Képes Tükör

Képes Tükör

Tanévzáró szakmai programnak adott helyszínt a Vakok Kertje a Városligetben

2021. június 30. - Kepes.Tukor

 

 

Van egy különleges hely Budapesten, a Vakok Kertje a Városligetben. Ez a kert adott otthont a mai Tanévzáró rendezvénynek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége szervezésében.

 Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetség a Vakok Kertjében tartotta meg a 2020-2021-es tanév záró rendezvényét, amelyhez egyben szakmai értékelés is társult tanárok, gyógypedagógusok és más szakemberek, diákok, szülők és az érdeklődők részvételével, akik fontosnak tartják a látássérült gyermekek és fiatalok oktatását és nevelését.

Véget ért a Reál(is) jövő – Látássérült középiskolások reál tantárgyi tanulását támogató ismeretek átadása (IFJ-GY-20-A-0291) című projekt is. A tanévzárón ismertették a projekt eredményeit.

A Reál(is) jövő projekt hozzájárult a látássérült diákok oktatási esélyegyenlőségének javításához. A projekt keretében megvalósult programok és beszélgetések a szakemberek és diákok számára egyaránt informatívak és tanulságosak voltak, az MVGYOSZ munkatársainak pedig nagy segítséget jelentettek abban, hogy reális képet kapjanak a látássérült fiatalok oktatásáról-neveléséről.

A rendhagyóan szabadtérben tartott záróeseményre szeretettel várta a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége mindazokat, akik érdeklődnek a látássérült gyermekek és fiatalok oktatása és nevelése iránt.

A Reál(is) jövő projekt egy teljes tanévet felölelve járult hozzá a látássérült diákok oktatási esélyegyenlőségének javításához. A projekt keretében megvalósult programok és beszélgetések a szakemberek és diákok számára egyaránt informatívak és tanulságosak voltak, az MVGYOSZ munkatársainak pedig nagy segítséget jelentettek abban, hogy reális képet kapjanak a látássérült fiatalok oktatásáról-neveléséről.

A zárórendezvényen felszólalt Kisfaludy László, az EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkára. Köszöntötte a megjelenteket Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke.

Az MVGYOSZ érdekképviseleti tevékenységéről és szolgáltatásairól a látássérült fiatalok számára témában tartott előadást Németh Orsolya, az MVGYOSZ szakmai vezetője. Látássérült középiskolások adekvát oktatásába vezetett be minket Rozsmann Éva, a Vakok Általános Iskolája EGYMI képviseletében. A Reál(is) jövő projekt megvalósításról és eredményeiről Puskás Anett, az MVGYOSZ ifjúsági referense tartott tájékoztatást.

Az ünnepi, egyben szakmai eseményen hozzászólásokra is volt lehetőség, és kérdéseket tehettünk fel a program témájával kapcsolatban. A rendezvény sikerét és a téma iránti intenzív érdeklődést igazolta hozzászólások nagy száma.

A helyszínre vonatkozó kérdésre válaszolva Németh Orsolya egy különleges történetbe vezetett be minket. A Városligetben megtalálható Vakok Kertje olyan példaértékű hely, amelyről ugyan keveset tudtunk, de amit érdemes megismerni és motiválni a szakmai szereplőket, hogy kövessék példáját a hely szellemének, hogy legyen a Vakok Kertjéhez hasonló kert egyre több helyen, ahol a természetben megtalálhatják a pihenésnek és a lélek megnyugvásának a helyszínét a vakok és gyengén látók, hogy  így erőt kaphassanak az élhető élethez a mindennapi feladatok mellett a természet erejéből. A Vakok Kertje egy olyan hely, ahol biztonságban tudnak megpihenni a látássérült társaink a természet megnyugtató szépségében.

A Vakok Kertje 1972-ben épült a Városligetben. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a Vakok Kertje megújult és szépen gondozottá vált. A Kert jövőre ünnepeli 50 éves jubileumát. A helyszín kiváló helye lehet a vakok és gyengén látók számára kulturális és zenei rendezvények megtartásához, amint a mai tanévzárónak is nagyszerű helyszíne volt.

A tanévzáró rendezvény házigazdájaként Hegedűs Katalin, az MVGYOSZ kommunikációs munkatársa vezette az eseményt.

Az tanévzáró résztvevői a hivatalos program után közös nyári ebéd keretében lehetőséget kaptak egy kötetlen beszélgetésre. Az eseményen az érdeklődők megtekinthették és kipróbálhatták a projekt során beszerzett és az MVGYOSZ által forgalmazott speciális oktatási segédeszközöket.

A fotógaléria a képre kattintva nyílik meg és itt enged betekintést az ünnepi alkalom megtekintéséhez a fotóimon keresztül.

Gratulálunk a színvonalas rendezvényhez és a megvalósított projekt eredményeihez.

További jó munkát és szép nyarat kívánunk.

Forrás a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége honlapján:

https://www.mvgyosz.hu/

https://www.facebook.com/mvgyosz/

Forrás a programról:

https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2021/06/17/tanevzaro-az-mvgyosz-ben-meghivo-a-realis-jovo-projektzaro-rendezvenyere/?__FB_PRIVATE_TRACKING__=%7B%22loggedout_browser_id%22%3A%225f6fefa298d5aa352eb81e9ab7b0b2e4fa34abc5%22%7D

Forrás a Vakok Kertjéről:

https://www.mvgyosz.hu/legyen-a-vendegunk-hu/vakok-kertje/


https://ligetbudapest.hu/megujulo-varosliget/vakok-kertje


https://www.youtube.com/watch?v=-3LTDP7nC3c

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr1816609264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása