Képes Tükör

Képes Tükör

Szenzációs hírek érkeztek a budapesti Állatkertből, fantasztikus születések várhatók!

Több száz szépséges lepke és tucatnál több rózsás flamingó fióka után kis tigrisek születése is jöhet a közeljövőben.

2024. július 10. - Kepes.Tukor

A rózsás flamingók családjában egyre több flamingó fióka születik a budapesti Állatkertben. 

Szenzációs hírt említett a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője, Hanga Zoltán. Minden jel arra utál, hogy kis tigris születik a budapesti Állatkertben. A Csehországból idén érkezett három éves Ágnes nevű tigris lány és a Debreceni Állatkertből Budapestre hozott hét éves Dáriusz névre hallgató tigris fiú kapcsolata láthatóan jól alakul, aminek a gyümölcséből várhatóan kis tigrisekkel gazdagodik az Állatkert. 

Minden új jövevény érkezése nagyszerű hír, az új jövevények mindig népszerűek az Állatkertben, ahol mindig be is számolnak az érkezésükről. Vártuk, hogy megnyílik a Lepkekert, ahol figyelemmel kísérhetjük a pillangók útját a báboktól a röptükig, és milyen szépek! A Lepkeházban különleges módon láthatjuk a lepkék születését a báboktól a szárnyra kelt szépséges pillangókig. 

Vártuk, hogy a rózsás flamingóknál kibújjanak a flamingó fiókák a tojásokból, és ők is megérkeztek! Milyen kedvesek az első lépéseik, milyen mókások és édesek. 

A rózsás flamingóknál nem is olyan régen bújtak ki a tojásokból a várva várt flamingó fiókák, akik már már óvodás rendben cseperednek a flamingók népes családjában. De itt is a jó hírek szerint formálódnak a tojásokban még új jövevények, akiknek az első kis lépései és szárnyainak nyitogatásai elbűvölő látványban részesítenek .

A budapesti Állatkertben élő rózsás flamingók népes családja egyedülálló látványt nyújt minden érdeklődőnek. A legnagyobb nyári hőségben a nagyobb flamingók és a picinyek között is előnyt élveznek az árnyékok és a víz. közelsége. Csodás élményeket nyújt a népes család élénk viselkedése, érdemes elidőzni náluk már csak a látványért is. A fiókák gyorsan változnak és növekednek, ezért érdemes mielőbb meglátogatni őket, hiszen édes pillanatokat nyújtanak.

Jó szokása a budapesti Állatkertnek, hogy minden kis jövevény születését ünnepi alkalomként mutatja be. Legyenek azok lepkék, rózsás flamingók, de tény, hogy az Állatkert életében is szenzációnak számítanak az olyan nagyvadak születése, mint a tigris családban jól összeszokott Ágnes és Dáriusz várható kis tigrisei. Már nagyon várjuk őket is.

Találkoztam fiatalokkal Erdélyből és a Felvidékről. Nagy öröm volt Veletek találkozni, kedves fiatalok. Köszönöm, kedves Szonia Marosvásárhelyről, hogy beszélhettem Veled. 

Álmodj színes pillangókkal és a rózsás flamingókkal, kicsi Adél! Jó volt látni az arcodon az örömödet, amikor felfedezted a gyönyörű szép pillangókat, és vártad, hogy a kis kezeden pihenjenek meg. Láttad, Irénke mama virágos ruháját megtalálták. Kívánom, hogy még sokszor eljuss erre a kedves helyre, és mindig jó szívvel emlékezzél vissza rá.

Sok sok kép látható a fotógalériában! A fotóra kattintva kinyílik!

Itt olvashatjuk a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményét.

Egymás után kelnek ki a flamingófiókák a Budapesti Állatkertben. Eddig tizennégyet számláltak, de további fiókák kikelése is várható.Budapest, 2024. június 13. (csütörtök) – Egy kis szerencsével már most is láthatja a nagyközönség a Budapesti Állatkertben nemrég kikelt flamingófiókákat, az elkövetkező hetekben pedig érdemes lesz a fejlődésüket is nyomon követni. A fiókák most még a fészekben vannak, a szülőpárok gondoskodnak róluk, de néhány hét múlva a felnőttek „óvodai csoportba” terelik majd a kicsiket, mert így könnyebb lesz vigyázni rájuk.

Tíz nap alatt tucatnál is több flamingófióka kelt ki a tojásból a Budapesti Állatkertben. A gondozók eddig 14 fiókát számoltak össze, de akadnak további tojások is, amelyekből az elkövetkező napokban bújnak majd ki az apróságok. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján legalább 20, esetleg 25 fiókára számítanak az állatkerti szakemberek.

A rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus) hivatalosan Magyarország madárfajainak a listáján is szerepel, mert kóborló példányokat időről időre megfigyelnek hazánk területén. A faj azonban inkább a mediterrán, szubtrópusi és trópusi vidékeken érzi jól magát, elsősorban Dél-Európában, Afrikában, a Közel-Keleten, valamint Délnyugat- és Dél-Ázsiában lehet vadon találkozni velük. A flamingók hat faja közül a rózsás flamingó nő a legnagyobbra, neve pedig arra utal, hogy alapszíne jóval halványabb az állatkertekben szintén gyakran látható karibi flamingóénál.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben évtizedek óta foglalkoznak rózsás flamingókkal, és kifejezetten sikeresek ezeknek a madaraknak a szaporítása terén. Ennek is köszönhető, hogy Budapesten látható Európa egyik legnagyobb és legjobban szaporodó állatkerti rózsás flamingó kolóniája, amely jelenleg is több mint 130 egyedet számlál, és évente általában két tucat fiókával gyarapszik. A szaporulatból a Budapesti Állatkert rendszeresen juttat más állatkerteknek is.

A flamingók homokból, sárból, iszapból építenek maguknak fészket. A fészek maga egy dombocska, ami némileg egy miniatűr tűzhányóra emlékeztet: a madarak a halom tetején lévő mélyedésbe, „kráterbe” rakják a tojást, ahonnan az nem tud kigurulni. Egy-egy flamingótojás 8-9 cm hosszú, 5 cm széles és 115-140 grammot nyom, súlya tehát egy közepes vagy nagyobb méretű tyúktojás kétszeresének felel meg. A fiókák nagyjából egyhónapos költési idő után kelnek ki. Mivel fészekaljanként általában csak egy tojás szokott lenni, ezért egy-egy párnak legtöbbször csak egy fiókája van egyszerre. A szaporodás a kolónián belül idényszerűen, időben összehangolva zajlik le, a tojók általában csak néhány órás vagy napos eltéréssel rakják le a maguk tojását, és így a fiókák kikelése is néhány napon belül lezajlik.

Kikelés után a fióka egy darabig nem túl aktív, ki kell hevernie a kibújás okozta megpróbáltatást. Kezdetben a csőre és a lábai is rózsaszínűek, egyhetes-tíznapos koráig azonban a rózsaszín feketére vált. A csőr eleinte még egyenes, így a felnőttekkel ellentétben a fiókák még nem képesek a vízben sodródó apró élőlényeket kiszűrni. Ehelyett a felnőttek egy a begy tájékán termelődő tápláló váladékkal, az úgynevezett begytejjel etetik őket. A harmadik hónap végére aztán már a fiókák csőre is sokat fejlődik, kialakul a jellegzetes görbület, illetve a csőrben lévő szűrő lamellák, és ezután a fiatalok már ugyanazzal a táplálékkal élnek, mint a felnőtt flamingók.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr318443237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása