Képes Tükör

Képes Tükör

Exkluzív cukrászdát nyitott az Auguszt család a Múzeumkertben

Geraldine albán királynő előtt tiszteleg a Geraldine Auguszt Cukrászda az egykori Kertészházban a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében

2021. július 08. - Kepes.Tukor

Ezekben a napokban, amikor az albán magyar kapcsolatok számos helyen előtérbe kerültek, a legendás Auguszt dinasztia is csatlakozott a megemlékezések sorába.

A Geraldine Auguszt Cukrászda az egykori Kertészházban talált otthonra, amely hely olyan történelmi korra tekint vissza, mint a neves Auguszt cukrász dinasztia történetének a kezdete.

Wagner János magyar építész, egyben egy építészdinasztia alapítója 1850-ben tervezte meg és álmodta valósággá a mai napig is jelentős funkciót betöltő Kertészház épületét. 

Perge-Oláh Norbert a helyszín érdekességéről elmondta, hogy a helyet adó Kertészház tervezője ugyanaz a Wagner János építész, aki a Kossuth Lajos utcai Auguszt Cukrászdának helyet adó úgynevezett Wagner-ház tervezője is volt.

Az Auguszt család cukrászatának szakmai története 1870-ben kezdődött, amikor Auguszt Elek megnyitotta a Tabánban az első „czukrászatát”. A híres cukrász dinasztia azóta is nemzedékről nemzedékre őrzi tovább a hagyományt, és adja tovább a cukrász szakma sajátos titkait.

Különleges hátteret ad a helyszín kiválasztásának az a történelmi tény, hogy Apponyi Geraldine sok időt tölthetett a Múzeumkertben, amikor a Magyar Nemzeti Múzeumban dolgozott.

A Geraldine Auguszt Cukrászda megnyitó ünnepségén köszöntőt mondott Albánia Magyarországra akkreditált nagykövete, Arian Spasse nagykövet úr az Albán Nagykövetség képviseletében és Varga Benedek főigazgató úr a Magyar Nemzeti Múzeum nevében utalva azokra a történelme tényekre, amelyek alapján igazolta az idő az új Geraldine Auguszt Cukrászda létrejöttének nemzetközi jelentőségét.

Az ünnepség keretében bemutatkoztak az Auguszt család tagjai is, akik életre hívták és vezetik az új cukrászdát. Fiatalos lendülettel és nagy szakmai igénnyel viszik tovább a több, mint 150 éves családi hagyományt, amely jellemzi a cukrász dinasztiát.

Az új cukrászdát Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója szentelte fel az avató ünnepség keretében. Dicséretet mondott az Auguszt család tagjainak, amiért fontosnak tartották az Isten áldását kérni a vállalkozásukra.

A Geraldine Cukrászda Apponyi Geraldine királynő előtt tiszteleg a névadással, amely egyben a Magyar Nemzeti Múzeum büszkesége is, hiszen a névadó Apponyi Geraldine a királyi esküvőt megelőzően a múzeum saját munkatársa volt. Összefutnak a szálak a történetben, és rámutatnak arra, milyen különleges jelentősége van a nagyszerű alkalomnak, amikor egyszerre tiszteli és őrzi a szeretett Geraldine emlékét az Auguszt család, a Magyar Nemzeti Múzeum és Albánia nemzeti emlékezete.

A Magyar Nemzeti Múzeum az Albán Nagykövetséggel közösen 2017. októberében nyitotta meg „Geraldine, Magyarország Fehér Rózsája” címmel azt a kamarakiállítást, amelyben archív fényképek segítségével mutatta be a magyar származású albán királynő életét, előtérben az 1938-as tiranai esküvővel a középpontban. A kiállításból azt is megtudhattuk, hogy a szépséges királynő az akart lenni az albánoknak, mint amit Erzsébet királyné jelentett a magyaroknak. A Fehér Rózsa elnevezés utalni enged Diana walesi hercegné emlékének is, aki idén lenne 60 éves, és Anglia Rózsájaként ma is tovább él nemzete szívében. Geraldine királynő szépségével, jóságával és nemes szívével hasonló kincset jelent a magyaroknak és az albán népnek egyaránt. A róla elnevezett új Auguszt Cukrászda késztessen bennünket Apponyi Geraldine királynő jobb megismerésére azzal a büszkeséggel, hogy honfitársunknak tudhatjuk őt. 

Az új cukrászda tulajdonosa, Auguszt Arató Flóra elmondta, hogy megkeresték azokat a pontokat, amelyek összekapcsolják a történetüket Apponyi Geraldine élettörténetével. A közös pontok egyike, hogy nagyapjával, Auguszt Elemérrel kortársak voltak, akár találkozhattak is egykor a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. Életük történetében további közös elemek is megtalálhatók.

Nagy megtiszteltetésnek érzi az Auguszt család, hogy ebben a gyönyörű Múzeumkertben nyithatták meg a Geraldine Cukrászdát. Az exkluzív környezet megegyezik azzal az életérzéssel s azzal a stílussal, amely a korábban megnyílt cukrászatukat is jellemzi. A Múzeumkert sajátossága és elhelyezkedése további élményeket nyújt a vendégeknek a természet közelsége által a fák árnyékában, a szökőkút csobogásában, a fények és a virágok szépségében. Az ízletes desszertek és hűsítő italok, a kávézás élménye és a baráti beszélgetések utáni séta a Nemzeti Múzeum rendkívüli gazdag programajánlata között a gasztronómiai felüdülés mellett további kulturális élvezet ad a látogatóknak.

A Geraldin Cukrászdába betérő vendég nemcsak gasztronómiai élménnyel lesz gazdagabb az Auguszt Cukrászda garantált minőségű választékának köszönhetően, hanem jóleső felüdülést is jelent a szépséges Múzeumkert lombos fái közötti séta és a kultúra befogadása a hely szellemében.

Az Auguszt család cukrászművészetének elismeréseként 2011-ben Magyar Örökség Díjban részesült.

Az Auguszt család immár a negyedik cukrászdáját nyitotta meg Budapesten.

A fotógalériában részletek találhatók a megnyitó ünnepségről, és emlékfotókon idézzük meg a Geraldine, Magyarország Fehér Rózsája címmel megrendezett kamarakiállítást is, amelyet 2017-ben rendezett meg a Magyar Nemzeti Múzeum az Albán Nagykövetséggel közösen.

Kísérje Isten áldása az Auguszt családot. Legyen sokaknak kedves találkozóhely az új Geraldine Auguszt Cukrászda. Mindig a hálás pillanatok közé tartozik az olyan alkalom, amikor értékes családi vállalkozásokat mutathatunk be. A mostani történet is ezek közé a pillanatok közé tartozik. Köszönjük, hogy egy új kedves hellyel gazdagították a várost, ahol kellemes időt tölthetünk.

A bejegyzéshez készített fotóimat a képre kattintva lehet megtekinteni fotógalériában .

További információk:

Geraldine Cukrászda

Geraldine - Auguszt Cukrászda

Múzeumkert

Budapest, VII. kerület

Múzeum körút 14-16.

 

További forrásanyagok:

ttps://auguszt.hu/geraldine/

https://auguszt.hu/

https://www.facebook.com/GeraldineAuguszt

https://mnm.hu/hu

https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/auguszt-cukraszda-nyilt-muzeumkertben

https://mnm.hu/hu/kiallitasok/idoszaki/geraldine

https://mnm.hu/hu/kiallitasok

 https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/kiralyi-eskuvo-fenykepalbumat-kapta-ajandekba-nemzeti-muzeum

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr9916616536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása