Képes Tükör

Képes Tükör

Prokopp Mária, a Széchenyi-díjas magyar művészettörténész volt a vendégelőadója a Zürichi Magyar Történelmi Egyesületnek

Árpád-házi Szent Margitról tartott színes előadást Prokopp Mária magyar művészettörténész, egyetemi tanár professzor asszony az Aranytíz Kulturális Központban.

2022. január 21. - Kepes.Tukor

 

 

„Szent Margit-ábrázolások a 20-21. században” címmel tartott előadást Prof. Dr. Prokopp Mária professzor asszony a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület szervezésében Budapesten az Aranytíz Kulturális Központ Lovagtermében. Az előadást élénk érdeklődés kísérte.

A tomboló időjárás és a nagy hideg ellenére sokan választották az otthoni kényelem helyett a viharos úton át a nagyszerű előadást. Elmondható, hogy mind gazdagodtunk emberi és lelki értelemben Prokopp Mária előadásával, miközben lenyűgözött az a lelkesedés és az a kedvesség, amellyel a professzor asszony tele mosollyal, ugyanakkor nagy tudással közelítette meg és mutatta be nekünk Árpád-házi Szent Margitot.

Jelképes volt a virágcsokor, amely a köszönet szava volt. Még ennél is fontosabb, hogy a szívünkben hordozzuk mindazt, amit elmondott nekünk. Milyen jó volt hallani, ahogy mindig visszatért a Szent Margit-ábrázolásokban a fény jelentőségére. Ha megtaláljuk a fényben az utat, könnyebb lesz minden és jobban észrevesszük a napfényt. A fény világossága fogja megmutatni azt az utat, amelyen könnyebben járhatunk. Ilyen fény lehet egy szent élete is, mint Szent Margité De hogy ezt megérthessük, ez adomány és misztérium.

Boldogok már itt a földön mindazok, akik megtalálták a fényt és élnek vele. Akik tudják, mi az, ami igazán lényeges és fontos.

Sokszor homályos a jelen és a jövő. Nem mindig tudjuk, mi a jó nekünk. Néha vágyakozunk olyan után, ami elérhetetlen. Nem keressük meg sokszor a nekünk szabott utakat, amelyeken tisztán láthatjuk az álmainkat és a vágyainkat és elégedettek lehetünk. Nem mindegy, hogyan éljük meg a napjainkat.

Mindenki valami jó útra született. Amikor akadályok kísérik a vágyainkat, lehet, hogy éppen ezek az akadályok védenek meg minket valamilyen rossztól. A szentek boldogok voltak. Ugye először boldoggá nyilvánítják, majd ezután avatják szentté őket. A boldogság és a szentség velejárója a fény. A tiszta forrás, amelyből az életünk fakad.

Élhetünk a félhomályban, megelégedhetünk az árnyékokkal, de igazán csak akkor értjük meg a nagy dolgokat, ha elnyerjük a fényben a tisztánlátás ajándékát. Mindenkinek szüksége van a fényre, a tiszta látásmódra, de nem mindenkit foglalkoztat az a cél, hogy tisztán lássa, milyen célból érkezett a világba.

Azt szoktuk mondani, amikor elveszítünk valakit, hogy egy új csillag született általa az égben. Bár lennénk mind már itt a földi utunkon ilyen fényes csillagok. Bár tudnánk utat mutatni azoknak, akik keresik, de nem találják a nekik szánt jó utat. A szentek nagyságának egyik ajándéka az a látásmód, amiben a legkisebb dolgokban is vigaszt találnak.

Prokopp Mária csodálatos előadást tartott, miközben példát mutatott arra, hogyan forduljunk egymásház békével, szeretettel és nyitottsággal. Mindenkihez volt jó szava. És közben megmutatta a fényt az előadásában a művészeti ábrázolásokon, amelyekkel Árpád-házi Szent Margit életét mutatta be nekünk.

Nagyszerű időzítés volt Szent Margit ünnepéhez közel rendezni az előadást. Minden szava a legfontosabbakat mutatta be, amikor bemutatta a Szent Margit ábrázolásokat művészettörténeti szempontból. A vetített képes előadásával olyan helyszínekre is elvitt bennünket, ahol a szent élt, vagy ahol a tisztelete a templomok fényes homályában láthatók.

„Szent Margit-ábrázolások a 20-21. században” címmel tartott előadást Dr. Prokopp Mária prof. emeritus a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület szervezésében Budapesten az Aranytíz Kulturális Központ Lovagtermében. Az előadást élénk érdeklődés kísérte.

Homályban élünk, miközben a fényre vágyunk. Prokopp Mária professzor asszony ezt a fényt mutatta meg nekünk.

Köszönjük a sok szeretetet és a bölcs szavakat. Rajtunk van a sor, hogy befogadjuk a látottakat  és hallottakat. Milyen szép is a művészettörténet világa. Milyen gazdag tartalma van a művészeti ábrázolásoknak.  Milyen jó, hogy Prokopp Mária előadásában otthon lehetünk.

"Isten adja, hogy az üzenet FÉNYT gyújtson az emberek, főképpen a honfitársaink szívében! " (Prokopp Mária szavaival)

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr6616820812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása