Képes Tükör

Képes Tükör

A Szent István Bazilika előtti Szent István téren vár mindenkit egészen vasárnapig Budapesten az idei 28. Szent István Könyvhét

Bőséges kínálattal készült az egyházi könyvszakma az Eucharisztikus Kongresszus lelkiségi tartalmának a bemutatására

2021. szeptember 11. - Kepes.Tukor

 

 

 

Ünnepélyes keretek között nyílt meg a 28. Szent István Könyvhét hagyományosan a Szent István Társulat egykori székházában, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karának a Szent II. János Pál pápáról elnevezett dísztermében. A pandémiának köszönhetően, ritka helyzet, hogy jó is jöhet ki a rosszból, a Szent István Könyvhét a szokásos májusi időpont helyett most szeptemberben nyithatta meg kapuit az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és az Ars Sacra Fesztivál idejével közösen. Így  együtt ünnepel a keresztény közösség Budapesten többek között a Szent István téren és még számos helyen. 

A keresztény könyvszakma nagyszerű olvasnivalókkal, programokkal, beszélgetésekkel, találkozásokkal és dedikálási lehetőségekkel vesz részt az egyházi ünnepek csúcstalálkozóján, amikor a világ szeme rajtunk a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) párhuzamos jelenléte miatt.

A 28. Szent István Könyvhét ünnepélyes megnyitóján adták át idén a az irodalmi és teológiai Stephanus díjakat, amelyeket Vető Miklós filozófus poszthumusz, és Keresztes Szilárd püspök kapott meg az idén.

Farkas Olivér, a Szent István Társulat (SZIT) igazgatója köszöntője után Sarbak Gábor, a SZIT elnöke mutatta be a könyvhétre megjelent újdonságokat, többek között Keresztes Szilárd „Az én Bibliám”, Vető Miklós „Isten és ember”, és Erdő Péter bíboros úrnak a „Beszélgetések a hitvallásról és a tízparancsolatról” című kötetét.

Vető Miklós mint katolikus filozófus egyszerre volt mélyen misztikus, racionálisan filozofikus, metafizikailag elkötelezett és spirituálisan intenzív imaéletű. Elhívásától, 1954-től napi áldozó volt” – hangzott el Mezei Balázsnak,a PPKE professzorának laudációjában a díjátadó ünnepségen.

Keresztes Szilárd püspök érdemeit Ternyák Csaba egri érsek laudálta. Ahogy elmondta, Keresztes Szilárd teológiai díjazott püspök úr lelkipásztori tanításának és az előadásainak kötetbe foglalásával méltó helyett kap az ünnepi könyvhét díjazottai között. Keresztes Szilárd köszöntőjében felhívta a figyelmet, hogy a legfontosabb forrás a vallási könyvek között a Könyvek Könyve, a Szent Biblia, amelyben minden lényeges tanítás benne van ahhoz, ami a keresztény élet megéléséhez szükséges. Az üzenet megéléséhez mindenki a saját életében jut el, ha szabad utat enged a kegyelem befogadásához. Ezt az utat segítik a 28. Szent István Könyvhét a kiadványai.

A rendezvényen a Gaudete Vonósnégyes adott sikeres fellépésével zenei hátteret. Az ünnepség végén Spányi Antal püspök hivatalosan is megnyitotta a Szent István Könyvhetet.

 

A 28. Szent István Könyvhét naponta 10 és 21 óra között, egészen szeptember 12-ig,  vasárnapig

várja az érdeklődőket a Szent István Bazilika előtti téren.

 

A 28. Szent István Könyvhéten résztvevő kiadók:

AGAPÉ KIADÓ

AUGUSTINUS EGYHÁZI ANTIKVÁRIUM

DON BOSCO KIADÓ

ECCLESIA SZÖVETKEZET

ETALON FILM KIADÓ

HARMAT KIADÓ

JEL KIADÓ

JEZSUITA KIADÓ

KAIROSZ KIADÓ

KÁLVIN KIADÓ

KÉPMÁS MAGAZIN

KÉRÜGMA KIADÓ

KORDA KIADÓ

MAGYAR NAPLÓ

L’HARMATTAN KIADÓ

LAZI KIADÓ

MAGYAR BIBLIATÁRSULAT ALAPÍTVÁNY

MARANA THA ALAPÍTVÁNY

PANNONHALMI FŐAPÁTSÁG BENCÉS KIADÓ

PARAKLETOS KÖNYVESHÁZ

SZENT GELLÉRT EGYHÁZI KIADÓ Szeged

SZENT GELLÉRT KIADÓ ÉS NYOMDA Budapest

SZENT ISTVÁN TÁRSULAT

MAGYAR SCHÖNSTATT CSALÁD

MAGYAR KURÍR – ÚJ EMBER

ÚJ VÁROS KIADÓ

VERBUM KERESZTÉNY KULTURÁLIS EGYESÜLET Kolozsvár

VIGILIA

 

További információ található a 28. Szent István Könyvhét honlapján.

http://szentistvankonyvhet.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr8316685862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása