Képes Tükör

Képes Tükör

„Amit még nem láttatok… Keleti Éva” fotói az Aranytíz Kultúrházban az MTVA Gyűjteményéből

Keleti Éva a fotóival történelmet ír nemcsak a múltban, hanem a jelenben is.

2023. augusztus 12. - Kepes.Tukor

Nagyszerű érzés, amikor személyesen találkozhatunk olyan művésszel, aki egész életében a fotózásnak élt, és nemcsak láthatjuk a képeit, de a hozzá tartozó történeteket is elmeséli nekünk olyan hűségesen, hogy ezáltal a fotóalanyaihoz is közelebb kerülhetünk. 

Egy művész mindig örül, ha érdeklődést mutatnak az alkotásai felé, és ez a jó érzés most is él, amikor az MTVA  Gyűjteményéből korábban még nem nagyon publikált fotókból  láthatunk kiállítást a népszerű művésztől.

Nem volt könnyű döntés, mely fényképek kerüljenek a falakra, hiszen Keleti Éva fotóinak száma mondhatnánk, hogy számtalan, vagy legalábbis több száz ezer, és ezekből válogatni nehéz. Mégis, az augusztus 20-ig ingyenesen látható kiállítás minden egyes alkotásából sugárzik a közkedvelt fotóművész látásmódja és kapcsolata a fotókhoz. Ennek a kapcsolatnak lehettünk részesei azokkal a történetekkel, amelyeket Keleti Éva a tárlatvezetéseken elmondott, vagy a kiállításhoz kapcsolódó vetítéseken nézhetünk és hallgathatunk meg.

Történetek arról, amikor Darvas Iván még szabad emberként szólítja meg a művésznőt, hogy még szabadon készíthet róla fotót, mert elmondja, hogy ennek a szabadságnak várhatóan hamarosan vége lesz az ötvenhatos nézete miatt, és kapunk egy mosolyt Darvas Iván színművésztől az elkészített felvételen, amit láthatunk a tárlaton, eszembe jut, amikor arról nyilatkozott közismert fotóművészünk, hogy nem szereti a szomorúságot, és látjuk a fotóin a vidám arcokat és tekinteteket, visszaemlékezünk korábbi szavaira, hogy többet kell foglalkozni a reményteli jövővel, mint a nehéz gondokkal, és bíznunk kell abban, hogy egyszer minden jó lesz. Ennek a jövőnek a reményében kell cselekednünk, ahogy Keleti Éva is teszi ezt egész életében.

Keleti Éva a fotóival történelmet ír nemcsak a múltban, hanem a jelenben is.

Amikor arról értekezünk, hogy történelmet ír a fotóival, ebben benne van az a több, mint hetven év fotótörténete, amit az ő felvételein keresztül láthatunk, és benne vannak azok a színészek és színésznők, akiknek a filmjein felnőttünk. Benne vannak a történelmi helyzetek, és szemléletek, amelyeket tökéletesen ad vissza a fotókon. Azaz alkalom, hogy még meg is hallgathatjuk ezeket a történeteket, külön egyedülálló ajándék nekünk.

2023. augusztus 20-ig látható az Aranytíz Kultúrházban az „Amit még nem láttatok… Keleti Éva” fotóiból összeállított kiállítás, és aznap már nyílik is az új fotókiállítása Keleti Évának az utóbbi hónapokban készített felvételeiből Gödöllőn. Összekapcsolódik közben a múlt, a jelen és a jövő, és a felkéréseknek nincs vége, amikor új kihívásokkal és felvételek készítésével hívják a művésznőt.  

Megnyugtatónak mondta Keleti Éva a tárlatvezetésén, hogy évtizedek munkája biztos kezekben van az MTVA gyűjteményében, ahol megőrzik, feldolgozzák és várhatóan hozzáférhetővé is teszik azokat. Arra a kérdésre, hogy mikor olvashatunk könyvet erről a szép fotótörténetről, az a válasz született, hogy akár már holnap, ha lesz egy adományozó, aki biztosítani tudja a szükséges hátteret. 

Köszönjük a sok fotót, és a sok mosolyt. Tanulhatunk az alkotásokból életszemléletet, munkabírást, miközben elgondolkodhatunk, milyen fontos szerepe van a fotóművészetnek, amelyen keresztül visszaidézhetjük a múltat, megélhetjük a jelent és továbbvihetjük a jövőt.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr318191753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása