-művészet«, MŰVÉSZET van és mi művészek vagyunk. Nagy öröm számomra, hogy a Magyar Művészeti Akadémia tagjaként a Vigadóban mutathatom be művész barátaim és a magam csodálatos világát. Fogadják szeretettel! Gyönyörködjenek!”

(Kósa Klára)

Boldog Születésnapot, kedves Kósa Klára művésznő!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr4017632984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása