Képes Tükör

Képes Tükör

Így történt – A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain a Magyar Nemzeti Galériában

Az emléknapon nyílt meg az új kiállítás.

2024. április 17. - Kepes.Tukor

 

„Miért?" - teszi fel a tárlat egyik alkotásán a szemtanú művész a  lényeges kérdést. Van válasz? Megannyi kérdőjel és maroknyi válasz jellemzi a történelem sötét korszakát. Miért történt? Hol vannak azok azok, akik utat tudnak mutatni egy jobb világ felé? Mit ér az emberi élet? 

Az emléknapok, az emlékezet, a szemtanúk mindig fontosak. 2024. április 16-án, a holokauszt  Magyarországról elhurcolt áldozatainak emléknapján nyílt meg a Magyar Nemzeti Galériában az „Így történt – A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain" című új kiállítás, amely mementóra és emlékezetre ad lehetőséget egy sötét korszakról, amelyre nincs épeszű magyarázat, mert az emberi élet szentségét senkinek nincs felhatalmazása elvenni. 

A szemtanú művészek alkotásai bőséges tárházat adnak a gondolatokra, arról, hogy mi történt, és minek nem szabadna megtörténnie soha. A tárlat történeteket, megtörtént eseményeket mond el, és kifejező hátteret ad az emlékezésre. A kiállított alkotók között sok az ismerős a művészetekben jártas emberek előtt, de a most megnyílt tárlat hangsúlya fókuszában egy borzalom története áll gazdagon illusztrált érzelmekkel és emlékekkel a szemtanú művészek ábrázolásával.

A Magyar Nemzeti Galéria ezzel e tárlattal a történelemnek egy olyan fejezetére hívja fel a figyelmet, ami a múltban megtörtént, és aminek a jövőben soha nem szabadna megtörténnie. Hogy a múlt fájdalmait összeköti-e  az emlékező a szükségessel, nem tudni, de a remény hal meg utoljára, és ebben bízva kell mindent megtenni azért, hogy az ember méltósága felül emelkedjen a gonosz erők felett.

Az „Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain" című kiállítás 2024. július 21-ig ad  helyet az emlékezetnek.

Részletes információ van a Magyar Nemzeti Galéria oldalán.

https://mng.hu/kiallitasok/igy-tortent-a-holokauszt-korai-emlekezete-szemtanu-muveszek-alkotasain/

Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain

Időszaki kiállítás

Magyar Nemzeti Galéria, C épület, II. emelet -

2024. április 17. – július 21.

 A tárlat a nyolcvan éve történt szomorú esemény emléknapján nyílt meg Budapesten.

A képre kattintva megnyíló képgalériában részleteket láthatunk a kiállításról és a megnyitóról.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr9318382831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása