Képes Tükör

Képes Tükör

Püspöki szentmise Mindszenty József bíboros boldoggá avatásáért az egykori Conti utcai börtönben

Mindszenty József bíborosra emlékeztek fogva tartásának helyszínén Budapesten

2021. július 11. - Kepes.Tukor

 

Isten tiszteletreméltó szolgája Mindszenty József bíboros hercegprímás emlékére mutatott be engesztelő szentmisét Cserháti Ferenc püspök atya, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök a szent életű bíboros egykori börtöncellájában.

Rendkívüli pillanatokat éltünk meg akkor, amikor Bonum TV-nek köszönhetően élő adásban csatlakoztunk a szentmise áldozat misztériumába. A helyszín szűkössége miatt korlátozni kellett a megjelentek számát, de a Bonum TV élőben közvetítette a rendkívüli eseményt. 

Először celebráltak szentmisét ezen a helyen. A szentmisét Mindszenty bíboros atya boldoggá avatásáért mutatták be fogva tartásának a helyszínén.

1946. február 21-én XII. Piusz pápa már a bíborossá szentelésén jelezte az új főpásztornak vértanúság vállalását. Amikor a Tiszteletreméltó XII. Piusz pápa a fejére helyezte a bíborosok kalapját, így szólt hozzá: „A 32 közül te leszel az első, akinek vállalnod kell a bíbor színnel jelzett vértanúságot!” Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek életében valóra váltak mindezek a szavak.

A politika farkasai hamis vádakkal támadva a bíborost, 1949-től 1954-ig ebben a börtönben tartották rabságban. A fogva tartása alatt a legkegyetlenebb módszerekkel bántalmazták és kínozták Mindszenty bíborost, de hitében nem tudták megtörni soha.

A Mindszenty Alapítvány kutatásai alapján valószínűsíthető, hogy itt történhetett meg Pietrelcinai Szent Pio stigmatizált olasz római katolikus pap, kapucinus szerzetes bilokációja, amikor Isten kegyelmi erejével Szent Pio atya meglátogatta a fogva tartott bíborost, hogy segítsen biztosítani számára a szentmise bemutatásához szükséges kenyeret és bort. A látogatást megelőzően már kilenc hónap telt el úgy, hogy nem engedték meg a börtönben a bíborosnak a szentmise áldozat bemutatását.

Az emlékhelyként megmaradt egykori börtöncellában Pio atyát a Mindszenty bíborossal közösen ábrázoló alkotás szemlélteti a bilokációs találkozást.

Mindszenty bíboros Emlékirataiban „Az én fegyházamnak” nevezi ezt a börtönt, mert Isten-kapcsolatát nem gyengítette, hanem csodálatos módon megerősítette a falak között eltöltött idő. Sokat imádkozott a börtönben is szeretett Egyházáért és hazájáért.

Ma rajtunk a sor. Összegyűltünk, hogy Mindszenty József bíboros emlékét őrizzük és áldjuk, életpéldájából tanuljunk, keresztény helytállásában kövessük, és fehér vértanúságának színhelyén is imádkozzunk.” – mondta szentbeszédében Cserháti Ferenc püspök a megemlékező szentmisén.

Mindszenty József bíboros hercegprímás tisztelete az egész világra kiterjedt. Sokan várják, hogy végre a boldogok és szentek között köszönthessük a szent életű bíborost. Hiszünk abban, hogy életszentsége teljességének megismerése után a magyar szentek koronájaként tisztelhetjük őt, aki vállalta a vértanúság bíborpalástját, és megkapta a romolhatatlanság jutalmát.

Szent Pio atya így jövendölt a néphit emlékezetében Magyarországról:

Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagy hatalmú őrangyala, mint a magyaroknak és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!"

Mindszent József bíboros olyan érdemeket szerzett hitével, életszentségével és kitartásával a legnehezebb körülmények között, amelyekkel példát mutatott az Isten iránti szeretetre és az emberi szeretet legmagasabb fokára.

A bejegyzéshez készített fotóimat a képre kattintva lehet megtekinteni fotógalériában .

A Bonum TV a közösségi oldalán megosztotta azt az elérhetőséget, amelyen újranézhetővé tette a szentmisét. 

Forrás:

https://www.facebook.com/ewtn.katolikus.tv/videos/532829391192325/

BonumTV élő adásban volt.

Szentmise Mindszenty boldoggá avatásáért.

Imádkozzunk együtt!

 https://www.facebook.com/ewtn.katolikus.tv/posts/4061304387272630

 https://www.facebook.com/ewtn.katolikus.tv/videos/298180058765048

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr7516624040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása