Képes Tükör

Képes Tükör

HALLELUJA! címmel nyílt kiállítás a XX. Magyar Festészet Napja kiemelt rendezvényén

A Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete (MROE) mutatta be új kiállítását a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény galériájában.

2021. október 10. - Kepes.Tukor

 

 

Az új tárlat az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódik, így az alkotások alaptémája is a szakrális témát veszi körül. A kiállítás teljes egészében megfelel annak a felhívásnak, amelyet a nevében megfogalmazott Halleluja szó jelent, azaz a dicséretre való felszólítás, hogy dicsérjük az Urat.

Mi szólhatna szebben, mint a Halleluja, mondta köszöntőjében Vincze Angéla festőművésznő, a kiállítás kurátora, amikor felkérte Csernus Szilvia jazz énekesnőt és Morvai Tamás gitárművészt a zenei műsoruk előadására, akik allelujás dallamokkal adtak zenei aláfestést az ünnepségnek.

Megnyitó beszédében Szalai József festőművész, a MROE volt elnöke is örömteli köszöntéssel fejezte ki megnyitó beszédében azt a jó érzést, hogy újra lehetett személyesen találkozni a művészekkel. Elmondta, hogy ez a Halleluja örömet kifejező örvendező felkiáltás, aminek az eredeti jelentése azt jelenti, hogy dicsérjük az Urat. Örvendező felkiáltásként használjuk ezt a kifejezést, ahogy az eredeti héber szavát átvette a kereszténység és a zsoltárokban újra és újra visszaköszönt.

Amikor még tombolt a pandémia, arra gondoltak, milyen jó lenne kifejezni azt az örömet, hogy újra együtt lehetünk a tavalyi online megnyitó után, és ennek az örömnek a legszebb kifejezése ez a szó, amely szó a kiállításnak is címet adott, a Halleluja! Miközben nem lehetett tudni, hogy közbe szól-e újra a járvány, mégis megvalósulhatott a személyes találkozás és az örvendezés, a dicsérő szó, a Halleluja kifejezés otthonra talált a tárlaton.

Ehhez az örvendezéshez tartozik még az Eucharisztikus Kongresszushoz való csatlakozás, ami nagyon komplex érzések megjelenítéséhez teremtett alkalmat a Magyar Festészet Napja alkalmából megrendezett kiállításnak.

A Magyar Festészet Napja jubileumot ünnepel. A Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete új kiállítása 2021. október 22-ig várja a kedves érdeklődőket Budapesten a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény kiállító termeiben.

A fotóra kattintva nyitható meg a képgaléria, amely hagyományosan bőséges fotókkal adja vissza a kiállítás megnyitóját és a tárlatot. Allelujás dicséretet érdemelnek a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete nevében kiállító művészek.

 

HALLELUJA!

A MAGYAR RAJZTANÁROK ORSZÁGOS EGYESÜLETÉNEK KIÁLLÍTÁSA

A XX. Magyar Festészet Napja kiemelt rendezvénye

Kurátor: Vincze Angéla

A kiállítás megnyitóról készített felvétel a szervezők jóvoltából visszatekinthető az alábbi oldalon:

https://www.youtube.com/watch?v=NeR-Pa-65Ss

 

A Magyar Festészet Napja honlapján további információ található az új tárlatról:

http://www.festeszetnapja.hu/mfn/halleluja/

 

 

Helyszín:

Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény Galériája

1092 Budapest, Ráday utca 18.

 

A kiállítás megtekinthető: 2021. október 22-ig

(K-P: 10.00-18.00-ig; SZ: 10.00-14.00-ig)

 

A Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete közösségi oldalán további információk és részletek találhatók:

https://www.facebook.com/Magyar-Rajztan%C3%A1rok-Orsz%C3%A1gos-Egyes%C3%BClete-MROE-354045511319392

 

HALLELUJA! HALLELUJA! HALLELUJA!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr4916716196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Mobil