Képes Tükör

Képes Tükör

"Hazádnak rendületlenül..." címmel nyílt meg Görgényi István festőművész emlékkiállítása a Pesti Vigadóban

2021. november 01. - Kepes.Tukor

 

 

A "Hazádnak rendületlenül..." című emlékkiállítás az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtti tisztelet nevében jött létre.

Görgényi István festőművész a forradalom festője lett az 1956-os események korabeli hiteles ábrázolásával.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából szervezte meg a Magyar Református Jövőért Alapítvány a Pesti Vigadóban a november végéig látogatható különleges kiállítást Görgényi István festőművész jelképesen 56 alkotásával.

Görgényi István (1917 - 1973) festőművész rendkívüli módon örökítette meg az olajfestményeken a forradalom idejében és annak vérbefojtása után a történelmi pillanatokat. Kiemeli őt a korszak festőművészei közül az a bátorság és az a hitelesség, amellyel meg tudta őrizni és át tudta adni az utókornak a magyar 1956 üzenetét.

Abban a korszakban nagy veszélynek volt kitéve mindenki, aki a forradalom hiteles ábrázolását felvállalta, és az ember mellett az alkotások is veszélynek voltak kitéve az elpusztításuk miatt. Görgényi István festőművésznek a jelentősége éppen ezért zseniális, mert esélyt tudott adni annak, megmeneküljenek az elrejtett alkotások a történelem vihara elől.

A festőművész kiemelkedő tehetséggel volt megáldva, amelyre már korán felfigyeltek a kortársai és ennek köszönhette, hogy korán bejutott a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Rudnay Gyula volt a közvetlen mestere.

Görgényi István nem a saját dicsőségére alkotott, hanem a forradalom hiteles ábrázolója lett, de ezt az életében kevesen tudták róla, mert különleges technikával elrejtette a műveket, amelyeket könnyen oldható fedőfestékkel festett át és így őrizte meg a poros pincében az utókornak.

A titkára csak jóval a halála után derült fény, amikor a hagyaték új tulajdonosa restaurátorra bízta a festményeket, és a restaurátor az alapos munkája közben a legnagyobb ámulatára rátalált a fedőréteg alatti 1956-os történetek ábrázolására. A művész 1973-ban hunyt el, a restaurátor pedig 2006-ban fedezte fel az elrejtett olajfestményeket, amelyek a gondos restaurátori munkának köszönhetően most már a nagyközönségnek is megismerhetők.

Görgényi István életműve egy kimagasló teljesítmény különösen a korának az ábrázolásában és megörökítésében.

Nagyszerű az alkalom, hogy az életmű 1956-os korszakának egy része most az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján bemutatásra kerülhet a Magyar Művészeti Akadémia székházában, ezen a csodálatosan szép helyen a Duna partján Budapest szívében.

Sokféle módja volt az ellenállásnak, volt, aki harcolt a terepen, volt, aki segítette a harcolókat, volt aki fogta a bőröndjét, és úgy érezte, hogy el kell menekülni. Hát egy képzőművésznek mi lehet a fegyvere? Az ecset, és ő ezzel végezte a dolgát egyedülállóan a kor képzőművészei közül, ezért illik a kiállítás címének a Hazádnak rendületlenül.” nyilatkozta Görgényi István festőművész kiállításáról Szücs Attila, a Magyar Református Jövőért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A kiállításról katalógus is megjelent.

A „Hazádnak rendületlenül” című Görgényi István festőművész emlékkiállítása 2021. november 28-ig tekinthető meg Budapesten a Pesti Vigadóban.

Az emlékkiállításon készített fotók a fotógalériában tekinthetők meg. A fotógaléria a fotóra kattintva nyitható meg.

A „Hazádnak rendületlenül” című Görgényi István festőművész emlékkiállítása méltó módon ábrázolja a magyar 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét és a látogatóknak is megadja a lehetőséget, hogy méltó módon megemlékezzen az alkotások megtekintésével a 65 évvel ezelőtt történtekről.

 

A kiállítás kísérőrendezvénye

2021. november 2., 16:00 - „Angyal vigyél hírt a csodáról” - Könyvbemutató

https://vigado.hu/programok/-/event/10184/-angyal-vigyel-hirt-a-csodarol-/17740

 

A kiállításról további információkat olvashatunk az alábbi oldalon:

https://vigado.hu/megkozelithetoseg-2014/-/program/10184/hazadnak-renduletlenul-gorgenyi-istvan-1956

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr7816742120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása