Képes Tükör

Képes Tükör

R. Törley Mária szobrászművész szabadtéri alkotásának felavatására került sor az emléknapon Sashalmon

„Szülőhazámba visszavágyom, mint az elűzött kismadár. A sok vándort mindig visszavárják, de engem nem vár senki már.” Részlet az emlékműről.

2022. január 28. - Kepes.Tukor

 

Elrabolták legféltettebb kincsünket, a szabadságunkat, ugyanis az volt a bűnünk, hogy mi német hangzású névvel születtünk.” Berghoffer Róbert

Ökumenikus áldással és emlékműavatással tisztelgett Sashalom közössége az áldozatok emléke előtt a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján.

 A fotógalériában megtekinthetők az ünnepségen készített fotók.

 Az emlékezés virágai többet mondanak a szavaknál. Az emlékművet beragyogta a napsugár, a fény bearanyozta az emlékezés szobrát. A domborműre vésett szavak és ábrák olyan sokat mondanak, hogy aki elolvassa, szívbe markolva élheti át a történteket. A szobron elhelyezett rózsák enyhítik a fájdalmat, amelyet az üzenet hordoz. Az üzenetben benne van minden, amire emlékezni kell az emléknapon. A fotók sokasága is tiszteleg az elhurcoltak előtt. A fotógaléria segítségével felelevenedik az alkalom azok előtt is, akik nem tudtak jelen lenni az avatáson. Az összegyűlt közösséget egybe forrasztotta a tisztelet az elhurcolt tagjainak emléke előtt.

Ahogy a bölcs mondás mondja, akkor győz a gonosz, ha a jók nem tesznek semmit. Itt történt valami, ami fontos, és áldással kísért imában kérték az egyházi méltóságok, hogy ne ismétlődjenek meg a borzalmak.

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapján került sor az emlékműavatásra azon a helyen, ahonnan 1945 januárjában elhurcolták a Sashalmon élt német ajkú nemzetiség polgárait.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat összefogott és méltó módon emlékezett meg az áldozatokról, akiket a viharos történelemben otthonukból kiszakítva vagonokban szállítottak el kényszermunkára és deportáltak internálótáborokba.

Megadták a tiszteletet a német ajkú közösség tagjai a hely lakosaival közösen. Nem feledkeztek el az ártatlanul elhurcoltakról, akiknek a származásuk miatt kellett elszenvedni a kényszer száműzetést. Ünnepi szavakkal, imával, koszorúzással és a nemzeti himnuszok eléneklésével fejezték ki az együttérzést az áldozatok emlékével. A római katolikus, a református és az evangélikus püspökök megáldották az emlékművet, és hitet tettek arról, hogy ennek a borzalomnak soha többet nem szabad megismétlődnie.

A történelemben fel kell ismerni és el kell ítélni azokat a cselekedeteket, amelyekkel az emberiség méltósága ellen nagyot vétettek. Az ártatlanul elhurcolt embertársak tiszteletére elkészített emlékmű avatásán számos megemlékező megjelent. Részt vettek a német ajkú közösség tagjai a magyar családokkal együtt, jelen volt Németország Magyarországra akkreditált nagykövete, egyházi méltóságok, politikai vezetők, a helyi önkormányzat képviselői és a polgármester, a kerület országgyűlési képviselője, a német nemzetiségi parlamenti képviselő, a helyi díszpolgárok és még sokan mások. Az avatáson részt vett az emlékmű alkotója, Sashalom díszpolgára, R. Törley Mária szobrászművésznő. Sashalom szép emlékművet állított, tisztelete jeléül. Elismerés illeti a szervezőket és a résztvevőket egyaránt. Az emlékezés közösséggé formálta a megjelenteket.

A történelemből tanulni kell. A múlt bűnei ne ismétlődjenek meg. Emlékezni emberségből, tisztelegni az élet tiszteletéből is szükséges. Sokan vagyunk, sokféle közösséghez tartozunk, és a közösségek áldozatai melletti kiállás az együtt érző közösséget gazdagítja. Nem lehetünk közömbösek, nem feledkezhetünk meg az áldozatokról. Nem a múlt feledése, hanem az együttérzés és az összetartozás ereje adja vissza a hitet az emberség létezésébe. Erre a hitre ma is nagy szükség van.

2022. január 19-én, a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján emlékmű avatással tisztelegtek Sashalmon azon a helyen, ahonnan elhurcolták a helyieket.

Jól tesszük, hogy megemlékezünk a múltban történtekről. Azt szeretnénk, hogy soha többé ne forduljanak el hasonlók. Tanulnunk és tanítanunk kellene a múltból. A jelen azonban még nem érett meg a jóra, mert napjainkban is üldözéseknek vannak kitéve az emberek, hol vallásuk, hol származásuk miatt, és a brutalitás napjainkban is tombol.

A gonosz akkor tud győzni, ha hallgatunk és nem teszünk semmit ellene. Emberi értékrendek hiányoznak az emberi szívekből az egész világon. Miért van ez? Mert nem elég hatékony a tettünk és a hitünk. Nagyon halkan szól a kiállás az áldozatok és a veszélyben élők érdekében. Mert keveset tanultunk a múltból. Van még sok feladat, nem is kevés. Mindenkinek akarni kell, hogy jó irányban változzon a világ. Nagyobb hangsúlyt kell adni a jónak, és törekedni kell a rossz visszatartására. Egyszer talán majd azt is elmondhatjuk, hogy jobb lett ez a világ.

Az emlékezés tisztelet az ártatlan áldozatok előtt. A tisztelet emberré tesz az embertelenséggel szemben. Nem hallgathatnak a jók, hogy ne győzzenek a rosszak. Az élet él és élni akar. A méltóságteljes élet belülről fakad. A jó gyümölcsfa jó gyümölcsöt terem. Mire van szükség? Semmiképpen sem a rosszra, hanem békében születő világra. A békére minden időkben szükség van. Mikor lesz béke a világban? Hosszú még az út, amikor választ kapunk.

A XVI. kerület méltán lehet büszke díszpolgáraira, akik a megemlékezésen alkotó módon voltak jelen. Köszönjük, R. Törley Mária szobrászművésznek az új szabadtéri alkotást.

Az ünnepség ünnepi fogadással zárult a XVI. kerületi Önkormányzat Házasságkötő termében. A köszöntők mellett alkalom volt arra is, hogy egymást köszönthessék Sashalom polgárai. Közösségben van az erő. Az emlékezők értékes közösséget alkottak az emléknapon.

Az ünnepségen a kicsik is kivették a részüket. Kedves munkájuk a kis színes zászlók elhelyezésével nagyon szépen színesítették a programot. Köszönet Péteri Ildikó elnök asszonynak a megküldött fotókat, amelyeket Mészáros Tibor fotóművész készített a kicsikről és a munkájukról. A díszítéskor még nem voltam jelen, így erről az alábbi fotók segítségével követhettem a díszítés nagyszerű pillanatait. Köszönet a kicsiknek, akik már most is nagyok az emberség példájában.

Csatolom a fotókat.

Részlet a meghívóból:

Magyarországi Németajkúak Kultúrájáért Alapítvány

Budapest Főváros XVI. kerületi Német Önkormányzata

Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzata

Péteri Ildikó elnök, XVI. kerületi Német Önkormányzat

Szatmáry Kristóf Budapest Főváros XVI. kerületi országgyűlési képviselő

Kovács Péter Budapest Főváros XVI. kerületi polgármester

Szalay-Bobrovniczky Vince Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár

Johannes Haindl Németország Magyarországra akkreditált nagykövete

Ritter Imre német nemzetiségi parlamenti képviselő

Balog Zoltán református püspök

Dr. Varga Lajos római katolikus váci segédpüspök

Gáncs Péter Nyugalmazott evangélikus püspök

és még sokan mások tették emlékezetessé az emléknapot.

Köszönjük.

Az „Emlékműavatás Budapesten” megemlékezéshez kapcsolódó videók megtekinthetők az alábbi linkeken a YouTube-on:

https://youtu.be/12AJxvAE_gA

https://youtu.be/ft7SyLPTefw

A Rozmaring Német Nemzetiségi Kórus szívhez szóló fellépésével gazdagította a programot.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr8616873874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása