Képes Tükör

Képes Tükör

Itt az Ország torta és a Szent István napi győztes kenyér!

A Magyar Ízek Utcájában mutatkozott be az Ország torta, a Mákvirág, a Zöld Málna és a Szent István napi kenyér.

2024. augusztus 20. - Kepes.Tukor

 

Elérkezett a nagy nap, nemzetünk államalapításának a napja, a mi augusztus 20-i nemzeti ünnepünk. A mai nap az ünnepről szól. Ma az egész világon, ahol magyarok élnek, megemlékeznek az államalapító Szent István királyról. Augusztus 20-a a mi közös ünnepünk a világ minden részén! Boldog Születésnapot Szent István király ünnepén!

Magyarország születésnapjához sok éve hozzá tartozik az Ország Torta pályázat és a Szent István napi kenyérverseny meghirdetése. A pályázatokra kiírt versenyek győzteseit ünnepélyes keretek között az Országházban hirdették ki és mutatták be először.

A Magyar Pékszövetség idei Szent István napi kenyérversenyének győztese Szent István napi kenyér kategóriában a Nagyapám kenyere burgonyával,  az Innovatív kenyér kategóriában a Cheddar sajtos jalapenos vadkovászos kenyér, a balmazújvárosi Balmaz Sütödétől, a sétáló sütemény idei nyertese pedig a Pásztor reggeli elnevezésű finomság, amelyet a Varga Pékség 95 Kft. készített el.

A Magyar Cukrász Ipartestület idén 18. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

A győztes torták nyilvános ünnepi bemutatójára a Magyar Ízek Utcája adott helyszínt ahol a győztes cukrászok mesélték el a győztes torták történetét. A születésnapi tortákat is ezen a kellemes helyszínen, a Várkert Bazárban lehetett megvásárolni és a Duna parti gasztronómia sétányán elfogyasztani.

Az idei győztes Ország torta a Mákvirág elnevezésű torta különlegesség lett, amelynek elkészítője Kovács Alfréd váci cukrász (Édes Vonal Cukrászda - Vác), aki a világ „legmákosabb” emberének érzi magát. A nyertes torta gyermekkorát, a mákos tészta és a kertben leszakított feketeribizli emlékét idézi meg számára.

„2020-ban a pandémia idején olyan lehetőséget kaptam az élettől, mellyel a kreativitásomat más szakmai területen is kitudtam bontakoztatni. A cukrászat útját járva rengeteg értékes emberrel találkoztam, mesterektől tanulhattam, kiváló munkatársakat szerezhettem, majd a fejlődés és kitartás eredményeként Vác belvárosában megnyitottam az első Édes Vonal Cukrászdát. A világ legmákosabb emberének érzem magam, hogy ott tartok, ahol tartok és hálás vagyok munkatársaimnak, családomnak, barátaimnak, vendégeinknek és mindenkinek, aki támogat a céljaim elérésében.” Kovács Alfréd váci cukrász, az Ország torta nyertes elkészítője, Édes Vonal Cukrászda, Vác.

Magyarország Cukormentes Tortája a „Zöld Málna” elnevezéső torta álom piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia és elegáns, mint a rózsa. A kitüntető címet Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház szegedi cukrászai nyerték el, melyhez szeretettel gratulálunk. A zöld pisztácia mousse kellemes édes ízét az élénkpiros málna zselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehér csokoládéval és megjelenik a piskótában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok ékesítik.

Azok a szerencsések, akik a Magyar Ízek Utcájában megkóstolták a nyertes tortákat és a győztes kenyereket, elmondhatják, hogy születésnapi finomságokkal ünnepelték Magyarország Születésnapját. A cukrászok és a pékek nagyon készültek az augusztus 20-i államalapítás tiszteletére, és sikerült igen ízletes és látványos gasztronómiával édesíteni az ünnepet. Természetesen a győztes tortákat és kenyereket az év további részében is megtalálják az érdeklődők a kijelölt cukrászdákban és pékségekben. 

Köszöntsük közösen nemzeti ünnepünket, és ne feledkezzünk meg arról, hogy a haza szeretete a szívben kezdődik, ami attól szép, ha erősebb minden külső erőnél.

A fotóra kattintva megnyíló fotógaléria képeivel köszöntjük az államalapító Szent István király ünnepét, és mindazokat, akik jó szívvel élték meg a mai nap üzenetét. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr7918469991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása