Képes Tükör

Képes Tükör

Szinyei Merse Pál remekművei láthatók a Magyar Nemzeti Galéria időszaki kiállításán

Az életmű és a kultusz került a középpontba a „Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete” című tárlaton.

2022. február 06. - Kepes.Tukor

 

Mindig voltak, mindig lesznek és mindig vannak a művészvilágban büszkeségeink. Közéjük tartozik Szinyei Merse Pál (1845-1920) festőművész, politikus, magyar országgyűlési képviselő, akinek a művei most különleges egységben láthatók. Belépve a termekbe a színes gazdag tárlat láttán elfeledkezhetünk a fagyos hideg télről és átadhatjuk magunkat a tavaszi vidám színeknek és a nyári természetbe csalogató álmodozások korának, amikor a természet virágzó pompába öltözik, és jóleső nyugalmat árasztva lelkünkig hatol a természet szépsége és varázsa.

Ki ne várná már a tavaszt? Ki ne szeretne piknikelni a mezőn a virágoskertek és a gyümölcsösök árnyékában? Felvillan a remény, hogy közelít a nyár, és már nem kell sokat várni a meleg szélre és a kellemes fuvallatra, miközben arcunkat simogatni fogja a tündöklő napsugár. Ennek az életérzésnek a művészi ábrázolását adja vissza a nagyszerű festőművész, Szinyei Merse Pál zseniális életműve. Az időszaki kiállításban a nagy érdeklődésre tekintettel meghosszabbított nyitva tartás mellett 2022. február 22-ig gyönyörködhetünk.

Tanultunk róla, ismerjük, szeretjük, de ilyen közelségben együtt a művészi örökséggel találkozni és csodálni az alkotásait, nagyon kellemes alkalom. Szinyei Merse Pál azok közé a művészek közé tartozik, akire büszkék lehetünk. A Magyar Nemzeti Galéria színpompás tereiben a művészet érzéki közelségében beteljesülhet a kulturális értékek iránti igényünk.

 tavasz hamar eljön. A kiállítás azonban akkor már bezár. A sikeres tárlat Szinyei Merse Pál születésének 175. és halálának 100. évfordulója előtt tiszteleg. A pandémia miatt egy évvel később nyílhatott meg az életmű tárlat. A közismert „Majális” és „A lila ruhás nő” című alkotások mellett számos további remekmű és rendkívül gazdag gyűjtemény látható a hazai és a nemzetközi világ művészeinek alkotásaival együtt. Látványosan felfedezhető a művek felsorakozásán az összehangolódás és a kultusz, amely Szinyei Merse Pál művészetének hatására kialakult. Ennek a kultusznak az örök időkre kiható szépsége igazán lenyűgöző.

Tavaszváró élményekben részesül a kulturális igénnyel érkező vendég a meghosszabbított tárlaton a Budai Várban.

Jó szívvel ajánlom a fotógaléria megtekintését, amely a fotóra kattintva nyitható meg.

A kiállításhoz számos program és tárlatvezetés kapcsolódik. A művészet ünnepi pillanatai mindezek a programok.

A kiállításhoz nagyszerű katalógus is készült magyar és angol nyelven egyaránt.

További információk a kiállításról és a programokról a Magyar Nemzeti Galéria honlapján és közösségi oldalán olvashatók.

https://mng.hu/kiallitasok/kep-es-kultusz-szinyei-merse-pal-1845-1920-muveszete/

https://www.facebook.com/nemzetigaleria

Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete

Magyar Nemzeti Galéria C épület - 2021. november 12. – 2022. február 20.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr6017246044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása